Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Αν. Λοβέρδος στην GovNews: «Οι Δημοκράτες ήρθαν για να μείνουν»

Ο Αν. Λοβέρδος στην GovNews: «Οι Δημοκράτες ήρθαν για να μείνουν»

Ο πρόεδρος των Δημοκρατών μιλάει στην GovNews για τους στόχους των «Δημοκρατών» στην Ευρωβουλή, για το Πόθεν Έσχες του Κασσελάκη, για τον ρόλο των αναποφάσιστων και της αποχής και για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια

O Ανδρέας Λοβέρδος, πρόεδρος των «Δημοκρατών» διεκδικεί μία θέση στην Ευρωβουλή, έχοντας εκφράσει την εκτίμηση ότι στην κάλπη των ευρωεκλογών θα εκφραστεί αίσθημα δυσαρέσκειας για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

Συνέντευξη στη Μπέσσυ Αντωνάκη

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι πρώην υπουργός και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ από το 2020 και για 23 συναπτά έτη, Τον Ιούνιο του 2015, διεκδίκησε ανεπιτυχώς την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ενώ ήταν ξανά υποψήφιος στις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη αρχηγού τον Δεκέμβριο του 2021, χωρίς ωστόσο να εκλεγεί.

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 απέτυχε να επανεκλεγεί βουλευτής και στις 5 Ιουλίου 2023 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ. Όπως έχει δηλώσει, το κόμμα Δημοκράτες θα είναι ενδιάμεσα στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και παράλληλα με αυτά. Το Χαρακτήρισε ως «πατριωτικό, λαϊκό, πολιτικά φιλελεύθερο, εκσυγχρονιστικό, ψηφιακό, μεταρρυθμιστικό, πολυσυλλεκτικό».

Ο πρόεδρος των Δημοκρατών μιλάει στην GovNews για τους στόχους των «Δημοκρατών» στην Ευρωβουλή, για το Πόθεν Έσχες του Κασσελάκη, για τον ρόλο των αναποφάσιστων και της αποχής και για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Οι Δημοκράτες είναι ένα από τα κόμματα που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μάχονται για την είσοδό τους στην Ευρωβουλή. Γιατί πιστεύετε ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να σας προτιμήσουν;

Οι Δημοκράτες δεν είναι ένα ακόμη κόμμα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αντιθέτως είναι εκείνο το κόμμα που σήμερα λείπει και κυρίως χρειάζεται. Δυστυχώς όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης πολιτεύονται με καθολική άρνηση. Η αντιπολίτευση όμως δεν είναι προορισμένη για να αρνείται άκριτα. Η αντιπολίτευση σκοπό έχει να προστατεύει τα συμφέροντα της πατρίδας και των πολιτών συμφωνώντας στο σωστό και δημιουργώντας έτσι κοινωνικές συναινέσεις και διαφωνώντας στο λάθος με επιχειρήματα και αντιπρόταση. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Σήμερα συνολικά η αντιπολίτευση ανήκει στους επαγγελματίες αρνητές.

Εμείς οι Δημοκράτες με προμετωπίδα την κοινή λογική και τη μετριοπάθεια αυτό ακριβώς υπηρετούμε. Δεν εξετάζουμε ποιος λέει κάτι για να πάμε απέναντι. Εμείς ούτε είμαστε ούτε θα γίνουμε επαγγελματίες αρνητές της αντιπολίτευσης. Εστιάζουμε στο τι λέγεται και τοποθετούμαστε. Γι΄ αυτό και πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα μας εμπιστευθούν την Κυριακή και θα στείλουν τους Δημοκράτες όσο πιο δυνατούς γίνεται στην Ευρωβουλή.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας σε περίπτωση εισόδου στην Ευρωβουλή;

Κατά τη γνώμη μου η ΕΕ πρέπει να κινηθεί ταχύτατα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κοινής αμυντικής πολιτικής που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της αντιμετώπισης των μεγάλων γεωπολιτικών κινδύνων και προκλήσεων. Είμαι αποφασισμένος να εργαστώ σκληρά στις Βρυξέλλες γι’ αυτό το ζήτημα. Μεγάλη  σημασία έχουν επίσης τα θέματα της μετανάστευσης και της ενεργειακής εξασφάλισης της Ευρώπης. Η υπογραφή του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση που υποστασιοποιεί την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε συνδυασμό με την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου στην τελευταία του ολομέλεια για αλληλεγγύη μεταξύ κρατών ως προς τη μετεγκατάσταση των μεταναστών δεν αρκούν γιατί μπορεί να παραμείνουν μόνο στα λόγια. Αυτό που έχει σημασία είναι η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων για να υπάρξουν αποτελέσματα.

Για το μεταναστευτικό θα εξαντλήσω όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που έχει ένας ευρωβουλευτής γιατί η υπόθεση αυτή έχει υπαρξιακή σημασία για την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας το μείζον για την Ευρώπη είναι να θωρακιστεί ενεργειακά ώστε να μην εξαρτάται η οικονομία, η ευημερία και το επίπεδο διαβίωσης των ευρωπαίων πολιτών από έναν μόνο πάροχο, όπως έγινε με τη Ρωσία. Οφείλουμε να αναλάβουμε ουσιαστική δράση από κοινού όλα τα κράτη της ΕΕ ώστε να βρούμε πολλές και διαφορετικές πηγές αλλά και μορφές ενέργειας. Αυτές είναι κατά την κρίση μου οι προτεραιότητες και σε αυτούς τους τομείς με την εμπειρία και τη γνώση μου θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου.

Είχατε πει προ καιρού ότι αν δεν εκλεγείτε θα φύγετε από την πολιτική. Ισχύει αυτό και σήμερα ή έχει αλλάξει κάτι;

Προφανώς και πιστεύω ότι μπορώ να δώσω πολλά στην πολιτική και την πατρίδα μας. Δεν θα ήμουν στις πολιτικές επάλξεις εάν δεν το πίστευα αυτό. Οι πολίτες με γνωρίζουν και αυτό βοηθάει παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις Ευρωεκλογές. Οι απόψεις μου και η πολιτική μου δράση ήταν πάντα διαυγείς. Σε θολά νερά και με λαϊκισμό δεν κινήθηκα ποτέ. Με την ίδια σαφήνεια στις θέσεις και τις προθέσεις ζητώ ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής τον σταυρό των ψηφοφόρων και την προτίμηση στο κόμμα μας τους Δημοκράτες. Δεν είμαι ούτε αρχολίπαρος, ούτε ανεπάγγελτος. Είμαι στην πολιτική για να προσφέρω. Οι απόψεις μας έχουν βρει συμπαραστάτες και προχωράμε. Τα πράγματα είναι απλά: οι Δημοκράτες ήρθαν για να μείνουν. Σας διαβεβαιώ.

Η άνοδος της ακροδεξιάς απειλεί την πολιτική σταθερότητα στο Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί νομίζετε ότι υπάρχει αυτή η στροφή στους ψηφοφόρους και τι θα αλλάξει στην Ευρώπη με τα μεγάλα ποσοστά της;

Η άνοδος της ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο απειλεί την πολιτική σταθερότητα λόγω της οικονομικής ανασφάλειας, της μεταναστευτικής κρίσης, τοu αντιευρωπαϊσμού και της αγανάκτησης με το πολιτικό κατεστημένο. Αυτή η στροφή των ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά, η οποία υπόσχεται προστασία των εθνικών συμφερόντων και ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας, μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής ενότητας ακριβώς την στιγμή που, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές λύσεις και αλληλεγγύη μεταξύ μας. Είναι κρίσιμο η κριτική προς την ΕΕ να γίνεται με εποικοδομητικό τρόπο για να αποφευχθεί η διάσπαση της Ένωσης και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανησυχίες των πολιτών.

Ποιον ρόλο νομίζετε ότι θα παίξει η αποχή και οι αναποφάσιστοι σε αυτές τις Ευρωεκλογές και γιατί είναι σημαντικό να ψηφίσουν οι πολίτες;

Η αποχή και οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι θα παίξουν κρίσιμο ρόλο, καθώς μπορούν να καθορίσουν την έκβαση των εκλογών. Η υψηλή αποχή συχνά ευνοεί ακραία κόμματα διότι οι πιο αφοσιωμένοι ψηφοφόροι τους είναι πιο πιθανό να προσέλθουν στις κάλπες. Οι αναποφάσιστοι, από την άλλη πλευρά, αποτελούν έναν σημαντικό πληθυσμό που μπορεί να κλίνει την πλάστιγγα υπέρ ή κατά ορισμένων κομμάτων, ανάλογα με το ποια τελικά επιλέγουν να υποστηρίξουν. Είναι σημαντικό οι πολίτες να ψηφίσουν για να διασφαλιστεί ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι αντικατοπτρίζουν πραγματικά τη βούληση της πλειοψηφίας. Με τη συμμετοχή τους, οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης, ενισχύοντας τις δυνάμεις που προωθούν τη σταθερότητα, την ενότητα και την πρόοδο. Έχουμε μάχης να δώσουμε στις Βρυξέλλες. Χρειαζόμαστε την Ευρώπη για να λύσουμε τα μεγάλα μας προβλήματα. Κανένα κράτος, όχι μόνο η Ελλάδα, δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνο του.

Πώς μπορεί να μειωθεί ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που ταλαιπωρεί Ευρωπαίους και Έλληνες πολίτες;

Για να μειωθούν ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που ταλαιπωρούν τους πολίτες στην Ευρώπη και την Ελλάδα, μπορούν να ληφθούν διάφορα μέτρα. Η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει την υπερβολική ζήτηση και να σταθεροποιήσει τις τιμές. Παράλληλα, οι επενδύσεις σε τεχνολογία και υποδομές μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Η μείωση των φόρων κατανάλωσης, όπως ο ΦΠΑ, επιτέλους μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των τιμών βασικών αγαθών. Το κυριότερο, η προώθηση του ανταγωνισμού και η καταπολέμηση των καρτέλ και της αισχροκέρδειας μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλότερες τιμές. Αν όλα αυτά δεν λειτουργήσουν, τότε η παροχή επιδοτήσεων και κοινωνικής στήριξης στις πιο ευάλωτες ομάδες μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Πείτε μας δυο λόγια για το ζήτημα που έχει προκύψει με το Πόθεν Έσχες Κασσελάκη, τις αιτιάσεις του Θάνου Οικονόμου και το «άδειασμα» από την Κουμουνδούρου.

Το ζήτημα με το Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκη είναι ενδεικτικό μιας
παρακμιακής προεκλογικής περιόδου. Δεν θα σταθώ στις λεπτομέρειες, είναι λογικό
εφόσον ο Κασσελάκης ήρθε στην Ελλάδα πριν 8 μήνες να χρειάζεται κάποιο χρόνο για να συμμορφωθεί με έναν πολύ αυστηρό νόμο. Όμως, αντί να μιλάμε για τα σημαντικά σε Ελλάδα και Ευρώπη, ασχολούμαστε με τα οικονομικά του Κασσελάκη.

Είναι απλά κωμικό, σχεδόν αριστοφανικό. Τα εκατομμύρια του Κασσελάκη περνάνε
μπροστά από τα μάτια μας, την στιγμή που ο λαός μας δυσκολεύεται λόγω της ακρίβειας. Το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου φάνηκε να αποστασιοποιείται από τον Κασσελάκη υποδεικνύει πιθανό ενδοκομματικές εντάσεις αλλά αυτά εσωτερικά άλλου κόμματος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας