Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήPRESS ! ONOpinionΓ. Διονάτος: Γίνε η Motor Oil στο δημογραφικό!

Γ. Διονάτος: Γίνε η Motor Oil στο δημογραφικό!

Το δημογραφικό πρόβλημα αναμφίβολα ανάγεται στο πλέον σημαντικό ζήτημα που ταλανίζει την χώρα μας.

Το δημογραφικό πρόβλημα αναμφίβολα ανάγεται στο πλέον σημαντικό ζήτημα που ταλανίζει την χώρα μας. Ζήτημα που συναρτάται με την μακροημέρευση, ακόμη και την επιβίωση της ίδιας μας της πατρίδας, αρχικά στο εγγύς μέλλον και εν συνεχεία στο διηνεκές.

Τα τελευταία χρόνια κινείται με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς η αλλαγή της ηλικιακής σύνθεσης του πληθυσμού της χώρας μας, ως συνέπεια της γήρανσής του. Κάτι, που εξαρτάται από το φυσικό ισοζύγιο θανάτων και γεννήσεων, καθώς και από τη διαφορά μεταξύ  μεταναστευτικών εκροών και εισροών.

Επιπροσθέτως, σημαντική επίδραση στην εξέλιξη του φυσικού ισοζυγίου έχουν η υπογεννητικότητα και το διαρκώς αυξανόμενο μέσο προσδόκιμο επιβίωσης.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #16

Οι σαρωτικές αλλαγές στη δομή των οικογενειών και των νοικοκυριών από τη μείωση της
γεννητικότητας και της γαμηλιότητας σημαίνουν ότι στο μέλλον θα υπάρχουν πολλοί
περισσότεροι άνθρωποι που θα ζουν εντελώς μόνοι τους σε μεγαλύτερη ηλικία έχοντας  ανάγκη από ουσιαστική βοήθεια και στήριξη.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πληθυσμός της Ελλάδος μειώθηκε κατά 441 χιλιάδες (-4,0%) κατά την χρονική την περίοδο 2011-2021. Σε αυτή την εξέλιξη συνεισέφερε η σημαντική άνοδος των μεταναστευτικών εκροών κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ωστόσο οι  γεννήσεις στην Ελλάδα υποχωρούν ήδη από το 1980. Ειδικότερα, ο συντελεστής  γονιμότητας έχει υποχωρήσει σε κάτω από 1,5 μονάδες (επίπεδο που δεν αρκεί για την αναπλήρωση του πληθυσμού) ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, από 2,1-2,5 μονάδες τις δεκαετίες των 1960 και 1970.

Η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού της χώρας προβλέπεται να συνεχιστούν τις επόμενες δεκαετίες. Στο σενάριο βάσης των δημογραφικών προβολών, ο πληθυσμός της Ελλάδας προβλέπεται να υποχωρήσει στα 8,1 εκατ. έως το 2100 – μια μείωση του πληθυσμού κατά 2,5 εκατ. άτομα ή 24% σε σχέση με το 2021. Οι προβλεπόμενες δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ραγδαίες σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης, στην οποία ο πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί κατά μόλις 4,2% έως το 2100. Με βάση την έκταση της αναμενόμενης μείωσης του πληθυσμού έως το 2100, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη, μετά τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Πολλοί στρέφουν το βλέμμα τους προς το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση, αναζητώντας
μαγικές λύσεις και συνταγές επιτυχίας που στηρίζονται σε δοξασίες και wishful thoughts, παρά στην πραγματικότητα…

Υπάρχουν, όμως και επιχειρήσεις που επιλέγουν να πρωτοπορήσουν και καινοτομήσουν,
εισφέροντας προσπάθεια, σκέψη και λύσεις προς την κατεύθυνση της αντιστροφής της αρνητικής κατάστασης που αναδύεται στο δημογραφικό.

Η πλέον πρόσφατη; Ο Όμιλος Motor Oil. Συγκεκριμένα, θα προσφέρει οικονομική ενίσχυση σε κάθε οικογένεια εργαζομένων της η οποία και θα αποκτά περισσότερα από δυο παιδιά.
Για την ακρίβεια, κάθε οικογένεια που αποκτά περισσότερα από δυο παιδιά, θα ενισχύεται με το ποσό των €20.000 για κάθε ένα νέο παιδί.

Σύμφωνα με την Motor Oil, θα προσφέρει στις οικογένειες των εργαζομένων της, για κάθε παιδί μετά το 2ο, 5.000 ευρώ, με τη γέννηση, €5.000 μόλις το παιδί συμπληρώσει τα πρώτα έξι έτη ζωής, ακόμη 5.000 ευρώ μόλις συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του και τέλος ακόμη €5.000 με την ενηλικίωσή του.

Συνολικά, κάθε οικογένεια που αποκτά περισσότερα από δυο παιδιά, θα ενισχύεται με το ποσό των 20.000 €, για κάθε ένα νέο παιδί.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, η Motor Oil φιλοδοξεί πως θα προσφέρει ουσιαστική οικονομική στήριξη σε όσα ζευγάρια επιθυμούν να μεγαλώσουν (αριθμητικά, μα και στην ουσία) την οικογένειά τους ως γονείς. Κίνηση που αναζητά μιμητές. Μπορείς; Απόδειξη!

Δημοσιεύτηκε στο 16ο τεύχος της digital εφημερίδας «GOVnews Weekly» – Διαβάζεται με ένα κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας