Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Γης μαδιάμ ο ΣΥΡΙΖΑ, τα σενάρια της καθαίρεσης Κασσελάκη και το...

Κομισάριος: Γης μαδιάμ ο ΣΥΡΙΖΑ, τα σενάρια της καθαίρεσης Κασσελάκη και το άδειασμα Πολάκη

Γης μαδιάμ…

Ένα ερωτηματολόγιο είπε ο Στέφανος Κασσελάκης να ζητήσει και… έπεσαν να τον φάνε. Η μισή αλήθεια.

Δεν ξέρει ούτε πού βρίσκεται, ούτε τι κάνει, ούτε ότι υπάρχουν όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η άλλη μισή.

Δεδομένα όμως, λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο συνέδριο, ο president Stefanos έχει προκαλέσει τόσο έντονες και ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ουδείς γνωρίζει τι ξημερώνει. Την αλήθεια τι διαβάσατε από χθες στη στήλη: θέλουν να τον φάνε και θα κάνουν τα πάντα για να βρουν τον τρόπο.

Μετά από έξι ώρες ολοκληρώθηκε η φορτισμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος χωρίς να ληφθεί απόφαση. «Είμαστε κόμμα μελών, όχι κόμμα στελεχών» διαμηνύουν τα μέλη του οργάνου, που αποφάσισαν να επαναλάβουν σήμερα τη συνεδρίαση προκειμένου να παραστεί και ο (απόντας στο Λονδίνο χθες) Κασσελάκης.

Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ «σήκωσε το γάντι» που πέταξε ο πρόεδρος του κόμματος και με ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων πως «δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα, οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν αφορούν κανέναν».

Ο Στεφάν Κασέλ δεν θα παραδοθεί αμαχητί όμως. Διεμήνυσε από το Λονδίνο άλλωστε πως «εκλέχτηκα από 150.000 πολίτες με το καθαρό μήνυμα ότι θα δώσω φωνή σε όλα τα μέλη του κόμματος, για να κάνω ένα κόμμα για τα μέλη. Αυτό ήταν το μήνυμά μου από την αρχή». Και έχει δίκιο, δεν το έκρυψε ποτέ!

Το ερώτημα είναι ένα: θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να τη… δει αλλιώς ή θα συνεχίσει να αναλώνεται σε μονοψήφια;


Το μετάνιωσε ο Παυλής

Σε κλίμα έντασης διεξήχθη λοιπόν η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο Παύλος Πολάκης εμφανίστηκε προβληματισμένος καθώς όπως είπε στα μέλη της «είμαι σε δύσκολη θέση απέναντί σας γιατί τον υποστήριξα».

Σφοδρή επίθεση κατά του Κασσελάκη εξαπέλυσε ο Γιάννης Ραγκούσης στην τοποθέτησή του. Μιλώντας σχετικά με το «ερωτηματολόγιο Κασσελάκη», είπε πως «η πρωτοβουλία του προέδρου ακύρωσε το συνέδριο των μελών και μαζί και την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξή μας ενόψει ευρωεκλογών».


Αν τον φάνε… πώς θα γίνει αυτό;

Αυτό το ερώτημα πλανάται από προχθές στον, ήτοι σχετικά με την πολιτική τύχη του Στέφανου Κασσελάκη, μετά και την κίνησή του να ζητήσει με ερωτηματολόγιο από τα μέλη να απαντήσουν σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πορεία του κόμματος.

Ένα από τα σενάρια που… έπεσε στο τραπέζι ήταν αυτό μιας ενδεχόμενης κίνησης να καθαιρεθεί άμεσα από πρόεδρος πριν από το συνέδριο. Ακραίο μεν, αλλά… Πιο εφικτό δείχνει να υπάρξει κάποιου είδους επιτροπεία έως ότου αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι.


Πώς μπορεί να τεθεί πρόταση μομφής

Όσοι ζητούν τη σύγκληση των οργάνων, έχοντας ουσιαστικά ως στόχο την ανατροπή του και την αντικατάστασή του πριν τις ευρωεκλογές, είναι σαφές πως θα χρησιμοποιήσουν το άρθρο του καταστατικού του ΣΥΡΙΑ που προβλέπει υποχρεωτική σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής κατόπιν αιτήματος με 25% των μελών της. Με δεδομένο ότι η Κεντρική Επιτροπή διαθέτει 300 μέλη για την έκτακτη σύνοδο απαιτούνται 75 υπογραφές. Για τη σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας απαιτείται επίσης να υπογράψει το 1/4 των μελών της. (Άρθρο 16 παρ. 7).

Για να τεθεί, δε, θέμα μομφής για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απαιτείται απόφαση της ΚΕ με το 50%+1 των μελών της και μετά προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο που θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ή όχι (άρθρο 20, παρ. 4 του Καταστατικού).

Όπερ μεθερμηνευόμενον, από τη στιγμή που ο κ. Κασσελάκης δεν συγκαλεί την ΚΕ, όσοι επιδιώκουν την πρόκληση άμεσων εξελίξεων όσο αφορά στην αλλαγή ηγεσίας θα πρέπει να συγκεντρώσουν τις υπογραφές που προβλέπονται από το καταστατικό.


Πρόγραμμα-ανάσα

Υπεγράφη η ΚΕΑ για την έναρξη προγράμματος στήριξης των ανέργων. Το πρόγραμμα επιδότησης απασχόλησης αφορά μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας άνω των 55 ετών και είναι διάρκειας 24 μηνών. Στόχος του προγράμματος, προϋπολογισμού 31,2 εκατ. ευρώ, είναι η δημιουργία συνολικά 1.300 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στον δημόσιο τομέα της υγείας, με την πρόσληψη ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι, ηλικίας από 55 ετών έως 67 ετών, καθώς και άνεργοι 67 ετών έως 74 ετών, που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο ανέργων των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ.


Σειρά παίρνει το νομοσχέδιο Φλωρίδη

Μετά το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στο Κοινοβούλιο θα είναι… ήρεμα τα πράγματα τούτη την εβδομάδα. Στον προγραμματισμό εντάχθηκε μονάχα η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Γιώργου Φλωρίδη για την επιτάχυνση και αναβάθμιση των ποινικών δικών, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου πρόληψης και καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας, που θα πραγματοποιηθεί, ως όλα δείχνουν, από αύριο, Τετάρτη.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης: υπέρ τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Κατά τα λοιπά, η Ολομέλεια απλώς θα κυρώσει τις τροποποιήσεις της σύμβασης περί «Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού» και θα συζητήσει μια σειρά από επίκαιρες.

Κι ακολουθεί ο… πόλεμος με τα μη κρατικά ΑΕΙ, για τα οποία το ΠΑΣΟΚ άλλαξε ρότα και συντάχθηκε με τη λοιπή αντιπολίτευση…


Δύο μέρες στην Ινδία ο πρωθυπουργός

Η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη αναζητά εδώ και καιρό τους δικούς της εμπορικούς διαδρόμους προς την Ευρώπη, ανταγωνιζόμενη ευθέως πλέον την Κίνα. Εκεί, στην Ινδία, θα βρεθεί από αύριο, Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανταποδίδοντας την προ ολίγων μηνών επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, την πρώτη ηγέτη της χώρας.

Κατά τη διήμερη παραμονή του στο Δελχί ο πρωθυπουργός θα είναι συνοδεία από 70 και πλέον στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων. Ανάμεσά τους, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Eurobank, Mytilineos, Dynacom, Viohalco, ΟΛΘ, Goldair και άλλες με έμφαση στη ναυτιλία, στην πράσινη ενέργεια και τη τεχνολογία.

Η Ινδία προσπαθεί άλλωστε να καλύψει το πλήγμα με την καταστροφή του ενεργειακού διαδρόμου IMEC (India – Middle East – Europe Economic Corridor)  μήκους 4.800 χλμ, που θα συνέδεε το λιμάνι της Βομβάης με εκείνο της Χάιφα, το οποίο ήδη ελέγχουν Ινδοί επενδυτές.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τα άλλαξε όλα… Το σχέδιο του IMEC «πάγωσε» και οι Ινδοί την… ψάχνουν πλέον εναλλακτικά. Η Αθήνα βλέπει στην επίμονη αναζήτηση από την Ινδία των νέων εμπορικών δρόμων που ψάχνει προς την Ευρώπη, τη τεράστια ευκαιρία που θα συνεπάγονταν για την Ελλάδα να αποτελούσε τμήμα τους.


Επιστρέφει στα… πάτρια ο Ζαγοράκης;

Ακούγεται πλέον έντονα στην πιάτσα ότι ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν θα είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Ευρωεκλογές. Λογικό; Λογικό. Λέγεται μάλιστα ότι ο Ιβάν Σαββίδης τον θέλει στον ΠΑΟΚ, άγνωστο όμως σε ποια θέση. Εξ ου και ο κομματικός μηχανισμός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τον πρωταθλητή Ευρώπης το 2004. Πάντως, να είναι υποψήφιος στις εκλογές της ΕΠΟ το καλοκαίρι, το αποκλείουν κατηγορηματικά (όσοι γνωρίζουν…).


Αίνιγμα η στάση  Μανιάτη

Τις τελευταίες προσπάθειές του να πείσει τον Γιάννη Μανιάτη κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει τον πρώην υπουργό για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος και του έχει τηλεφωνήσει ο ίδιος προσωπικά για να τον πείσει.

Προς το παρόν όμως δεν δείχνει να συγκινείται και προτιμά την ακαδημαϊκή του καριέρα. Βέβαια ο Ανδρουλάκης είναι γνωστός για το πείσμα του…

Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας