Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Ετοιμος για… πόλεμο ο Σαμαράς, ως και 115 της ΝΔ οι...

Κομισάριος: Ετοιμος για… πόλεμο ο Σαμαράς, ως και 115 της ΝΔ οι «υπέρ», σενάρια για Πόπη… με φόρα

Παίρνει πρωτοβουλία η Εφη

Σήμερα λαμβάνει χώρα η εκδήλωση της «Εφημερίδας των Συντακτών» παρουσία Διονύση Τεμπονέρα, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Έφης Αχτσιόγλου με θέμα «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;».

Προφανώς στην κουβέντα θα τεθεί το ζήτημα της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Η Αχτσιόγλου όχι απλώς έχει την σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας της, αλλά θα μεταφέρει και στην εκδήλωση την πρόταση της Νέας Αριστεράς για διάλογο μεταξύ των κομμάτων και κοινωνική συμμαχία.

Την ίδια στιγμή ο Τεμπονέρας, με συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», έθεσε το… όριο στον Στέφανο Κασσελάκη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μπει σε κυβερνητική τροχιά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον δεύτερος στις προσεχείς ευρωεκλογές».

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του ανερχόμενου στελέχους της Χαριλάου Τρικούπη Μανώλη Χριστοδουλάκη ο οποίος και δέχτηκε τις περισσότερες εσωκομματικές επιθέσεις…


Ετοιμάζει… «σκληρό ροκ» στη Βουλή ο Σαμαράς

Ετοιμοπόλεμος και μάχιμος ο πρώην πρωθυπουργός, επ’ αφορμή το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων, το οποίο και καταψηφίζει φυσικά. Ο Αντώνης Σαμαράς πετάει ξανά το γάντι στο Μαξίμου και προσωπικά στον πρωθυπουργό και όχι απλώς θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά και θα λάβει το λόγο στη Βουλή τη δεύτερη ημέρα συζήτησης, ημέρα που λογικά θα μιλήσουν και ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς. Την Πέμπτη.

Επιπλέον, κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο, δεν θα περιοριστεί στη διαφωνία του για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά θα εμφανίσει μια συνολικότερη πλατφόρμα για την πορεία των πραγμάτων στη χώρα αλλά και για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας. Εκτός κι αν τελευταία στιγμή αλλάξει κάτι.


Πώς αντιδρά ο Κυριάκος;

Οι πρώην πρωθυπουργοί θεωρούνται γενικώς ως «τοτέμ» για τα κόμματά τους. Τους επιτρέπεται να μιλούν, να διαφωνούν αλλά έως εκεί. Η τακτική του «δεν απαντάμε, δεν σχολιάζουμε» (εξ ου και δεν έχει αποδώσει η προ ενός μήνα απάντηση Παύλου Μαρινάκη, καθώς το «περιβάλλον Σαμαρά» έβγαλε… τρεις ανταπαντήσεις) είναι η καλύτερη.

Άλλωστε και ο Κώστας Καραμανλής, όταν βίωνε εσωκομματικές τριβές από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τι έκανε; Απλά… τον αγνοούσε.


105 με 115 υπέρ, οι 22 του «κατά»

Σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που θα αποτελέσει ένα ακόμη κρας τεστ (μετά τους αγρότες) για την κυβέρνηση, αυτή τη φορά με εσωκομματικό χρώμα. Στο παρασκήνιο, στο Μαξίμου ασχολούνται επισταμένως, με τον Γιάννη Μπρατάκο να επικοινωνεί διαρκώς με βουλευτές, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Άλλο που δεν ήθελε η Ντόρα να μπει… από αριστερά στον Σαμαρά.

Το τοπίο έχει σχεδόν ξεκαθαρίσει πλέον, με το πιο ρεαλιστικό σενάριο να είναι πως τα «ναι» θα κινηθούν γύρω στα 110 με 115 (από τους 158), ίσως και 120 καθώς αυτό εξαρτάται από τους αναποφάσιστους. Τις τελευταίες μέρες, στους υπέρ έχουν προστεθεί ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Θανάσης Μπούρας και ο Νίκος Βλαχάκος. Αυτή τη στιγμή οι βουλευτές που έχουν ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου είναι 105.

Αντιθέτως, όσοι δεδομένα θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο είναι 22. Πλην βεβαίως του Σαμαρά, στην κατηγορία αυτή είναι οι Θάνος Πλεύρης, Αννα Καραμανλή, Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Βασίλης Γιόγιακας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Διονύσιος Ακτύπης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Ξενοφών Μπαραλιάκος, Στέφανος Γκίκας, Γιώργος Καρασμάνης, Φωτεινή Αραμπατζή, Γιάννης Πασχαλίδης και Μάριος Σαλμάς.

Εξ αυτών των 22 ίσως οι Πλεύρης, Καρασμάνης και Λεονταρίδης στραφούν τελευταία στιγμή στην αποχή.


Οι αναποφάσιστοι

Μόλις 10 είναι οι βουλευτές που δηλώνουν ακόμη αναποφάσιστοι. Μεταξύ υπέρ και αποχής είναι Γιάννης Τραγάκης, Σπύρος Κουλκουδίνας, Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Γιάννης Γιάτσιος, ενώ μεταξύ αποχής και καταψήφισης είναι οι Κώστας Βλάσης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Βλάχος, Λάκης Βασιλειάδης και Θανάσης Λιούτας.


Το «όχι» του Καπουτζίδη

Ο Γιώργος Καπουτζίδης αρνήθηκε τελικά την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Μια πρόταση που είχε, ως έμαθε η στήλη, γίνει μέσω τρίτου, κοινού γνωστού των δύο ανδρών.

Και η αλήθεια είναι πως δεν αρνήθηκε. Δεν απάντησε καν. Όχι από αγένεια (ίσα ίσα είναι ευγενέστατος ο άνθρωπος), απλά εξήγησε πως η πολιτική δεν είναι στα άμεσα σχέδια του.


…και τα σενάρια για την Πόπη

Παρασκηνιακές πληροφορίες από την Κουμουνδούρου θέλουν να επανέρχεται το όνομα της Πόπης Τσαπανίδου στις κουβέντες.

Ποιες; Αφού θήτευσε για λίγο ως εκπρόσωπος του κόμματος, λένε, θα ήταν μια καλή υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές, καθώς έχει πανελλαδική αναγνωρισιμότητα, ενώ έδωσε ανεπιτυχώς μεν, αλλά με κόστος τη μάχη στις προηγούμενες εθνικές εκλογές (και ως υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας) και δεν έχει και καλά καλά εργασία στη χώρα ενώ δίπλα στις Βρυξέλλες, στο Αμστερνταμ, μένουν η κόρη και η εγγονή της. Καραβολεύει.

Θα έρθει, άραγε… με φόρα;


Ο ΓΑΠ και οι διαψεύσεις

Για δεύτερη φορά ο Γιώργος Παπανδρέου, μέσω του περιβάλλοντός του, αναγκάστηκε να διαψεύσει όσα ακούγονται στην πιάτσα και, κατόπιν, γίνονται δημοσιεύματα. Την πρώτη φορά ήταν για τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Και η δεύτερη για την εκδήλωση Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη, Αχτσιόγλου, λέγοντας πως δεν βρίσκεται πίσω από ζυμώσεις για την Κεντροαριστερά.

Βέβαια ο πρώην πρωθυπουργός, παρά τα όσα του… έσουραν από τον ΣΥΡΙΖΑ για το πρώτο μνημόνιο, διατηρεί πλέον άριστες σχέσεις και με τον Τσίπρα και με πολλά στελέχη. Ουαί και κάνει κάνα βήμα πρωτοβουλίας και βγει μπροστά: ξέρετε πόσοι το… τρέμουν αυτό;

Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας