Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Γ. Τσίμαρης στο GovNews.gr: «Δεν απασχολεί το ΠΑΣΟΚ το βέρτιγκο του...

Ο Γ. Τσίμαρης στο GovNews.gr: «Δεν απασχολεί το ΠΑΣΟΚ το βέρτιγκο του ΣΥΡΙΖΑ»

«Η Κυβέρνηση νομοθετεί με το βλέμμα στραμμένο στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη αποδιοργάνωση του ΕΣΥ»

Ο Γιάννης Τσίμαρης εξελέγη βουλευτής Νομού Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιουνίου 2023 και είναι Τομεάρχης Υγείας. Έχει ασκήσει καθήκοντα  δημάρχου ως πρώτος εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη Γιάννενα Νέα Εποχή. Εργάστηκε ως χειρουργός ουρολόγος στο Γ.Ν Ιωαννίνων ως ειδικευμένος από το Ιανουάριο 2005 έως τον Απρίλιο 2023, υπηρετώντας από τη θέση του διευθυντή ΕΣΥ στην Ουρολογική Κλινική τα τρία τελευταία χρόνια.

Μιλάει στο GovNews.gr για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, και για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Παράλληλα σχολιάζει τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια και τον Στέφανο Κασσελάκη στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου 2023 εκλεγήκατε Βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ. Τι προσδοκάτε μετά το τέλος της τρέχουσας θητείας σας για τον νομό σας;

Η κάθοδός μου στις πρόσφατες εθνικές εκλογές για πρώτη φορά ως υποψήφιος βουλευτής, έγινε κατόπιν ώριμης και συνειδητοποιημένης σκέψης αφού θα άφηνα το ιατρικό λειτούργημα για να υπηρετήσω τις ανάγκες συνολικά του τόπου μου. Υπερίσχυσε η βούλησή μου να προσφέρω για τα Γιάννενα, οι συμπολίτες μου ένιωσα ότι το κατάλαβαν και με τίμησαν με την ψήφο τους.

Αυτό που προσδοκώ και για το οποίο θα παλέψω υπεύθυνα, είναι να ανταποδώσω αυτήν την τιμή, μεταφέροντας στην κεντρική εξουσία τα θέματα που απασχολούν τους Γιαννιώτες και να παλέψω δυνατά και αποτελεσματικά για την επίλυσή τους. Τότε θα νιώσω ότι έπραξα το χρέος μου.

Είναι η πρώτη σας εμπειρία στο κοινοβούλιο. Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας βουλευτής για να ανταπεξέρχεται στον διαρκή κοινοβουλευτικό αγώνα; Τι θα θέλατε να αλλάξει;

Θεωρώ ότι το χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος που αναλαμβάνει ένα ρόλο, είναι να βάζει ψυχή και ήθος σε κάθε του πράξη. Όλα τα άλλα έρχονται ως φυσικό επακόλουθο. Η σύνδεση του πολίτη με την κεντρική εξουσία μέσω του βουλευτή απαιτεί να είσαι κάποιες μέρες της εβδομάδας στο κοινοβούλιο για τις εργασίες της Βουλής και κάποιες μέρες της εβδομάδας στην πατρίδα σου για να έχεις συνεχή επαφή με τους πολίτες, ώστε να αντιλαμβάνεσαι τα προβλήματα που ανακύπτουν και απαιτούν παρέμβαση. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ήταν πάντα πολιτικός φορέας με ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα πολιτικές και ως μέλος του, ενστερνιζόμενος τις αρχές και τις αξίες του, θα ήθελα να επιστρέφουμε πάντα σε πολιτικές που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την ευημερία του. Θα ήθελα τα Γιάννενα να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς στην πρόοδο, να προσαρμοστούν στις γρήγορες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές χωρίς να αλλοιωθεί ο ιστορικός τους χαρακτήρας, να υπάρξει σημαντική βελτίωση στο επίπεδο διαβίωσης. Με τη στάση μου να εμπνέω την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Να βάλω το λιθαράκι μου, ώστε να αντιστραφεί η δυσπιστία και η απαξίωση των πολιτών στους εκπροσώπους τους. Θέλω να σέβομαι αυτό που μας προσφέρουν τα Γιάννενα, την όμορφη φύση, την πρωτογενή παραγωγή, τον πολιτισμό, την παράδοση και να τα μετουσιώνουμε σε οικονομικούς παράγοντες που θα βελτιώσουν τη ζωή των Ιωαννιτών.

Έχετε σπουδάσει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχετε αναφερθεί και στην προεκλογική σας εκστρατεία στη δυσλειτουργία του ΕΚΑΒ και την υποχώρηση της λειτουργίας του ΕΣΥ. Ποια λάθη έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται από τις κυβερνήσεις;

Τα θέματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ , δυστυχώς δεν μπορούν να εξαντληθούν μέσα σε λίγες σειρές. Αν θα επιλέγαμε όμως ένα βασικό αίτιο της γενικότερης αποσάθρωσης που επικρατεί στον Τομέα της Υγείας, αυτό είναι η υποστελέχωση των Νοσοκομείων μας, τα οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αδυνατούν να εφημερεύσουν με επάρκεια λόγω των μεγάλων ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Από τότε που υπηρετούσα ως γιατρός πολλώ δε μάλλον σήμερα από τη θέση του Τομεάρχη Υγείας του ΠΑΣΟΚ, γίνομαι κοινωνός μιας κατάστασης που έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ξέρετε, δεν μπορείς να κυβερνάς τον τόπο με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Και η υγεία ειδικά δεν είναι παιχνίδι κανενός. Δεν μπορεί να έχει προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και τώρα που πήρε την ψήφο των πολιτών να στρίβει το τιμόνι. Η Κυβέρνηση νομοθετεί με το βλέμμα στραμμένο στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και μας φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση σε δόσεις και σιγά-σιγά νομοθετήματα που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη αποδιοργάνωση του ΕΣΥ κι αυτό μας έχει προβληματίσει. Η αντίστασή μας είναι σθεναρή και όπως πάντα θα δώσουμε τη μάχη μέσα κι έξω από το κοινοβούλιο για να περισώσουμε ό,τι μπορούμε.

Το ΠΑΣΟΚ είπε ναι επί της Αρχής για την επιστολική ψήφο, αλλά μόλις η κυβέρνηση θέλησε να διευρύνει και στις εθνικές εκλογές, έκανε στροφή 180 μοιρών. Για να ισχύσει η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές χρειάζεται 200 ψήφους. Τι πρέπει να γίνει, ώστε να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση;

Η στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων πολιτών, ήταν συνεπής και σοβαρή όπως είναι πάντα η στάση μας στο κοινοβούλιο. Όταν η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο με το οποίο συμφωνούμε το ψηφίζουμε, γιατί γνώμονάς μας είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού και όχι να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Το ίδιο συνέβη και με το εν λόγω νομοσχέδιο. Πιστοί στην αντίληψή μας ότι οι ομογενείς μας δικαιούνται να ψηφίζουν για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στο κοινοβούλιο και στο ευρωκοινοβούλιο έχουμε ψηφίσει στο παρελθόν όλους του νόμους, με τις όποιες επιφυλάξεις σε επιμέρους σημεία, για να ανοίξει ο δρόμος. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε ένα νομοσχέδιο που αφορούσε την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές για τους εκτός και εντός επικρατείας Έλληνες πολίτες χωρίς κανένα περιορισμό.

Συζητήθηκε το εν λόγω νομοσχέδιο σε τέσσερις επιτροπές της Βουλής και τοποθετηθήκαμε θετικά επί της Αρχής του Νομοσχεδίου, καταθέτοντας όμως μια τροπολογία όπου προτείναμε να έχουν δικαίωμα επιστολικής όσοι από τους εντός επικρατείας πολίτες έχουν κώλυμα να ψηφίσουν με φυσική παρουσία. Την προηγούμενη μέρα της ψήφισής του στην Ολομέλεια καταθέτει η κα Κεραμέως μια τροπολογία που συμπεριελάμβανε την επιστολική ψήφο των εκτός επικρατείας ψηφοφόρων και στις εθνικές εκλογές και μας καλούσε να το ψηφήσουμε χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορούσαμε να το δεχτούμε γιατί η κυβέρνηση αθέτησε πρώτη τη συμφωνία που προέκυψε στις Επιτροπές. Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρός μας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, πρότεινε την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας για να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο και αυτό όπως γνωρίζετε δεν έγινε ποτέ. Όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να φέρει νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές, τότε θα είμαστε εδώ να το συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις. Να σημειωθεί ότι για την ψήφο των εκτός επικρατείας πολιτών για τις εθνικές εκλογές χρειάζεται η ψήφος των 2/3 των βουλευτών σύμφωνα με το Σύνταγμα. Άρα απαιτεί ευρεία συναίνεση την οποία εμείς έχουμε τη διάθεση να τη δώσουμε αλλά μόνο αν μετά από συζήτηση όπως επιτάσσουν οι βουλευτικές δημοκρατικές διαδικασίες βρούμε κοινό τόπο σύγκλισης.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές δείχνει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα. Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί προς όφελός σας. Ποια περαιτέρω βήματα πρέπει να γίνουν, για να κερδίσει έδαφος το κόμμα;

Οι δημοσκοπήσεις προφανώς δείχνουν μια τάση και τις διαβάζουμε και σίγουρα όταν βλέπουμε άνοδο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μας χαροποιεί και μας δίνει μεγαλύτερη δύναμη και αισιοδοξία για να συνεχίσουμε. Το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Αυτό έχει καταγραφεί στην ιστορία και παρά τους κλυδωνισμούς, είμαστε ακόμη εδώ αφού έχουμε περάσει στην κυτταρική μνήμη του ελληνικού λαού, ως η πολιτική δύναμη στην οποία μπορούν πάντα να ελπίζουν. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ενδυνάμωση και η εμβάθυνση των σχέσεων με την κοινωνία. Να την αφουγκραζόμαστε και να την εμπιστευόμαστε. Να συνεχίσουμε να είμαστε η σοβαρή πολιτική πρόταση στον αντίποδα της πολιτικής αυθάδειας που τείνει δυστυχώς να επικρατήσει.

Πώς κρίνετε τον Στέφανο Κασσελάκη ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Το φαινόμενο Κασσελάκη είναι ένα δείγμα της σύγχρονης πολιτικής, ή μάλλον, μη πολιτικής περιπτωσιολογίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη δίνη της αποτυχίας του, θεώρησε ότι βρήκε τον σωτήρα του στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη και τον ψήφισε για αρχηγό του. Το ΠΑΣΟΚ, δεν το απασχολεί το βέρτιγκο του ΣΥΡΙΖΑ. Προτεραιότητά μας είναι να ενώσουμε τον προοδευτικό κόσμο κάτω από την ομπρέλα των θέσεων, των αρχών και των αξιών μας που διατηρήσαμε ως κλασσικά, δομικά συστατικά της ιστορικής πολιτικής μας διαδρομής.

Ποια είναι η θέση σας για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια; Πιστεύετε ότι κινδυνεύει η παραδοσιακή μορφή της οικογένειας ή διακυβεύεται το συμφέρον των παιδιών;

Η κακή νομοθέτηση που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκει ακριβώς τον ορισμό της και στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Προανήγγειλε την πρόθεσή της να φέρει προς κατάθεση το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων ζευγαριών πολύ καιρό πριν την επίσημη κατάθεσή του στο κοινοβούλιο και άφησε να αιωρείται η σύγχυση και να δημιουργείται μια πίεση να πάρουν όλοι θέση επί του θέματος. Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης που πρόσφατα με το σκάνδαλο των υποκλοπών, έδειξαν ότι εύκολα μπορούν να καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τώρα κόπτονται γι΄ αυτά και θεωρούν ότι αυτό το νομοσχέδιο θα λειτουργήσει ως η κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Εμείς όμως στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διαχρονικά έχουμε σηκώσει ψηλά τον πήχη της ισότητας και της ισονομίας σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης υπόστασης όπως στη διαφορετικότητα στο χρώμα, στο θρήσκευμα, στη σεξουαλική προτίμηση, στον γάμο μεταξύ ενηλίκων.

Και σήμερα στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζυγαριών εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Προτεραιότητα μας είναι να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά του παιδιού. Η ισότητα στον γάμο είναι δείγμα πολιτειακής λειτουργίας που σέβεται τον πολίτη της. Η οικογένεια δεν απειλείται από την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Η ελληνική οικογένεια και το μέλλον των νέων ανθρώπων, απειλείται από το κόστος ζωής, από την έλλειψη προοπτικών, από την απογοήτευση και τη διάψευση προσδοκιών. Ως ΠΑΣΟΚ είμαστε εδώ για να καταθέσουμε προτάσεις οι οποίες διαμορφώνουν μια δημοκρατία πιο συμπεριληπτική, πιο δυνατή, πιο δίκαιη.

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την ακρίβεια που είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για τους Έλληνες πολίτες; Νομίζετε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα αποδώσουν;

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας με την ακρίβεια,  σε όλα τα είδη από τη διατροφή μέχρι την ενέργεια και τη στέγαση και όχι μόνο, δεν έχει προηγούμενο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή έχασε τον έλεγχο ή αφήνει επίτηδες να κυριαρχεί ένα «μπάχαλο» με τις αυξήσεις παντού και κάποιοι στην αναμπουμπούλα να χαίρονται. Σε κάθε περίπτωση αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι δικαιολογίες του τύπου εισαγόμενη ακρίβεια δεν ισχύουν και πλέον δεν έχουν καμία αξία να λέγονται. Η παθογένεια της αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών όπως και η επικράτηση των αθέμιτων πρακτικών, η μη λειτουργία της Επιτροπής ανταγωνισμού είναι ελληνικό φαινόμενο που γιγαντώνεται. Είναι η ρίζα του κακού που αν δεν χτυπηθεί, τα όποια άλλα κυβερνητικά ημίμετρα των πάσης φύσεως κυβερνητικών «καλαθιών», μόνο επικοινωνιακού χαρακτήρα μπαλώματα μπορείς να τα χαρακτηρίσεις που δεν προσφέρουν καμία μακροπρόθεσμη απάντηση στο πρόβλημα. Ο Έλληνας πολίτης σήμερα βασανίζεται από την ακρίβεια και μας κάνει εντύπωση το παράδοξο της κυνικής απραξίας της κυβέρνησης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας