Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣτο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός για το συνέδριο του ΕΛΚ

Στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός για το συνέδριο του ΕΛΚ

Σήμερα Πέμπτη, στις 9:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσολάκου στην έδρα της ρουμανικής κυβέρνησης. Στις 12:00 ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσει στο συνέδριο του ΕΛΚ.

 

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στην Οδησσό της Ουκρανίας, η οποία σημαδεύτηκε από την πυραυλική επίθεση κοντά στην ελληνική αποστολή, μεταβαίνει στο Βουκουρέστι για να συμμετάσχει στο διήμερο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου θα συζητηθεί το μανιφέστο εν όψει των ευρωεκλογών.

Οι μεγάλες προκλήσεις στον ορίζοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πενταετία 2024-2029, αλλά και η προεκλογική ατζέντα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στο δρόμο προς τις κάλπες του Ιουνίου στα 27 κράτη-μέλη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακόμη 14 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο ημέρες να “ανάψουν” πράσινο φως στο μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά και να επικυρώσουν την υποψηφιότητα της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς θα συζητήσουν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ευρωπαϊκή άμυνα αλλά και το αυξημένο κόστος ζωής.

Το ενδιαφέρον στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας περιστρέφεται γύρω από το μανιφέστο του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές. Το μανιφέστο εκτείνεται γύρω από μια συγκεκριμένα ατζέντα οικονομική, κοινωνική και γεωπολιτική:

Ανταγωνιστικότητα & Οικονομία

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Ασφάλεια & Άμυνα

Προσφυγικό – μεταναστευτικό

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του πολιτικού μανιφέστου, η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά προτείνει τη δημιουργία θέσης υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος θα είναι και αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Μέσα από το μανιφέστο, οι ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς θα τονίσουν ότι το ΕΛΚ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Λευκωσίας. Όπως σημειώνεται στο προσχέδιο, το ΕΛΚ υποστηρίζει την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων για μία λύση βιώσιμη, μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς τις αναχρονιστικές εγγυήσεις. Είναι απαράδεκτη η ρητορική της Τουρκίας.

Παράλληλα το ΕΛΚ:

Προτείνει τη δημιουργία θέσης επιτρόπου Άμυνας και την ίδρυση ευρωπαϊκού συμβουλίου υπουργών Άμυνας.

Επαναβεβαιώνει τη δέσμευση για έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Εκφράζει την πρόθεση για τριπλασιασμό των δυνάμεων της Frontex, ώστε από 10.000 άτομα να φτάσει τις 30.000.

Σε χρόνο παράλληλο, ηχηρό μήνυμα στην Αλβανία για την εφαρμογή του κράτους δικαίου εξέπεμψε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με αφορμή την υπόθεση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Στο Συνέδριο του ΕΛΚ, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, παρουσίασε στην ολομέλεια έκτακτο ψήφισμα της ΝΔ, το οποίο ψηφίστηκε και υιοθετήθηκε από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας