Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠαραπολιτικάΤζάμπα μάγκας ο Σπίρτζης…

Τζάμπα μάγκας ο Σπίρτζης…

Ο υπουργός Μεταφορών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Χρήστος Σπίρτζης ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Αρχικά δείχνει μαγκιά. Είναι όμως τέτοια; Προφανώς και όχι.

Όπως γράφει στην αποκαλυπτική του στήλη ο Κομισάριος, αφενός διότι ό,τι τυχόν αδίκημα έλαβε χώρα επί της θητείας του έχει ήδη παραγραφεί καθώς μεσολάβησαν ήδη δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι.

Αφετέρου, διότι το αίτημα αυτό του κ. Σπίρτζη δεν έχει προηγούμενο και κατ’ επέκταση δεν υπάρχει δεδικασμένο.

Εξ ου και ο ΠτΒ απέστειλε στην επιστημονική υπηρεσία της Βουλής το εν λόγω αίτημα. Σύμφωνα με πηγές, η αναφορά του επίμαχου άρθρου του Συντάγματος στην περάτωση της διαδικασίας προϋποθέτει πως αυτή θα έχει ξεκινήσει ήδη. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, η διαδικασία δεν ξεκίνησε, καθώς η Βουλή απέρριψε το σχετικό αίτημα που είχε κατατεθεί για την διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Χρήστου Σπίρτζη αλλά και Κώστα Καραμανλή.

Επιπλέον, με βάση το βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου, «μαθήματα συνταγματικού δικαίου», το σχετικό αίτημα για να μπορεί να γίνει δεκτό από τη Βουλή θα πρέπει προηγουμένως να έχει συσταθεί η προκαταρκτική, αλλά για οποιοδήποτε λόγο να μην έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της, ενώ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν προβλέπονται έννομες συνέπειες.

Τζάμπα μάγκας, λοιπόν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας