Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Κυριάκος όπως… Ανδρέας και η τζάμπα μαγκιά του Σπίρτζη

Κομισάριος: Κυριάκος όπως… Ανδρέας και η τζάμπα μαγκιά του Σπίρτζη

Παρέλαση με τον Τριντό ο Μητσοτάκης

Τον Καναδά θα επισκεφθεί στις 24 και 25 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα ταξίδι που το Μαξίμου χαρακτηρίζει «ιστορικής σημασίας» καθώς θα σηματοδοτήσει την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα από το 1983.

Στόχος της επίσκεψης είναι η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στο πεδίο της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και σε αυτό των μεγάλων διεθνών προκλήσεων.

Ο Καναδάς είναι εξάλλου ένας από τους 10 μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα, και από την Αθήνα εκτιμούν πως υπάρχει ακόμα ευρύ πεδίο για επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των υποδομών, των logistic centers και των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Συνάμα, Ελλάδα και Καναδάς διατηρούν ιστορικούς δεσμούς, καθώς το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο με την ομογένεια εκεί να υπολογίζεται σε 350.000 άτομα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στις 24 Μαρτίου το Μόντρεαλ, όπου και θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό και στις 25 Μαρτίου το Τορόντο. Μάλιστα, τις 24 Μαρτίου θα δώσει το «παρών» μαζί με τον κ. Τριντό, στη μεγάλη παρέλαση της ομογένειας του Μόντρεαλ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο τελευταίος πρωθυπουργός που επισκέφτηκε επίσημα τον Καναδά ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1983 και με Καναδό ομόλογό του, τότε, τον Πιερ Τριντό, πατέρα του Τζάστιν!

Τζάμπα μάγκας ο Σπίρτζης;

Ο υπουργός Μεταφορών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Χρήστος Σπίρτζης ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Αρχικά δείχνει μαγκιά. Είναι όμως τέτοια; Προφανώς και όχι.

Αφενός διότι ό,τι τυχόν αδίκημα έλαβε χώρα επί της θητείας του έχει ήδη παραγραφεί καθώς μεσολάβησαν ήδη δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι.

Αφετέρου, διότι το αίτημα αυτό του κ. Σπίρτζη δεν έχει προηγούμενο και κατ’ επέκταση δεν υπάρχει δεδικασμένο.

Εξ ου και ο ΠτΒ απέστειλε στην επιστημονική υπηρεσία της Βουλής το εν λόγω αίτημα. Σύμφωνα με πηγές, η αναφορά του επίμαχου άρθρου του Συντάγματος στην περάτωση της διαδικασίας προϋποθέτει πως αυτή θα έχει ξεκινήσει ήδη. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, η διαδικασία δεν ξεκίνησε, καθώς η Βουλή απέρριψε το σχετικό αίτημα που είχε κατατεθεί για την διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Χρήστου Σπίρτζη αλλά και Κώστα Καραμανλή.

Επιπλέον, με βάση το βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου, «μαθήματα συνταγματικού δικαίου», το σχετικό αίτημα για να μπορεί να γίνει δεκτό από τη Βουλή θα πρέπει προηγουμένως να έχει συσταθεί η προκαταρκτική, αλλά για οποιοδήποτε λόγο να μην έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της, ενώ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν προβλέπονται έννομες συνέπειες.

Τζάμπα μάγκας, λοιπόν.

Οργανώνεται ο Κόκκαλης

Τις προσεχείς ημέρες θα παρουσιαστεί και επίσημα το πρόγραμμα του κόμματος Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη, με συγκεκριμένες προτάσεις που δεν θα αφορούν μόνον την κλιματική αλλαγή αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, την κεντρική οικονομική πολιτική, τα ζητήματα του Συμφώνου Σταθερότητας.

Παράλληλα, θα αρχίσουν να ανακοινώνονται και τα πρώτα ονόματα υποψηφίων για τις ευρωεκλογές, κυρίως από τον επιστημονικό χώρο, αλλά και την παλιότερη οικολογία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ως προς τη στόχευση στην ευρωβουλή, ο Κόκκαλης θέλει να βάλει τον Κόσμο του στην ομάδα των Πρασίνων στην οποία τα τελευταία χρόνια δεν συμμετείχε κανένας Ελληνας ευρωβουλευτής.

Βούλα η γκαφατζού

To είπαμε, μέρες πριν: είναι «λίγη» η Βούλα Κεχαγιά. Όπως έλεγε κάποτε ο Άγγελος Αναστασιάδης όταν προπονούσε τον Παναθηναϊκό, «δεν μπορεί το παλικάρι». Όχι κάπως έτσι, αλλά έτσι ακριβώς.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έπεσε σε γκάφα και συζητήθηκε στο κόμμα ευρύτερα. Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ζήτημα με τις εταιρείες αλλά και τις μετοχές σε εταιρείες, που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ανέφερε τα τετριμμένα: ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει πως όλες οι μετοχές που είχε σε εταιρείες στο εξωτερικό έχουν μεταβιβαστεί αλλά ανέφερε πως δεν γνωρίζει πόσες είναι οι εταιρείες στις οποίες είχε μετοχές και ούτε ξέρει το χρονικό πλαίσιο της μεταβίβασης.

Δεν γνωρίζει η άμεση συνεργάτιδά του; Μάλιστα…

Και στο τέλος έριξε και το… χοντρό της: «Υποθέτω πως υπήρχε εταιρεία, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» και διευκρίνισε πως από τη μία εταιρεία αποχώρησε τον Μάρτιο του 2023. Πώς όμως αποχώρησε τον Μάρτιο του 2023, αφού οι εκλογές έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2023, και η ίδια είπε πως υποθέτει ότι υπήρχε εταιρεία;

Αρνητικός ο (κάποτε κομβικός) Δανέλλης

Θυμάστε τον Σπύρο Δανέλλη; Από τους καλούς πολιτικούς. Σοβαρός. Πού χάθηκε άραγε; Ήταν υποψήφιος για την Ευρωβουλή το 2019 αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα προμοτάρισε τότε κάτι τύπους όπως ο Κώστας Αρβανίτης και ο Αλέξης Γεωργούλης. Αναπληρωματικός εξελέγη.

Ούτε στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη (στο Ηράκλειο), ούτε στις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου (ως υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης). Έκτοτε άφαντος ο Σπάιρους. Και να που του προτάθηκε από την Κουμουνδούρου να κατέβει ξανά υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Προφανώς δεν έχει καμία όρεξη να εμπλακεί αυτή τη στιγμή.

Δεν ήταν σωστή η συμπεριφορά στον άνθρωπο που, ουσιαστικά, έσωσε την κυβέρνηση με την ψήφο εμπιστοσύνης του στη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί ήταν ο υπ’ αριθμόν 151.

Σε δίλημμα η ΠτΔ

Την προσεχή Κυριακή η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία δεν θα είναι παρούσα στη μεγάλη γιορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας – εκτός συγκλονιστικότατου απροόπτου. Δεν θα είναι, εννοείται μετά και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, παρούσα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες που θα συμβεί αυτό, ενώ δεν θα γίνει και το πρόγευμα, που πάντα τέτοια μέρα ακολουθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τι θα γίνει, όμως, την επομένη, ανήμερα της 25ης Μαρτίου; Ο Αρχιεπίσκοπος θα τελέσει τη θεία λειτουργία για τη μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού στη Μητρόπολη Αθηνών και εν συνεχεία θα γίνει η δοξολογία. Εκεί όπου ενδέχεται να μην εμφανιστεί καθόλου η ΠτΔ (δέχεται τέτοιες εισηγήσεις) και να είναι παρούσα μόνο στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, αφού πρώτα καταθέσει στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Τοιουτοτρόπως βέβαια που θα βαθύνει το ρήγμα μεταξύ της πολιτειακής και εκκλησιαστικής ηγεσίας του τόπου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μελλούμενα.

Verba volant, scripta manent

Tα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν: από τις 8 Μαρτίου σας είχαμε ενημερώσει για τον Νίκο Μήλη και πλέον είναι… κλειδωμένο. Ενώ ετοιμάζεται για Βρυξέλλες ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, καθώς το όνομά του θα φιγουράρει στη λίστα των υποψήφιων ευρωβουλευτών, νέος γραμματέας στη Χαριλάου Τρικούπη είναι οριστικά ο Μήλης.

Πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, στέλεχος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Μα, κυρίως, «ανδρουλακικός». Αμ, πώς…

Εκτός, δε, του Σπυρόπουλου, του Νίκου Παπανδρέου και του Φίλιππου Σαχινίδη, η λίστα έχει πλέον από χθες και τους Ρόζα Βρεττού, Ηλία Κικίλια, Παναγιώτη Δημόπουλο και Κώστα Χρυσόγονο (για τον οποίο Χρυσόγονο επίσης τα γράφαμε εδώ και πολλές μέρες), λογικά έχει κλειδώσει και η υποψηφιότητα Θοδωρή Ζαγοράκη (παρά τις αντιδράσεις) ενώ φαίνεται πως έχει συμφωνήσει με τη Χαριλάου Τρικούπη είναι ο Γιάννης Σγουρός, πρώην νομάρχης και περιφερειάρχης Αττικής που αν μη τι άλλο, έχει μηχανισμό που μπορεί να κινητοποιήσει για το ΠΑΣΟΚ.

Δια την υπογραφήν
Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας