Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΗ Κ. Σπυριδάκη στο Govnews.gr: «Θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα, ανατρέποντας τις...

Η Κ. Σπυριδάκη στο Govnews.gr: «Θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα, ανατρέποντας τις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές»

«Αυτό που με απογοητεύει, ως πρωτοεμφανιζόμενη, είναι όταν βλέπω καθημερινά την καταστρατήγηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, από πλευράς της Κυβέρνησης, όσον αφορά τη νομοθέτηση»

Από τα φρέσκα ονόματα της Βουλής και έχει πολλά να πει – και με επιχειρήματα! Γεννήθηκε στο Ηράκλειο, μεγάλωσε στην Ιεράπετρα, σπούδασε στο Αριστοτέλειο και εργάστηκε ως Μηχανολόγος Μηχανικός σε τεχνική εταιρεία και στη συνέχεια ως εξωτερικός συνεργάτης εταιρείας παραγωγής χυτών στη μελέτη, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μηχανολογικών εξαρτημάτων.

Παράλληλα εισέρχεται σε έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες και κινητήρες της ελληνικής οικονομίας, εκείνον του τουρισμού, ή, μάλλον της φιλοξενίας όπως προτιμάει και η ίδια λέει. Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε ως υπεύθυνη εκδηλώσεων και δημοσίων σχέσεων σε ξενοδοχειακές εταιρείες με έναν μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων στο ενεργητικό τους, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην εμπειρία του φιλοξενούμενου και στην προβολή της ελληνικής φιλοξενίας.

Στις εθνικές εκλογές του 2023 η Κατερίνα Σπυριδάκη εξελέγη βουλεύτρια Λασιθίου με το ΠΑΣΟΚ και μίλησε στο Govnews.gr για θέματα που άπτονται της πολιτικής επικαιρότητας.

Έχει ιδιαίτερη ευαισθησία της σε περιβαλλοντικά και πολιτιστικά θέματα του τόπου που την ώθησε να δραστηριοποιηθεί ενεργά σε εθελοντικές ομάδες αφήνοντας το θετικό της αντίκτυπο στην κοινωνία. Μιλάει για τους στόχους της και το προσωπικό της στοίχημα, το  αποτέλεσμα των εκλογών στην παραδοσιακά… πράσινη Κρήτη αλλά και για τις ευρωεκλογές.

Πρωτοεμφανιζόμενη στη Βουλή. Ποιες είναι οι εντυπώσεις από το ελληνικό Κοινοβούλιο μετά τους πρώτους μήνες; Ήταν όπως το φανταζόσασταν ή απογοητευτήκατε;

Είναι μεγάλη η τιμή για εμένα να εκπροσωπώ το νομό Λασιθίου στη Βουλή και ακόμα μεγαλύτερη η ευθύνη που αυτό εμπεριέχει. Η Βουλή είναι  ένας χώρος με μεγάλη ιστορία και αυτό από μόνο του χρίζει σεβασμού.

Το Κοινοβούλιο είναι ο ναός της Δημοκρατίας μας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Καλούμαστε καθημερινά και αδιάλειπτα να υπηρετήσουμε τους πολίτες και να θέσουμε τις βάσεις για την κοινωνία του αύριο, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα του κάθε πολίτη, μεταφέροντας τη φωνή του μέσα στο Κοινοβούλιο και εξασφαλίζοντας την ουσιαστική συμπερίληψη. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Ένας ρόλος εξαιρετικά απαιτητικός και με διαρκή μελέτη. Αντλούμε έμπνευση και δύναμη από την αδιαμφισβήτητη σχέση, που «χτίζεται» με τον κάθε άνθρωπο, που μιλάμε καθημερινά και ο οποίος,  με απόλυτη γενναιοδωρία, σου καταθέτει προβληματισμούς, προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του, ώστε να έχεις τα εφόδια να παλέψεις. Σε αυτή τη διάσταση, κάθε άλλο παρά απογοήτευση μπορεί να νιώθει κανείς.

Αυτό που με απογοητεύει, ως πρωτοεμφανιζόμενη, είναι όταν βλέπω καθημερινά την καταστρατήγηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, από πλευράς της Κυβέρνησης, όσον αφορά τη νομοθέτηση. Η έλλειψη διαβούλευσης, η πρόχειρη νομοθέτηση, οι fast-track διαδικασίες. Αυτό ναι, με απογοητεύει και ταυτόχρονα με θλίβει. Νιώθω ότι χάνεται ο σεβασμός προς την ίδια τη νομοθέτηση, προς τους πολίτες και κατά επέκταση προς την ίδια τη Δημοκρατία. Με απογοητεύει η κάθε μορφή κατάχρησης εξουσίας, που τη βλέπουμε να συμβαίνει τόσο στο σκάνδαλο των υποκλοπών, όσο και στο έγκλημα των Τεμπών. Με απογοητεύει η αλαζονεία της Εκτελεστικής Εξουσίας, όμως, η απογοήτευση αυτή δυναμώνει περισσότερο την πίστη μου στα ιδανικά μου και την ανάγκη να προσπαθήσω ακόμη περισσότερο να βάλω το δικό μου λιθαράκι για να αλλάξει αυτό. Η απογοήτευση δε λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας. Σου δίνει άλλο ένα κίνητρο. Τι πρέπει να αλλάξει για να αλλάξει το αίσθημα της απογοήτευσης; Με αυτό το ερώτημα ξεκινάει ο “αγώνας”.

Τι θα θέλατε να χαρακτηρίσει την πρώτη σας θητεία; Έχετε κάποιον μεγάλο στόχο;

Πέρα από το όραμα, που έχω και έχουμε ως πολιτικός χώρος για τη χώρα μας, υπάρχει ταυτόχρονα το όραμα μου για τον τόπο μου – το νομό Λασιθίου – αλλά και το όραμα μου για την ίδια την πολιτική. Για το ίδιο το πολιτικό σύστημα θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να καταλάβει ο κάθε πολιτικός, ότι η πολιτική επιτυχία δεν αποδεικνύει την πολιτική αξία. Αν αναλογιστούμε όλους εκείνους, που θεωρούν το πολιτικό σύστημα ανεπαρκές, μόνο τότε θα καταλάβουμε τους κινδύνους που αυτό ελλοχεύει για τη Δημοκρατία μας και μόνο έτσι θα καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε για να το θέσουμε σε μια στέρεη βάση.

Ας μιλήσουμε για ένα τουλάχιστον στόχο σε κάθε επίπεδο.

Ο προσωπικός εσωτερικός μου στόχος είναι τελειώνοντας τη θητεία αυτή, να νιώθω ότι έπραξα τα μέγιστα για να εκπροσωπήσω με ήθος τον κάθε πολίτη του Λασιθίου.

Στην  κεντρική πολιτική σκηνή στόχος είναι να κάνουμε βήματα για ένα κοινωνικό κράτος πρόνοιας, δικαίου και συμπερίληψης.

Υπάρχει και ένας ακόμη μεγαλύτερος στόχος, που έχει να κάνει με την προσέλευση των πολιτών στις κάλπες. Το γεγονός ότι ο μεγάλος νικητής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, που είχε η φετινή χρονιά ήταν η αποχή είναι μία πραγματικότητα.

Θα συνεχίσω καθημερινά να μάχομαι για την καταπολέμηση της αποχής, εξηγώντας με κάθε ευκαιρία πόσο σημαντικό είναι να καταλάβει ο πολίτης ότι έχει λόγο για το τι συμβαίνει στη χώρα του, ότι είναι ένα θέμα που τον αφορά. Οφείλουμε να κάνουμε τον πολίτη συμμέτοχο και όχι συνένοχο. Να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση ότι η ψήφος του έχει δύναμη και μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό.

Σας πλήγωσε, επί προσωπικού, το αποτέλεσμα των εκλογών βλέποντας την παραδοσιακά πράσινη Κρήτη, όλη στα γαλάζια;

Κατά την προηγούμενη Κοινοβουλευτική περίοδο, το ΠΑΣΟΚ διέθετε μόνο έναν (1) Βουλευτή σε όλη την Κρήτη. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει εκλέξει τέσσερις (4) Βουλευτές.

Στις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναδείχτηκε δεύτερη πολιτική δύναμη,  ξεπερνώντας το 25% σε δύο (2) Εκλογικές Περιφέρειες,  Ρεθύμνης και Λασιθίου  και το 22% στην Εκλογική Περιφέρεια Ηρακλείου. Είμαι υπερήφανη γιατί στο Λασίθι, καταγράψαμε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την Κρήτη, με 25,58%.

Είμαι χαρούμενη και όχι πληγωμένη γιατί από την Κρήτη ξεκίνησε η μεγάλη πολιτική ανατροπή ώστε η Δημοκρατική Παράταξη να πρωταγωνιστήσει ξανά, δίνοντας ελπίδα και προοπτική στον λαό μας. Με τη σκληρή δουλειά, που κάνουμε και οι τέσσερις Βουλευτές Κρήτης αλλά και όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, είμαι αισιόδοξη ότι θα ολοκληρωθεί η πολιτική ανατροπή. Κάθε μέρα που περνάει, η Κρήτη δείχνει όλο και περισσότερο τον βαθιά δημοκρατικό  χαρακτήρα που πάντα είχε και συνεχίζει να έχει.

Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα ως βουλεύτρια για την Κρήτη;

Η ερώτηση αυτή έρχεται νομίζω ως άμεση συνέχεια των δύο προηγούμενων ερωτήσεων.
Το βασικό στοίχημα είναι να νιώσει ο πολίτης την πίστη ότι η φωνή του ακούγεται και δυναμώνει. Να νιώσει την ελπίδα ότι το καλύτερο αύριο δεν είναι θεωρία, αλλά στόχος ενός σωστά δομημένου πλάνου. Να νιώσει ότι μαζί μπορούμε και ότι αυτό δεν είναι απλά λόγια ή προεκλογικά συνθήματα. Μεγάλο στοίχημα είναι να νιώσουν οι νέοι μας ότι υπάρχει χώρος για τα όνειρα τους, ότι υπάρχει «όχημα» για να φτάσουμε σε μια κοινωνία όπως εκείνοι την ονειρεύονται γιατί αυτό καλούμαστε να κάνουμε. Να κάνουμε καλύτερο το βιοτικό επίπεδο του κάθε Έλληνα, να μπορέσει να νιώσει ασφάλεια και ταυτόχρονα να θέσουμε τις βάσεις για την κοινωνία του αύριο. Για αυτό χρειαζόμαστε τους νέους μας, δίπλα μας. Να έχουν λόγο για τις βάσεις που θέτουμε σήμερα, για την κοινωνία στην οποία εκείνοι θα κληθούν να είναι οι ενεργοί πολίτες. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για εμένα.

Και το μεγάλο στοίχημα για την Κρήτη είναι να γίνει πόλος έλξης για όλα όσα κουβαλάει ο τόπος, ο πολιτισμός, η ιστορία, η παραγωγή της, τα ήθη και τα έθιμα, οι παραδόσεις της, η γαστρονομία της και κάθε γωνιά της ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει τη διαφορετική της ταυτότητα σε όλους αυτούς τους τομείς. Θα κερδίσουμε  αυτό το στοίχημα μέσω ενός  μέσο- μακροπρόθεσμου σχεδίου, δομημένου σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την τοπική κοινωνία, με όλους όσους εμπλέκονται σε οποιαδήποτε υπηρεσία, δραστηριότητα και παραγωγική διαδικασία. Η  βιωσιμότητα και το μέλλον  του τόπου συνδέεται με την εξασφάλιση βασικών  προϋποθέσεων,  που έχουν να κάνουν με παροχές υγείας,  υποδομές, ασφάλεια. Μια καθημερινότητα για τον κάθε Κρητικό, που να είναι ανάλογη και άξια του πλούτου, που κουβαλάει ο τόπος μας.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος σας;

Το Λασίθι, είναι ένας πανέμορφος τόπος. Με υπέροχο φυσικό περιβάλλον, με πλούσια αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, με αλιεία και με ανεπτυγμένο Τουρισμό. Κυρίως όμως είναι ένας τόπος με μοναδικούς ανθρώπους.

Το Λασίθι είναι μοναδικό για ένα ακόμη λόγο. Κόντρα στα παραδοσιακά πρότυπα, που θέλουν ένα νόμο να έχει ένα αστικό κέντρο, εμείς έχουμε τρία αστικά κέντρα με μοναδικό χαρακτήρα και ιδιαιτερότητες. Αν με ρωτάτε, θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο, όπως ακριβώς γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ένας νομός, που την αποκέντρωση την αποδεικνύει έμπρακτα και που στηρίζει την Εθνική οικονομία τόσο μέσω της αγροτικής παραγωγής, όσο και μέσω της μεταποίησης και του Τουρισμού. Μια στήριξη που δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και αυτό το διαπιστώνουμε σε όλους τους τομείς διότι, δυστυχώς, υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα,, που οφείλονται στην χρόνια παραμέληση του Λασιθίου από την πολιτική εξουσία αλλά και στη σημερινή κυβερνητική πολιτική. Η Κυβέρνηση δε διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων. Ευχολόγια, αόριστες υποσχέσεις, αποσπασματικές και εμβαλωματικές πολιτικές, που όχι μόνο δεν επιλύουν τα προβλήματα αλλά τα παρατείνουν και τα οξύνουν.

Από πού να αρχίσω και που να τελειώσω. Η υγειονομική περίθαλψη έχει αποσαθρωθεί, τα 3 νοσοκομεία του Λασιθίου αλλά και το ΕΚΑΒ είναι υποχρηματοδοτούμενα και υποστελεχωμένα, με ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Οι πολίτες του Λασιθίου, αν τυχόν αρρωστήσουν, βιώνουν μια τεράστια ταλαιπωρία, μετακινούμενοι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, μέσω ενός πολύ δύσκολου οδικού δικτύου. Η Κυβέρνηση ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και «παλαντζάρει» μεταξύ της συγχώνευσης τους και των μετακινήσεων υγειονομικού προσωπικού, που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Δεν έχει σχέδιο και δεν φαίνεται να επιθυμεί να καλύψει τις ελλείψεις, παρά τις υποσχέσεις της. Η ίδια κυβερνητική πολιτική, εφαρμόζεται σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες της Π.Ε Λασιθίου (ΕΦΚΑ, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Δικαστικές και Κτηματικές Υπηρεσίες κλπ). Παντού συρρίκνωση, υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση.

Το Λασίθι έχει προβλήματα υποδομών. Δεν είναι μόνο το δύσκολο οδικό δίκτυο και η καθυστέρηση υλοποίησης του τμήματος του ΒΟΑΚ, που αφορά στο Λασίθι. Είναι και οι ελλείψεις στα Λιμάνια και στο αεροδρόμιο της Σητείας αλλά και στη στήριξη του αγροτικού τομέα στην Ιεράπετρα. Δε νομίζω να χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για τη σημασία, που έχουν οι υποδομές σε μια έντονα τουριστική περιοχή όπως το Λασίθι.

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς του Λασιθίου περνούν δύσκολα γιατί δεν στηρίζονται επαρκώς από την Κυβέρνηση.

Η απαράδεκτη καθυστέρηση του έργου για τον ταμιευτήρα Μπραμιανού και των σχετικών αντιπλημμυρικών έργων, των δεξαμενών στις περιοχές Αη Γιάννης και Χοχλακίες, το φράγμα των Λιθινών , έργα,  που θα έλυναν το πρόβλημα της λειψυδρίας σε μία από τις πιο ξηροθερμικές περιοχές  της Ευρώπης. Η έλλειψη εργατών γης, οι καθυστερήσεις στην πληρωμή αποζημιώσεων και ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για αγρότες και κτηνοτρόφους, η λειψή και με προβλήματα εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, οι αυξημένες τιμές ζωοτροφών,  γεωργικών λιπασμάτων και μηχανημάτων, οι ανύπαρκτοι έλεγχοι στις ελληνοποιήσεις εισαγόμενων προϊόντων, καθώς και η έλλειψη μέτρων προστασίας των αλιέων από τα λαγόψαρα, που προκαλούν μεγάλες  ζημιές, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα. Δεν θα ξεχάσω βέβαια και τα αιολικά πάρκα, που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες Αγίου Νικολάου και Σητείας, οι οποίες θεωρούν ότι θα πληγεί η φυσική ομορφιά του τοπίου, η πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και η τουριστική και αλιευτική δραστηριότητα.

Ο τομέας ευθύνης σας στο ΠΑΣΟΚ είναι ο τουρισμός. Το υπουργείο κάθε τόσο μιλάει για τις επιτυχίες του εν Ελλάδι τουρισμού και τη συρροή επισκεπτών ετησίως. Συμφωνείτε;

Με τις επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού συμφωνώ, με τις δήθεν «επιτυχίες»  του υπουργείου Τουρισμού δεν συμφωνώ και εξηγούμαι αμέσως. Η αλματώδης αύξηση εσόδων από τουριστικές υπηρεσίες και η επίδραση του Τουρισμού στο ΑΕΠ ξεκίνησε μετά την πανδημία και δεν οφείλεται στην κυβερνητική πολιτική, αλλά στην επαναφορά του Τουρισμού σε τροχιά ανόδου και κυρίως στον κόπο, την σκληρή δουλειά και τις πρωτοβουλίες των ανθρώπων του ξενοδοχειακού κλάδου και όλων των συνδεόμενων με αυτόν. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποδώσει την επιτυχία του Ελληνικού Τουρισμού στις πολιτικές της «πέφτει στο κενό» διότι, τουλάχιστον, οι άνθρωποι του Τουρισμού γνωρίζουν την αλήθεια.

Η κυβερνητική πολιτική στον Τουρισμό δεν διαπνέεται από ένα σχέδιο μακρόπνοων, συμμετοχικών και συνεκτικών πολιτικών. Αντίθετα, χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό, ευχολόγια, αόριστες εξαγγελίες και αποσπασματικές ρυθμίσεις. Διαπιστώνουμε κατάρρευση της τουριστικής εκπαίδευσης, απουσία στήριξης των εργαζομένων και συνολικά του κόσμου του τουρισμού. Επισημαίνουμε αδιαφορία για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και την ανθεκτικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και αδυναμία προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και αντιμετώπισης του Υπερτουρισμού.

Είμαστε σε άλλο «μήκος κύματος» από την Κυβέρνηση. Έχουμε διαφορετική φιλοσοφία και αντίληψη. Θεωρούμε ότι οι σημερινές επιδόσεις του τουρισμού, δε διασφαλίζουν το μέλλον του. Η  εποχικότητα, η υπερσυγκέντρωση σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές, η έλλειψη ισόρροπης ανάπτυξης και τα παλαιά αναπτυξιακά μοντέλα δεν προοιωνίζουν ασφαλές και ευοίωνο μέλλον. Χρειαζόμαστε έναν τουρισμό ποιοτικό, αειφόρο, θωρακισμένο έναντι της κλιματικής κρίσης, κοινωνικά επωφελή, που δε θα επιβαρύνει το περιβάλλον, δε θα πλήττει την κοινωνική και πολιτιστική αυθεντικότητα των τοπικών κοινωνιών και θα διασφαλίζει σταθερή απασχόληση και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Πρέπει να αλλάξουμε πολιτική και να υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο μέσο-μακροπρόθεσμο σχέδιο, που θα καταρτιστεί με διάλογο, συναίνεση και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών κοινωνιών στημένο από κάτω προς τα πάνω ( bottom -up προσέγγιση) και όχι από πάνω προς τα κάτω όπως η Κυβέρνηση αναποτελεσματικά επιχειρεί.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση και αυτό που σήμερα αποτελεί την επιτυχία του τουριστικού μας προϊόντος, φοβάμαι ότι θα αποδειχθεί  τροχοπέδη για το μέλλον του Τουρισμού μας.

Ευρωεκλογές: οι δημοσκοπήσεις δεν προσφέρουν στο ΠΑΣΟΚ τη δυναμική που θα περίμενε κανείς ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πνέει τα λοίσθια. Η γνώμη σας;

Μιλάτε για δημοσκοπήσεις και απουσία δυναμικής του ΠΑΣΟΚ. Οι 2-3 τελευταίες δημοσκοπήσεις, εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ οριακά ψηλότερα από το ΠΑΣΟΚ. Πρωτύτερα, υπήρχαν αρκετές άλλες, που παρουσίαζαν το ΠΑΣΟΚ ευκρινώς ψηλότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, θα  συμφωνήσω μαζί σας και θα πω ότι θα θέλαμε πολύ υψηλότερα ποσοστά και για αυτό εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά. Θα θυμίσω ότι έχουν περάσει μόλις 8 μήνες από τις τελευταίες εκλογές, όταν το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε σημαντική αύξηση και από το 8% ακούμπησε σχεδόν το 12%. Θα υπενθυμίσω ότι στις πρόσφατες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές οι υποψήφιοι, που προτάθηκαν και στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ κατέγραψαν μεγάλες επιτυχίες.

Θα επισημαίνω ότι διανύουμε μια περίοδο σκληρών συγκρούσεων του ΠΑΣΟΚ με την Κυβέρνηση, η οποία  δυσκολεύεται πλέον σε πολλούς τομείς, χάνει συνεχώς έδαφος και διαπιστώνει ότι το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν αποτελεί «πρόθυμο δεκανίκι», αλλά αντίθετα είναι ο σοβαρότερος αντίπαλός της. Νομίζω είναι πασιφανές και στον πιο αδαή πολιτικά ότι ο κ. Μητσοτάκης και το νεοδημοκρατικό σύστημα εξουσίας, προτιμά τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση αντί του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη. Όμως, δεν σκοπεύω να αμφισβητήσω την αντικειμενικότητα των δημοσκοπήσεων, που αποτελούν φωτογραφία της στιγμής και πάντα τις υπολογίζουμε. Θα σας απαντήσω όπως θα απαντούσα ακόμη και αν οι δημοσκοπήσεις έδιναν πολύ υψηλότερα ποσοστά.

Εμείς δεν περιμένουμε τον πολιτικό «θάνατο» του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τις δημοσκοπήσεις για να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στο λαό  και την  χώρα.

Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε την χώρα, ανατρέποντας τις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Με όραμα, σχέδιο, με προοδευτικές, σύγχρονες σοσιαλδημοκρατικές θέσεις και πολιτικές, θα εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο παρόν και ένα ελπιδοφόρο αύριο.

Αντιπολιτευόμαστε την Κυβέρνηση αυστηρά αλλά δίκαια και υπεύθυνα, διατυπώνοντας προτάσεις και λύσεις για τα οξυμμένα προβλήματα της κοινωνίας. Θέλουμε να ξαναδώσουμε την ελπίδα στους πολίτες για μια  καλύτερη  ζωή και στην χώρα την προοπτική μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Καθημερινά, διαπιστώνουμε ότι αυξάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών, που αναγνωρίζουν ότι είμαστε μια υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση. «Ακουμπούν» πάνω μας, τα βάσανα, τα προβλήματα, τους φόβους αλλά και τις ελπίδες τους για αυτό και είμαι αισιόδοξη για το αποτέλεσμα των επερχόμενων Ευρωεκλογών. Πιστεύω ότι η ψήφος  στις Ευρωεκλογές, θα γίνει ασπίδα προστασίας, για την απόκρουση της επίθεσης  εναντίον του  Κοινωνικού Κράτους και των συλλογικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Έχει ανοίξει ξανά η κουβέντα για το μέλλον της Κεντροαριστεράς και τυχόν συνεργασίες ώστε να αποκτήσει η ΝΔ ισχυρό αντίπαλον δέος. Κρίνετε πως είναι πιθανό να γίνει πράξη ένα τέτοιο σενάριο;

Ιστορικά ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε ο ουσιαστικός πόλος της κεντροαριστεράς και πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό θα επισφραγιστεί και τυπικά στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Είμαστε εκείνοι, που σφραγίσαμε την μεταπολίτευση και διαμορφώσαμε το κοινωνικό κράτος, που στην πορεία, η κρίση και οι συντηρητικές Κυβερνήσεις το έπληξαν. Σήμερα στοχεύουμε στην αποκατάστασή του ώστε να καταστεί η χώρα μας μια  «κανονική» Ευρωπαϊκή χώρα, με κράτος Δικαίου, θεσμικές διασφαλίσεις και κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαστε η αυθεντική παράταξη που μπορεί να βάλει τέλος στην παρακμή των θεσμών  και την ιδεολογία της φτωχοποίησης των 2/3 της κοινωνίας. Είμαστε ο μόνος υπαρκτός πολιτικός φορέας, που μπορεί να σταθεί ουσιαστικό εμπόδιο απέναντι στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη για αυτό και θέσαμε ως προτεραιότητα να είμαστε κοντά στους πολίτες και τη δοκιμαζόμενη κοινωνία και όχι να αναζητούμε συνεργασίες κορυφής.

Από την εποχή της αείμνηστης Γεννηματά, σταθερά, ακολουθούμε αυτόνομη και ανεξάρτητη πορεία, με στόχο να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να είμαστε χρήσιμοι για το λαό και την Πατρίδα. Τα λέω αυτά όχι για να αποκλείσω τυχόν συνεργασίες, άλλωστε στην πολιτική τίποτε δεν αποκλείεται, αρκεί να πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις, να έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες και να το επιτάσσει η συγκυρία και το συμφέρον της κοινωνίας και της χώρας.

Όμως, όταν μιλάμε για Κεντροαριστερά, θα πρέπει να ξέρουμε για τι ακριβώς  μιλάμε. Μιλάμε για ένα προοδευτικό όραμα, με συγκεκριμένους στόχους για κοινωνική δικαιοσύνη και βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και για σύγχρονες σοσιαλδημοκρατικές θέσεις και προτάσεις, που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπό και τις ανάγκες του και μετουσιώνονται σε χειροπιαστή πολιτική πράξη. Κεντροαριστερά ή Σοσιαλδημοκρατία καλύτερα, είναι πρωτίστως Πολιτική, Αρχές και Αξίες, δεν είναι  λαϊκισμός,  επικοινωνιακά shows, παραπολιτική και κυρίως δεν είναι μεταπολιτική.

Είμαστε υπέρμαχοι των ουσιαστικών συνεργασιών, που δεν ξεκινούν από την κορυφή, δεν γίνονται με συνεννοήσεις σε κλειστά κομματικά γραφεία αλλά ξεκινούν από την βάση, και συντελούνται πρώτα μέσα στην κοινωνία και μετά εκφράζονται στην πολιτική σκηνή, αποτελώντας προϊόν κοινωνικής επεξεργασίας και όσμωσης θέσεων και στόχων αλλά και κοινωνική επιταγή, που δεν θα μπορεί κανείς να παραβλέψει. Στην κατεύθυνση αυτή, ναι, θεωρώ ότι τέτοιες συνεργασίες  είναι εφικτές  αλλά και αναγκαίες. Είναι αναγκαία η κοινωνική συμμαχία με βάση τους μη προνομιούχους, με βάση τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους αγρότες και τους επισφαλώς εργαζομένους και ανέργους, κάτω από κοινές αρχές και αξίες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας