Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Η τακτική Μητσοτάκη ενόψει ευρωεκλογών, τι σκέφτεται για Επίτροπο και γιατί...

Κομισάριος: Η τακτική Μητσοτάκη ενόψει ευρωεκλογών, τι σκέφτεται για Επίτροπο και γιατί πάει στο Ριάντ

Γιατί δεν πήγε Δελφούς ο Μητσοτάκης – Βαθύ… ΠΑΣΟΚ η οικογένεια Ζαγοράκη - Βγήκε οφσάιντ ο Ανδρουλάκης

Γιατί δεν πήγε Δελφούς ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε, ως αναμενόταν τελικά, το «παρών» στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Η απουσία του πρωθυπουργού εκ των πραγμάτων υποβάθμισε την εκδήλωση που ετησίως αποτελεί σημείο αναφοράς. Γιατί όμως;

Διότι οι διοργανωτές του Delphi Forum προσκάλεσαν στην Αράχωβα εν ενεργεία Τουρκοκύπριο «υπουργό», μία γκάφα που έφτασε μέχρι και στον Μητσοτάκη, ο οποίος και εξέφρασε την οργή του. Στο πρόγραμμά τους μάλιστα δεν τον εμφάνιζαν με τον τίτλο του υπουργού. Με το που έδωσαν εντολή να κατέβει το δελτίο Τύπου, πήρε το θέμα μεγάλη έκταση. Γκάφα που λίγο έλειψε να προκαλέσει μέχρι και διπλωματικό επεισόδιο… 

Με αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο προεκλογικά η ΝΔ

Το σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη», που το καλοκαίρι του 2015 εξέφρασε με απόλυτο τρόπο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας απέναντι στον λαϊκισμό και στις τυχοδιωκτικές τακτικές της τότε συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, επαναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αρχή έγινε στο συνέδριο της ΝΔ και από εκείνη τη στιγμή βρίσκεται σε κάθε προεκλογική ομιλία ή συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να συσπειρώσει εκ νέου ένα κρίσιμο εκλογικό κοινό που τον στήριξε από τη στιγμή της ανάδειξής του στην προεδρία της ΝΔ και συνέβαλε καθοριστικά στις δύο εκλογικές νίκες που σημείωσε, το 2019 και το 2023. Η επιστροφή στην κανονικότητα των τελευταίων ετών, η έλλειψη κινδύνου για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η απουσία ουσιαστικού αντιπάλου για την κυβερνητική παράταξη ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδυναμώσει τον συνεκτικό ιστό που συνέδεε αυτά τα κοινωνικά στρώματα. Σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα των ευρωεκλογών και την αυξημένη αποχή, που αποτελούν παραδοσιακά χαρακτηριστικά τους, καθιστούν επιτακτικό για τη ΝΔ ένα ουσιαστικό διακύβευμα που θα συσπειρώσει αυτές τις δυνάμεις.

Εξ ου, ως ανέφερε η στήλη και τις προάλλες, ο Μητσοτάκης αποφάσισε να βάλει απέναντί του πρωτίστως τον Στέφανο Κασσελάκη και δευτερευόντως τον Κυριάκο Βελόπουλο με το δίλημμα «σταθερότητα με ισχυρή εκπροσώπηση στην ΕΕ ή λαϊκισμός και κίνδυνος για πισωγυρίσματα».

Στον πυρήνα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο περιλαμβάνεται και η θετική ατζέντα. Αυτό είχε πράξει και στις εθνικές εκλογές της περασμένης χρονιάς, ύστερα από εισήγηση του συμβούλου του πρωθυπουργού, Σταν Γκρίνμπεργκ, η οποία δικαιώθηκε και στην κάλπη. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες έχει σχεδιαστεί η παρουσίαση νομοθετημάτων που έχουν θετικό κοινωνικό αποτύπωμα και αποτελούν κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές.

Ετοιμάζεται για Ριάντ ο Μητσοτάκης

Στη Σαουδική Αραβία προτίθεται να μεταβεί μέσα στο μήνα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να παραστεί στις υπογραφές χρηματοδότησης του έργου διασύνδεσης με οπτική ίνα Ριάντ – Αθήνα, με ενδιάμεσο σταθμό την Κύπρο. Ο πρωθυπουργός, που θα συνοδεύεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, η οποία συμμετέχει με 25% στον φορέα ανάπτυξης της διασύνδεσης (EMC Subsea Cable) μαζί με τη Σαουδαραβική Center3 (72,159%) και τη θυγατρική της κυπριακής Cyta, TTSA Cy (2,841%) καθώς και τραπεζικά στελέχη. ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha χρηματοδοτούν το έργο με δάνειο της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο που θα συνδέσει τη χώρα μας με τη Μέση Ανατολή και ενδεχομένως την ανατολική Ασία, σε μία εξαιρετικά σημαντική χρονική στιγμή, όπου ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να προκαλεί στο Αιγαίο. Το EMC προβλέπει τη σύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, με δυνατότητα επέκτασης των καλωδιακών υποδομών έως τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου θα πραγματοποιηθεί η σημαντική αναβάθμιση της Ελλάδας παγκοσμίως στην ιδιαίτερα σημαντική αγορά των data, καθώς από τη μία θα μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και από την άλλη θα ενισχύσει τον τομέα των επενδύσεων στη χώρα μας.

Τι σκέφτονται στο Μαξίμου για τον Επίτροπο

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, πρέπει να προτείνει και Επίτροπο μετά τις ευρωεκλογές. Οριστική απόφαση δεν υπάρχει ακόμα. Από τη μια και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν επιθυμεί να ανανεωθεί η θητεία του Μαργαρίτη Σχοινά, αφετέρου κυοφορείται εδώ και καιρό το όνομα της Νίκης Κεραμέως – αν και διαψεύδεται, από παντού, επισήμως.

Οι οριστικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να έχουν ληφθεί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, αφού η διαδικασία για τη συγκρότηση της νέας επιτροπής, αρχικά με την τυπική επικύρωση των υποψηφιοτήτων για τη θέση του/της επικεφαλής, θα εκκινήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει στα τέλη του Ιουνίου.

Μέχρι πρότινος ακουγόταν και το όνομα του πρώην υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου. Έπειτα, όμως, από την πρόσφατη απομάκρυνσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, και αυτό το σενάριο έχει μάλλον εξασθενήσει. Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να συζητείται αυτό του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη. Για να δούμε…

Βαθύ ΠΑΣΟΚ η οικογένεια Ζαγοράκη

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης κατάφερε για δύο 24ωρα κάτι… πρωτόγνωρο: να είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ, να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ταυτόχρονα υποψήφιος ευρωβουλευτής… με το ΠΑΣΟΚ. Τελικά το ΕΛΚ διέγραψε από τις τάξεις του τον ευρωβουλευτή, ο οποίος αν εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ θα ανήκει πλέον στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, λένε πως ο Ζαγοράκης –με την άγνωστη στο ευρύ κοινό φωνή– ουσιαστικά επέστρεψε στις ρίζες του, αφού στην Καβάλα από όπου κατάγεται όλοι γνωρίζουν την οικογένεια Ζαγοράκη ως… βέρα ΠΑΣΟΚική.

Βγήκε οφσάιντ ο Ανδρουλάκης

Ο Μπουρχάν Μπαράν, διαγραφείς από το ΠΑΣΟΚ και πλέον ανεξάρτητος βουλευτής, παρέστη τις προάλλες στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής προκειμένου να ζητήσει κι ο ίδιος την άρση ασυλίας του, με τη δήλωση πως «μοναδικός μου γνώμονας είναι να αποδείξω καθ’ ολοκληρίαν την αθωότητά μου ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης». Ο μουσουλμάνος βουλευτής τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας έπειτα από απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, όταν κοινοποιήθηκε στη Βουλή δικογραφία για υπόθεση του 2016 που αφορά παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων. Κακουργηματική κατηγορία.

Το ερώτημα είναι ένα: αφού η υπόθεση… σέρνεται από το 2014, οπότε και ασκήθηκε για πρώτη φορά ποινική δίωξη εις βάρος του Μπαράν, γιατί το 2019 και το 2023 κατέβηκε για βουλευτής. Είναι δεδομένο πως στο ΠΑΣΟΚ το γνώριζαν. Βγήκε οφσάιντ ο Ανδρουλάκης, που έσπευσε να τον διαγράψει την παραμονή της συζήτησης της υπόθεσής του στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Με Ρίτσου και Κούνεβα το ΚΚΕ

Τους 42 υποψήφιους για τις ευρωεκλογές 2024 παρουσίασε το ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε ότι «το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ εκφράζει τη γνήσια εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση που εκδηλώθηκε απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ με τους μεγάλους αγώνες του λαού και τις νεολαίας».

Ανάμεσα στους υποψηφίους, είναι η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου, η δημοσιογράφος που είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ με την κατάσχεση της πρώτης της κατοικίας στου Ζωγράφου Ιωάννα Κολοβού, η πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης, Νίκος Παπαδόπουλος και η κόρη του Γιάννη Ρίτσου, Έρη Ρίτσου.

Δίκασε… την Αδειλίνη ο Κατρίνης

Αιχμηρός εμφανίστηκε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης για την συμμετοχή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη στο Forum των Δελφών.

Παίρνοντας τον λόγο μίλησε για «θεσμική παρακμή». Απευθυνόμενος μάλιστα στους βουλευτές όλων των κομμάτων ρώτησε: «Θυμάστε εσείς ποτέ, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να συμμετέχει σε φόρουμ και να δίνει συνέντευξη, αντιδικώντας μάλιστα με τις οικογένειες των θυμάτων μιας υπόθεσης την οποία διερευνά; Εγώ δεν θυμάμαι ποτέ εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός ή ανώτερος δικαστικός λειτουργός να συμμετέχει σε δημόσια συζήτηση με αντικείμενο που έχει σχέση με τις δικαστικές αρμοδιότητες και υποθέσεις που έχει τώρα».

Και άδικο δεν έχει ο δυναμικός Μιχαλιός…

Δια την υπογραφήν
Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας