Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΝτόμινο εξελίξεων στην αγορά ενέργειας

Ντόμινο εξελίξεων στην αγορά ενέργειας

«Θύελλα» στην αγορά ενέργειας έχει προκαλέσει η εξαγορά της WATT + WOLT από τη MYTILINEOS. Σε μία εποχή, όπου η ενεργειακή κρίση, έχει εκτινάξει το ενεργειακό κόστος, επιβαρύνοντας όχι μόνο τους καταναλωτές, αλλά και τις εταιρείες προμήθειας, το ζήτημα των παρόχων ενέργειας και δη των εναλλακτικών, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό, η εξαγορά της WATT + WOLT αποτελεί μία κίνηση ματ, η οποία αναμένεται να αλλάζει τα δεδομένα στην ενεργειακή αγορά, ενώ θέτει τις βάσεις για παρόμοιες τέτοιες συμφωνίες στο μέλλον. Βασικός στόχος της εξαγοράς είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου παρόχου, ο οποίος θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της νέας εποχής.

Μόλις χθες (22/8) η εταιρεία αν ανακοίνωσε τη συμφωνία για εξαγορά του συνόλου των μετοχών της WATT+VOLT στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού για την ανάπτυξη της δραστηριοποίησης της στη λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τη MYTILINEOS η ενσωμάτωση της WATT+VOLT και η διεύρυνση της πελατειακής βάσης ενισχύει περαιτέρω την καθετοποίηση του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση δημιουργίας του παρόχου της νέας εποχής.

Πράγματι, με την προσθήκη του χαρτοφυλακίου των 200.000 πελατών της WATT+VOLT η δραστηριότητα της MYTILINEOS στη λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ενισχύεται σημαντικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της μέσω της Protergia (Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου) κατέχει ήδη τη 1η θέση μεταξύ των ιδιωτών παρόχων. Ωστόσο, τώρα το ενιαίο μερίδιο αγοράς πλέον αγγίζει το 10%, διαθέτοντας 550.000 πελάτες και σχεδόν 100 καταστήματα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται σημαντικά η παρουσία στην ηλεκτροκίνηση με 516 σημεία φόρτισης ανά την επικράτεια.

Η πορεία της WATT+VOLT

H WATT+VOLT έκανε την είσοδο της στην ελληνική αγορά το 2011 και έκτοτε σημειώνει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ηγετική ομάδα της WATT+VOLT έχτισε από το μηδέν μία εταιρεία προμήθειας ρεύματος, η οποία αν και ξεκίνησε με 1.698 πελάτες, σήμερα έχει φτάσει τους 200.000, έχοντας καταφέρει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς παρόχους στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.

Η δυναμική της εταιρείας ήταν τέτοια, που κατάφερε να συμπεριληφθεί στη λίστα των «Financial Times» για τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη πορεία της εταιρείας έχει παίξει το γεγονός ότι η εταιρεία έχει καταφέρει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις αναδυόμενες τεχνολογίες, αλλά και οι συνεχείς επενδύσεις της σε καινοτομία και R&D. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η εταιρεία να έχει εδραιώσει σήμερα την κυρίαρχη θέση της στην εμπορία και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, στην εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων και στις λύσεις ενεργειακής απόδοσης µε τεχνολογία Ιnternet of Things (IoT).

Ποιοι είναι οι πάροχοι ενέργειας στην Ελλάδα

Στη σημερινή αγορά της ενέργειας, η ΔΕΗ συνεχίζει να έχει ηγετική θέση έχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, ωστόσο οι ανταγωνιστές της σημειώνουν εξίσου δυναμική πορεία, υποσχόμενοι υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών σε ανταγωνιστικές. Πάμε να δούμε παρακάτω ποιοι είναι οι κυριότεροι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

ELPEDISON

Η ELPEDISON, εισήλθε στην ελληνική αγορά ενέργειας το 2005 με το πρώτο της εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής ενέργειας στη Θεσσαλονίκη, ενώ ακολούθησε πέντε χρόνια αργότερα και δεύτερο εργοστάσιο στη Βοιωτία. Στα σημαντικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η εταιρεία ως εναλλακτικός πάροχος ενέργειας, εντάσσονται σημαντικές εκπτώσεις όσον αφορά τον κύριο πάροχο και τους υπόλοιπους εναλλακτικούς παίκτες στα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Επιπλέον, παρουσιάζει σημαντικές εκπτώσεις στους συνεπείς πελάτες.

Protergia

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2010 και αποτελεί 100% θυγατρική του ομίλου MYTILINEOS. Διαθέτει σημαντικό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, προσφέροντας ηλεκτρικό ρεύμα σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά, επιδιώκοντας να προσφέρει ανταγωνιστικό προϊόν και αξιόπιστες υπηρεσίες.

nrg

Οι βασικοί στόχοι της nrg, που ανήκει στον όμιλο της Motor Oil είναι η προσφορά υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών σε ανταγωνιστικές τιμές. Η εταιρεία, η οποία ανήκει στον όμιλο της Motor Oil, εισήλθε στην αγορά ενέργειας το 2012 και σήμερα, με ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο εταιρικών πελατών αλλά και με μερίδιο αγοράς στους οικιακούς καταναλωτές η εταιρεία παρουσιάζει μία αξιόλογη πορεία. Οι βασικοί της στόχοι είναι η προσφορά υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών σε ανταγωνιστικές τιμές.

ΔΕΗ

Πολύ σημαντικό ρόλο στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να  διαδραματίζει και η ΔΕΗ, η οποία παραμένει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα και κατορθώνει να διατηρεί την καλή της φήμη μεταξύ των Ελλήνων καταναλωτών.

ΗΡΩΝ

Με την απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου από τη 1/1/2018 η εταιρεία ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική Ανώνυμη Εταιρεία, εισέρχεται και στην προμήθεια φυσικού αερίου σε οικιακούς χρήστες. Διαθέτει δύο ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του ομίλου ENGIE.

Volton

Η Volton Ελληνική Ενεργειακή Α.Ε., είναι μία ελληνική εταιρεία η οποία εισήλθε στο χώρο της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά. Προσφέροντας αξιόπιστες υπηρεσίες που εκπληρώνουν τις ολοένα αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες επιχειρήσεων και νοικοκυριών, φιλοδοξεί να γίνει μία από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου.

WATT + VOLT

Η WATT+VOLT δραστηριοποιείται στην εμπορία και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και στην προμήθεια φυσικού αερίου. Δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το 2011, προμηθεύοντας ηλεκτρικό ρεύμα σε οικιακούς καταναλωτές, επιχειρήσεις και οργανισμούς σε όλη την επικράτεια.

VOLTERRA

Η VOLTERRA A.E. δραστηριοποιείται στους τομείς της παραγωγής, της εμπορίας και της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά της Ελλάδας. Στον τομέα της παραγωγής, η εταιρία διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο αδειοδοτούμενων έργων, που αφορούν όλα μονάδες από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

ZeniΘ

Η ZeniΘ δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2000 με κύρια δραστηριότητα την προμήθεια και πώληση φυσικού αερίου & ηλεκτρικής ενέργειας. Προσφέρει αξιόπιστες υπηρεσίες για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτήρια. Μοναδικός μέτοχος της  ZeniΘ είναι από το 2018 η Eni, ιταλική πολυεθνική και ένας από τους κορυφαίους στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας

Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας διατηρεί τον ρόλο του προμηθευτή αερίου στους καταναλωτές (στο πλαίσιο των διατάξεων του Ν.4001/2011 σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου) και προσφέρει λύσεις σε κάθε ενεργειακή ανάγκη. Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία, στην οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) σε ποσοστό 100%. Σήμερα το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρείας Ενέργειας προσφέρει και ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την Ελλάδα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Εύα Καντηλάρη
Εύα Καντηλάρη
Η Εύα Καντηλάρη είναι δημοσιογράφος με σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και την Ιστορία και μεταπτυχιακό τίτλο στην Πολιτιστική Διαχείριση, την Επικοινωνία και τα ΜΜΕ.