Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήPRESS ! ONX-FilesΌταν η χώρα κοιμήθηκε με ΝΔ και ξύπνησε με ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές...

Όταν η χώρα κοιμήθηκε με ΝΔ και ξύπνησε με ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2000

Οι πιο σοκαριστικές βουλευτικές εκλογές με την τεράστια ανατροπή μερικών ωρών

Οι Βουλευτικές εκλογές του 2000 έγιναν στις 9 Απριλίου. Οι πιο σοκαριστικές βουλευτικές εκλογές με την τεράστια ανατροπή ωρών. Ήταν πρόωρες εκλογές, τις οποίες διεξήγαγε η Κυβέρνηση Σημίτη μετά από αίτημα της, ώστε να αποφασιστεί ή όχι η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Πρώτο κόμμα ήλθε το ΠΑΣΟΚ με 43,79% και 158 έδρες, δεύτερο κόμμα η Νέα Δημοκρατία με 42,74% και 125 έδρες, τρίτο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 5,52% και 11 έδρες, τέταρτο και τελευταίο κόμμα ο Συνασπισμός με 3,20% και 6 έδρες.

Η κατανομή των εδρών έγινε με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990.

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών σχηματίστηκε η Κυβέρνηση Κώστα Σημίτη 2000.

Τελευταία επίδειξη του εκλογικού βιβλιαρίου

Οι συγκεκριμένες εκλογές αποτελούν ορόσημο, καθώς είναι η τελευταία εκλογική αναμέτρηση που ήταν απαραίτητη η επίδειξη του εκλογικού βιβλιαρίου. Από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 καθιερώθηκε ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός και η συμμετοχή του εκλογέα γίνεται με την επίδειξη οποιουδήποτε εγγράφου ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης κλπ).

Η μεγάλη εναλλαγή 

Επίσης, χαρακτηρίστηκαν από τη μεγάλη εκλογική ανατροπή υπέρ του ΠΑΣΟΚ, 43,8% έναντι 42,7% της Νέας Δημοκρατίας, 73.133 ψήφοι διαφορά.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία προηγείτο για πάνω από τρεις ώρες και με την ενσωμάτωση της Β’ Αθηνών στο αποτέλεσμα της επικρατείας, το ΠΑΣΟΚ προηγήθηκε της ΝΔ. Από αυτήν την ανατροπή, έμεινε η έκφραση «Κοιμηθήκαμε με κυβέρνηση ΝΔ και ξυπνήσαμε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ» ενώ δεν ήταν λίγες οι φωνές που μιλούσαν για νοθεία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας