Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςO Στ. Κούλογλου στο Govnews.gr: «Η δυσαρέσκεια της κοινωνίας να μη μετατραπεί...

O Στ. Κούλογλου στο Govnews.gr: «Η δυσαρέσκεια της κοινωνίας να μη μετατραπεί σε ψήφο προς την ακροδεξιά»

Επί σειρά ετών δημοσιογράφος, ευρωβουλευτής από το 2019, ανεξάρτητος εδώ και μερικούς μήνες, ο Στέλιος Κούλογλου είναι εκ νέου υποψήφιος στις επερχόμενες ευρωεκλογές με τη Νέα Αριστερά. Όταν ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ στο παρελθόν έχει ρίξει τα βέλη του και στον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Κούλογλου μίλησε στο Govnews.gr για τους λόγους της προσχώρησης του στη Νέα Αριστερά, για την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, για την επιστολή του στη πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αλλά και για το ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και πλέον υποψήφιος στις ευρωεκλογές με τη Νέα Αριστερά.

Όπως γνωρίζετε, τον Οκτώβριο του 2023 διαχώρισα αμέσως τη θέση μου από τα φαινόμενα πολιτικού εκφυλισμού στο χώρο με τον οποίο είχα εκλεγεί ευρωβουλευτής. Στο διάστημα που ακολούθησε, θεωρώ ότι οι εξελίξεις δικαίωσαν απόλυτα την επιλογή μου. Ο κ. Κασσελάκης μετάλλαξε ένα άλλοτε αριστερό κόμμα σε ένα νεφελώδες μόρφωμα, που συχνά υιοθετεί δεξιές, συντηρητικές θέσεις και βασίζεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του «Μεσσία» προέδρου του.

Στις επικείμενες ευρωεκλογές θα συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς. Η ΝΕΑΡ είναι μια νέα, σοβαρή πολιτική δύναμη, που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανασυγκρότηση της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου.

Πρέπει να πούμε θαρραλέα την αλήθεια, την οποία αποφεύγουν τα άλλα κόμματα. Να μιλήσουμε για το το πιο γρήγορα ανέκδοτο, ότι δήθεν έχουμε δωρεάν παιδεία στην Ελλάδα, όταν τα νοικοκυριά της χώρας δαπανούν τα περισσότερα στην Ευρώπη για τη μόρφωση των παιδιών τους. Να ζητήσουμε κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων και των φροντιστηρίων, με παράλληλη μισθολογική αύξηση των εκπαιδευτικών.

Να προσπαθήσουμε να μπει ένα τέρμα στη συνεχή κούρσα των εξοπλισμών, που αφαιρεί ζωτικά κονδύλια για την υγεία, την εκπαίδευση, τη στέγαση των νέων, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που έχει ήδη καταστρέψει περιοχές της χώρας. Μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις της Τουρκίας, να ζητήσουμε μείωση των εξοπλισμών. Με τον διαχωρισμό του κράτους από την εκκλησία να συμβάλλουμε στην πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου.

Η Ελλάδα φτωχοποιείται. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Είμαστε πρωταθλητές στον πληθωρισμό και στην ακρίβεια και πάτοι στους μισθούς.

Η κοινωνία είναι σε τέλμα και έχει ανάγκη από μια πραγματική δημοκρατική, πράσινη επανάσταση!

Ως, επί σειρά ετών, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η επόμενη μέρα του κόμματος; Πιστεύετε θα τεθεί εκ νέου θέμα ηγεσίας μετά τις ευρωεκλογές;

Μετά τη βαριά ήττα των εκλογών του ’23, ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να προχωρήσει σε μια σοβαρή και δομική αυτοκριτική, αυτοκτόνησε ομαδικά επιλέγοντας τον κύριο Κασσελάκη που περισσότερο για υπουργός του Μητσοτάκη κάνει, παρά για ηγέτης της Αριστεράς. Το κόμμα είναι σε συνεχή κρίση που θα επιδεινώνεται.

Επιμένετε στην άποψή σας ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί επιστροφή, στο άμεσο ή μη, μέλλον, του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ ή εκτιμάτε ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα προβεί σε κάποια νέα κίνηση;

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι υπεύθυνος και για τους θριάμβους αλλά και για τις στρατηγικές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναμφίβολα πρόκειται για πολιτικό με πολλά χαρίσματα, που όμως τα τελευταία χρόνια με μια σειρά άστοχων κινήσεων και λαθών συνεχίζει να απομειώνει το πολιτικό του κεφάλαιο. Από εκεί και πέρα η μακρόχρονη πείρα μου στη δημοσιογραφία και την πολιτική μου έχει διδάξει να μην αποκλείω τίποτα.

Η πρόβλεψή σας για την πορεία των κομμάτων στις ευρωεκλογές, παλιών και νέων; Θα υπάρξουν εκπλήξεις;

Η κυβερνητική φθορά θα οδηγήσει σε αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα για την ίδια. Το ζήτημα είναι όμως, η δυσαρέσκεια της κοινωνίας να μην μετατραπεί σε ψήφο προς την ακροδεξιά το φάντασμα της οποίας πλανάται παντού στην Ευρώπη. Η Αριστερά πρέπει πρώτα να αφουγκραστεί τα προβλήματα των ασθενέστερων και μετά να κάνει την οργή τους δύναμη θετικής αλλαγής.

Στείλατε ανοιχτή επιστολή προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, τόσο για την υπόθεση των Τεμπών, με αφορμή την παρουσία στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου της Μαρίας Καρυστιανού, όσο και για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Τι αναφέρατε;

Και οι δύο αυτές υποθέσεις έχουν ένα κοινό παρονομαστή: το προβληματικό κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Συνεπώς θεώρησα καθήκον, με αφορμή τη συγκλονιστική προσπάθεια των συγγενών των θυμάτων -να αποκαλυφθεί η αλήθεια, οι πιθανές ευθύνες πολιτικών προσώπων στο έγκλημα και να αποδοθεί δικαιοσύνη- να επιστήσω την προσοχή της Προέδρου σε συγκεκριμένα ζητήματα. Τα οποία επιβεβαιώνουν άλλωστε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου εναντίον της κυβέρνησης.

Πώς κρίνετε το ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, μέρος του οποίου, μάλιστα, όπως δήλωσε ο Κώστας Αρβανίτης, συνέταξε; Ποια είναι η εικόνα που έχει σχηματιστεί για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ευρώπη; Με ποιους χειρισμούς της συμφωνείτε και με ποιους όχι;

Κοιτάξτε, έχουμε φυσικά δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά η κριτική που δέχεται δυστυχώς είναι ανάλογη με αυτή που δεχόταν η Χούντα από το Συμβούλιο της Ευρώπης τα χρόνια της δικτατορίας. Η κυβέρνηση μπορεί να υπόσχεται ότι θα φτιάξει τα πράγματα, αλλά τα κάνει συνέχεια χειρότερα. Όλο το κεντρώο προφίλ που ήθελε να χτίσει ο κ. Μητσοτάκης έχει πέσει στα βράχια – τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Όσο για το ψήφισμα, όπως διευκρίνισε ο ίδιος ο Κώστας Αρβανίτης ήταν αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας που κάναμε ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, ο καθένας από τη δική του θέση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας