Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Τα… απόνερα της ψηφοφορίας (και του «μασάζ»), το καψώνι στον Σαμαρά...

Κομισάριος: Τα… απόνερα της ψηφοφορίας (και του «μασάζ»), το καψώνι στον Σαμαρά και η έξαλλη Νίνα…

Το… μπέρδεμα με Καρασμάνη

Με ευρύτατη πλειοψηφία, αλλά και αρκετές διακομματικές διαφοροποιήσεις ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής. Το σχέδιο νόμου που αποκαθιστά την ισότητα μεταξύ των ετερόφυλων και των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο στηρίχθηκε από τις ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη. Ναι ψήφισαν 176, όχι 76, παρών 2, ενώ υπήρξαν και 46 αποχές.

Σημειώνεται ωστόσο ότι, σύμφωνα με επικοινωνία με δημοσιογράφους που είχε ο Γιώργος Καρασμάνης της ΝΔ, ο ίδιος λέει ότι από λάθος προσμετρήθηκε η ψήφος του στα «ναι», ενώ εκείνος καταψήφισε. Εάν επιβεβαιωθεί σήμερα το αληθές των λεγομένων του από τις υπηρεσίες της Βουλής, η κατανομή των ναι και των όχι θ’ αλλάξει.

Οι πέντε κοινοβουλευτικές ομάδες που στήριξαν τις προωθούμενες ρυθμίσεις διαθέτουν συνολικά 243 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι 67 διαφοροποιήθηκαν, επιλέγοντας είτε αποχή είτε κατά.


Αλλού έπιασε το «μασάζ», αλλού όχι…

Συνολικά 51 βουλευτές της ΝΔ δεν υπερψήφισαν: 31 απείχαν και 20 το καταψήφισαν. Ήτοι 107 υπέρ, όχι και η καλύτερη επίδοση καθώς ο στόχος ήταν 105 με 120 αλλά εντέλει δεν τον πέτυχαν. Η στήλη είχε μαντέψει σωστά πάντως εδώ και μέρες…

Ούτε στο ΠΑΣΟΚ απέδωσε. ΟΚ, δεν το καταψήφισε κανείς αλλά 11 αποχές σε σύνολο 32 βουλευτών δεν το λες και λίγο! Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπλήξεις του ΠΑΣΟΚ ήταν οι Φραγκίσκος Παρασύρης και Ελένη Βατσινά, που αρχικά είχαν διατηρήσει επιφυλάξεις αλλά φαίνεται πως έδρασε πυροσβεστικά το «μασάζ» του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης είχε μια κρίσιμη συνάντηση μαζί με τους δύο βουλευτές του Ηρακλείου στο γραφείο του στη Βουλή. Στη συζήτηση αυτή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να πείσει τους δύο βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο ενώ ακόμα και ο μουσουλμάνος Αχμέτ Ιλχάν υπερψήφισε.


Οι εξηγήσεις του Πολάκη

O Παύλος Πολάκης και ο βουλευτής Επικρατείας, Οθωνας Ηλιόπουλος, ήταν οι μόνοι που απείχαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά την κομματική πειθαρχία που επέβαλε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο συντονιστής των τομεαρχών του κόμματος έσπασε την κομματική γραμμή και δεν έδωσε το παρών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Εξηγώντας την στάση του με γραπτή δήλωση και ανάρτησή του στο Facebook, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο Πολάκης επιχείρησε να εξηγήσει, μεταξύ άλλων, ότι είναι υπέρ των ίδιων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, που δεν είναι δυνατό να διαχωρίζονται με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Τόνισε, δε, ότι οι ενστάσεις και οι ανησυχίες του σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, «αφορούν κυρίως στην επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης. Θεωρώ ότι τα όποια νομικά ζητήματα υπήρχαν θα μπορούσαν να λυθούν με διεύρυνση των όσων προβλέπονται από το σύμφωνο συμβίωσης».

Επεισε; Τον Κασσελάκη μάλλον ναι…

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι «παρούσα» επί της αρχής δήλωσε η Νίνα Κασιμάτη, ενώ ψήφισε «ναι» σε κάποια άρθρα.


Το «no comment» και η αδειανή αίθουσα

«Κανένα σχόλιο». Με αυτές τις δυο λέξεις το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στη Βουλή. Ο πρώην πρωθυπουργός στην… πύρινη ομιλία του άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση όχι μόνο για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και για το σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία. Άφησε επίσης αιχμές κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι το νομοσχέδιο αποτελεί θεμελιώδη ανατροπή του οικογενειακού δικαίου και πως οι επιπτώσεις του πάνε πολύ πιο πέρα. «Και για όλα αυτά η παράταξή μας δεν θα έπρεπε να το έχει φέρει προς ψήφιση. Εγώ δεν θα το ψηφίσω. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα», είπε μεταξύ άλλων.

Ωραία, τα είπε. Και πόσοι τον άκουσα; Ελάχιστοι!

Στην κυβέρνηση περίμεναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα ήταν λάβρος κατά του νομοσχεδίου. Και πήραν τα μέτρα τους… Τα έδρανα στην πτέρυγα των «γαλάζιων» βουλευτών ήταν σχεδόν άδεια. Και αυτό παρότι στο βήμα μιλούσε ένας πρώην πρωθυπουργός του κόμματός τους.

Θεία δίκη. Κυριολεκτικά!


Ο Πάρις και ο Τούρινγκ

Με μια ιστορική, ατάκα έκλεισε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενος προς όλους τους παριστάμενους, τους παρότρυνε «να πάτε εδώ στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη και να ανάψετε ένα κεράκι για τον Άλαν Τούρινγκ, γιατί χωρίς αυτόν ίσως να μην βρισκόμασταν εδώ, αν οι ναζί είχαν κερδίσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Για τους λίγους που ίσως δεν το γνωρίζουν, ο Βρετανός μαθηματικός και κρυπτογράφος Άλαν Τούρινγκ, μαζί με μια ομάδα επιστημόνων στο Μπλέτσλι Παρκ, κατόρθωσαν να «σπάσουν» τον κώδικα της κρυπτογραφικής μηχανής «Enigma» που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί για να στέλνουν μηνύματα στα υποβρύχιά τους.

Ο Τούρινγκ, όμως, υπήρξε και ένα από τα πιο γνωστά θύματα των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων: το 1952 καταδικάστηκε για την κατηγορία της σεξουαλικής διαστροφής και υποχρεώθηκε σε αυτό που ονομάζεται «χημικός ευνουχισμός», δηλαδή, εγχύσεις ορμονών οιστρογόνων, που κατέστρεψαν την υγεία του και εντέλει αυτοκτόνησε με κυάνιο το 1954.

Το 2009 ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν δήλωσε δημόσια συγγνώμη εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης για τη συμπεριφορά του κράτους απέναντι στον Τούρινγκ, ενώ στις 24 Δεκεμβρίου 2013, η βασίλισσα Ελισάβετ του απένειμε χάρη…


Πολιτικός πολιτισμός….

…στη Βουλή. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, που ήταν και ο εισηγητής από την πλευρά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, έληξε η συνεδρίαση και ξεκίνησε η ηλεκτρονική ψηφοφορία του νομοσχεδίου.

Κατόπιν, και μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έφυγε από τα υπουργικά έδρανα και κατέβηκε στην πλευρά των βουλευτών της ΝΔ για να τους χαιρετήσει. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε εκεί, αλλά ανέβηκε και στα ορεινά της αίθουσας της ολομέλειας, πηγαίνοντας στα έδρανα της Πλεύσης Ελευθερίας, όπου χαιρέτησε θερμά την πρόεδρο του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ψήφισε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η κ. Κωνσταντοπούλου μόλις είδε τον πρωθυπουργό σηκώθηκε από την θέση της και ανταπέδωσε τον θερμό χαιρετισμό.


Πάει Τίρανα ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει πρόσκληση για να βρεθεί στα Τίρανα, στις 28 του μήνα, για τη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων και της Ουκρανίας που διοργανώνουν από κοινού Έντι Ράμα και Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Με δεδομένες τις δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο του Φρέντι Μπελέρη υπάρχει μια περίσκεψη, αντιλαμβάνομαι όμως ότι ο πρωθυπουργός το σκέφτεται σοβαρά να πάει, έστω για μια μέρα, με την επιστροφή του από την Ινδία.


Μαρτύρησε για το ΟΑΚΑ…

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξανά στο προσκήνιο: ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που αποκάλυψε πως η sold-out συναυλία των Coldplay θα γίνει κανονικά στο ΟΑΚΑ, γιατί αυτό θα ανοίξει «το αργότερο» από τα μέσα Απριλίου.

Στην πραγματικότητα, ούτε αρμόδιος είναι να το πει ούτε φυσικά το Μέγαρο Μαξίμου λειτουργεί ως… διοργανώτρια εταιρεία για να κάνει την ανακοίνωση.

Μιας και το επιχείρημα της ανάπτυξης χαλούσε με το στέγαστρο του ιστορικού σταδίου, ο πρωθυπουργός έσπευσε να δώσει στίγμα. Και πέρασε αυτό που ήθελε.


Τι λέει ο Παπανδρέου για την εκδήλωση των «3»;

Τις προάλλες στην εκδήλωση των Εφης Αχτσιόγλου, Διονύση Τεμπονέρα και Μανώλη Χριστοδουλάκη εμφανίστηκε κόσμος και κοσμάκης. Ανάμεσά τους, στο κατάμεστο θέατρο «Αλφα» και η Κατερίνα Μπατζελή.

Ρώτησα τον λόγο, μιας και είναι εδώ και χρόνια συνομιλήτρια και άμεση συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου. «Η παρουσία της δεν ήταν συμβολική. Ο Γιώργος αν μπορούσε θα πήγαινε καθώς δεν σταματά να μιλά για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και για ανάγκη ένωσης δυνάμεων» μου μετέφερε πηγή. Εξόχως αξιόπιστη.

Αυτά ακούει ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Χαριλάου Τρικούπη και είναι όλο νεύρα τελευταία, μαθαίνω…


Προς Βρυξέλλες και ο Φλώρος

Σε γνωστό εστιατόριο των Αθηνών εθεάθησαν πρόσφατα ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος με τον τέως αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ο απόστρατος στρατηγός αφενός διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με την κυβέρνηση, αφετέρου η συζήτηση, ως έμαθα, αφορούσε το πολιτικό του μέλλον, καθώς ο κ. Φλώρος ενδιαφέρεται για τα κοινά. Τα ευρωπαϊκά!


Πέφτουν λεφτά στην ΑΜΚΕ του Γαβριήλ…

Σε νέα αύξηση κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών προχώρησε η εταιρεία 24Media, συμφερόντων Δημήτρη Μάρη. Αμείωτο είναι το ενδιαφέρον του για τα πολιτικά δρώμενα, ειδικά της Αριστεράς, όντας χρηματοδότης της ΑΜΚΕ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Επιχείρηση) με την επωνυμία Eteron – Ινστιτούτο Έρευνας και Κοινωνικής Αλλαγής όπου έχει τοποθετήσει επικεφαλής το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Πρόσφατα μάλιστα έγινε αρκετός θόρυβος που η Eteron απέσυρε γενναία χρηματοδότηση προς τα μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη και την αποχώρηση της Έφης Αχτσιόγλου.

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ο Μάρης κατέβαλε 1,45 εκατ. ευρώ και στην Eteron, δείχνοντας ενεργά το ενδιαφέρον του για τις εργασίες της ΑΜΚΕ.


Και λίγα του έσουρε..

Δεν τον αφήνει σε ησυχία η Νίνα Κασιμάτη τον Γιάννη Ραγκούση – και ορθώς πράττει. Δεν ξεχνά άλλωστε πως ο συνυποψήφιός της στη Β’ Πειραιά της είχε παίξει πολύ άσχημο προεκλογικό παιχνίδι, με διάφορες διαδικτυακές επιθέσεις αλλά και στοχευμένα δημοσιεύματα. Ωστόσο η Νίνα εξελέγη, ο Ραγκούσης όχι.

Εξ ου και η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε ότι ήταν «φωτογραφική», για την ίδια η ερώτηση Ραγκούση προς τον Στέφανο Κασσελάκη για το αν θα υπάρξουν μέτρα κατά των βουλευτών που δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Μα φυσικά και ήταν…

‘Το μέλος της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου, που παρακαθόταν με τους ακροδεξιούς Βορίδη, Άδωνι, Καρατζαφέρη —και από θέσεις ευθύνης του το ΠΑΣΟΚ πήγε στο 12%, όπως ανάλογα και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 17% — έχει πολύ ελεύθερο χρόνο μετά από τις τελευταίες εκλογές, αλλά και την εσωκομματική ήττα του, για να πυροδοτεί συστηματικά την εσωστρέφεια στο κόμμα μας» έγραψε για τον Ραγκούση η Κασιμάτη και στο τέλος… δίκασε: «Αν εκλεγεί ποτέ βουλευτής, θα τον ειδοποιήσουμε».

Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας