Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
ΑρχικήPRESS ! ONStoriesΤζούλιαν Ασάνζ: 14 χρόνια σκλάβος των κατηγοριών…

Τζούλιαν Ασάνζ: 14 χρόνια σκλάβος των κατηγοριών…

Ο Τζούλιαν Ασάνζ επέστρεψε αυτή την εβδομάδα μέσω των δικηγόρων του στη βρετανική δικαιοσύνη για να εμποδίσει έστω και την ύστατη την έκδοσή του από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ, όπου καταζητείται με την κατηγορία της κατασκοπείας και της αποκάλυψης κρατικών απόρρητων πληροφοριών. Η απόφαση του δικαστή αναμένεται στις αρχές Μαρτίου.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #9

Ο 52χρονος γεννημένος στην Αυστραλία ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks είναι φυλακισμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2019. Τα τελευταία πέντε χρόνια κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Οι διαρροές

Το 2010 ο Ασάνζ άρχισε να δημοσιεύει μέσω των WikiLeaks συνολικά εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα στρατιωτικά και διπλωματικά αρχεία του αμερικανικού κράτους που αφορούσαν τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα έφτασαν στα χέρια του Ασάνζ από έναν Αμερικανό στρατιώτη ονόματι Μπράντλεϊ Μάνινγκ.

Η αμερικανική πλευρά κατηγορεί τον Ασάνζ ότι με αυτές τις διαρροές έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πολλών Αμερικανών αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών. Από την άλλη οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι ο Ασάνζ διώκεται για πολιτικούς λόγους επειδή τόλμησε να αποκαλύψει “εγκλήματα” που διαπράχθηκαν από τον αμερικανικό στρατό εκτός των ΗΠΑ.

Οι πρώτες κατηγορίες

Τον Αύγουστο του 2010 ο Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορήθηκε για δύο περιπτώσεις “σεξουαλικής παρενόχλησης” από εθελόντριες του WikiLeaks, όσο εκείνος βρισκόταν στη Στοκχόλμη. Η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια και η σουηδική δικαιοσύνη ζήτησε την έκδοσή του και εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

Η σύλληψη του έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον άφησαν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους στα τέλη του 2010. Όμως ο Ασάνζ παραβίασε τους όρους της εγγύησής του και κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε για συνολικά επτά χρόνια από το 2012 έως το 2019. Τότε συνελήφθη και παραμένει φυλακισμένος μέχρι σήμερα με την αμερικανική πλευρά να επιδιώκει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Πριν από δύο χρόνια η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε το «πράσινο» φως για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Όμως ένας Βρετανός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά την υλοποίησή της λόγω ανησυχιών για την ψυχική υγεία του Ασάνζ, καθώς υπήρχε κίνδυνος αυτοκτονίας του σε περίπτωση μεταφοράς του στην Αμερική.

Η εξέλιξη

Η υπόθεση μπορεί να συνεχίσει να εκδικάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για αρκετούς μήνες. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο οι Βρετανοί δικαστές να επισπεύσουν τις εξελίξεις αρνούμενοι τη νομική βάση της εκδίκασης της έφεσης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την άμεση έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Η απόφαση των δικαστών σχετικά με το αν θα προχωρήσει η έφεση κατά της έκδοσης αναμένεται το Μάρτιο. Εάν αποφασιστεί οι συνήγοροι του 52χρονου μπορούν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ),το οποίο βέβαια έχει απορρίψει παρόμοιες προσφυγές του Ασάνζ το 2015 και το 2022.

Δημοσιεύτηκε στο 9ο τεύχος της εφημερίδας «GOVNews Weekly» – Διαβάζεται… με ένα κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας