Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣκρέκας: Άγνοια, ελλιπής μελέτη ή μικροπολιτική η βάση των αντιδράσεων;

Σκρέκας: Άγνοια, ελλιπής μελέτη ή μικροπολιτική η βάση των αντιδράσεων;

Με τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Σκρέκα, να υπεραμύνεται των διατάξεων για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, την θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος και να καταλογίζει στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την απόσυρσή του, μικροπολιτική προσέγγιση, εισήχθη (χθες) στην αρμόδια Επιτροπή και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Απέναντι στην κριτική που δέχθηκε το νομοσχέδιο από τα κόμματα για καταστροφική περιβαλλοντική πολιτική, ο κ. Σκρέκας αντέστρεψε τα βέλη λέγοντας πως απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και εξέφρασε την απορία του για το αν αυτές πηγάζουν από άγνοια, από ελλιπή μελέτη ή αν τελικώς είναι θέμα μικροπολιτικής προσέγγισης των πραγμάτων για να αποκομίσουν κάποια πολιτικά οφέλη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι μέχρι σήμερα οι περιοχές Natura δεν προστατεύονταν διότι δεν υπήρχαν χάρτες με αποτέλεσμα να υπάρχει η γενική θεώρηση «όλα απαγορεύονται, αλλά όλα επιτρέπονται τελικά».

Πλέον, οι περιοχές αυτές χωρίζονται σε τέσσερις ζώνες: Ζώνη 1 απολύτου προστασίας, Ζώνη 2 προστασίας της φύσης, Ζώνη 3 διατήρηση οικοτόπων και Ζώνη 4 ορθή διαχείριση φυσικών πόρων.

«Δεν νομιμοποιούμε παράνομες, δίνουμε τη δυνατότητα σε νομίμως υφιστάμενες εγκαταστάσεις -μετά την εκπόνηση των περιβαλλοντικών μελετών αυτές να συνεχίσουν να υπάρχουν- εφόσον, δεν αντίκεινται ή δεν διακινδυνεύουν ένα προστατευτικό αντικείμενο».

Για τα ΥΑΠ, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο κληρονομήσαμε, σε ότι αφορά την εγκατάσταση και φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών. Κι αυτό γίνεται με το να μην αφήνουμε όποιον θέλει να καταλαμβάνει μια περιοχή, να τη δηλώνει, να προχωράει σε μελέτες μόνος του, σε έρευνα, σε ανεμολογικά δεδομένα και στη συνέχεια να προχωρεί με τη διαδικασία αδειοδοτήσης και εγκατάστασης τέτοιων πάρκων.

Θα ορίσουμε ποιες περιοχές είναι κατάλληλες για να υποδεχτούν τέτοια αιολικά υπεράκτια, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα περιγράψουμε ποια είναι η χωρική περίμετρος αυτών των εκτάσεων, αυτών των θαλάσσιων γηπέδων, στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ως πολιτεία, θα βάλουμε, μάλιστα, την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων να το επιβλέπει αυτό, που έχει εμπειρία με θαλάσσια οικόπεδα, για να το κάνει γρήγορα και να προωθήσει τελικά αυτές τις μελέτες, θα εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία θα προωθήσουμε εμείς και στη συνέχεια θα δοθεί η δυνατότητα, υπό συγκεκριμένα κριτήρια, σε επενδυτές να έρθουν να κάνουν τις μετρήσεις των ανεμολογικών δεδομένων στις περιοχές εκεί.

Στο τέλος -μετά από διαγωνισμό- αυτός που θα δώσει τη χαμηλότερη τιμή, θα ζητήσει τη χαμηλότερη ταρίφα αποζημίωσης για το πάρκο του, αυτός θα πάρει τελικά αυτήν την περιοχή».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίτης, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο επιλύονται σοβαρά και επείγοντα ζητήματα που αφορούν εν συνόλω την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, καθώς και την αντιμετώπιση των συνεπειών των ζητημάτων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση.

Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών, με τις οποίες ρυθμίζονται ζητήματα προϋπολογισμού των ΟΤΑ, ζητήματα για τα καταφύγια ζώων συντροφιάς.

Ενώ περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥπΑΑΤ και για την παράταση προθεσμιών σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών, όπως και ρυθμίσεις του υπουργείου Εξωτερικών.

Τέλος, εμπεριέχονται ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας που προβλέπουν προληπτικές ιατρικές πράξεις σε μετακινούμενους πληθυσμούς και ευπαθείς ομάδες.

ΣΥΡΙΖΑ: «Περιβαλλοντοκτόνο» το νομοσχέδιο

Ο Σωκράτης Φάμελλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «περιβαλλοντοκτόνο» το νομοσχέδιο και ζήτησε την απόσυρσή του. Υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί καθολική απαίτηση και των περιβαλλοντικών ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών.

«Καλούμε ακόμη και τώρα την κυβέρνηση να το αποσύρει και υπό το βάρος και των καταστροφικών πυρκαγιών που βιώνουμε αυτές τις ημέρες στις περιοχές Natura 2000», ανέφερε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Προσθέτοντας πως είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα του 2022 να συζητάμε για ένα νομοσχέδιο που τροποποιεί επί τα χείρω τους όρους διαχείρισης και προστασίας των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 όταν, το Εθνικό Πάρκο της Διαδιάς καίγεται για πέμπτη μέρα.

Ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο είναι μία συρραφή ρουσφετιών που παραβιάζει και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Σύνταγμα, και θα οδηγήσει σε πρόστιμα και καταδίκες της Ελλάδας.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «A la carte προστασία του περιβάλλοντος»

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, ανέφερε (μεταξύ άλλων): «Δεν είναι μόνο ο τρόπος που νομοθετείτε προβληματικός, είναι η ουσία αυτών που νομοθετείτε, είναι η συνεχής αλλαγή των κανόνων για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και ελέγχους. Είναι η επιμονή σας στη λογική ότι ο ελεγκτής πληρώνεται από τον ελεγχόμενο. Είναι ο μόνιμος παραγκωνισμός των τοπικών κοινωνιών και η απόλυτα τυπική συμμετοχή τους στα ζητήματα που τους αφορούν.

Είναι η a la carte προστασία του περιβάλλοντος, όπως με τα απάτητα βουνά, που ζητούν όλες οι περιοχές πια να ενταχθούν. Είναι τα λάθος πολιτικά μηνύματα και οι σηματοδοτήσεις που στέλνετε στην κοινωνία με τέτοιες ρυθμίσεις, τη στιγμή που μετράμε, βέβαια, τη μια παραπομπή μετά την άλλη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις περιοχές Natura».

Αναφορικά με τις φωτιές, διερωτήθηκε ποιος ευθύνεται που είναι “στον αέρα” η εξαγγελία της κυβέρνησης -πριν από ένα χρόνο, πέρυσι, τον Αύγουστο- για την αναδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών και γιατί γιατί καθυστερούν χωρίς λόγο, οι προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού, δασολόγων και δασοπόνων.

ΚΚΕ: «Μια νομοθετική κουρελού που υπονομεύει το περιβάλλον»

Από το ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής, Ιωάννης Δελλής, επισήμανε -μεταξύ άλλων- ότι το νομοσχέδιο, «αποτελεί εν πολλοίς ένα μωσαϊκό ετερόκλητων διατάξεων, μια νομοθετική κουρελού» που υπονομεύει το περιβάλλον.

Η κυβέρνηση κατ’ αρχάς επιδιώκει να επιταχύνει την υλοποίηση των στόχων της λεγόμενης «πράσινης» μετάβασης, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή και τις Α.Π.Ε., την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, εν τέλει, την κερδοφόρα διέξοδο των λιμναζόντων κεφαλαίων, που είναι πάρα πολλά.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι μονοπωλιακοί και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ χαμένα παραμένουν τα λαϊκά στρώματα. Τα δικαιώματα των οποίων διαλύονται καθημερινά, αφού μετατρέπονται σε μια φτηνή εργατική δύναμη και βλέπουν τις τσέπες τους να αδειάζουν πάρα πολύ γρήγορα, προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία και η ενίσχυση των “πράσινων” επενδύσεων, δηλαδή “των πράσινων αρπακτικών”, στο όνομα της λεγόμενης κλιματικής ουδετερότητας».

Ελληνικής Λύση: «Εξυπηρέτηση εγχώριων και ξένων συμφερόντων»

Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο ειδικός αγορητής, Βασίλειος Βιλιάρδος, έκανε λόγο για εξυπηρέτηση εγχώριων και ξένων συμφερόντων «που φαίνεται καθαρά από το κλείσιμο των λιγνιτικών μας εργοστασίων», και από τις «εξοργιστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, για την κατασκευή ΑΠΕ σε περιοχές Natura».

Έθεσε θέμα απόσυρσης του νομοσχεδίου και ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρχει κάποιος που να μην είναι εναντίον αυτού του εγκλήματος που θέλει να δρομολογήσει η κυβέρνηση. Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, είπε πως πρόκειται για προσχηματική ενίσχυση, αφού προηγήθηκαν οι υποσχέσεις αρκετών δις ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών, ενώ τελικά δόθηκαν μόλις 280 εκατ. ευρώ.

ΜεΡΑ25: «”Χαριστική βολή”, νομιμοποιεί τη λεηλασία της φύσης»

Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, υποστήριξε -ανάμεσα σε άλλα- ότι το νομοσχέδιο δίνεται η “χαριστική βολή” για τις περιοχές Natura, αφού μεν ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, αλλά αυτή η κυβέρνηση το επιτρέπει οριζόντια.

«Συζητάμε την πλήρη διάλυση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει κάτι σε κάποιον επενδυτή αυτή τη στιγμή στη χώρα. Αυτό που γίνεται είναι ότι τους νόμους τους έχουν φτιάξει με τόσα παραθυράκια που όλα επιτρέπονται.

Αυτό συζητάμε. Αυτό νομοθετείτε. Είναι ντροπή, ο υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ καίγεται η Βάλια Κάλντα και η Δαδιά, να βρίσκεται αυτή τη στιγμή εδώ. Και είναι εκατοστή ντροπή να βρίσκεται για να υπερασπιστεί ένα νομοσχέδιο που δίνει τη “χαριστική βολή” στη φύση και νομιμοποιεί τη λεηλασία της φύσης».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας