Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ δήμαρχος Πλατανιά, Γ. Μαλανδράκης στο Govnews.gr: «Στόχος ο εμπλουτισμός του τουριστικού...

Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γ. Μαλανδράκης στο Govnews.gr: «Στόχος ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος»

Ο Γιάννης Μαλανδράκης, ο δήμαρχος Πλατανιά μίλησε στο Govnews.gr για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τις βασικές προτεραιότητες του σε αυτή τη θητεία του αλλά και για τον αθλητισμό και τον τουρισμό στην περιοχή του. 

Μετράει ήδη τρεις θητείες στο Δήμο Πλατανιά και συνεχίζει μετά τις πρόσφατες εκλογές του Οκτωβρίου, όπου και έλαβε ένα αρκετά υψηλό ποσοστό.

Ο Γιάννης Μαλανδράκης, ο δήμαρχος Πλατανιά μίλησε στο Govnews.gr για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τις βασικές προτεραιότητες του σε αυτή τη θητεία του αλλά και για τον αθλητισμό και τον τουρισμό στην περιοχή του.

Έχετε μακρά πορεία στην αυτοδιοίκηση. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα «αγκάθια» που εμποδίζουν έναν δήμαρχο να επιτελέσει το έργο του.

Το βασικό και κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη οικονομικής και λειτουργικής αυτοδυναμίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κεντρική εξουσία διαρκώς μεταβιβάζει αρμοδιότητες στους Δήμους, χωρίς όμως να συνοδεύονται από το ανάλογο προσωπικό και την ανάλογη χρηματοδότηση, αντιθέτως οι πόροι και τα έσοδα μας διαρκώς μειώνονται. Μεγάλο πρόβλημα επίσης αποτελούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, τις οποίες, παρά τα όποια βήματα έχουν γίνει, περνώντας σε μια νέα, ψηφιακή εποχή, ακόμα αναγκαζόμαστε να παλέψουμε για τις ξεπεράσουμε.

Προβληματική όμως είναι και η οριζόντια αντιμετώπιση του κεντρικού κράτους προς τους Δήμους καθώς Δήμοι με ανομοιομορφία σε φυσικό ανάγλυφο, πληθυσμό και οικονομία (αστικοί, αγροτικοί, τουριστικοί) όπως είναι ο Δήμος Πλατανιά, έχουν άλλου προσανατολισμού προβλήματα και ανάγκες σε σχέση με τους αμιγώς αστικούς δήμους.

Πιστεύετε ότι υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ δήμων και περιφέρειας;

Όπως ισχύει και λειτουργεί το θεσμικό πλαίσιο, η συνεργασία μεταξύ Δήμων και Περιφερειών είναι επιβεβλημένη και απαραίτητη, καθώς πολλά ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα για την πραγματοποίηση μεγάλων έργων εκτελούνται και χρηματοδοτούνται με εταίρους ή συντονιστές τις Περιφέρειες. Ο Δήμος Πλατανιά έχει μια άριστη συνεργασία διαχρονικά με την Περιφέρεια Κρήτης με αποτέλεσμα να έχουμε καταφέρει μεγάλη απορρόφηση προγραμμάτων και κονδυλίων για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στον τόπο μας.

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες για αυτήν τη θητεία;

Διανύοντας την 4η κατά σειρά θητεία μας στον Δήμο Πλατανιά, συνεχίζουμε το έργο μας εφαρμόζοντας ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης και σύγχρονης λειτουργίας του Δήμου Πλατανιά, προσαρμοσμένο στις ανάγκες δημοτών και επισκεπτών μας.

Στην παρούσα θητεία λοιπόν θα συνεχιστεί λοιπόν ο σχεδιασμός νέων και η υλοποίηση δρομολογημένων έργων υποδομής, θα αυξηθεί με όλα τα δυνατά μέσα κι εργαλεία ο βαθμός παρέμβασης και οργάνωσης των θεμάτων καθημερινότητας και θα δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα πολιτικής προστασίας, ανάδειξης του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.

Θα εξακολουθήσει η πορεία του Δήμου στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, με νέες υπηρεσίες κι εφαρμογές που θα προστεθούν στις ήδη επιτυχημένες που διαθέτουμε, θα συνεχιστεί η περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΒΑ, θα συνεχίσουμε την προβολή και τη στήριξη στον πρωτογενή τομέα, θα επιδιώξουμε νέες συνεργίες και δράσεις, σε σχέση με τον τουρισμό και τον πολιτισμό και θα επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο το πλέγμα των κοινωνικών δράσεων αλληλεγγύης στους δημότες μας.

Γιατί πιστεύετε ότι σας εμπιστεύτηκε ξανά ο κόσμος;

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναγνωρίζεται η προσφορά εμένα και των συνεργατών μου σε έναν Δήμο απέραντο γεωγραφικά, με 51 κοινότητες κι 128 ενεργούς οικισμούς, με ανεπτυγμένο πρωτογενή και τριτογενή τομέα, με πολλές ιδιομορφίες και μάλιστα σε μια θητεία που είχαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς κρίσεις και δυσκολίες, φυσικές καταστροφές, πανδημία κτλ. Όλα αυτά τα χρόνια πορευόμαστε έχοντας συγκεκριμένο σχέδιο και προγραμματισμό, με έργα υποδομής, αναβάθμιση των σχολικών μονάδων και των αθλητικών εγκαταστάσεων, ποιότητα κι επάρκεια νερού, έργα μείωσης του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με ένα ευρύ πλέγμα κοινωνικών δράσεων αλληλεγγύης και πρόνοιας, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, με στήριξη του πρωτογενή τομέα, του τουρισμού, με δράσεις πολιτισμού σε όλο το εύρος του Δήμου.

Πολλά από αυτά τα έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί αλλά βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη ή και στη φάση σύνταξης των μελετών. Αυτό το πολύπλευρο έργο, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, την επιμονή μας , και το γεγονός ότι παλέψαμε και κάναμε την κρίση ευκαιρία, χωρίς μεμψιμοιρία αλλά με σκληρή δουλειά και όραμα, θεωρούμε ότι αποτίμησαν θετικά οι δημότες μας και μας έδωσαν ισχυρή εντολή να το συνεχίσουμε.

Είστε ικανοποιημένος τα τελευταία χρόνια από την τουριστική κίνηση στην περιοχή σας; Έχετε κάποιο πλάνο για την άνοδο των επισκεπτών;

Ο Δήμος Πλατανιά αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, καθώς υποδέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Ως Δημοτική Αρχή Πλατανιά έχουμε προβεί τα τελευταία χρόνια στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που δίνει ιδιαίτερο βάρος στη διαμόρφωση συνθηκών εμπλουτισμού, αναβάθμισης, διαφοροποίησης και εξειδίκευσης του τοπικού τουριστικού προϊόντος, με την ενδυνάμωση και ανάπτυξη συγκεκριμένων θεματικών εναλλακτικού τουρισμού όπως π.χ. ο γαστρονομικός, ο θρησκευτικός και ο περιηγητικός τουρισμός.

Πρόσφατα μάλιστα ο Δήμος Πλατανιά ανέπτυξε το Δίκτυο Πεζοπορικών Διαδρομών, συνολικού μήκους 130 χιλιομέτρων περίπου, οι οποίες περιλαμβάνουν τα κυριότερα σημεία περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Δήμου, όπως και σημαντικό αριθμό οικισμών και χωριών, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα υφιστάμενα μονοπάτια – φαράγγια που ο Δήμος Πλατανιά έχει ήδη αναδείξει και συντηρεί.

Στόχος είναι ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος, με την προσέλκυση πεζοπορικού τουρισμού μέσα από την προβολή της ενδοχώρας μας και κατ’ επέκταση η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η ενδυνάμωση του τομέα της τουριστικής προβολής του Δήμου και των πόρων αυτού, συνεκτιμώντας και το γεγονός ότι η περιοχή του Πλατανιά διαθέτει υψηλούς τουριστικούς πόρους, ποιοτικές υποδομές και συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ο αθλητισμός ανθεί στην περιοχή σας, υπήρχε και η ομάδα του Πλατανιά που είχε γιγαντωθεί για επαρχιακή ομάδα με τη συνδρομή και του δήμου. Υπάρχει ελπίδα να επανέλθει;

Ως Δημοτική Αρχή έχουμε ιδιαίτερο βάρος στη δημιουργία, αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και συντήρηση των αθλητικών μας υποδομών ώστε να είναι απόλυτα ασφαλείς και λειτουργικές για τους δημότες μας αλλά και για να δοθούν οι ευκαιρίες δημιουργίας και λειτουργίας τμημάτων σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα. Έχουμε προχωρήσει σε ολική ανακατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου, με τη δημιουργία και εγκαταστάσεων στίβου, έχουμε κάνει εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης στο σύνολο των γηπέδων του δήμου Πλατανιά και δημιουργήσαμε υπαίθριους χώρους άθλησης σε πολλά σημεία του Δήμου μας. Επιπλέον ο Δήμος λειτουργεί και συντηρεί Κλειστό Γυμναστήριο, που φιλοξενεί αγώνες και προπονήσεις αθλητών σε μπάσκετ, βόλεϊ και άλλα αθλήματα. Η ομάδα του Πλατανιά ανέπτυξε μια δυναμική στην αρχή της θητείας μας στον Δήμο Πλατανιά με αποκορύφωμα την άνοδό της στην Super League . Από την πλευρά μας φροντίσαμε για τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούσε, ώστε να έχει την όσο το δυνατό καλύτερη πορεία. Σήμερα η ομάδα του Πλατανιά κάνει μια νέα αρχή με νέους παίκτες από την περιοχή μας και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους αγώνες της.

Ο Δήμος Πλατανιά είναι ένας Δήμος με μεγάλη έκταση, που περιλαμβάνει και παραλιακό, ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τουριστικά, μέτωπο αλλά και πλούσια ορεινή και ημιορεινή ενδοχώρα. Θεωρείτε ότι έχετε πετύχει μια ισόρροπη ανάπτυξη;

Ένας από τους βασικούς στόχους των πρωτοβουλιών που έχουμε λάβει ως Δημοτική Αρχή ήταν ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της ενδοχώρας, παράλληλα με το ανεπτυγμένο τουριστικά τμήμα του Δήμου μας. Μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2019 που έπληξαν κατά κύριο λόγο την ενδοχώρα, προγραμματίσαμε άμεσα έργα αποκατάστασης όχι πρόχειρα και επιδερμικά αλλά μεγάλα και σύνθετα, έργα θωράκισης των περιοχών,που λαμβάνουν υπόψη τους τα σημερινά δεδομένα της κλιματικής κρίσης.

Επιπλέον η λειτουργία παιδικών σταθμών σε κάθε ενότητα, η στήριξη της λειτουργίας των σχολικών μονάδων σε όλο το εύρος του Δήμου, η δημιουργία μονοπατιών, η αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων με τη δημιουργία χώρων αναψυχής, πάρκων, παιδικών χαρών και υπαίθριων γυμναστηρίων, η επανάχρηση κτιρίων, είναι μερικές από τις παρεμβάσεις μας, που βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ενδοχώρα, ώστε να παραμείνει και να αυξηθεί ο πληθυσμός της. Και βέβαια σημαντική είναι και η στήριξη του πρωτογενή τομέα και οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για τη διασύνδεσή του με τον τριτογενή, των δυο πυλώνων της τοπικής μας οικονομίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας