Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΜάνος Στρατάκης: «Ολόκληρη η ενήλικη ζωή μου είναι συνδεδεμένη με την Αθήνα»

Μάνος Στρατάκης: «Ολόκληρη η ενήλικη ζωή μου είναι συνδεδεμένη με την Αθήνα»

Ο Μάνος Στρατάκης παραχώρησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποκλειστική συνέντευξη στο GOV NEWS, δύο 48ωρα πριν κλείσουν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών και μάθουμε τον επόμενο Δήμαρχο Αθήνας -εκτός αν χρειαστεί δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή.

Παλαίμαχος υδατοσφαιριστής και αρχηγός της ομάδας πόλο του Παναθηναϊκού, πετυχημένος όσο και πολυσχιδής επιχειρηματίας, που ζει, εργάζεται και κινείται καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας, όπου και έχει περάσει ολόκληρη την ενήλικη ζωή του, ο Μάνος Στρατάκης θεωρεί πως έφτασε η ώρα να συμβάλει στη συνολικότερη προσπάθεια της παράταξης του Κώστα Μπακογιάννη να ωθήσει την Αθήνα ακόμη πιο ψηλά, μετουσιώνοντας σε πράξη, δράσεις και αξία την εμπειρία, γνώση και – το κυριότερο – την θέλησή του να βελτιωθεί έτι περαιτέρω η καθημερινότητα όσων ζουν, εργάζονται, επιχειρούν ή επισκέπτονται την Αθήνα.

Πρώτιστο και βασικό μέλημά μου είναι η προσφορά στην πόλη που αγαπώ, μετουσιώνοντας εμπειρίες και γνώση σε πράξεις και δράσεις, προς όφελος των δημοτών.

Ο Μάνος Στρατάκης με τον Κώστα Μπακογιάννη.

Κύριε Στρατάκη κάνατε την έκπληξη αποδεχόμενος την πρόσκληση του Κώστα Μπακογιάννη να θέσετε εαυτόν στη βάσανο της κάλπης. Τι μπορεί να δελέασε έναν επιτυχημένο επιχειρηματία και αρχηγό ομάδας Α’ Εθνικής να ασχοληθεί με τα κοινά μιας πόλης μάλιστα που δεν είναι η γενέτειρά του;

Μάνος Στρατάκης: Πράγματι, μπορεί να γεννήθηκα και να τελείωσα την 12ετή σχολική μου εκπαίδευση στο Ηράκλειο Κρήτης, ωστόσο έκτοτε μετακόμισα στην Αθήνα, όπου ζω, δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά και κινούμαι επί καθημερινής βάσης. Αρχικά, ως συνέπεια της ενασχόλησης μου με την υδατοσφαίριση και με αφορμή την μεταγραφή μου στην ομάδα της Γλυφάδας, ολοκληρώνοντας τον συγκεκριμένο κύκλο το 2008 στην ομάδα υδατοσφαίρισης του Παναθηναϊκού.

Παράλληλα, παρακολούθησα μαθήματα σχεδιασμού και κατασκευής κοσμημάτων στη σχολή Μokume μέχρι το 2001, όπου και έλαβα το πτυχίο μου, ενώ το 2003 εγκαινίασα τη λειτουργία γραφείου σχεδιασμού και κατασκευής κοσμημάτων, το οποίο σήμερα εδρεύει στο Κολωνάκι, στο κέντρο της Αθήνας. Επιπροσθέτως, το 2009 ξεκίνησα να δραστηριοποιούμαι στον χώρο της εστίασης, όπου σήμερα διατηρώ δύο καταστήματα στην οδό Ερμού και στο Παγκράτι.

Δεν έχει σημασία η καταγωγή, αλλά το ενεργό αποτύπωμα που αφήνει κάποιος στην πορεία της ζωής του σε έναν τόπο

Άρα, μπορεί τα πρώτα χρόνια της ζωής μου να ήταν συνδεδεμένα με το Ηράκλειο της Κρήτης, ωστόσο ολόκληρη η ενήλικη ζωή μου ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην Αθήνα. Εξάλλου, δεν έχει τόσο σημασία η καταγωγή, όσο το ενεργό αποτύπωμα που αφήνει κάποιος στην πορεία της ζωής του σε έναν τόπο.

Επιλέγετε το κέντρο της Αθήνας για τις επαγγελματικές σας δραστηριότητες, αλλά και ως τοποθεσία κύριας κατοικίας; Αναγκαστική επιλογή ή πιστή αγάπη στο κέντρο της πόλης;

Μάνος Στρατάκης: Ολόκληρη η ενήλικη ζωή μου βρίσκεται, αναπτύσσεται και είναι συνδεδεμένη με την Αθήνα και το κέντρο της πόλης μας. Εκεί διαμένω και δεν το αλλάζω με τίποτα! Πιστή αγάπη λοιπόν και όχι αναγκαστική επιλογή.

Η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Δήμου Αθηναίων σε Ba1 από Ba3, από τον οίκο Moody’s, άλλαξε τις προοπτικές σε «σταθερές» από «θετικές»

Θα ήθελα να μου κατονομάσετε τουλάχιστον δύο έργα πνοής της νυν Δημοτικής Αρχής για την πρωτεύουσα που σας έκανε να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στον επικεφαλής Κώστα Μπακογιάννη. Αλλά και τουλάχιστον δύο για τα οποία έχετε ήδη αναφερθεί στον εκ νέου Υποψήφιο Δήμαρχο του συνδυασμού «ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ» κι ενδεχομένως θα θέλατε να συμβάλλετε στην άμεση υλοποίησή τους.

Μάνος Στρατάκης: Η συνολική θητεία του Κώστα Μπακογιάννη και της ομάδας των συνεργατών του διακρίνεται από πληθώρα σημαντικών έργων για ολόκληρη την πόλη και τις συνοικίες της, τα οποία και αφορούν σε πολλαπλά επίπεδα της καθημερινότητας. Από τα κατασκευαστικά έργα, τις λειτουργίες «έξυπνης» πόλης, την προσβασιμότητα και το πράσινο, μέχρι τις υποδομές, τις υπηρεσίες, την τιμολογιακή πολιτική του Δήμου έναντι επιχειρήσεων και δημοτών, την εξωστρέφειά του, τις δράσεις πολιτισμού, τον φωτισμό, την έντονη κοινωνική του πολιτική, την έμπρακτη φροντίδα της 3ης ηλικίας, ευπαθών ομάδων κ.ο.κ.

Παράλληλα, ο Δήμος σχεδιάζει και υλοποιεί μια σειρά από εμβληματικά έργα, μέσω των οποίων βελτιώνεται -ουσιαστικά- η καθημερινότητα όλων μας, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής των Αθηναίων, δίνοντας πρόσθετη αξία στη δημόσια περιουσία και δημιουργώντας συνάμα και τις απαραίτητες προϋποθέσεις βιώσιμης τοπικής οικονομικής ανάπτυξης. Ως επαγγελματίας, θα μου επιτρέψετε να αναδείξω και μια άλλη διάσταση η οποία δεν προβάλλεται με την ένταση και τη σημασία που της πρέπει.

Αφορά στην πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Δήμου Αθηναίων σε Ba1 από Ba3, στην οποία και προχώρησε ο οίκος Moody’s, αλλάζοντας τις προοπτικές σε «σταθερές» από «θετικές». Μάλιστα, πρόκειται για την 3η αναβάθμιση που απολαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων κατά την διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, μέσω της οποίας και αντικατοπτρίζεται ανάγλυφα η υγιής δημοσιονομική θέση της Αθήνας. Κάτι, που αποτυπώνει τη διαφάνεια, τη χρηστή διαχείριση, την αποτελεσματικότητα και εν τέλει τον σεβασμό της νυν Δημοτικής Αρχής στη συνολικότερη διαχείριση των οικονομικών του δήμου Αθηναίων.

Διαχείριση, που επέτρεψε -μεταξύ άλλων- τη μείωση μετά από πολλές δεκαετίες κατά 5% του συντελεστή́ των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού́, πέρυσι, για όλους (νοικοκυριά και επαγγελματίες), ενώ παράλληλα θα συμβάλλει σε νέα οριζόντια μείωση κατά 5% για όλους, φέτος.

Σας απασχολεί η έκθεση που προϋποθέτει η συμμετοχή σας σε μία απαιτητική προεκλογική «κούρσα»; Οι έτερες υποψηφιότητες έχουν ανεβάσει πολύ τον πήχη σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογες.

Μάνος Στρατάκης: Θεωρώ πως καθένας μας αποτελεί εν δυνάμει πολιτικό ον. Κάτι, που αποδεικνύεται από την καθημερινότητά μας, τον τρόπο που δρούμε επαγγελματικά, κινούμαστε κοινωνικά, συμμετέχουμε εθελοντικά και εν γένει ενδιαφερόμαστε για τον συνάνθρωπό μας, τη γειτονιά, το τοπικό διαμέρισμα και την πόλη μας. Ως εκ τούτου εκτιθέμεθα όλοι ως ένα βαθμό μέσω αυτών των πολύπλευρων διαστάσεων.

Μπορώ να προσφέρω με όλες τις δυνάμεις μου προκειμένου να πάμε την Αθήνα ακόμη πιο ψηλά!

Δεν μπορούμε να είμαστε αποκομμένοι απ’ ότι συμβαίνει γύρω μας, πόσω μάλλον προσωπικά, από τη στιγμή κατά την οποία δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στο κέντρο  – ουσιαστικά  – της Αθήνας και ζω σε αυτό. Άρα, ανέκαθεν θεωρούσα τον εαυτό μου ως ένα ενεργό πολίτη, με πολιτική θέση και ξεκάθαρες απόψεις σε σχέση με την πόλη που αγαπάμε και θεωρώ πως μπορώ να προσφέρω με όλες τις δυνάμεις μου προκειμένου να πάμε την Αθήνα ακόμη πιο ψηλά!

Είναι νωρίς να σας ρωτήσουμε εάν η αυτοδιοίκηση δύναται να αποτελέσει το πρώτο σκαλοπάτι για την μετέπειτα ενεργό συμμετοχή σας και στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Μάνος Στρατάκης: Πάντοτε στη ζωή μου έθετα στόχους, οι οποίοι άλλοτε φάνταζαν απτοί και υλοποιήσιμοι και άλλοτε υψηλοί και εξαιρετικά δύσκολοι.

Ωστόσο, η πολυετής ενασχόλησή μου με τον χώρο του υγρού στίβου και δη του πόλο, μου απέδειξε πως όταν θέτεις στόχους, ουσιαστικά χαράσσεις έναν «δρόμο», μια κατεύθυνση, πάνω στην οποία κινείσαι προκειμένου να μετεξελιχθείς και να πετύχεις σημαντικά επιτεύγματα στην ζωή σου.

Κάπως έτσι αντιμετωπίζω και την προσπάθεια ενασχόλησής μου με την πολιτική, έχοντας ως πρώτιστο και βασικό μέλημά μου την προσφορά στην πόλη που αγαπώ, μετουσιώνοντας εμπειρίες και γνώση σε πράξεις και δράσεις, προς όφελος των δημοτών.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας