Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔημοσκόπηση Metron Analysis: Ο Μητσοτάκης έχει αντίπαλο τον «Κανένα» για καταλληλότερος πρωθυπουργός

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ο Μητσοτάκης έχει αντίπαλο τον «Κανένα» για καταλληλότερος πρωθυπουργός

Όσον αφορά τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε στην πρώτη θέση ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας τον ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής.

Η νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό του Τ/Σ MEGA, βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία στην πρώτη θέση τόσο στην εκτίμηση ψήφου όσο και στην πρόθεση, με 32,3% και 26,8% αντίστοιχα, με φόντο τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας αφορά τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να περνάει στην πρώτη θέση και τον Δημήτρη Κουτσούμπα να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής. Στην τρίτη θέση είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τέταρτος ο Νίκος Ανδρουλάκης και στην πέμπτη θέση ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός σε όσους δηλώνουν «Κεντροαριστεροί», με δεύτερο τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τρίτο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ χαμηλή δημοτικότητα μεταξύ όσων αναφέρονται στο Κέντρο και δεξιότερα αυτού.

Όταν, όμως, έρχεται η ώρα της αυθόρμητων απαντήσεων στο ερώτημα ποιον θεωρούν οι πολίτες ως τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό, τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά και το αποτέλεσμα μοιάζει ως μια μονομαχία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον «Κανένα» και τον συσχετισμό να διαμορφώνεται σε 35%-33%, την ώρα που ο αμέσως επόμενος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης που μπορεί να έχει άνοδο αλλά φτάνει μόλις το 9%.

Αυτό αποτυπώνει ένα συνολικότερο χαρακτηριστικό του πολιτικού συστήματος στη δεδομένη στιγμή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να «πατάει» πάνω σε ένα μειοψηφικό, αλλά αρκετά συμπαγές πολιτικό και κοινωνικό μπλοκ που σήμερα αναφέρεται στη Νέα Δημοκρατία, την ώρα που κανένας άλλος ηγέτης δεν αντιμετωπίζετι ως δυνάμει πρωθυπουργός, αποτυπώνοντας και ένα πραγματικό πρόβλημα «κυβερνησιμότητας» της σημερινής αντιπολίτευσης, σε όλες τις παραλλαγές.

Αυτή είναι η συνθήκη που δίνει την ιδιαίτερη δυναμική του «Κανένα» στις δημοσκοπήσεις.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας