Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΔίκη Τραμπ: Βασικοί παίκτες στο επίκεντρο της ποινικής υπόθεσης του πρώην προέδρου

Δίκη Τραμπ: Βασικοί παίκτες στο επίκεντρο της ποινικής υπόθεσης του πρώην προέδρου

Υπάρχει μια πληθώρα συναρπαστικών πιθανών μαρτύρων που θα μπορούσαν να κληθούν να καταθέσουν

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ καθίσει στο τραπέζι της υπεράσπισης στην αίθουσα του δικαστηρίου του Μανχάταν με ξύλινη επένδυση τις επόμενες εβδομάδες, θα συνοδεύεται από ένα καστ χαρακτήρων που θα μπορούσαν να παίξουν σε μια υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ. Οι εναρκτήριες δηλώσεις στην πρώτη ποινική δίκη πρώην προέδρου των ΗΠΑ αναμένονται τη Δευτέρα.

Υπάρχει μια πληθώρα συναρπαστικών πιθανών μαρτύρων που θα μπορούσαν να κληθούν να καταθέσουν, συμπεριλαμβανομένης μιας ηθοποιού ταινιών για ενήλικες, ενός μάρτυρα που έγινε σταρ, ενός πιστού χρηματιστή που καταδικάστηκε για φορολογική απάτη, ενός εκδότη εφημερίδων ταμπλόιντ και άλλων.

Ένας λευκός δικηγόρος υπεράσπισης που έχει στοιχηματίσει την καριέρα του στην υπεράσπιση του κ. Τραμπ ηγείται της ομάδας υπεράσπισης του πρώην προέδρου. Εν τω μεταξύ, ο πρώτος μαύρος εισαγγελέας του Μανχάταν συγκέντρωσε μια ομάδα εισαγγελέων του Μανχάταν που είναι πολύ εξοικειωμένοι με τον Τραμπ και την οργάνωσή του.

Και η όλη υπόθεση επιβλέπεται από έναν έμπειρο δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος γνωρίζει καλά τα προβλήματα και τη συμπεριφορά του κ. Τραμπ στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει 34 κατηγορίες για πλαστογράφηση επιχειρηματικών αρχείων για να συγκαλύψει μια πληρωμή σιωπής σε μια γυναίκα με την οποία φέρεται να είχε σχέση. Ο ίδιος δήλωσε αθώος και αρνείται ότι έχει την υπόθεση. Παρακάτω είναι οι κεντρικοί παίκτες που πρέπει να γνωρίζετε στην ιστορική υπόθεση.

Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν – ο έμπειρος νομικός της Νέας Υόρκης – είχε στο παρελθόν περάσει χρόνο με τον Τραμπ σε μια δικαστική αίθουσα του Μανχάταν. Προήδρευσε της υπόθεσης φορολογικής απάτης του Οργανισμού Τραμπ που οδήγησε σε βαρύ πρόστιμο και φυλάκιση στον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, Άλαν Βάισελμπεργκ.

Αυτό σημαίνει ότι ο δικαστής γνωρίζει καλά την τροχιά του κ. Τραμπ και τις τακτικές του στην αίθουσα του δικαστηρίου να καθυστερεί, να αρνείται και να εκτρέπει. Αυτή η συμπεριφορά πιθανότατα θα προκαλέσει την οργή του Justice Merchan. Αν και μπορεί να μιλάει με ήπιο τρόπο, έχει κερδίσει τη φήμη ότι είναι ένας ανόητος νομικός. Έχει ήδη κλείσει τον κ. Τραμπ μία φορά κατά την επιλογή της κριτικής επιτροπής.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τραμπ υποστήριξε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «σχεδόν ποτέ δεν υπήρξε πιο συγκρουσιακός δικαστής από αυτόν» και επιτέθηκε στην κόρη του Justice Merchan – η οποία απασχολείται σε μια εταιρεία που συνεργάζεται με τους Δημοκρατικούς. Έκτοτε απαγορεύτηκε στον Τραμπ να μιλήσει για την οικογένεια του δικαστή.


Ο Άλβιν Μπραγκ -ο εισαγγελέας του Μανχάταν- έγινε ο πρώτος μαύρος που ηγήθηκε του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν όταν εξελέγη τον Νοέμβριο του 2021. Ανέλαβε την έρευνα για τον κ. Τραμπ και ανακοίνωσε ότι το γραφείο του θα απήγγειλε κατηγορίες κακουργήματος κατά του πρώην προέδρου το περασμένο έτος Απρίλιος.

Ο κ. Bragg υιοθέτησε μια νέα νομική θεωρία που θα μετατρέψει ένα πλημμέλημα – παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων – σε κακούργημα. Έχει ισχυριστεί ότι ο κ. Τραμπ άλλαξε τα επιχειρηματικά αρχεία για να καλύψει ένα δεύτερο έγκλημα – την παραβίαση των νόμων για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας της Νέας Υόρκης. Το γραφείο του ισχυρίζεται ότι η εκστρατεία του Τραμπ προσπάθησε να κρύψει την υπόθεση από τους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές του 2016.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν ανάμεικτες απόψεις σχετικά με το εάν το παιχνίδι θα λειτουργήσει, αλλά ο κ. Μπραγκ συγκέντρωσε μια έμπειρη ομάδα εισαγγελέων που είναι πολύ εξοικειωμένοι με τον κ. Τραμπ για να κάνουν την υπόθεση.

Ο Joshua Steinglass βοήθησε να ηγηθεί της δίωξης της οργάνωσης Trump, η οποία οδήγησε σε καταδίκη και στη συνέχεια προστέθηκε σε αυτήν την ομάδα. Ο κ. Steinglass, ο οποίος θα διευθύνει τις προσπάθειες των εισαγγελέων στη δίκη, έχει δοκιμάσει στο παρελθόν υποθέσεις υψηλού προφίλ δολοφονιών και ανθρωποκτονιών και άλλα βίαια εγκλήματα.

Η εισαγγελική ομάδα περιλαμβάνει επίσης τη Σούζαν Χόφιγκερ, την επικεφαλής του τμήματος ερευνών του γραφείου που εργαζόταν στο παρελθόν στη φορολογική υπόθεση του Οργανισμού Τραμπ. Ο Christopher Conroy, ο οποίος έχει εργαστεί στις έρευνες του κ. Τραμπ το μεγαλύτερο διάστημα και η Rebecca Mangold, εισαγγελέας που ειδικεύεται στα οικονομικά εγκλήματα.


Ο Τοντ Μπλανς – ο κορυφαίος δικηγόρος του Τραμπ – ήταν πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, εγγεγραμμένος Δημοκρατικός και κάτοικος της Νέας Υόρκης, αλλά τα έχει παραμερίσει όλα αυτά. Ο κ. Blanche άφησε μια προσοδοφόρα θέση ως συνεργάτης σε μια δικηγορική εταιρεία της Wall Street, έγινε Ρεπουμπλικανός και μετακόμισε στη Φλόριντα για να αναλάβει τον μεγαλύτερο πελάτη της καριέρας του – τον κ. Τραμπ.

Κάποτε συνάδελφος του Alvin Bragg, του δικηγόρου που διώκει τον πρώην πρόεδρο, ο κ. Blanche θα κάθεται τώρα στην άλλη πλευρά της αίθουσας του δικαστηρίου από αυτόν. Θα είναι μόνο για δεύτερη φορά. Έχει υπηρετήσει ως συνήγορος υπεράσπισης μόνο σε μια άλλη ποινική υπόθεση που πήγε σε δίκη.

Η Susan Necheles – δικηγόρος Τραμπ – εκπροσωπεί τον κ. Τραμπ σε υποθέσεις από το 2021, αλλά έχει μακρά ιστορία υπεράσπισης προβληματικών πολιτικών, δημιουργών ακινήτων και προσωπικοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος – όπως ο Venero Mangano, ένας υπόλογος της εγκληματικής οικογένειας Genovese. Εκπροσώπησε τον Οργανισμό Τραμπ όταν καταδικάστηκε για εγκληματική φορολογική απάτη και του επιβλήθηκε πρόστιμο 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2022.

Η Gedalia Stern, συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο της κας Necheles, και ο Emil Bove, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, είναι επίσης στην ομάδα υπεράσπισης του κ. Τραμπ.

Οι πιθανοί μάρτυρες

 

Η Στόρμι Ντάνιελς -η σταρ των ταινιών ενηλίκων- λέει ότι γνώρισε τον Τραμπ το 2006 σε ένα τουρνουά γκολφ διασημοτήτων στη Νεβάδα. Η κυρία Ντάνιελς – το πραγματικό όνομα Στέφανι Κλίφορντ – ήταν 27 ετών τότε και ένα ανερχόμενο αστέρι στη βιομηχανία ταινιών ενηλίκων. Ισχυρίζεται ότι ο κ. Τραμπ της έκανε πρόταση γάμου και οι δυο τους έκαναν σεξ αμέσως μετά την εισαγωγή τους.

Ο κ. Τραμπ αρνείται ότι συνέβη η συνάντηση, αλλά η κ. Ντάνιελς ισχυρίζεται ότι μια πληρωμή 130.000 δολαρίων (105.000 £) που έλαβε από τον Μάικλ Κοέν – δικηγόρο του Οργανισμού Τραμπ – λίγο πριν από τις εκλογές του 2016 ήταν για να την κρατήσει σιωπηλή για την υπόθεση.

Από τότε που οι ισχυρισμοί της έγιναν γνωστοί, έγινε συχνός στόχος του Τραμπ και των συμμάχων του, αλλά είπε ότι έχει δεσμευτεί να καταθέσει εναντίον του πρώην προέδρου.

Ο Μάικλ Κόεν – ο επισκευαστής – ξεκίνησε να εργάζεται ως προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ το 2006. Ομολογήθηκε ένοχος για εγκλήματα χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής εκστρατείας το 2018 για την καταβολή σιωπής στην κα Ντάνιελς, αλλά υποστηρίζει ότι έστειλε τα χρήματα κατόπιν εντολής του κ. Τραμπ.

Ισχυρίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος είχε σκοπό να αποκρύψει το σχέδιο και να αποφύγει το σκάνδαλο αποζημιώνοντας τον κ. Κοέν μέσω μιας σειράς πληρωμών που καταγράφηκαν ως δικαστικά έξοδα. Ο Τραμπ αποκάλεσε τον πρώην έμπιστό του ψεύτη και η νομική του ομάδα προσπάθησε να εμποδίσει την κατάθεση του κ. Κοέν.

Κάποτε, ο κ. Κοέν είπε ότι θα έπαιρνε μια σφαίρα για τον πρώην πρόεδρο. Αλλά αργότερα έγινε βασικός μάρτυρας σε έρευνες για τον κ. Τραμπ – συμπεριλαμβανομένης της έρευνας του Ρόμπερτ Μιούλερ για καταγγελίες για συνωμοσία της εκστρατείας Τραμπ με το Κρεμλίνο.

Ο Άλεν Βάισελμπεργκ θα είναι ένα τακτικό στοιχείο της ποινικής δίκης, αν και είναι απίθανο να καταθέσει. Ο πρώην οικονομικός διευθυντής του Οργανισμού Τραμπ, κ. Βάισελμπεργκ, φέρεται να κανόνισε ο Τραμπ να αποζημιώσει την πληρωμή σιωπής και βοήθησε να καλυφθεί αυτό.

Ο κ. Weisselberg δεν είναι ξένος με τα νομικά προβλήματα του πρώην προέδρου. Τον Αύγουστο του 2022, το στέλεχος του Οργανισμού Τραμπ ομολόγησε την ενοχή του για φορολογική απάτη, παραποίηση αρχείων και άλλα εγκλήματα. Οι κατηγορίες ασκήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας του εισαγγελέα του Μανχάταν για τον Οργανισμό Τραμπ.

Ως μέρος της συμφωνίας του για την ένσταση, εξέτισε φυλάκιση 100 ημερών και συμφώνησε επίσης να καταθέσει στην εν εξελίξει υπόθεση εναντίον της εταιρείας του κ. Τραμπ. Αργότερα κατέθεσε στην πολιτική δίκη της Νέας Υόρκης εναντίον του Τραμπ, αλλά θα έπρεπε να παραδεχτεί την ενοχή του σε δύο κατηγορίες ότι είπε όρκο ψέματα αμέσως μετά. Καταδικάστηκε σε πέντε ακόμη μήνες φυλάκιση στις 10 Απριλίου.

Ο David Pecker – ο εκδότης των ταμπλόιντ – είναι πρώην διευθύνων σύμβουλος της American Media Inc (AMI), της μητρικής εταιρείας του National Enquirer. Όταν ηγήθηκε αυτού του ταμπλόιντ, ακολούθησε μια πρακτική γνωστή ως «catch-and-kill» για να υποστηρίξει την προεδρική εκστρατεία του κ. Τραμπ το 2016. Αυτό το έκανε αγοράζοντας τα δικαιώματα για ιστορίες που έριχναν τον κ. Τραμπ σε κακό φως. Στη συνέχεια θα αρνιόταν να τις δημοσιεύσει, κάτι που ουσιαστικά απέστειλε τις επιζήμιες πληροφορίες.

Η Karen McDougal – το μοντέλο του Playboy – ισχυρίζεται ότι είχε παράνομη σχέση με τον κ. Τραμπ το 2006 και το 2007, κάτι που ο πρώην πρόεδρος επίσης αρνείται. Λέει ότι πληρώθηκε 150.000 δολάρια από την American Media Inc, τη μητρική εταιρεία του National Enquirer, για την ιστορία της. Την ανάγκασε να σιωπήσει για την υποτιθέμενη προσπάθεια.

Ο Dino Sajudin – ο πρώην θυρωρός του Trump Tower – θα μπορούσε επίσης να λάβει θέση. Η ομάδα του Τραμπ φέρεται να του πλήρωσε και χρήματα, αφού προσπάθησε να πουλήσει μια ιστορία στο National Enquirer σχετικά με μια αστήρικτη φήμη ότι ο Τραμπ κάποτε απέκτησε ένα παιδί εκτός γάμου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας