Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήTV & MediaMediaΕΚΟΜΕ: Τι επιφυλάσσει η νέα τηλεοπτική σεζόν- Σημαντική μείωση των επιχορηγήσεων

ΕΚΟΜΕ: Τι επιφυλάσσει η νέα τηλεοπτική σεζόν- Σημαντική μείωση των επιχορηγήσεων

Η επένδυση στη μυθοπλασία- η οποία αποτελεί και το νικηφόρο είδος όσον αφορά την τηλεθέαση και τα οικονομικά έσοδα- θεωρείται ως δεδομένο πως θα περιοριστεί αυστηρά. Από τις 32 σειρές που ήδη τρέχουν, online και free συνδρομητικά κανάλια, την επερχόμενη σεζόν, ζήτημα εάν θα προβληθούν στον αέρα 15, από αυτές.

Μετά τη χρυσή περίοδο των επιτυχημένων παραγωγών που χρηματοδότησε η ΕΚΟΜΕ, η νέα σεζόν θα φιλοξενήσει λιγότερες νέες από τις μισές σειρές, καθώς κλείνει η στρόφιγγα των επιδοτήσεων.

Ο νέος προϋπολογισμός για το 2024 που βγήκε στη δημοσιότητα αναφέρει πως το ύψος των επιχορηγήσεων για το σύνολο των έργων (εγχώριων και ξένων) δεν θα ξεπεράσει τα 28 εκατ. ευρώ, προμηνύοντας  στα κανάλια τις μειώσεις που έρχονται.  Οι παραγωγές που είχαν ξεκινήσει, θα λάβουν – για το πρώτο εξάμηνο- την οικονομική βοήθεια του 40%, σύμφωνα με τις ήδη υπάρχουσες διατάξεις όμως, για το δεύτερο εξάμηνο η κρατική συνεισφορά θα  μειωθεί σημαντικά.

Η επένδυση στη μυθοπλασία- η οποία αποτελεί και το νικηφόρο είδος όσον αφορά την τηλεθέαση και τα οικονομικά έσοδα- θεωρείται ως δεδομένο πως θα περιοριστεί αυστηρά. Από τις 32 σειρές που ήδη τρέχουν, online και free συνδρομητικά κανάλια, την επερχόμενη σεζόν, ζήτημα εάν θα προβληθούν στον αέρα 15, από αυτές.

«Σε επίπεδο αριθμού παραγωγών, τα σίριαλ της νέας σεζόν θα είναι κάτω από το μισό», αναφέρει σε δήλωσή του, υψηλόβαθμο τηλεοπτικό στέλεχος».

Ο προϋπολογισμό του ΕΚΟΜΕ υπολογίζεται στα 28 εκατ.  ευρώ και είναι ο χαμηλότερος από κάθε άλλη τηλεοπτική σεζόν. Στόχος, θα είναι να διατηρηθεί ένα ικανοποιητικό ενεργό επενδυτικό σχέδιο για να φιλοξενήσει, ξένες παραγωγές ταινιών και σειρών, ενώ μεγάλο μέρος αναμένεται να κατευθυνθεί στη «μεγάλη οθόνη». Για να αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της περικοπής, αξίζει να σκεφτεί πως, για τρεις σειρές που έλαβαν το οκ από το ΕΚΟΜΕ, το ποσό της επιδότησης με βάση τα ισχύοντα δεδομένα στοιχεία φτάνει στα 7.281.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή « Μάγισσα» στον ΑΝΤ1 για τα πρώτα εξήντα επεισόδια έλαβε 3.454.000 ευρώ, ενώ για τον δεύτερο κύκλο του «Maestrο» που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στο «Mega» τον Απρίλιο, το ποσό για δέκα επεισόδια ανέρχεται σε 1.214.898 ευρώ.

Τέλος, να σημειωθεί πως η τρίτη σειρά που εντάχθηκε επίσημα στο σχέδιο επιχορηγήσεων είναι η «Παραλία» της εταιρείας Foss Production, με καθοριστικό παραγωγό την ΕΡΤ, καθώς η βοήθεια που θα λάβει είναι ύψους 2.610.126 ευρώ. Εκτός από τις μειώσεις επιχορηγήσεων, ακολουθεί και μεγάλο μπαράζ με κόψιμο σειρών που αυτό σίγουρα θα αναταρράξει τα νερά του τηλεοπτικό και καλλιτεχνικού χώρου.

Η ενίσχυση  των τηλεοπτικών παραγωγών και των ανθρώπων που τις «λειτουργούν» θα πρέπει να συνυπολογίζονται σημαντικά στις κρατικές επιχορηγήσεις. Η διαρκης φθίνουσα αποεπένδυση της ΕΚΟΜΕ στις παραγωγές, μεταξύ άλλων αποδυναμώνουν ευρύτερα τον ελληνικό πολιτισμό.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας