Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπιχειρήσειςΦάκελος Εθνική Τράπεζα: Έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ελλάδας

Φάκελος Εθνική Τράπεζα: Έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ελλάδας

Η Εθνική έχει αυξήσει σημαντικά τις χορηγήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχει οργανώσει πανελλαδικά ένα δίκτυο συμβούλων για να παρέχουν συμβουλές για τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων των ΜΜΕ.

Η Εθνική Τράπεζα αποδίδει μεγάλη σημασία στη χρηματοδότηση και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, έχοντας αναλογικά ως κλάδος τις χαμηλότερες χορηγήσεις από το τραπεζικό σύστημα.

Στα αναλυτικά στοιχεία που ακολουθούν για τον αριθμό των επιχειρήσεων, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν κ.ο.κ., επιβεβαιώνεται το ειδικό βάρος των ΜΜΕ για την ελληνική οικονομία, αλλά και η προτεραιότητα της Εθνικής Τράπεζας να συνδράμει με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη τους.

Η Εθνική έχει αυξήσει σημαντικά τις χορηγήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει οργανώσει πανελλαδικά ένα δίκτυο συμβούλων για να παρέχουν συμβουλές για τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων των ΜΜΕ και λύσεις για τις ανάγκες τους, έχει προχωρήσει επίσης σε ειδικά προϊόντα και ψηφιακές υπηρεσίες για την εύκολη και ταχύτερη εξυπηρέτηση τους και έχει πετύχει με πρωτοπόρες εταιρίες της πληροφορικής συμφωνίες, με άξονα τη στήριξη και την περαιτέρω συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας με τις ΜΜΕ.

Για να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς, να επενδύσουν στη νέα τεχνολογία και να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ενδεχομένως, προς όφελος των ιδίων αλλά και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Η Εθνική Τράπεζα έχει άμεση προτεραιότητα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτή τη στρατηγική της επιλογή την υποστηρίζει και θα την υποστηρίζει με κάθε μέσο.

  1. Δάνεια προς ΜΜΕ

Στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 865 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ, της Απασχόλησης και ευρύτερα στην υγιή διάρθρωση της Οικονομίας, καθώς:

  • ​αντιπροσωπεύουν περίπου το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων
  • ​απασχολούν περίπου το 55% των εργαζομένων της χώρας
  • ​συνεισφέρουν περίπου στο 38% της Προστιθέμενης Αξίας

Αν και σε αριθμό υπερτερούν οι ατομικές επιχειρήσεις (80%), το μεγαλύτερο μερίδιο του κύκλου εργασιών (της τάξης του 60%) παράγεται από εταιρείες διάφορων νομικών μορφών (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ κτλ.)

  • Δυνατή ανάπτυξη το 2023 υποδηλώνει ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των ΜμΕ που αυξήθηκε κατά 8 μονάδες το πρώτο εξάμηνο του 2023 (φτάνοντας τις 16), με ατμομηχανή τις επενδύσεις εφόσον το 43% των ΜμΕ εκτιμά ότι την επόμενη τριετία θα αυξήσει το συνολικό ύψος των επενδύσεών του συγκριτικά με την προηγούμενη τριετία ενδεικτικά στους άξονες:
  • Πράσινες επενδύσεις
  • Αναβάθμιση εγκαταστάσεων
  • Ψηφιακά εργαλεία
  • Επέκταση στο εξωτερικό

– Ειδικότερα, το 54% του τομέα εκτιμά αύξηση πωλήσεων το 2023 και 59% για την επόμενη τριετία (έναντι 46% του τομέα με ανοδικές πωλήσεις την προηγούμενη τριετία)

– Τα στοιχεία αβεβαιότητας που παραμένουν βάσει της έρευνας της ΕΤΕ, αφορούν κυρίως το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών (με 63-65% του τομέα να δηλώνει υψηλή επίδραση) και σε δεύτερο βαθμό η δυσκολία εύρεσης προσωπικού και η αδύναμη ζήτηση (46% και 43% αντίστοιχα)

– Παρά τις πιέσεις της συγκυρίας, η χρηματοοικονομική υγεία των επιχειρήσεων παρουσιάζει σημάδια υψηλής ανθεκτικότητας, αφού το ποσοστό των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας μειώθηκε σε 8% του τομέα, από 10% το προηγούμενο εξάμηνο

ΣΤΟΙΧΕΙΑ BUSINESS BANKING

  • Η Εθνική Τράπεζα συνεργάζεται με 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανατεθειμένες σε 450 επαγγελματικούς συμβούλους ανά την Ελλάδα, προσφέροντας ποιοτική εξυπηρέτηση και απλές διαδικασίες.
  • Έχει χορηγήσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια την τελευταία 3ετία αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς νέων επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων σε 26% το 2022 FY και 30% το 2023 YTD.
  • Παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη, έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση και καθοδήγηση για την εξυπηρέτηση των άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών αναγκών των πελατών μας.
  • Έχει κατακτήσει την 1η θέση στην ψηφιακή τραπεζική προχωρώντας σε σημαντικές επενδύσεις, αλλά και μετασχηματισμό συστημάτων.
  • Ευρύ πρόγραμμα μετασχηματισμού (διαδικασιών-συστημάτων-μοντέλου εξυπηρέτησης-προϊόντων-Digital transformation)
  • Δημιουργεί μέσω συνεργασιών Επιχειρηματικά Οικοσυστήματα, στηρίζουμε Δράσεις στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων & γυναικείας επιχειρηματικότητας.
  1. Στεγαστικά δάνεια – Πρόγραμμα Σπίτι Μου!
  • Υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον και συνολικά 35.000 αιτήσεις στην αγορά (25% ΕΤΕ)
  • Έχουν προεγκριθεί και δεσμεύσει χρήματα, δηλαδή έχουν λάβει οικονομική προέγκριση και  βρει συγκεκριμένο ακίνητο (ΑΤΑΚ) 2.500 πελάτες, με 265εκ (συνολικός Προϋπολογισμός Προγράμματος 500 εκ)
  • Υψηλό μέσο ποσό αίτησης 125.000 Ευρώ (μέγιστο 150.000 Ευρώ)
  • Καλή εγκρισιμότητα , καθώς 6+ στους 10 εγκρίνονται
  • Ωστόσο παρατηρείται πρόβλημα στην ανεύρεση ακινήτων με τα χαρακτηριστικά του προγράμματος, καθώς η ζήτηση αύξησε τις τιμές. Μόνο 1 στους 10 έχει βρει συγκεκριμένο ακίνητο -που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα προχωρήσει σε αγορά
  • Στο site με τα ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας
  • Έγγαμοι 60%
  • Τρίτεκνοι + (= τελείως άτοκο) 10% αιτήσεων
  • Το 84% των αιτημάτων έγιναν από μισθωτούς, και το 13% από πελάτες με ατομική επιχείρηση.
  • Όσον αφορά στους μισθωτούς, αυτοί κατανέμονται σε μεγάλο πλήθος επαγγελμάτων (80+ επαγγέλματα). Ωστόσο εμφανίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις στα Σώματα Ασφαλείας (16%) και στην Εκπαίδευση (10%)
  • Κατανομή σε ηλικίες:
[25 , 30) 22,5%
[30 , 35) 28,5%
[35 , 40) 48,6%

 

  • Κατανομή σε περιοχές

Αττική 45%

Κεντρική Μακεδονία 14%

Δυτική Ελλάδα 6%

Θεσσαλία 6%

  1. Digital Banking

registered users: 3.8mn (3.6mn individuals, 200k business)

app downloads: 3.8mn (all NBG apps)

active users: 2.8mn (30% MS)

Συνολικά το 2022, οι πελάτες της Εθνικής Τράπεζας απέκτησαν 350.000 προϊόντα με καθαρά Digital διαδικασία (κάρτες, καταναλωτικά, τραπεζοασφαλιστικά, νέοι λογαριασμοί)

~70% των καταναλωτικών δανείων δίνονται από τα ηλεκτρονικά κανάλια

Η Εθνική είναι πρώτη ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες και μέσα στις 20 καλύτερες παγκοσμίως ως προς τις δυνατότητες που προσφέρει το digital banking

Η επένδυση στο νέο Core banking σύστημα που είναι cloudbased, αναμένεται να της δώσει επιπλέον ευελιξία και διευρυμένες δυνατότητες για νέα, σύγχρονα προϊόντα και λύσεις

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας