Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΜίκα Ιατρίδη: «Η αυτοδυναμία της ΝΔ αποτελεί εθνική αναγκαιότητα»

Μίκα Ιατρίδη: «Η αυτοδυναμία της ΝΔ αποτελεί εθνική αναγκαιότητα»

Είναι η πρώτη γυναίκα βουλευτής που εκλέχθηκε στα Δωδεκάνησα, γεγονός που καταδεικνύει τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα που την διακρίνουν.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητή και εργάζεται καθημερινά για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες, των Δωδεκανήσων.

Είναι Οικονομολόγος, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, έχει κάνει πληθώρα παρεμβάσεων, εντός και εκτός Βουλής και  έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για ζητήματα, όπως η ακτοπλοΐα, η υγεία, η παιδεία και οι υποδομές.

Αναφερόμενη στις επικείμενες εκλογές τόνισε με έμφαση ότι «οι νησιώτες και οι νησιώτισσες με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αισθάνονται την ασφάλεια και τη σιγουριά που πρέπει να αισθανόμαστε όσοι ζούμε στα σύνορα της πατρίδας μας».

Υπογράμμισε ότι, αποτελεί μονόδρομος η αυτοδυναμία της ΝΔ, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα και περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα, σημείωσε ότι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενισχύει σταθερά τα νησιά και αξιοποιεί τα αναμφίβολα πλεονεκτήματά τους. «Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε μπροστά και να υιοθετούμε τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την προστασία του περιβάλλοντος» είπε χαρακτηριστικά, η κα. Ιατρίδη.

Τέλος, τόνισε πως, παρά το θετικό κλίμα και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σε μια σειρά από ζητήματα στα Δωδεκάνησα «θα πρέπει, τη νέα τετραετία, να δούμε ακόμα πιο εμφατικά τα ζητήματα της υγείας».

 

 

 

Έχουμε μπει πλέον, στην τελική ευθεία για τις κάλπες. Ποιο θεωρείτε πως είναι το διακύβευμα των πολύ κρίσιμων εθνικών εκλογών;

Μίκα Ιατρίδη: Το βασικό διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι η σταθερότητα, η αξιοπιστία και η συνέχεια! Και αυτά τα εγγυάται η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες, οι πολίτες, όλες και όλοι μαζί, δουλέψαμε μαζί και πήγαμε τη χώρα μπροστά! Έτσι, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα έχουμε ένα τραγικό πισωγύρισμα. Για αυτό και στις επικείμενες εθνικές εκλογές έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ δυο κόσμων:

Από τη μια μεριά, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, η μεγάλη παράταξη των μεγάλων και δικαιωμένων επιλογών, της σοβαρότητας, της ουσιαστικής κοινωνικής προόδου. Η παράταξη που τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μεταξύ άλλων, βελτίωσε την οικονομία, έδωσε τις απαραίτητες λύσεις για το μεταναστευτικό, μείωσε την ανεργία, ενίσχυσε την αμυντική θωράκιση της χώρας και την έθεσε στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων. Και όλα αυτά αντιμετωπίζοντας, ταυτόχρονα, μια πρωτοφανή υγειονομική και ενεργειακή κρίση.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Που έχει ξεχάσει πως έχει κυβερνήσει επί σχεδόν πέντε χρόνια με τραγικά για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αποτελέσματα. Που συνεχίζει και λαϊκίζει. Που για κάθε δύσκολη στιγμή που περνούσε η χώρα, καιροφυλακτούσε, είτε για να γίνει μάντης κακών, ή, που είναι και το χειρότερο, να δει την Κυβέρνηση να αποτυγχάνει για να πανηγυρίσει και να το εκμεταλλευθεί προς όφελός του. Όμως, το 2012 και το 2015 δεν είναι 2023. Οι μνήμες των πολιτών είναι έντονες, έχουν μέτρο σύγκρισης και είμαι σίγουρη ότι θα αποφασίσουν να οδηγήσουν τη χώρα μπροστά, και μόνο μπροστά!

 

 

Πιστεύετε ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτή για τη ΝΔ ή τη λύση θα δώσει μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Μίκα Ιατρίδη: Η αυτοδυναμία για εμάς είναι εθνική αναγκαιότητα. Αυτό είναι μια πάγια θέση της παράταξης μας και της Νέας Δημοκρατίας, από το 1974 και μετά. Και το έχουμε αποδείξει αυτό πολλές φορές. Θυμίζω ότι, ακόμα και σε περιόδους της μεταπολίτευσης που η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν στην πρώτη θέση και η εκτίμηση ήταν ότι θα έχανε τις εκλογές, ουδέποτε διανοήθηκε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να τον κάνει αναλογικότερο. Αυτή είναι μια συνεπής, μια σοβαρή στάση.

Συνεπώς, για εμάς η αυτοδυναμία δεν είναι κομματική σκοπιμότητα. Εμείς πιστεύουμε ότι σε έναν κόσμο ευμετάβλητο και ασταθή, η χώρα μας χρειάζεται σιγουριά και η νέα κυβέρνηση να μπορεί να κινείται συντονισμένα και γρήγορα. Για αυτό το λόγο, εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό, και ζητάμε την ψήφο του για να δημιουργήσουμε τη σύγχρονη και αυτοδύναμη Ελλάδα!

Προφανώς, η απλή αναλογική δεν δίνει αυτοδυναμία. Ωστόσο, αν πάμε και στις πιθανές δεύτερες εκλογές, η αυτοδυναμία είναι εφικτή, μια και εκτιμώ ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν θα ρισκάρουν πειραματισμούς. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του ελληνικού λαού. Συνεπώς, θα περιμένουμε τη λαϊκή ετυμηγορία και πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει και πάλι το καθήκον της, όπως το έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

 

 

Θα θεωρούσατε έκπληξη, μια κυβέρνηση συνεργασίας, μεταξύ των κυρίων Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη;

Μίκα Ιατρίδη: Κοιτάξτε, από τις μέχρι τώρα δηλώσεις τους, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι το βασικό μέλημά τους είναι η κομματική περιχαράκωσή τους. Και οι τρεις μιλάνε για συνεργασία και την ίδια στιγμή οι ίδιοι αναφέρουν ότι τίποτα δεν τους ενώνει. Μιλάνε για προγραμματική σύγκλιση, την ίδια στιγμή που όλοι στη Βουλή και στα ΜΜΕ παρακολουθούσαμε περιπτώσεις που ο ένας κατηγορούσε τον άλλο, ή διαφωνούσαν για το ποιος είναι ο πιο «προοδευτικός» ή ο πιο «αριστερός».

Λυπάμαι που το λέω, αλλά οι θιασώτες της απλής αναλογικής δεν μπορούν καν να δείξουν στους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι έχουν την κουλτούρα της συνεργασίας και της συνεννόησης. Αν αυτό δεν είναι τυχοδιωκτισμός, τότε τι είναι; Βέβαια, έχοντας όλοι ζήσει τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015, δεν πρόκειται να μας εκπλήξει ακόμα και το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των τριών κομμάτων.

 

 

Εκπροσωπείτε τα πανέμορφα Δωδεκάνησα, μια ιδιαίτερη και πολύ «ευαίσθητη» περιοχή της χώρας μας. Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των μόνιμων κατοίκων των νησιών εν όψει των εκλογών; Θεωρούν ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια δόθηκε λύση σε κάποια από τα βασικά προβλήματα που τους απασχολούσαν;

Μίκα Ιατρίδη: Οι νησιώτες και οι νησιώτισσες με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αισθάνονται την ασφάλεια και τη σιγουριά που πρέπει να αισθανόμαστε όσοι ζούμε στα σύνορα της πατρίδας μας. Όπως σας είπα, η δραστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων μας, το υψηλό ηθικό, η βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, η στήριξη των τουριστικών και των εποχικών επιχειρήσεων και εργαζόμενων λόγω της πανδημίας, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ θετικό κλίμα μεταξύ των μόνιμων κατοίκων των νησιών μας.

Θέλω όμως, εδώ, να προσθέσω ότι, παρά το θετικό κλίμα και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε μια σειρά από ζητήματα, θα πρέπει, τη νέα τετραετία να δούμε ακόμα πιο εμφατικά τα ζητήματα της υγείας. Παρά τις συνεχείς προκηρύξεις που έκανε το Υπουργείο Υγείας για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν είμαστε στο επίπεδο που επιθυμούμε και είναι σαφές ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Πιστεύω, όμως, ότι οι νησιώτες έχουν αποτιμήσει θετικά το έργο της Κυβέρνησης και θα μας στηρίξουν με την εμπιστοσύνη τους.

 

 

Η καινοτομία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η ενεργειακή αυτονομία αναπτύσσονται ταχύτατα στα Δωδεκάνησα. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και σε ποια νησιά αναμένεται να πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα; 

Μίκα Ιατρίδη: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενισχύει σταθερά τα νησιά μας και προσπαθεί να αξιοποιήσει τα αναμφίβολα πλεονεκτήματά τους. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε μπροστά και να υιοθετούμε τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε αυτά τα ζητήματα, τα νησιά μας πλέον πρωτοστατούν. Επισημαίνω εδώ ενδεικτικά, την υλοποίηση στην Αστυπάλαια του «πράσινου» προγράμματος, που υλοποιείται σε συνεργασία με γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία, την εθνική πρωτοβουλία των «Gr–ecoisland» που ξεκίνησε από τη Χάλκη, την πολιτική μηδενικών αποβλήτων που εφαρμόζεται από τους κατοίκους της Τήλου με βάση το πρόγραμμα «JustGo Zero Tilos» και την πρόθεση για αξιοποίηση της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο.

Υπάρχουν πολλά περιθώρια για περισσότερη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα και η δημιουργία αιολικού πάρκου στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Καρπάθου και Κάσου, η οποία μπορεί να δώσει ακόμα περισσότερη δυναμική στη πορεία μας προς την πράσινη μετάβαση.

Πέρα, όμως, από αυτά τα έργα, πρέπει να επισημάνω και την ενίσχυση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με την ανακατασκευή και συντήρηση πολύ σημαντικών μνημείων, όπως, για παράδειγμα, το Εθνικό Θέατρο Ρόδου.

 

 

Τα πρώτα μηνύματα από τους τουριστικούς πράκτορες είναι πολύ ενθαρρυντικά για την καλοκαιρινή σεζόν που έρχεται. Ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς μέχρι στιγμής, η τουριστική κίνηση το φετινό καλοκαίρι στα Δωδεκάνησα θα ξεπεράσει την περυσινή χρονιά; 

Μίκα Ιατρίδη: Τα Δωδεκάνησα μας αποτελούν σημείο αναφοράς στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τουρισμό. Αυτό οφείλεται στη μοναδική φιλοξενία των Δωδεκανησίων, την υψηλή τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει και την αντίστοιχη επιχειρηματικότητα και, βέβαια, στη μοναδική ομορφιά όλων των νησιών μας.

Περαιτέρω, έχει γίνει πολλή και συστηματική δουλειά από το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια και τους Δήμους των νησιών μας, με αποτέλεσμα να είμαστε ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε η τουριστική κίνηση αναμένεται να είναι πολύ καλή και, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να ξεπεράσει την αντίστοιχη κίνηση της περυσινής χρονιάς.

Τα Δωδεκάνησα μας είναι ένας ευλογημένος τόπος με μοναδικούς ανθρώπους που προσφέρουν αλησμόνητες εμπειρίες στους επισκέπτες τους!

 

Η Μίκα Ιατρίδη είναι Βουλευτής Δωδεκανήσου και Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

Είναι η πρώτη γυναίκα βουλευτής που εκλέχθηκε στα Δωδεκάνησα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.