Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ δήμαρχος Κω στο Govnews.gr: «Δίνουμε χώρο σε όλες τις νέες και...

Ο δήμαρχος Κω στο Govnews.gr: «Δίνουμε χώρο σε όλες τις νέες και τους νέους του νησιού για να εργαστούν στον τόπο τους»

Ο επανεκλεγέντας δήμαρχος της Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, τονίζει ότι το 2023 κατάφερε να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του, καθώς αναγνώρισαν ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του εργάστηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Κατάφερε το φθινόπωρο να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του, καθώς αναγνώρισαν ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του εργάστηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Ο επανεκλεγέντας δήμαρχος της Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, μλώντας στο Govnews.gr, στάθηκε στην απουσία του κράτους και το μεγάλο βάρος που μετακυλίεται στον δήμο, την ίδρυση του νέου νοσοκομείου, αλλά και στον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει ο τουρισμός για το νησί. Τόνισε ότι δίνουν χώρο σε όλες τις νέες και τους νέους του νησιού για να εργαστούν στον τόπο τους και να μην αναγκαστούν να τον αποχωριστούν

 Στην πρώτη θητεία σας αντιμετωπίσατε σημαντικές προκλήσεις. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι σας εμπιστεύτηκαν ξανά οι πολίτες του δήμου σας;

Οι προκλήσεις είναι συνεχείς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικά τα τελευταία χρόνια με την αποδυνάμωση της σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους. Το μεγάλο στοίχημα για εμένα και τους συνεργάτες μου, από την πρώτη στιγμή, ήταν το πως θα πετύχουμε να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις που έχει η Κως, ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς σε όλα τα επίπεδα, για δύο κύριους λόγους. Από την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και από την πληθυσμιακή αύξηση. Η Κως, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή είχε τη μεγαλύτερη αύξηση μόνιμου πληθυσμού πανελλαδικά, πάνω από 10%.

Οσον αφορά στην εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μου, η οποία εκφράστηκε και με το ποσοστό εκλογής μας, που ανήλθε στο 60%, πιστεύω ότι οφείλεται στο σημαντικό έργο μας αλλά πρώτα από όλα στη ζεστή, καθημερινή σχέση ειλικρίνειας που διατηρώ με τους συνδημότες μου. Με αλληλοσεβασμό και κατανόηση, άλλωστε τα προβλήματα και οι ανάγκες δεν τελειώνουν ποτέ.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού σας για την περιοχή σας;

Σε ένα τουριστικό νησί, με υψηλές ταχύτητες οικονομικής ανάπτυξης, όπου απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό η κρατική παρουσία και τα πιο πολλά ζητήματα καταλήγουν στο Δήμο για την αντιμετώπιση τους, οφείλουμε να σχεδιάζουμε παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα.

Στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων μας είναι η κατασκευή νέου Νοσοκομείου, σε ακίνητο που παραχωρήσαμε για αυτό το σκοπό. Ο σχεδιασμός μας βέβαια αγκαλιάζει όλες τις όψεις της ζωής των συμπατριωτών μας και της τοπικής οικονομίας. Ύδρευση και αποχέτευση, οδικό δίκτυο και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, σχολική στέγη, δημιουργία νέων και εκσυγχρονισμός των αθλητικών υποδομών, παιδικές χαρές, αναπλάσεις και ανανέωση του αστικού εξοπλισμού, δράσεις στήριξης ευάλωτων συμπολιτών μας και πολλά άλλα σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του Δήμου Κω, όπως είναι το νέο πλοίο που κατασκευάσαμε για τη ναυτιλιακή εταιρεία του Δήμου μας με στόχο την ενίσχυση των συγκοινωνιών στην περιοχή μας.

Πώς σχεδιάζετε να ενισχύσετε την τουριστική προβολή του δήμου;

Η προβολή της Κω, ενός επώνυμου τουριστικού προορισμού, περνάει μέσα από πολλές δράσεις. Από τις καθιερωμένες μεθόδους προβολής στην τουριστική αγορά, στη σύγχρονη διαδικτυακή παρουσία, στα συνέδρια που διοργανώνονται στο νησί μας, και με πολλούς άλλους τρόπους, όπως στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (πχ θαλάσσιο, ποδηλατικό, γαστρονομικό) που έχουμε στοχεύσει.

Χαράξαμε πολιτική επανασύστασης της Κω παγκοσμίως, με ανανέωση της εικόνας μας, έχοντας πάντα στον προσανατολισμό μας την ιπποκρατική ταυτότητα του νησιού μας, ως Πατρίδας του Πατέρα της Ιατρικής επιστήμης Ιπποκράτη.

Είμαστε ο πρώτος Δήμος που δημιούργησε νέα δομή σχεδιασμού και στήριξης της τουριστικής προβολής, με την μετεξέλιξη σε DMO του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΚΩΑΝ, όπου συμμετέχει ο Δήμος Κω σε συνεργασία με τους Δήμους Νισύρου και Αστυπάλαιας και τώρα προχωράμε στο δεύτερο στάδιο με την πλήρη ενεργοποίηση του.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την καλύτερη προβολή του νησιού μας κάνουν τα εκατομμύρια φίλοι της Κω, οι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες μας, όσοι και όσες επισκέπτονται το νησί μας και φεύγουν ικανοποιημένοι.

Αυτοί είναι ο καλύτερος διαφημιστής μας, για αυτό λέμε ότι ρόλο στην προβολή της Κω έχουμε όλοι. Δήμος, κάτοικοι, επιχειρηματίες, όλοι όσοι συμβάλλουν στην εικόνα και λειτουργία του νησιού.

Πώς οραματίζεστε την Κω στο τέλος της θητείας σας;

Με νέο Νοσοκομείο, με δρομολογημένες λύσεις στα βασικά προβλήματα υποδομών, που απαιτείται χρόνος να αντιμετωπιστούν. Με ενισχυμένο το ρόλο του Δήμου στα ζητήματα τοπικής ανάπτυξης. Με ασφαλή ζωή για όλους τους συμπατριώτες μου. Με χώρο για όλους τους νέους και νέες του νησιού μας να εργαστούν και να προσφέρουν στην κοινωνία μας. Για όλα αυτά εργαζόμαστε καθημερινά.

Με σωστές κινήσεις έχετε ξεκινήσει την κατασκευή του νέου νοσοκομείου του νησιού. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μέχρι την ολοκλήρωση του;

Ως νέα δημοτική αρχή το 2019 θέσαμε στόχο να δημιουργήσουμε τους όρους για να διεκδικήσουμε την κατασκευή νέου σύγχρονου Νοσοκομείου στο νησί μας. Για αυτό το σκοπό παραχωρήσαμε ακίνητο του Δήμου και προωθούμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται ώστε να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Από τη δική μας πλευρά κάνουμε ότι είναι απαραίτητο και πιστεύω ότι σε συνεργασία με την Πολιτεία και την Περιφέρεια θα το πετύχουμε. Ευελπιστώ μέσα στην τρέχουσα δημοτική περίοδο να έχει ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο έργο που θα αναβαθμίσει την δημόσια υγεία στο νησί μας.

Εκτός αυτού, στηρίζουμε τη λειτουργία του Νοσοκομείου, με στεγαστικό επίδομα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στην Κω αλλά και όλες τις δομές δημόσιας υγείας, όπου και όπως μας επιτρέπεται από τη νομοθεσία.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πλέον και τη χώρα μας. Ποιες ενέργειες έχετε στο σχεδιασμό σας για την προστασία του νησιού;

Η κλιματική αλλαγή είναι πολυεπίπεδο ζήτημα. Αφορά τον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο. Αφορά στην οικονομία και τον τρόπο ζωής μας. Ως Δήμος ήδη έχουμε εκτελέσει έργο προστασίας από τη διάβρωση, μιας από τις πιο κεντρικές παραλίες της πόλης μας, με καλά αποτελέσματα.

Οργανώνουμε και ενισχύουμε τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας, στηρίζοντας την πυρασφάλεια με καλά εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη ομάδα εθελοντών. Παράλληλα, σχεδιάζουμε την υλοποίηση καινοτόμου προγράμματος πυροπροστασίας των δασών μας με χρήση αισθητήρων, καμερών και drone.

Ο τομέας που μας απασχολεί ιδιαίτερα έχει να κάνει με την επάρκεια νερού. Μέχρι σήμερα έχουμε λύσει τα προβλήματα υδροδότησης αλλά μας ανησυχεί η μείωση των βροχοπτώσεων και η αύξηση της κατανάλωσης, λόγω αύξησης του τουρισμού.

Για αυτό, εκτός από τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης, έχουμε προωθήσει τη μελέτη κατασκευής ενός μεγάλου ταμιευτήρα, ο οποίος με την κατασκευή του εκτιμούμε θα δώσει επάρκεια και ασφάλεια στην υδροδότηση του νησιού μας.

Γενικότερα, σε αυτό το ζήτημα, απαιτείται πρωτίστως η χάραξη ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών και η στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης για έργα και δράσεις σε τοπικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση είναι το στοίχημα των επόμενων δεκαετιών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας