Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΗ Ν. Γιαννακοπούλου στο Govnews.gr: «Υπάρχει τεράστιος χώρος πολιτών που αναζητούν εναλλακτική...

Η Ν. Γιαννακοπούλου στο Govnews.gr: «Υπάρχει τεράστιος χώρος πολιτών που αναζητούν εναλλακτική λύση – Αυτή είναι η πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ»

«Έχει τρωθεί το κύρος του Υπουργείου Εσωτερικών, όταν στοιχεία προσωπικών δεδομένων έβγαιναν από το Υπουργείο πήγαιναν στην Πειραιώς και δίνονταν σε υποψήφιους»

Η Νάντια Γιαννακοπούλου είναι βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β2΄Δυτικού Τομέα Αθηνών. Κατάγεται από το Παλαιόκαστρο Μεσσηνίας και είναι κόρη του πρώην βουλευτή Μεσσηνίας, Γιάννη Γιαννακόπουλου και της Κατερίνας Γιαννακοπούλου. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακά στην Ευρωπαϊκή Πολιτική στο Τμήμα Κυβερνητικής Πολιτικής  και στο Εμπορικό και Τραπεζικό Δίκαιο. Από τον Σεπτέμβριο του 2003 εργάστηκε ως δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών, συνεργάστηκε με δικηγορικές εταιρείες, εξειδικεύτηκε στο τραπεζικό και χρηματοοικονομικό δίκαιο και στις διεθνείς συμβάσεις.

Είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1995, ενεργό μέλος της ΠΑΣΠ Νομικής Αθηνών στα φοιτητικά της χρόνια, εκλέχτηκε στο 7ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο Εθνικό Συμβούλιο ως ένα από τα τρία νεότερα μέλη του. Διετέλεσε μέλος της Γραμματείας Πολιτικών Νεολαίας και μέλος του Τομέα Αποδήμου και στο Συνέδριο Επανίδρυσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, υπεύθυνη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και μέλος του Προεδρείου του Συνεδρίου. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2009 βουλευτής στον νομό Μεσσηνίας συγκεντρώνοντας 19.500 σταυρούς.

Η κ. Γιαννακοπούλου, μία πολιτικός δυναμική, ετοιμόλογη, με πάθος και επιχειρήματα μιλάει στο Govnews.gr για τους απαιτητικούς ρόλους της ζωής της, για την “έμφυλη ανισότητα”, για την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών, για τη φημολογούμενη ρήξη της με τον Νίκο Ανδρουλάκη, για το ντόμινο εξελίξεων στη ΝΔ και τις Ευρωεκλογές, ενώ κατακεραυνώνει την πρόταση εισαγγελέως για την φερόμενο βιαστή της 12χρονης στον Κολωνό.

Βουλευτής, μητέρα τριών κοριτσιών και σύζυγος του γνωστού ηθοποιού, Μάξιμου Μουμούρη. Πώς συνδυάζετε όλους αυτούς τους ρόλους; Αισθάνεστε ότι έχετε αφήσει κάποιον πιο πίσω;

Πράγματι, ο συνδυασμός αυτών των ρόλων έχει τις δυσκολίες του, η προσπάθεια να ανταποκριθείς είναι κουραστική. Ωστόσο, είναι επιλογή και αυτό δίνει δύναμη και σε μένα και σε κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει αντίστοιχη πρόκληση. Πιστεύω ότι δεν έχω αφήσει κάποιον πιο πίσω. Αυτό είναι το στοίχημα, αυτό είναι το στοίχημα κάθε γυναίκας που θέλει να δραστηριοποιηθεί κοινωνικά και πολιτικά.

Έχει επιτευχθεί ισότητα σε όλα τα επίπεδα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ελληνική κοινωνία ή υπάρχουν ακόμη στερεότυπα;

Η πραγματικότητα καταδεικνύει πως ακόμη και σήμερα η έμφυλη ανισότητα παραμένει. Ο δρόμος για την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας μοιάζει ακόμα μακρύς. Και παρόλο που η νέα γενιά, στην πλειοψηφία της τουλάχιστον, μεγαλώνει με περισσότερη ελευθερία γύρω από την ταυτότητα του φύλου και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, δεν είναι λίγα αυτά που πρέπει ακόμα να γίνουν σε μία κοινωνία, που έχει αφομοιώσει σε βάθος την πατριαρχική δομή της. Η προσπάθεια να ξεπεραστούν, έως ότου εξαλειφθούν, τα στερεότυπα και οι κοινωνικές διακρίσεις, έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες. Η αλήθεια είναι ότι  υπάρχει κάθε χρόνο πρόοδος, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η πρόοδος αυτή, ήταν και συνεχίζει να είναι, επικίνδυνα αργή.

Η συμμετοχή της γυναίκας στην οικονομική και πολιτική ζωή, ακόμα δεν είναι ισότιμη με εκείνη των ανδρών. Έχει υπολογιστεί παγκοσμίως ότι οι εργαζόμενες γυναίκες είναι λιγότερες σε σχέση με τους άνδρες. Επίσης, η παρουσία των γυναικών σε πολιτικές θέσεις εξουσίας είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ούτε το 1/3 δεν αποτελείται από γυναίκες. Το ποσοστό των γυναικών Δημάρχων είναι μόλις 6.6% .Μιλάμε για 22 γυναίκες Δημάρχους και βέβαια για καμία Περιφερειάρχη. Και ας μην ξεχνάμε, ότι και η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δέχτηκε αρκετές, μερικές μάλιστα πολύ χυδαίες σεξιστικές επιθέσεις. Επίσης, στατιστικές αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες.

Τόσο στη βουλή όσο και στις τηλεοπτικές σας συνεντεύξεις βγάζετε προς τα έξω τον χαρακτήρα μιας ιδιαίτερα δυναμικής γυναίκας. Ήσασταν έτσι και πριν την είσοδο σας στο κοινοβούλιο ή σφυρηλάτησαν τον χαρακτήρα σας οι συνθήκες που επικρατούν στην πολιτική σκηνή;

Στο μυαλό μου έχω πάντα κάτι που είχε αναφέρει ο Κώστας Σημίτης. Είχε πει «θέλω να είμαι χρήσιμος για την κοινωνία και την χώρα, όχι αρεστός». Πιστεύω όσο τίποτα σε αυτή την φράση και αυτό προσπαθώ να κάνω όσα μπορώ. Αυτό σημαίνει να πορεύεσαι με αρχές και αξίες, με σαφείς πολιτικές επιλογές που οδηγούν στην πρόοδο, στην βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και στηρίζονται στην αλήθεια και στη λογική. Δεν είναι πάντα εύκολο αφού καταλαβαίνεις ότι συχνά πρέπει να δώσεις την μάχη του αυτονόητου, αλλά για μένα είναι μονόδρομος.

«Ολίγιστο και ασήμαντο πολιτικό αρχηγό» χαρακτήρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης τον Νίκο Ανδρουλάκη. Πώς σχολιάζετε τη δήλωσή του;

Ο κύριος Γεωργιάδης έχει μια ροπή προς την φλυαρία και την κριτική προς όλους πλην της Κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει. Η αναφορά του στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι ένα ακόμα δείγμα επίδειξης αλαζονείας δίχως όρια, επιτίμησης πολιτικού αντιπάλου με απαράδεκτες φράσεις. Η κοινωνία κρίνει και αν απεχθάνεται κάτι περισσότερο είναι την αλαζονεία μιας εξουσίας.

Το ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσε πόρισμα για τα Τέμπη, αλλά ζήτησε μετατροπή της εξεταστικής επιτροπής σε προανακριτική. Πιστεύετε ότι θα αποδοθούν ευθύνες όσο ψηλά και αν βρίσκονται;

Το θέμα δεν είναι τι πιστεύω αλλά τι πρέπει να γίνει. Ε, λοιπόν πρέπει η Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει την έρευνά της, να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες όλων των πλευρών και να παραπέμψει σε δίκη. Ήδη καμιά τριανταριά παραπέμπονται, ενώ η έρευνα συνεχίζεται. Αν δε η έρευνα φτάσει σε πολιτικά πρόσωπα, το θέμα έρχεται στη Βουλή και δεν νομίζω ότι θα μπορεί να υπάρχει κανείς που να αρνηθεί Προανακριτική. Το πρόβλημα μέχρι στιγμής είναι μια τακτική της Κυβέρνησης εντός και εκτός Εξεταστικής Επιτροπής που καλλιεργεί την αντίληψη ότι κάτι θέλει να κρύψει, να συγκαλύψει. Γιατί δεν κλήθηκαν για παράδειγμα κρίσιμοι μάρτυρες που είχαν προταθεί από την αντιπολίτευση; Γιατί αυτή η βιασύνη να «ξεμπερδέψουν»;

Ας είμαστε σαφείς. Η χώρα δεν αντέχει να μένει ανοικτό το θέμα των ποινικών προσώπων, ούτε να παραμένουν ανοικτά ερωτήματα και σκιές. Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ πήρε και θα πάρει πρωτοβουλίες για να πέσει άπλετο φως και να απονεμηθούν ευθύνες προς όσους πρέπει.

Ήρθατε σε ρήξη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είπατε ότι δεν είστε δημόσιοι υπάλληλοι. Τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας;

Δεν αισθάνομαι ότι ήρθα σε καμία σύγκρουση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στη συνεδρίαση από την οποία διέρρευσαν δυστυχώς όλα, υπερασπίστηκα την άποψή μου που θεωρούσα άποψη του ΠΑΣΟΚ και την ανάγκη ενίσχυσης της θεσμικής , δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων του κόμματος. Αλίμονο να μην μιλάμε ανοικτά και στις εσωκομματικές λειτουργίες μας. Μπήκε από τον Πρόεδρο κομματική πειθαρχία και ακολούθησα την γραμμή του κόμματος. Τελεία. Το Νομοσχέδιο ψηφίστηκε, μένει να δούμε πως θα εφαρμοστεί , τι παραρτήματα θα λειτουργήσουν και βέβαια υπάρχει ως σοβαρή εκκρεμότητα η αναθεώρηση του Άρθρου 16 όταν θα συζητηθεί, κάτι με το οποίο το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί και το συζητήσαμε και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτά. Προχωράμε. Έχουμε και εκλογές μπροστά μας!

Είστε μητέρα τριών κοριτσιών. Ποια είναι η γνώμη σας για την πρόταση της εισαγγελέως για τον φερόμενο βιαστή της 12χρονης στον Κολωνό. Πιστεύετε ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης;

Ποτέ δεν έχω σχολιάσει πρόταση εισαγγελέως ή απόφαση Δικαστηρίου. Πρόκειται για στάση αρχής ως πολίτης και ως Βουλευτής απέναντι στην Δικαιοσύνη. Ωστόσο, στην περίπτωση της πρότασης της εισαγγελέως που πρότεινε την απαλλαγή του βασικού κατηγορούμενου για τον βιασμό της ανήλικης λόγω αμφιβολιών, στην υπόθεση του Κολωνού, νιώθω ότι έχω το χρέος να πω ότι όλα μου φαίνονται περίεργα. Σαν γυναίκα, σαν ενεργός πολίτης, σαν μητέρα τριών κοριτσιών, αισθάνομαι βαθιά ενοχλημένη και εξοργισμένη. Πολύ περισσότερο που υπάρχει κατάθεση της 12χρονης που αναφέρει πως ο 54χρονος μεταχειρίστηκε βία, την απείλησε, της έδειξε  όπλα. Πέραν όμως αυτών υπάρχει η κοινή λογικήΉταν 11χρονων όταν έγινε αυτή η πράξη. Πως μπορεί επομένως να υπάρχει συναίνεση και έρωτας μεταξύ ενός 11χρονου παιδιού και ενός 60χρονου άνδρα. Πρόκειται για αδιανόητη παραδοχή.

Έχω την πεποίθηση ότι η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα καταλήξει στις σωστές αποφάσεις για τα όσα υπέστη η 12χρονη και θα καταλήξει σε παραδειγματικές ποινές.

Υπάρχουν πολλά περιστατικά βίας στη σύγχρονη κοινωνία ανάμεσα στους νέους. Ποια άλλα μέτρα θα προτείνατε και πού νομίζετε ότι βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος;

Yπάρχει μια ανησυχητική έξαρση της βίας, της παραβατικότητας στους νέους. Το βλέπουμε στους σχολικούς χώρους, στις γειτονιές, στις συγκρούσεις συμμοριών, στα φαινόμενα οπαδικής βίας, στις καταστροφές σε Πανεπιστήμια. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή που πρέπει να αντιδράσουμε συνολικά στην βάση ενός ολιστικού σχεδίου. Ασφαλώς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει χρέος να δει την παρέμβασή του και μέχρι στιγμής δεν βλέπω να γίνεται κάτι συντονισμένο. Ωστόσο το σχέδιο πρέπει να προβλέπει άλλου τύπου πρωτοβουλίες και στα σχολεία και με τις ανάλογες τιμωρίες, αλλά κυρίως με την καλλιέργεια προτύπων ενάντια στην βία. Σήμερα παρά ποτέ κόμματα, φορείς, εκπαιδευτικοί, γονείς, άνθρωποι του Πολιτισμού και του Αθλητισμού πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα.

 Πώς προβλέπετε ότι θα πορευθεί το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές;

Σε λιγότερες από ενενήντα μέρες ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές. Πρόκειται για μια κρίσιμη μάχη από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαχθούν σημαντικά μηνύματα προς όλα τα κόμματα. Μπορεί να μην υπάρχει κυβερνητικό διακύβευμα, αλλά η σημασία τους είναι μεγάλη και σε κάθε περίπτωση θα παράγουν πολιτικά αποτελέσματα. Το ΠΑΣΟΚ δίνει την μάχη αποφασισμένο να αναδειχθεί όχι μόνο δεύτερο κόμμα, αλλά και να συγκεντρώσει ένα ορατά ισχυρό ποσοστό που θα του επιτρέψει να δείξει ότι θα είναι το αντίπαλο δέος στον Κ. Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση στα επόμενα χρόνια που θα ακολουθήσουν μέχρι τις Βουλευτικές εκλογές.

Είμαι αισιόδοξη. Yπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Η Κυβέρνηση υφίσταται ορατές  πια φθορές λόγω της αδυναμίας της να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, την εγκληματικότητα και την διάχυτη παραβατικότητα, αλλά και να πείσει ότι δεν συγκαλύπτει ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών κ.ά. Ο ΣΥΡΙΖΑ αφού συνετρίβη στις Βουλευτικές εκλογές χάνοντας 14%, έχει απωλέσει δημοσκοπικά επιπλέον 4%-5%. Υπάρχει δηλαδή ένας τεράστιος χώρος πολιτών που αναζητούν εναλλακτική λύση. Αυτή είναι ακριβώς η πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ, από την επιτυχία του σ΄ αυτό θα κριθεί η επίδοσή του στις ευρωεκλογές.

Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας κοιτώντας μπροστά και απαιτητικά. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι η θετική έκπληξη των ευρωεκλογών. Αυτό είναι το χρέος μας στον κόσμο της παράταξης, στη χώρα. Με στρατηγική που να κοιτάει προς το κέντρο και συμβάλει στη συσπείρωση δυνάμεων του κέντρου και της κεντροαριστεράς, της μεταρρύθμισης και της οικολογίας. Με  καθαρές προτάσεις που να το ενδυναμώνουν ως δύναμη μεταρρύθμισης, μέλλοντος, δύναμη που μπορούν να μας εμπιστευτούν. Η συλλογική, ενωμένη προσπάθεια όλων των δυνάμεων του χώρου μας πολλές από τις οποίες μας παρακολουθούν αποστασιοποιημένες και επιφύλαξη, αποτελεί επίσης σοβαρό προαπαιτούμενο.

Θα βλέπατε τον εαυτό σας υποψήφια για προεδρία σε βάθος χρόνου;

Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Το ΠΑΣΟΚ έχει Πρόεδρο που έχει επωμιστεί μεγάλο πολιτικό βάρος και όλοι μας έχουμε καθήκον να εργαστούμε με όλες τις δυνάμεις μας να συμβάλουμε στην επίτευξη των ρόλων.

Ένα σχόλιο για το ντόμινο εξελίξεων στη ΝΔ με τις παραιτήσεις μετά την αποκάλυψη για τα μαζικά e-mails.

Παρά τις παραιτήσεις το πρόβλημα παραμένει και είναι μεγάλο. Πρόκειται για απαράδεκτο φαινόμενο  που δείχνει αλαζονεία και αίσθηση ατιμωρησίας που οδηγεί σε ετσιθελισμό. Έχει τρωθεί το κύρος του Υπουργείου Εσωτερικών, όταν στοιχεία προσωπικών δεδομένων έβγαιναν από το Υπουργείο πήγαιναν στην Πειραιώς και δίνονταν σε υποψήφιους. Αναμένουμε να δούμε τι θα πει η δικαιοσύνη και η αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που έχουν επιληφθεί.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας