Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΓιώργος Αποστολόπουλος: «Το ΠΑΣΟΚ επιβάλλεται να διαδραματίσει πρωτεύοντα αντιπολιτευτικό ρόλο»

Γιώργος Αποστολόπουλος: «Το ΠΑΣΟΚ επιβάλλεται να διαδραματίσει πρωτεύοντα αντιπολιτευτικό ρόλο»

Έχει «οργώσει» την Αθήνα τετράγωνο – τετράγωνο και γνωρίζει τα προβλήματα που υφίστανται σε κάθε στενό, πλατεία και γειτονιά της πόλης.

Ο Γιώργος Αποστολόπουλος, επί σειρά ετών αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων, βρισκόταν και εξακολουθεί να βρίσκεται δίπλα στις Αθηναίες και τους Αθηναίους, δίνοντας αγώνα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, θα δώσει τον «αγώνα» του στις εθνικές εκλογές στην Α΄ Αθήνας, με «όραμα» το Κίνημα Αλλαγής να ανακτήσει την παλαιά πολιτική του δυναμική.

Ανοικτόμυαλος και χωρίς παρωπίδες, στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο GOV NEWS, τόνισε με έμφαση ότι το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί «αυτόνομα» στις εκλογές, υπογραμμίζοντας όμως με έμφαση ότι, μετεκλογικά «εάν προκύψουν βασικά ζητήματα εθνικής αναγκαιότητας», το Κίνημα Αλλαγής θα πράξει «το καλύτερο δυνατό για την πατρίδα».

Παράλληλα, επισήμανε με έμφαση, ότι «πολλές φορές στην πολιτική είναι «πιο καλή η μοναξιά».

Αναφερόμενος στο δήμο Αθηναίων σημείωσε ότι, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά λάθη, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής, για να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής στην πρωτεύουσα.

 

 

 

Το θέμα που εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο είναι η τραγωδία των Τεμπών. Οι πολίτες σε όλες τις δημοσκοπήσεις επιρρίπτουν ευθύνες σε όλα τα κόμματα εξουσίας και επισημαίνουν ότι υπήρξαν διαχρονικά λάθη. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Γιώργος Αποστολόπουλος: Ανθρώπινα λάθη γίνονταν ανέκαθεν στην ανθρώπινη ιστορία και θα γίνονται εις το διηνεκές. Η σύγχρονη τεχνολογία ωστόσο προσφέρει δυνατότητες έγκαιρης διόρθωσής τους. Στην περίπτωση αυτή, η τεχνολογία είτε απαξιώθηκε, είτε απουσίαζε, είτε δεν λειτουργούσε. Είναι αδιανόητο να έχει παύσει η λειτουργία των συστημάτων τηλεδιοίκησης και να μην έχει άμεσα καλυφθεί το κενό που προέκυψε. Με αυτή την έννοια η Κυβέρνηση φέρει καίρια, ακέραια και κύρια την ευθύνη για το δυστύχημα.

Επίσης οι διαχρονικές στρεβλώσεις όσο αφορούν τη διαχείριση των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για τον κύριο Μητσοτάκη και την Κυβέρνησή του. Ο ίδιος ευαγγελίζεται μόνιμα την αριστεία των συνεργατών του μολονότι είναι ήδη τέσσερα χρόνια στην εξουσία και δεν μερίμνησε για τα αυτονόητα. Αλήθεια που είναι η ψηφιοποίηση που διαφημίζουν; Δεν είναι μόνο ότι μας έχουν κάνει «ψηφιακούς χαμάληδες» στο σπίτι για να διεκπεραιώνουμε τη δουλειά των δημοσίων υπηρεσιών για την οποίες φορολογούμαστε κατακέφαλα, δεν είναι ότι ψηφιοποιούν τη γραφειοκρατία χωρίς πρώτα να την απλοποιούν, δεν είναι ότι Εφορίες, Δήμοι και άλλες υπηρεσίες είναι γεμάτες ακόμα στοίβες χαρτιά και χωρίς προσωπικό. Είναι ότι τελικά ζούμε από «θαύμα» και στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξει αυτό.

 

 

Σας ανησυχεί το γεγονός πως το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποχωρούν από το Κίνημα, επιλέγοντας να «κατέβουν» στις εκλογές με το κόμμα της ΝΔ;

Γιώργος Αποστολόπουλος: Οι αποχωρήσεις στελεχών είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο της πολιτικής που συμβαίνει σε όλα τα κόμματα. Θα με ανησυχούσαν εφόσον συνδέονταν με καίρια ζητήματα πολιτικής και ιδεολογίας. Αποχωρήσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με προσωπικές επιλογές και φιλοδοξίες δεν μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε έναν πολιτικό χώρο με βαθιές και ιστορικές ρίζες στην ελληνική κοινωνία όπως είναι αυτός του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, με αυτές τις μεθοδεύσεις του κυρίου Μητσοτάκη, αποδεικνύεται ότι υπάρχει σοβαρή αδυναμία «παραγωγής» στελεχών στη ΝΔ που επιδιώκει το «ψάρεμα» σε θολά νερά. Σε κάθε περίπτωση, οι κάθε είδους «αποστασίες»  αποτελούν μία διαχρονική δεξιά εμμονή που αντιγράφει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Πολύς λόγος γίνεται για σχηματισμό «κυβέρνησης μειοψηφίας» στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, στην οποία ηγετικό ρόλο θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας και θα συμμετάσχουν το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του κ. Βαρουφάκη. Ποιο είναι το σχόλιό σας γι’ αυτό το σενάριο;

Γιώργος Αποστολόπουλος: Αυτονομία, Ενότητα, Προοδευτική ταυτότητα είναι το βασικό τρίπτυχο που κληροδότησαν στο ΠΑΣΟΚ τόσο ο Ανδρέας Παπανδρέου όσο και η Φώφη Γεννηματά. Ο χώρος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού έχει τη δική του διακριτή πορεία. Πολλές φορές στην πολιτική είναι «πιο καλή η μοναξιά».

Εξάλλου το τελευταίο διάστημα διακρίνουμε φωνές τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ που δεν αποκλείουν το σενάριο της μεταξύ τους συνεργασίας. Είναι βέβαιο ότι αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι έχουν πολιτική συναντίληψη. Εντούτοις εάν σε κάποια δεδομένη στιγμή προκύψουν βασικά ζητήματα εθνικής αναγκαιότητας εμείς πολύ απλά θα θέσουμε επί τάπητος, προς πάσα κατεύθυνση και με απαίτηση εφαρμογής το φιλολαϊκό πρόγραμμα και τις θέσεις μας, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό για την πατρίδα.

 

 

Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για να ανακάμψει το ΠΑΣΟΚ και να επιστρέψει σε υψηλά ποσοστά; Πολλοί είναι εκείνοι που λένε πως το Κίνημα Αλλαγής έχει χάσει την επαφή του με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Ποια είναι η άποψή σας;

Γιώργος Αποστολόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα προβλήματα των πολιτών. Ο αγώνας για την επίλυσή τους είναι διαρκής. Γι’ αυτό βγαίνουμε στους δρόμους, προβάλλουμε σθεναρά τις θέσεις μας, αυξάνουμε τους δείκτες ενσυναίσθησης, υιοθετούμε καλές πρακτικές του παρελθόντος και τις μπολιάζουμε με πρωτοτυπία και όραμα.

Ήμασταν εξάλλου πάντα το κόμμα που ασχολείτο με τα πραγματικά προβλήματα. Το γεγονός ότι έγιναν στο παρελθόν και λάθη οφείλεται ακριβώς στην έντονη δραστηριότητα του χώρου.

Έχω εκφράσει εδώ και αρκετά χρόνια την άποψη ότι η Παράταξή μας πρέπει να αναλάβει περαιτέρω πρωτεύοντα αντιπολιτευτικό ρόλο ως εν δυνάμει αξιωματική αντιπολίτευση και συγχρόνως να αγγίξει έτι περαιτέρω κάθε καθημερινό πρόβλημα δια μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υγιούς συνδικαλισμού. Επίσης είναι αναγκαία η συνεχής προβολή των βασικών πολιτικών χαρακτηριστικών που μας διακρίνουν από τη δεξιά και την αριστερά, δηλαδή της Κοινωνικής ευαισθησίας-αλληλεγγύης και του παραδοσιακού πατριωτισμού.

 

 

Διατελέσατε επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος στο Δήμο Αθηναίων με αρμοδιότητες σε ζητήματα καθημερινότητας, πρασίνου και προστασίας του περιβάλλοντος. Θα ήθελα ένα σχόλιο για την κατάσταση που επικρατεί στη Αθήνα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Έχουν γίνει «βήματα» προόδου;

Γιώργος Αποστολόπουλος: Το αντίθετο. Η Αθήνα χειροτερεύει. Αν και όλοι οι διατελέσαντες Δήμαρχοι τα τελευταία τριάντα χρόνια έκαναν λάθη, ο σημερινός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Δημιούργησε χωρίς λόγο ένα τεράστιο πρόβλημα στον ομορφότερο  δρόμο της πόλης, στην Πανεπιστημίου. Θα μπορούσε να επιλέξει την ανάπλαση δεκάδων άλλων οδών που έχουν σοβαρά προβλήματα και επέλεξε αυτόν που δεν χρειαζόταν. Το εν λόγω έργο θα μας κληροδοτήσει κυκλοφοριακό και ρύπανση.

Συγχρόνως λαμβάνει πλήθος αποφάσεων σε λάθος κατεύθυνση.

Αντί να επιδιώκει την αποκέντρωση των δομών για τα ναρκωτικά, τις εγκαθιστά δίπλα στις πιάτσες, εντείνοντας το πρόβλημα.

Αντί να πιέζει την Κυβέρνηση για την εκρίζωση της εγκληματικότητας, ουσιαστικά σιωπά.

Αντί να μεριμνά έγκαιρα για την αντιμετώπιση ασθενειών στα δέντρα όπως συμβαίνει με τις χιλιάδες μουριές που ξεραίνονται, καθυστερεί. Αντί να επισκευάζει εγκαίρως πεζοδρόμια και σβηστές λάμπες, αδιαφορεί.

Αντί να φυτεύει και πάλι τα εκατοντάδες δέντρα που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα στα άλση Ευελπίδων και Ιλισίων, τοποθετεί φίλτρα και «ανεμιστήρες» στην Ομόνοια.

Αντί να  εξοπλίζεται για το πλύσιμο των δρόμων και το μαζικό καθάρισμα των tag στους τοίχους, περιμένει να βρέξει.

Αντί να σχεδιάζει μείωση του τσιμέντου και του μεγέθους των κτιρίων, εμφανίζονται μεγαλεπήβολα σχέδια που θα αλλοιώσουν περισσότερο τον χαρακτήρα της πόλης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος, στο Κέντρο, με τη μεταφορά υπηρεσιών στην ΠΥΡΚΑΛ. Λες και οι Ευρωπαίοι είναι χαζοί που αποφεύγουν τους αλλόκοτους νεωτερισμούς και διατηρούν τα παραδοσιακά κτίρια, τις πλατείες και τα πάρκα ίδια από το μεσαίωνα και την αναγέννηση.

Για να μη μιλήσω για όσα συμβαίνουν με το μεταναστευτικό, τους άστεγους και την εγκατάλειψη στις γειτονιές…

 

 

Τι θα μπορούσε να γίνει στην Αθήνα στις μέρες μας, για να αλλάξει η κατάσταση;

Γιώργος Αποστολόπουλος: Κατ’ αρχάς θα πρέπει να γίνουν όλα όσα ανέφερα στην προηγούμενη απάντηση, σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που έχει επιλέξει ο κύριος Μπακογιάννης.

Πέραν τούτου χρειαζόμαστε καινοτόμες ιδέες, πολιτικές και δράσεις. Παραθέτω ενδεικτικά ορισμένες από αυτές:

Καθημερινές επισκέψεις του Δημάρχου στις γειτονιές και ανοιχτές πόρτες στο Δημαρχείο.

Ανάπλαση δρόμων που διαπιστωμένα έχουν προβλήματα όπως για παράδειγμα η Λιοσίων, η Ιερά οδός, η Σταδίου, η Μάρνη, η Λένορμαν, η Αχαρνών, η Πατησίων, η Πανόρμου, η Φιλολάου, η Φραντζή, η Σεβαστουπόλεως, η Καυκάσου, η Αγίας Ζώνης, η Ηρακλείου, η Ιαλέμου, η Δεληγιάννη, η Τριών Ιεραρχών , η Αγίου Πολυκάρπου, η Πλάτωνος.

Δημιουργία ενός πραγματικού πάρκου στον Ελαιώνα χωρίς τσιμέντο και «υποσημειώσεις».

Μονοδρόμηση κεντρικών λεωφόρων ώστε να αλλάξει η εικόνα της κυκλοφορίας στην πόλη.

-Αποκατάσταση «τετράγωνο-τετράγωνο» των πεζοδρομίων, του φωτισμού, του πρασίνου και όλων των υποδομών.

-Πραγματική ενίσχυση της Καθαριότητας και σβήσιμο όλων των αντιαισθητικών tag.

-Σταδιακή αξιοποίηση του εγκαταλειμμένου κτιριακού κεφαλαίου και κατεδαφίσεις προβληματικών κτιρίων.

Διάνοιξη του ποταμού Ιλισού όπου αυτό είναι εφικτό, ανάδειξη του Ποδονίφτη και άλλων ρεμάτων.

Νέες «πλατείες γειτονιάς» και διαπλάτυνση πεζοδρομίων.

Αποκέντρωση των δομών για τα ναρκωτικά και άσκηση πολιτικής πίεσης για τον περιορισμό της εγκληματικότητας, της αστεγίας, της ανεργίας, του μεταναστευτικού προβλήματος.

Επέκταση του μετρό και ορθολογικός σχεδιασμός των δικτύων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Αναπτυξιακή και συνετή οικονομική διαχείριση σε συνδυασμό με μείωση των Δημοτικών Τελών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.