Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Δ. Κυριαζίδης στο Govnews.gr: «Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια θα ανταμειφθούν»

Ο Δ. Κυριαζίδης στο Govnews.gr: «Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια θα ανταμειφθούν»

H ΝΔ θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο αναφέρει επίσης ο Δημήτρης Κυριαζίδης!

Ο Δημήτρης Κυριαζίδης, βουλευτής ΝΔ εισήχθη στις Σχολές Υπαξιωματικών, Αξιωματικών της ΕΛΑΣ και στη Νομική Αθηνών. Υπηρέτησε έως το 2009, οπότε και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή.

Το 1988 δημιούργησε με άλλους συναδέλφους το πρώτο πανελλαδικό σωματείο αστυνομικών και κατόρθωσε με συναδέλφους του να ιδρύσει την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.) το 1990 με στόχο να αναγνωριστούν και οι αστυνομικοί ως «ανθρώπινες οντότητες» με φωνή και άποψη στην κοινωνία, ενώ στις πρώτες εκλογές της εκλέχτηκε πρόεδρος. Εξελέγη Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 2012 και το 2015 και το 2023.

Μιλάει στο Govnews.gr για την περιοχή της Δράμας, για τα μέτρα καταπολέμησης της βίας, για την ακρίβεια και τους αγρότες και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αστυνομικοί.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την περιοχή της Δράμας;

Η Δράμα είναι ένας προικισμένος Νομός, με τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες αλλά και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Δυστυχώς, όμως, παρελθούσες επί δεκαετίες πολιτικές και πρακτικές οδήγησαν τον Νομό μας σε μία περιθωριοποίηση και σε ένα μαρασμό, καθιστώντας εν τέλει την Δράμα τον φτωχό συγγενή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η Δράμα, όμως, έχει πλέον ορθώσει ανάστημα και διεκδικεί μαχητικά αυτά που της στέρησαν. Σε ό,τι δε κατ’ ιδίαν αφορά τις προτεραιότητες για τις οποίες και με ρωτάτε δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο ζήτημα του κάθετου άξονα και στην σύνδεση με την Εγνατία Οδό, στην αναβάθμιση των πανεπιστημιακών σχολών, στον εκσυγχρονισμό του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, στην ενίσχυση της τοπικής αγροκτηνοτροφικής παραγωγής, στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου, στην στοχευμένη τουριστική ανάπτυξη, στην λειτουργία των φυλακών κτλ. Πολλά εξ αυτών έχουν ήδη δρομολογηθεί ή εκτελούνται, αλλά δεν θα σταματήσουμε εδώ.

Στέκομαι δίπλα στην κοινωνία και στους πολίτες, τους αφουγκράζομαι, συζητούμε με τους θεσμικούς φορείς και μαζί διεκδικούμε για να προχωρήσουμε τον τόπο μας μπροστά.

Τη λογική της αυστηροποίησης των ποινών ως λύση του ζητήματος της εγκληματικότητας αμφισβήτησε η αντιπολίτευση καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο. Πιστεύετε ότι αποτελούν πανάκεια οι αυστηρές ποινές;

Κάθε δημοκρατική κοινωνία για να λειτουργήσει οφείλει και πρέπει να έχει κανόνες και διαδικασίες που θα διασφαλίζουν την ομαλή κοινωνική συμβίωση. Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό επιβάλλεται στην περίπτωση παραβατικών συμπεριφορών να ενεργοποιούνται κατά τρόπο αποτελεσματικό οι αναγκαίοι μηχανισμοί πρόληψης και ποινικής καταστολής.

Σε μία εποχή όπου το έγκλημα μεταλλάσσεται και αυξάνεται η παραβατικότητα, η πολιτεία οφείλει να δράσει αναλόγως. Και αυτό έγινε εν προκειμένω. Μορφές εγκλημάτων με ιδιαίτερη ποινική απαξία δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται σε ένα πλαίσιο άκρατου ποινικού φιλελευθερισμού και ατιμωρησίας, ως αυτό που δοκιμάστηκε με την αλλαγή των Κωδίκων από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Η κοινωνία απαιτεί έγκαιρη, δραστική και παραδειγματική τιμωρία σε κάθε μορφής έγκλημα, γιατί έτσι μόνον εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας και δικαίου.

Με ποια μέτρα νομίζετε ότι μπορεί να καταπολεμηθεί η αύξηση των ποσοστών της βίας ανάμεσα στους νέους;

Η βία μεταξύ των νέων είναι ένα νοσηρό φαινόμενο, διαρκώς αυξανόμενο. Δυστυχώς, τα ερεθίσματα που λαμβάνουν οι νέοι μας, τα πρότυπα που ορισμένοι εξ αυτών υιοθετούν, η έλλειψη ουσιαστικής παιδείας, οι εν γένει συνθήκες διαβίωσης στις πόλεις, η αδυναμία της οικογένειας να διαπαιδαγωγήσει κτλ. έχουν οδηγήσει σε μία κατάσταση που οφείλει να μας προβληματίσει. Εκτός από τα μέτρα ποινικής αντιμετώπισης που ήδη ελήφθησαν με το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τον πρώτο και κύριο λόγο οφείλει να έχει η οικογένεια αλλά και το σχολείο.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει οι θεσμικοί φορείς, ήτοι η πολιτεία, οι δήμοι, οι περιφέρειες, οι κοινωνικές υπηρεσίες αλλά και η εκκλησία να αναλάβουν πολυεπίπεδες δράσεις και να υλοποιήσουν σχετικά προγράμματα. Είναι μία δύσκολη και σύνθετη διαδικασία που απαιτεί συζήτηση και πρωτοβουλίες, τις οποίες και πρέπει σύντομα να λάβουμε.

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο και πόσο επηρεάζει η κατάσταση που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση το έργο της κυβέρνησης;

 Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτές αφορούν εσωτερικά του προβλήματα που εν πολλοίς καταδεικνύουν όχι μόνον προσωπικές διαμάχες, αλλά και μία χρονίζουσα έλλειψη πολιτικής και ιδεολογικής συνοχής, την οποία και πλήρωσε βέβαια ο τόπος στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτό βέβαια που με προβληματίζει και δεν μπορώ να μην το σχολιάσω, είναι η έλλειψη θεσμικής σοβαρότητας που επικρατεί για ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εσωστρέφεια, η αντιπαλότητα μεταξύ των στελεχών του και η ένεκα αυτής ιδεολογική περιδίνηση αφήνει περιθώρια εκδήλωσης ενός νεολαϊκισμού, τον οποίο και συστηματικά πλέον βιώνουμε. Η διαρκής και στείρα άρνηση, το όχι σε όλα, οι υπερβολές, δεν βοήθησαν τον τόπο μας.

Γενικότερα η μη ύπαρξη μιας σοβαρής, υπεύθυνης και “ανταγωνιστικής” αντιπολίτευσης αποβαίνει σε βάρος της κοινωνίας μας και κατ’ επέκταση της προοπτικής της πατρίδας σε κάθε επίπεδο (εσωτερικό – εξωτερικό). Προς δε αποδυναμώνει και το εσωτερικό της κάθε κυβέρνησης, οδηγώντας τους βουλευτές της σε απαξία, χωρίς δηλαδή βαρύτητα και χρησιμότητα.

Με «πληγές» από την ακρίβεια και τους αγρότες φαίνεται ότι οδεύει η κυβέρνηση προς τις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Ποιες είναι οι προσδοκίες της ΝΔ;

Η Νέα Δημοκρατία προχωρά στην Ευρωεκλογές με σοβαρότητα και με το κεφάλι ψηλά. Σε μία εποχή διαρκών γεωπολιτικών αναταράξεων και ασταμάτητων κρίσεων, η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα τελευταία έτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα και τις προκλήσεις, και οι πολίτες της το αναγνωρίζουν.

Μέσα σε ένα όλως δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να επανεκκινήσει την οικονομία, να εφαρμόσει ουσιαστικές αναπτυξιακές πολιτικές, να φέρει επενδύσεις, να μειώσει την ανεργία, να θωρακίσει την αγορά, να ασκήσει κοινωνικές πολιτικές, να σταθεί δίπλα στην κοινωνία και να κρατήσει την Χώρα όρθια. Προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν.

Η Κυβέρνηση, όμως, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εδώ για να τα αντιμετωπίσουν. Αυτό το αίσθημα της σοβαρότητας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας πιστεύω ότι θα ανταμειφθεί και η Νέα Δημοκρατία θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη με μία ισχυρή παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο. Βεβαίως επιβάλλεται πολλή δουλειά απ’ όλους προς εξισορρόπηση γεγονότων – καταστάσεων που προέκυψαν από φυσικές καταστροφές και την ψήφιση ενός Νόμου (ομόφυλα ζευγάρια).

Γιατί καταψηφίσατε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια;

Έπραξα και ψήφισα κατά συνείδηση. Ήταν για μένα ζήτημα αρχής.

Έχετε συνιδρύσει με άλλους συναδέλφους σας την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ). Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν οι αστυνομικοί;

Η Πολιτεία για να λειτουργήσει έχει ανάγκη την Αστυνομία και τους ανθρώπους της, όσο και εάν την πετροβολούν ορισμένοι ιδεολογικά ή κατά κυριολεξία.

Ο Έλληνας Αστυνομικός είναι αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας μας, για την προστασία της οποίας και εργάζεται νυχθημερόν. Τον έχουμε όλοι ανάγκη και κατά τούτο οφείλουμε να σεβόμαστε και το έργο του, και τον κόπο του, και τις ανάγκες του, και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Ασκεί ένα ιερό λειτούργημα και υπό την αυτή παραδοχή, τα προβλήματα των αστυνομικών, αναγόμενα στις κατ’ ιδίαν συνθήκες εργασίας, αμοιβής, λειτουργίας κτλ. και προεχόντως στο πλαίσιο διασφάλισης και εμπέδωσης του θεμελιώδους δικαιώματος στην ασφάλεια, οφείλουν να επιλύονται άμεσα. Ίσως είναι ο μόνος δημόσιος λειτουργός που δεν ξέρει εάν θα επιστρέψει σπίτι του το βράδυ, και, όμως, το επάγγελμά του δεν έχει αναγνωριστεί εισέτι επικίνδυνο. Οι δε αποδοχές που λαμβάνει εξακολουθούν να παρίστανται υποπολλαπλάσιες για την εργασία που παρέχει, γεγονός που δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν μας.

Πέραν τούτων, οφείλουμε να του παράσχουμε όλα εκείνα τα μέσα για να διασφαλίσουμε τόσο τον ίδιο, όσο και την αποτελεσματικότητα του έργου του. Και αναφέρομαι όχι μόνον στα ελλείποντα ατομικά μέσα προστασίας, αλλά και στην ανάγκη αναβάθμισης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού της Αστυνομίας, των μέσων και διαρκούς εκπαίδευσης.

Κυρίαρχο στοιχείο αναγκαιότητα αποτελεί η αναδιάρθρωση του οργανισμού αυτού λαμβάνοντας υπόψη τα πληθυσμιακά και εγκληματολογικά δεδομένα κάθε περιοχής και βεβαίως την ανάγκη ύπαρξης αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας