Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚαμία πληροφορία για εντοπισμό του Δαλαμάγκα που καταζητείται στην Αυστραλία, σύμφωνα με...

Καμία πληροφορία για εντοπισμό του Δαλαμάγκα που καταζητείται στην Αυστραλία, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ

Οι αυστραλιανές Aρχές εξέδωσαν νέα έκκληση για πληροφορίες, ενόψει του «περιορισμένου χρόνου που απομένει για δίωξη του Δαλαμάγκα στην Ελλάδα»

 

Το ρολόι μετράει αντίστροφα για τον εντοπισμό του Ελληνοαυστραλού Τζέιμς Δαλαμάγκα (James Dalamangas) στην Ελλάδα. Οι αυστραλιανές Aρχές πιστεύουν ότι ο φυγάς «διαμένει ακόμη και τώρα» από το 1999, αλλά η Ελληνική Αστυνομία δηλώνει ότι δεν έχει δεχτεί ή συλλέξει καμία πληροφορία μέχρι και σήμερα που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψή του.

«Στο Τμήμα Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δεν έχει περιέλθει μέχρι και σήμερα ουδεμία επώνυμη ή ανώνυμη πληροφορία για τον συγκεκριμένο καταζητούμενο, ώστε να εντοπιστεί και να συλληφθεί, ενώ οποιαδήποτε σχετική πληροφορία έχει περιέλθει στο παρελθόν, εξετάσθηκε χωρίς να φέρει κανένα αποτέλεσμα», αναφέρει δήλωση της ΕΛ.ΑΣ. σε απάντηση ερωτημάτων του «Νέου Κόσμου».

Την Τρίτη, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία και η Αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν με νέα διεθνή έκκληση για τον εντοπισμό του Τζέιμς Δαλαμάγκα ενόψει της επικείμενης συμπλήρωσης τον Απρίλιο του 2024, της 25ετούς περιόδου παραγραφής στην Ελλάδα του εγκλήματος για το οποίο κατηγορείται.

«Ο κ. Δαλαμάγκας θα μπορούσε να είναι ελεύθερος φέτος βάσει του ελληνικού νόμου περί παραγραφής, γι’ αυτό και αποτελεί προτεραιότητα της Αστυνομίας της ΝΝΟ να ‘ανεβάσει τους τόνους’ και να διασφαλίσει ότι θα οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης – είτε αυτό γίνει εδώ είτε στην αλλοδαπή. Δε θα σταματήσουμε ποτέ να τον κυνηγάμε», είπε σε συνέντευξη τύπου ο Επιθεωρητής Ντετέκτιβ Grant Taylor, διοικητής της Ομάδας Δίωξης Εγκλήματος της ΝΝΟ.

Η Τούλα Γιαννοπούλου (Giannopoulos), αδελφή του Γιώργου Γιαννόπουλου, σε συνέντευξη Τύπου στο Αρχηγείο της Αστυνομίας ΝΝΟ στο Σίδνεϊ την Τρίτη. Ο Δαλαμάγκας, σήμερα 54 ετών, είναι ένας από τους πλέον καταζητούμενους φυγόδικους της Αυστραλίας.

‘Ενταλμα σύλληψής του είχε εκδοθεί την επομένη από τη φερόμενη ανάμειξή του σε θανάσιμο μαχαίρωμα του 32χρονου Γιώργου Γιαννόπουλου σε νυχτερινό κλαμπ του προαστίου Belmore στο Σίδνεϊ στις 25 Απριλίου (Ημέρα ANZAC) το 1999.

«Ο Δαλαμάγκας διέφυγε από τη χώρα μετά το περιστατικό, και πιστεύουμε ότι πήγε στην Ελλάδα και ότι έχει παραμείνει στην Ελλάδα έκτοτε», είπε ο Επιθεωρητής Ντετέκτιβ Taylor.

Μετά την αποτυχία των προσπαθειών έκδοσης του κ. Δαλαμάγκα από την Ελλάδα το 2003, οι ελληνικές Αρχές συμφώνησαν να ξεκινήσουν τη δίωξη του για τον φερόμενο ρόλο του στη δολοφονία.

Η διαδικασία αυτή ανεστάλη το 2007 όταν δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του.

Η Ελληνική Αστυνομία δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ότι το ένταλμα σύλληψής του που εξεδόθη το 2003 παραμένει σε ισχύ.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Για τον εν λόγω καταζητούμενο, εκκρεμεί ανεκτέλεστο από 21 Φεβρουαρίου 2006 Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών (το οποίο διατηρεί σε ισχύ το από 16 Απριλίου 2003 ένταλμα σύλληψης Τακτικού Ανακριτικού Τμήματος Πρωτοδικείου Αθηνών), για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση. Τα εν λόγω διωκτικά έγγραφα έχουν καταχωρηθεί στην Εθνική Βάση Δεδομένων από την αρμόδια Υπηρεσία όπως προβλέπεται και ο εν λόγω αναζητείται σε όλη την Ελληνική επικράτεια από το σύνολο των αρμοδίων Διωκτικών Αρχών (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, Σώμα Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, Τελωνιακές Αρχές)».

Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία της ΝΝΟ συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές Αρχές μέσω της Ομοσπονδιακής Αυστραλιανής Αστυνομίας (AFP) για τον εντοπισμό του Δαλαμάγκα, δηλώνουν Αυστραλοί αξιωματούχοι.

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος, πατέρας δύο παιδιών, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια καβγά σε νυχτερινό κλαμπ του Belmore στο Σίδνεϊ το 1999. Φωτογραφία: AAP /Supplied by NSW Police
«Η AFP έχει μια ισχυρή σχέση με την Ελληνική Αστυνομία, η οποία είναι εξαιρετικά ικανός και έμπιστος εταίρος, και θα συνεργαστούμε με τους εταίρους μας στη ΝΝΟ και σε όλο τον κόσμο για να αξιοποιήσουμε κάθε μέσο προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο άνθρωπος θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη», είπε ο Επιθεωρητής Διακρατικών Επιχειρήσεων της AFP, Jared Taggart, επισημαίνοντας ότι ειδικοί ερευνητές που εδρεύουν στην περιοχή βρίσκονται σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές.

Η νέα έκκληση για πληροφορίες από τις αυστραλιανές αρχές πραγματοποιήθηκε από κοινού με την οικογένεια του θύματος Γιώργου Γιαννόπουλου.

«Απευθύνουμε άμεση έκκληση στα μέλη της ελληνικής μας κοινότητας – και σε όσους μπορεί να ακούσουν τις εκκλήσεις μας στην Ελλάδα – ότι τώρα είναι η ώρα να δώσουν όποιες πληροφορίες έχουν».

«Θέλουμε επίσης να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι διατίθεται αμοιβή $200,000 (€123,000) για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του κ. Δαλαμάγκα, αμοιβή η οποία μπορεί να διεκδικηθεί διεθνώς», είπε ο Επιθεωρητής Ντετέκτιβ Taylor.

Στη συνέντευξη τύπου που μεταδόθηκε και τηλεοπτικά, η αδερφή του θύματος, Τούλα Γιαννοπούλου (Giannopoulos) απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στον εντοπισμό του υπόπτου για τη τη δολοφονία του αδερφού της, ώστε η οικογένεια του θύματος, συμπεριλαμβανομένων των δύο παιδιών του, ετών 8 και 4 κατά τη χρονιά που δολοφονήθηκε, να αισθανθούν ότι δόθηκε κατάληξη στην υπόθεση.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι τόσο εδώ όσο και στην Ελλάδα που τον καλύπτουν (τον Δαλαμάγκα) και αυτό δυσκολεύει πολύ την οικογένειά μου», είπε η κ. Γιαννοπούλου.

«Έχουν περάσει 25 χρόνια μάχης με την απώλεια και τον θρήνο χωρίς Δικαιοσύνη ή ‘κλείσιμο’ (closure) για να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτόν τον πόνο».

Τα αρχεία των Αρχών αναφέρουν ότι ο κ. Δαλαμάγκας είναι μεσανατολικής/μεσογειακής εμφάνισης, ύψους περίπου 1.82μ., με καστανά μαλλιά, καστανά μάτια και ένα τατουάζ με ελληνική επιγραφή στον δεξί του πήχη.

Μπορεί να χρησιμοποιεί τα ονόματα ‘James’, ‘Jim’ ή ‘Tim’ με επώνυμα ‘Dimitrious’ ή ‘Kanis’.

Για την Αυστραλία, όποιος έχει πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν τις Αρχές καλείται να επικοινωνήσει με το Crime Stoppers στο 1800 333 000 ή στο nsw.crimestoppers.com.au. Οι πληροφορίες, σημειώνεται, αντιμετωπίζονται με απόλυτη εχεμύθεια.

Πληροφορίες μπορούν να υποβληθούν ανώνυμα και στην Ελληνική Αστυνομία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας