Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Δημήτρης Καιρίδης στο GOV NEWS: «Δυστυχώς ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε τα...

Ο Δημήτρης Καιρίδης στο GOV NEWS: «Δυστυχώς ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε τα “ψηφουλάκια” από την εθνική ευθύνη στη Θράκη»

Ο διακεκριμένος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, μιλά αποκλειστικά στο GOV NEWS, για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, για τους κινδύνους που κρύβουν οι επικείμενες εκλογές, για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και για το πότε θα προσγειωθεί το πρώτο ελληνικό F-35 στη χώρα μας.

Είναι ένας από τους Έλληνες πολιτικούς που έχει διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην ανάδειξη του τουρκικού επεκτατισμού στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ε.Ε.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην ομογένεια της Αμερικής και διατηρεί άριστες φιλικές σχέσεις με τον φιλέλληνα Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ «Μπομπ» Μενέντεζ, ο οποίος εμποδίζει την υλοποίηση των σχεδίων του Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με την απόκτηση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Ο Δημήτρης Καιρίδης, που από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με την πολιτική, δεν φοβήθηκε να εκφράσει ευθέως τις θέσεις του, άσχετα αν ενοχλήθηκαν κάποιοι, σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη στο GOV NEWS, ασκεί δριμεία κριτική προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς στο θέμα της μειονότητας της Θράκης.

«Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιηθεί για το πρόβλημα με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά δυστυχώς προτίμησε τα «ψηφουλάκια» από την εθνική ευθύνη», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, αναφερόμενος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου τόνισε με έμφαση, ότι «αντίπαλός μας είναι ο εφησυχασμός και η ευφορία που δημιουργήθηκε από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση», σημειώνοντας πως είναι μεγάλο λάθος να θεωρείται δεδομένη η αυτοδυναμία για τη ΝΔ.

Επίσης, υπογράμμισε με έμφαση ότι, η χώρα μας θα αποκτήσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35, γεγονός που καταδεικνύει την αναβάθμιση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

«Το συγκεκριμένο υπερσύγχρονο μαχητικό τελευταίας γενιάς δεν το δίνει η Αμερική σε οποιοδήποτε κράτος το ζητήσει. Το δίνει μόνο στους πολύ κοντινούς της συμμάχους και στους στρατηγικούς εταίρους της», τόνισε, ο κ. Καιρίδης.

 

 

 

Βλέπουμε όλοι μας, με μεγάλη ανησυχία, πως η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης έχει καταστεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Θα ήθελα το δικό σας σχόλιο για τα όσα αποκαλύπτονται γύρω από την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εκλογές. Θεωρείτε ότι επιχειρείται παρέμβαση από την πλευρά της Τουρκίας;

Δημήτρης Καιρίδης: Η Τουρκία κάνει τη δουλειά της, το ζήτημα είναι εμείς τι κάνουμε και κυρίως τα μεγάλα κόμματα, τα κόμματα εξουσίας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν κυβέρνηση μέχρι το 2019.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιηθεί για το πρόβλημα με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά δυστυχώς προτίμησε τα «ψηφουλάκια» από την εθνική ευθύνη. Και να σημειωθεί ότι το όλο ζήτημα αναδείχθηκε με πρωτοβουλία των ίδιων των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη.

Μάλιστα, το όλο θέμα το ανέδειξε πρώτη η σύζυγος του μέχρι πρότινος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Δημήτρη Χαρίτου, η οποία έκανε τις αρχικές καταγγελίες για την ανάμειξη του τουρκικού προξενείου.  Μάλιστα, οι συγκεκριμένες καταγγελίες επιβεβαιώθηκαν και από άλλα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τις καταγγελίες αυτές, οι δύο υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε Ροδόπη και Ξάνθη, οι οποίοι σύμφωνα με τις καταγγελίες στηρίζονται από το τουρκικό προξενείο, δεν έχουν κάνει καμία απολύτως δήλωση. Η στάση τους, υπό μια έννοια, επιβεβαιώνει την δέσμευσή τους έναντι του τουρκικού προξενείου. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται ο κ. Τσίπρας και αντί να απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται, προσπάθησε να εμπλέξει την υπηρεσιακή κυβέρνηση στο όλο θέμα.

Να σημειωθεί, ότι έχουμε για το θέμα δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο και δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να κρύψει το πρόβλημα και όχι να το επιλύσει.

 

 

Τι θα ζητούσατε από τους δύο υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους;

Δημήτρης Καιρίδης: Θα ζητούσα να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να βγουν δημόσια και να δηλώσουν ότι είναι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες που εκπροσωπούν όλο το λαό της Ροδόπης και της Ξάνθης. Κανείς δεν διώκει τον αυτοπροσδιορισμό, κανείς δεν απαγορεύει στον οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη να κατέβει στις εκλογές με όποια σημαία θέλει ή ως ανεξάρτητος. Άλλο αυτό και άλλο τι κάνουν τα μεγάλα κόμματα, διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει αυτή τη προπαγάνδα, καλύπτει την εμπλοκή του τουρκικού προξενείου και αυτό είναι το πρόβλημα. Εδώ ελέγχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Σας ανησυχεί το γεγονός πως μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο θέμα για να αναδείξει την δήθεν καταπίεση που υφίσταται η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη;

Δημήτρης Καιρίδης: Με ανησυχεί το γεγονός πως, όργανα της τουρκικής προπαγάνδας μπορεί να μπουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Σήμερα βρίσκεται αυτή η Κερκόπορτα και μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε αυτές τις παρουσίες στη Βουλή. Από εκεί και πέρα δεν με ανησυχεί να κατηγορηθεί η χώρα μου για έλλειψη δημοκρατίας, ιδίως από κάποιον, όπως ο Ταγίπ Ερντογάν. Όλοι ξέρουν στην Ευρώπη τι είναι το καθεστώς Ερντογάν και είναι μια «μάχη», στην οποία έχω συμμετάσχει, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Δεν μπορεί η Τουρκία να μιλάει για δημοκρατία, την ώρα που έχει όλους τους εκλεγμένους Κούρδους, βουλευτές και Δημάρχους, στη φυλακή.

 

 

Να πάμε και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μετά τη μεγάλη νίκη της 21ης Μαΐου, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως η αυτοδυναμία είναι δεδομένη για τη ΝΔ, στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Δημήτρης Καιρίδης: Είναι λάθος να λέγεται κάτι τέτοιο, είναι μεγάλο λάθος και μεγάλος κίνδυνος. Η εκλογική «μάχη» στις 25 Ιουνίου, δεν είναι καθόλου εύκολη, η κάλπη είναι άδεια και πρέπει να γεμίσει ξανά από την αρχή. Δεν υπάρχει πρώτο και δεύτερο ημίχρονο στις εκλογές. Δεν υπάρχει κανένας συμψηφισμός με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, όσο μεγάλη και αν ήταν αυτή η νίκη.

Αντίπαλός μας πράγματι είναι ο εφησυχασμός και η ευφορία που δημιουργήθηκε από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι όμως, ότι δεν θέλει και πολύ για να πάει κάτι στραβά. Να σας θυμίσω, ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η νέα Βουλή θα έχει επτά κόμματα, δηλαδή, συν δύο, από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι το όριο της αυτοδυναμίας ανεβαίνει αρκετά και δεν θέλει πολύ για να γίνει η ζημιά. Για παράδειγμα, ένα 2% των νεοδημοκρατών να θεωρήσει ότι το αποτέλεσμα είναι δεδομένο και να πάει για μπάνιο στις 25 Ιουνίου, μπορεί να γίνει μεγάλη ζημιά και να τρέχουμε.

 

 

Βλέπουμε πως από τα «πολύ δεξιά» έρχονται κόμματα που εκφράζουν ακραίες θέσεις, όπως το κόμμα «ΝΙΚΗ», το οποίο μάλιστα στηρίζεται από ακραίους κύκλους της Εκκλησίας και της Μοναστηριακής κοινότητας. Με ποιο τρόπο μπορεί να αποφευχθεί η είσοδος στη Βουλή κομμάτων που αναδεικνύουν τον ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις και χρησιμοποιούν τη θρησκεία για τους δικούς τους «σκοτεινούς» σκοπούς; 

Δημήτρης Καιρίδης: Η Ορθόδοξη πίστη, που είναι βασικό συστατικό της εθνικής μας ταυτότητας, μας ενώνει, δεν μας διχάζει. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι με περίεργες διακλαδώσεις, οι οποίοι θέλουν να καταστήσουν την πίστη πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Έχουν απέναντί τους την επίσημη Εκκλησία και είναι αξιοπρόσεκτη η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου. Εμείς, είμαστε απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, αλλά υπάρχουν και πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι σε όλα τα κόμματα υπάρχουν πιστοί που σέβονται τις παραδόσεις και την Εκκλησία μας. Υπάρχουν όμως, κάποιοι επιχειρηματίες της πολιτικής, επιχειρηματίες του συναισθήματος, επιχειρηματίες του θυμού, όπως η εκμετάλλευση του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Η ΝΔ είναι η παράταξη του ορθού λόγου.

 

 

Είναι γνωστός ο αγώνας που δίνετε με τους ομογενείς μας στις ΗΠΑ, προκειμένου να αναδειχθούν η επιθετικότητα και οι αναθεωρητικές διαθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Μαζί με ομογενείς και φιλέλληνες Αμερικανούς Γερουσιαστές και Βουλευτές, έχετε συμβάλλει καθοριστικά στο να αποκτήσει η Ελλάδα τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-35. Πότε θα φτάσει το πρώτο F-35 στη χώρα μας;

Δημήτρης Καιρίδης: Από το 2028 και μετά, θα έρθουν στην Ελλάδα τα F-35. Η όλη υπόθεση πάει πάρα πολύ καλά και έχει σχεδόν κλείσει. Έχει πάρει την έγκριση του Κογκρέσου και πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα. Η πώληση των F-35 στη χώρα μας είναι πολύ πιο σημαντική, από την απλή πώληση ενός οποιοδήποτε άλλου οπλικού συστήματος, καθώς σηματοδοτεί την πλήρη αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Για την Αμερική, η Ελλάδα είναι πλέον το Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ότι και να γίνει στο μέλλον μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, ο προνομιακός εταίρος της Ουάσιγκτον θα είναι η Ελλάδα. Η Αμερική έχει φύγει από την παλαιά πολιτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, που ευνοούσε την Άγκυρα και της έδινε πάντοτε ένα προβάδισμα. Αυτό σηματοδοτεί και η απόκτηση από την Ελλάδα του F-35 και αυτό διότι, το συγκεκριμένο υπερσύγχρονο μαχητικό τελευταίας γενιάς, δεν το δίνει η Αμερική σε οποιοδήποτε κράτος το ζητήσει. Το δίνει μόνο στους πολύ κοντινούς της συμμάχους, στους στρατηγικούς εταίρους της και είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, που «θωρακίζει» τη χώρα μας, διότι της δίνει την υπεροπλία στον αέρα που είναι και το βασικό πεδίο κάθε σύγχρονης πολεμικής αναμέτρησης.

 

Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, στο Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.