Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
Αρχικήhomepage sliderΟικονόμου: «Να συνδέσουμε περισσότερο τον Αθλητισμό με την Παιδεία»

Οικονόμου: «Να συνδέσουμε περισσότερο τον Αθλητισμό με την Παιδεία»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (27/6) η τελετή παράδοσης-παραλαβής της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού από τον Γιώργο Κουμεντάκη στον Γιάννη Οικονόμου.

Για να μπει κάποιος στο γραφείο του επικεφαλής πολιτικού στον αθλητισμό πρέπει να διασχίσει ένα κουλουάρ από στίβο. Το ντεκόρ αξιοποιήθηκε συμβολικά κατά τη σημερινή (27/6) αλλαγή στα ηνία της πολιτικής ηγεσίας στον αθλητισμό.

Η πρώτη χειραψεία του απερχόμενου υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργου Κουμεντάκη, με τον διάδοχό του -πλέον- αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Οικονόμου, έγινε -παρουσία του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά– πάνω σε μια από τις διαδρομές. Τις οποίες, κατόπιν, διέσχισαν για να εισέλθουν στο γραφείο.

Εκεί, σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η ολιγόλεπτη τελετή. Αρχικά ο νέος πολιτικός προϊστάμενος του αθλητισμού, ευχαρίστησε -και στο πρόσωπό του όλους όσοι συμμετείχαν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση- τον προκάτοχό του γιατί ανταποκρίθηκε στον ρόλο του. Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός -μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε στην πολιτική εμπειρία του νέου πολιτικού υπεύθυνου στον αθλητισμό.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κουμεντάκης εστίασε στις σημαντικές τομές που πραγματοποιήθηκαν στον αθλητισμό τα τελευταία χρόνια υπογραμμίζοντας ότι «έννοιες όπως η αξιολόγηση, η λογοδοσία, η χρηστή διακυβέρνηση, η αθλητική ακεραιότητα ήταν οι βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής στον αθλητισμό και αυτό είναι φανερό βλέποντας, τέσσερα χρόνια μετά, τα αποτελέσματα».

Επικεντρώθηκε επιπλέον, στα οφέλη που προέκυψαν και για την οικονομική ανάπτυξη από τον αθλητισμό, με τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων όπως το Ράλι Ακρόπολις και ο Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας.

Υπογραμμίζοντας την επιτυχημένη υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής τόσο από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη όσο και από τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά, ο κ. Κουμεντάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τον νέο αναπληρωτή υπουργό, Γιάννη Οικονόμου θα ολοκληρωθεί με ασφάλεια ένα στέρεο οικοδόμημα για τον αθλητισμό στην χώρα μας.

«Είμαι σίγουρος ότι ο νέος υπουργός, ένα έμπειρο και ήδη καταξιωμένο κυβερνητικό στέλεχος, με εξαιρετικές ικανότητες και όραμα θα προσφέρει πολλά στο δύσκολο και απαιτητικό χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού», τόνισε ο απελθών υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Κουμεντάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου, ευχαρίστησε τον κ. Κουμεντάκη και εξέφρασε τη χαρά του αφενός για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Αθλητισμού, αφετέρου γιατί εντάχθηκε σε αυτό του Παιδείας.

«Σε αυτό το υπουργείο ο πήχης είναι πολύ ψηλά, όχι μόνο γιατί έγινε εξαιρετική δουλειά από την προηγούμενη ηγεσία, τον Λευτέρη Αυγενάκη και τον Γιώργο Μαυρωτά, αλλά και γιατί ο ίδιος ο Αθλητισμός, ανεβάζει τον πήχη ψηλά.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι αθλητής είναι αυτός που κάνει κάποιον άθλο, εξελίσσεται, βελτιώνει συνεχώς τον εαυτό του για να πετυχαίνει τους στόχους του», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου. Ο οποίος είναι ο δεύτερος γεωπόνος -μετά τον Γιάννη Ιωαννίδη– που γίνεται προϊστάμενος του αθλητισμού.

Αναφερόμενος στον τομέα του Αθλητισμού, ο νέος αναπληρωτής υπουργός τον χαρακτήρισε ως ένα πεδίο με τεράστια κοινωνική απήχηση και σημασία «διότι δεν απευθύνεται μόνο στους επαγγελματίες του Αθλητισμού, αλλά σχεδόν στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού που είτε αθλείται, είτε παρακολουθεί τα αθλητικά δρώμενα για ψυχαγωγία και για διασκέδαση».

Σε ό,τι αφορά τον επαγγελματικό αθλητισμό, ο κ. Οικονόμουεπισήμανε πως «είναι μια από τις μεγαλύτερες βαριές βιομηχανίες του θεάματος και έχει και αυτός ένα ξεχωριστό ρόλο, μια ξεχωριστή σημασία, με τις ιδιαιτερότητές του». Πρόσθεσε, δε, ότι πρόκειται για ένα τομέα «με πολύ μεγάλες επενδύσεις που έχουν διττή διάσταση: Αμιγώς επαγγελματική, επιχειρηματική αλλά και ευρύτερα κοινωνική».

Γι’ αυτό και οφείλουμε να κάνουμε το παν, προκειμένου οι αθλητές, οι φίλαθλοι, οι παράγοντες και όλοι οι φορείς του Αθλητισμού, να απολαμβάνουν ένα αναβαθμισμένο αθλητικό προϊόν», δήλωσε σχετικά.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να σταθεί και στο γεγονός ότι ο Αθλητισμός «συνδέεται με μια σειρά από δραστηριότητες, με την Παιδεία, τη μόρφωση, την Αγωγή του Πολίτη, την προαγωγή της υγείας, την τουριστική ανάπτυξη, τον πολιτισμό». Υπογραμμίζοντας ότι «μαζί με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, να επεκτείνουμε το εύρος των πολιτικών μας δραστηριοτήτων ώστε να πετύχουμε σε όλους αυτούς τους τομείς, προς όφελος των πολιτών και της χώρας».

Συγκεκριμένα εστίασε στην απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αναβαθμίσει το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού χαρακτηρίζοντάς την δηλωτική των κυβερνητικών προθέσεων ώστε να συνδεθεί ο Αθλητισμός, ακόμη περισσότερο, με τη Παιδεία και την Αγωγή του Πολίτη.

Να σημειώσουμε εδώ πως η πραγματικά θεσμική αναβάθμιση, έγινε τώρα με το προεδρικό Διάταγμα 77 που δημοσιεύτηκε σήμερα (ΦΕΚ Α 130/27-6-2023). Η μέχρι σήμερα αναφορά -φραστική ή/και γραπτή- σε υφυπουργείο Αθλητισμού ήταν επικοινωνιακός βερμπαλισμός, δεν είχε θεσμική βάσ. Την εποπτεία και επιστασία του αθλητισμού είχε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία υπαγόταν στο υπουργείο πολιτισμού και Αθλητισμού. Δεν είχε δημιουργηθεί υφυπουργείο.

Επιστρέφουμε στις αναφορές του κυρίου Οικονόμου, ο οποίος επισήμανε: «Μην ξεχνάμε ότι η αρχαία ελληνική εκπαίδευση, στηριζόταν κυρίως στη Γυμναστική και τη Μουσική. Η επαφή με τις Επιστήμες γινόταν αργότερα. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι σπουδαίοι άνθρωποι, έχουν πει μεγάλα πράγματα που συνδέουν τον αθλητισμό και τη ζωή. Ο Νομπελίστας, Αλμπέρ Καμύ, είχε πει ότι “όσα ξέρω για την ηθική και την αίσθηση του καθήκοντος, τα έμαθα στο ποδόσφαιρο”».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, κατέστησε σαφές ότι «ο ελληνικός Αθλητισμός υπήρξε το λίκνο του παγκόσμιου αθλητισμού και έχει πολλά ακόμη να δώσει διεθνώς, στο επίπεδο αυτό. Πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να καταστήσουμε τον ελληνικό Αθλητισμό, επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητικού κινήματος.

Είμαστε εδώ να δουλέψουμε με όλους τους ανθρώπους του Υπουργείου, του Αθλητισμού, τους παράγοντες, τα σωματεία, προκειμένου να κάνουμε αυτό που είχε πει ο Πιερ ντε Κουμπερτέν και αποτελεί ένα από τα ρητά της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής: Να πάμε πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά, “Citius, Altius, Fortius”».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Γιώργος Καντζιλιέρης
Γιώργος Καντζιλιέρης
Ο Γιώργος Καντζιλιέρης είναι έμπειρος δημοσιογράφος με πολυετή προϋπηρεσία σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά.