Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήPRESS ! ONOpinionΜια μόνιμη πληγή που δεν μπαζώνεται

Μια μόνιμη πληγή που δεν μπαζώνεται

«Η πρόκα φεύγει, η τρύπα μένει» λένε στην Κρήτη και βρίσκει άψογη εφαρμογή στην πολιτική. Τα απόνερα της πρόταση δυσπιστίας άφησαν πίσω τους μια κυβέρνηση με δύο υπουργούς λιγότερους, δεκάδες βουλευτές της ΝΔ να ανεβαίνουν στο βήμα της Βουλής σε απολογητικό ρόλο, τον Κώστα Αχ. Καραμανλή να αποθεώνει τα έργα του ενόσω ήταν υπουργός σε ένα ρεσιτάλ που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του Κοινοβουλίου και το βάρος να σηκώνει, ξανά μανά, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν έκλεισε το θέμα, απλώς κάλεσε άπαντες να φέρουν ό,τι στοιχεία έχουν προς διερεύνηση και πιθανή σύσταση προανακριτικής. «Σας κοιτάω στα μάτια» ήταν η ατάκα της διάψευσης για τα περί μπαζώματος και συγκάλυψης.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #15

 

Η Βουλή είναι το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλύτερο μέρος για να δίνει απαντήσεις, έχοντας απέναντί του τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όχι τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Εκτιμάται, δε, ότι η πολιτική ένταση που προκλήθηκε συσπείρωσε μέρος των προβληματισμένων ψηφοφόρων της ΝΔ, μερικά 24ωρα πριν από το (πανηγυρικό) συνέδριο στο Ζάππειο για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.

Ωστόσο, δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι το ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών αποτελεί μια μόνιμη πληγή για την κυβέρνηση, καθώς η πλειοψηφία της κοινής γνώμης φαίνεται (από κάθε δημοσκόπηση) να έχει –καλώς ή κακώς– διαμορφώσει ήδη άποψη για τους χειρισμούς της, κρίνοντάς τους ως λανθασμένους και αποδεχόμενη το σενάριο της συγκάλυψης.

Και είναι δεδομένο πως πιθανή αποκλιμάκωση, μετά την πρόταση δυσπιστίας, θα είναι βραχύβια και το ζήτημα θα επανέρχεται τακτικά στην επικαιρότητα λόγω της ευαισθησίας του – αλλά και ελέω των πολλών σταδίων διερεύνησης (δικαστικών ή μη) που ακολουθούν.

Το (πολιτικό) ερώτημα του θέματος είναι αν τα Τέμπη δύναται να εξελιχθούν σε θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων τις επόμενες εβδομάδες, που αναμένεται το πολιτικό σκηνικό (ενόψει ευρωεκλογών) να πολωθεί ακόμη περισσότερο. Εξελίξεων όχι τόσο, μιας και αντιπολίτευση… δεν υπάρχει (ούτε η… Αγγελική Νικολούλη δεν θα μπορούσε να βρει εκεί κάτω τα ποσοστά τους) αλλά νομοτελειακά, μιας και πλησιάζει και το Πάσχα, η κυβέρνηση θα βιώνει όχι εβδομάδα, μα εβδομάδες μαρτυρίου – με τα Τέμπη μόνιμο «καρφί». Πληρώνοντας την επιλογή να μην προχωρήσει η ίδια στις απαραίτητες ενέργειες: ένα χρόνο μετά, σχεδόν 150 χλμ. στην ίδια διαδρομή παραμένουν «τυφλά». Χωρίς τηλεδιοίκηση. Γιατί;

Δημοσιεύτηκε στο 15ο τεύχος της digital εφημερίδας GOVnews Weekly – Διαβάζεται με ένα κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας