Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήPRESS ! ONOpinionΤο ταμείο είναι συν! Το πεντάπτυχο που χαρακτηρίζει τα δημόσια οικονομικά δεδομένα...

Το ταμείο είναι συν! Το πεντάπτυχο που χαρακτηρίζει τα δημόσια οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας

Νοικοκύρεμα, ανάπτυξη, ευμάρεια, στήριξη και προοπτική. Πέντε έννοιες που προκύπτουν αβίαστα μεν, μα και αντικατοπτρίζουν ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια οικονομικά δεδομένα της χώρα μας, όπως προκύπτει με βάση την ανάγνωση των προσωρινών στοιχείων που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομικής και Οικονομικών και σχετίζονται με την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους.

Τι διαπιστώνεται; Πως παρουσιάζεται πλεόνασμα ύψους 1.460 εκατ. ευρώ σε όρους ισοζυγίου του κρατικού προϋπολογισμού, έναντι στόχου για πλεόνασμα 101 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2024 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024 και πλεονάσματος 2.308 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #13

Όσο για το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση,  διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.401 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1.981 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4.215 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.

Κατά το πρώτο δίμηνο του 2024, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12.671 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.593 εκατ. ευρώ ή 14,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

Εάν επιχειρηθεί να γίνει επεξήγηση των προαναφερθέντων μεγεθών, εκτιμάται πως η αύξηση οφείλεται στα ενισχυμένα φορολογικά έσοδα κατά 565 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση των επιστροφών, στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ κατά 732 εκατ. ευρώ, αλλά και στην είσπραξη ποσού 159 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο αρχικά είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον φετινό Μάρτιο.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 11.401 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 950 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 9,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024 και οφείλεται στην καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024, όσο και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (λ.χ. ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.ά.).

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #13

Στην αντιπέρα όχθη, αυτή των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024 διαμορφώθηκαν σε 11.211 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 234 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (10.976 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Επίσης είναι αυξημένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κατά 553 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων επενδυτικών δαπανών κατά 735 εκατ. ευρώ.

Στοιχεία, τα οποία όσο η χώρα μας συνεχίζει να κινείται με αναπτυξιακούς ρυθμούς, προσελκύοντας ξένες άμεσες επενδύσεις, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τα μισθολογικά επίπεδα, αλλά και προσποριζόμενοι τα πολύτιμα – πάντοτε – έσοδα που προκύπτουν από τον τουρισμό, επ’ αφορμής και της επερχόμενης τουριστικής περιόδου, είναι βέβαιο πως μπορεί να αποδειχτούν καταλυτικής σημασίας για την διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου κοινωνικής πολιτικής από μέρους της Πολιτείας για την στήριξη ολοένα και πιο πλατιών επιπέδων της κοινωνίας, καθώς επίσης και απόλυτα στοχευμένων πολιτικών σε καίριας σημασίας τομείς και ομάδες της ελληνικής κοινωνίας (λ.χ. αντιστροφή υπογεννητικότητας και αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, ενίσχυση των νέων ζευγαριών, στήριξη ακριτικών περιοχών κ.ά.).

Δημοσιεύτηκε στο 13ο τεύχος της digital εφημερίδας «GOVnews Weekly» – Διαβάζεται με ένα κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας