Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Γιατί η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ χαροποιεί τη… ΝΔ, ο «καταπράσινος» Δένδιας...

Κομισάριος: Γιατί η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ χαροποιεί τη… ΝΔ, ο «καταπράσινος» Δένδιας και γιατί έκανε… πλάκα ο Τσίπρας

Πάει Άγκυρα ο Μητσοτάκης - Τι θα πει ο πρωθυπουργός με τον Τουσκ – Γιατί ο Αδωνις τα έβαλε με τον Βελόπουλο

Κλείδωσε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει στα μέσα Μαΐου ενώ Αθήνα και Άγκυρα εργάζονται ώστε να έχει κάποιο αποτέλεσμα, έστω και σε θέματα χαμηλής πολιτικής, ή θετικής ατζέντας.

Η συζήτηση που είχαν μακριά από κάμερες στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οριστικοποίησε την επίσκεψη του πρωθυπουργού – ο οποίος την επιβεβαίωσε στη χθεσινή του συνέντευξη, όπως και συζητείται η 13η Μαΐου.

Εκκρεμεί να τεθεί το πλαίσιο της συζήτησης, το οποίο περιλαμβάνει τις βασικές παραδοχές, τα χρονοδιαγράμματα, τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουν Αθήνα και Άγκυρα τα ζητήματα καθώς επίσης και τα πρόσωπα τα οποία θα συμμετέχουν στον διάλογο. Θα είναι όμως ευκαιρία για να επιβεβαιωθεί το καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις, αλλά και να εμπεδωθεί η ελληνοτουρκική συνεργασία στο προσφυγικό. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα ο πρωθυπουργός να επισκεφθεί και την Καππαδοκία (και πιθανώς να κάνει και βόλτα με τα ένα από τα παγκοσμίως διάστημα αερόστατα…). 

Μητσοτάκης με Τουσκ

Διήμερο εξωτερικών υποχρεώσεων -σε ένα διάλειμμα της προεκλογικής εκστρατείας του στο εσωτερικό- ξεκίνησε από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχικά μετέβη στο Βίλνιους της Λιθουανίας για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των «Τριών Θαλασσών», μαζί με άλλους 12 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Και τόνισε τον ρόλο και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα στον διάδρομο αυτόν, με έργα αναβάθμισης υποδομών και εγχειρήματα διασυνδεσιμότητας με γειτονικές χώρες.

Ακολούθως βρέθηκε στη Βαρσοβία, όπου μετείχε στο δείπνο εργασίας Ευρωπαίων ηγετών που οργάνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για διαβουλεύσεις πάνω στη Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ. Και σήμερα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο -θυμίζουμε- έχει συνυπογράψει τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν εκ μέρους του ΕΛΚ για την ανανέωση της θητείας της στην προεδρία της Κομισιόν. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία από το 2011.

 Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ χαροποιεί τη… ΝΔ

Έχει πράγματι ενδιαφέρον γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμάει για αντίπαλό του -για δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, δηλαδή- τον Στέφανο Κασσελάκη και τον «πριμοδοτεί» έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη. Και μάλιστα ο πρωθυπουργός δικαιώνεται αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει ως και 16% στα γκάλοπ, ήτοι κοντά στο ποσοστό του καλοκαιριού, παρά τη διάσπαση με τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ (δημοσκοπικά, πάντα) βγαίνει χαμένο.

Γιατί όμως αυτή η προτίμηση, που είναι και θέμα συζήτησης ενίοτε και μέσα στο Μαξίμου; Διότι, ως λένε, είναι δουλειά… Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ: ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος του πρωθυπουργού πιστεύει πως ο Κασσελάκης δεν έχει τις προϋποθέσεις να γίνει ποτέ πρωθυπουργός, ούτε μπορεί συσπειρώσει την πλειοψηφία των πολιτών, ούτε να ηγηθεί για τις απαραίτητες συνεργασίες και ανασυνθέσεις που απαιτεί ο χώρος της Κεντροαριστεράς.

Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάσει όντως το ποσοστό που είχε επί Αλέξη Τσίπρα, απλώς θα εμποδίζει την άνοδο του ΠΑΣΟΚ…

Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «το περιεχόμενο των λεγομένων του είναι παντελώς κενό», θυμίζοντας «περισσότερο Τραμπ και λιγότερο αριστερό κόμμα».

Και, ειρήσθω εν παρόδω, τη Δευτέρα καταφθάνει στην Αθήνα ο Γκρίνμπεργκ προκειμένου να διαμορφωθεί η οριστική στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος έως την 9η Ιουνίου που έχουν οριστεί οι ευρωκάλπες.

Το rebranding Τσίπρα και το χιούμορ!

Δεν σας κρύβω ότι μου έχει… λείψει λίγο ο Αλέξης Τσίπρας. Όχι, δεν είναι άφωνος όπως το τοτέμ της Ραφήνας ονόματι Κώστας Καραμανλής αλλά στη Βουλή, δεν… Πού ήταν εκείνες οι επικές ομιλίες και οι μυθικές ατάκες, αλλά και οι κόντρες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Στη δεύτερη δημόσια παρέμβασή του μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Και, ως έκριναν ακόμη και πολιτικοί αντίπαλοι που τον άκουσαν, «έσταξε εμπειρία».

Ο Τσίπρας υπογράμμισε ότι διακύβευμα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να μπορέσει η Αριστερά να κρατήσει τα ποσοστά της. Ρωτήθηκε βέβαια για τα σχέδιά του για το μέλλον και ανέφερε εύλογα (με αφορμή εκείνη τη φωτογραφία στο αεροπλάνο με το rebranding Alexis Tsipras): «Παραιτήθηκα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχω παραιτηθεί όμως από την πολιτική. Και δεν θα κάνω rebranding σε ό,τι εκπροσωπούσα πάντα πολιτικά. Θέλω να παρεμβαίνω, να εμπνεύσουμε ξανά τους νέους, να έχω ρόλο παραγωγής πολιτικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω του Ινστιτούτου που ετοιμάζω. Θέλω να βοηθήσω να επαναπροσδιορίσουμε την πολιτική». Είπε ό,τι ακριβώς σας έγραφα, δηλαδή…

Εννέα μήνες μετά την παραίτησή του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, o Τσίπρας φαίνεται ότι διατηρεί το χιούμορ και την (αυτο)σαρκαστική διάθεση. Κατά την έναρξη της ομιλίας του, και βλέποντας ότι η αίθουσα ήταν κατάμεστη, πέταξε μία επική ατάκα: «Μάλλον πρέπει να παραιτηθεί κάποιος για να έχει κόσμο στα πάνελ του», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, δείχνοντας ότι δεν έχασε ούτε το επικοινωνιακό του χάρισμα.

Καταρρέει δημοσκοπικά στη Μακεδονία…

Αποκαλυπτική ήταν η δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24 που καταγράφει φθορά της Νέας Δημοκρατίας στη Μακεδονία όπου συγκεντρώνει ποσοστό 25,7%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 15%, αλλά η έκπληξη, δεν έγινε αλλά… επιβεβαιώθηκε (τα γράφαμε από χθες…) γίνεται από τον Κυριάκο Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση: Είναι τρίτο κόμμα στη Μακεδονία με ποσοστό 12,6%, πάνω από το ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει 12,4%. Ιδιαίτερα ενισχυμένη και το Νίκη που καταγράφει ποσοστό 6,1%.

Στο ερώτημα «υπάρχει περίπτωση νοθείας στις ευρωεκλογές και θα πρέπει να διεξαχθούν με την παρουσία ξένων παρατηρητών;» οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν κατά 59% αρνητικά καταρρίπτοντας το αφήγημα Κασσελάκη.

Όσον αφορά στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές με εύρος ποσοστών, εκεί τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας κινούνται από 30,1% μέχρι 34,1%, του ΣΥΡΙΖΑ από 14% έως 16%, του ΠΑΣΟΚ από 11,4 έως 13,4%. Πιο χαμηλά, η Νέα Αριστερά παίζει από 2,5% έως 3,9% (χαμηλά δηλαδή), το ΜέΡΑ25 0,8% έως 1,8% (πιο χαμηλά) ενώ οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου συγκεντρώνουν ποσοστό από 2,3% έως 3,7% και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου από 0,9% έως 1,9%.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που ο Μητσοτάκης έχει ρίξει το βάρος της προεκλογικής του στρατηγικής στη βόρεια Ελλάδα, ευελπιστώντας ότι το επόμενο δίμηνο θα καταφέρει να «γυρίσει» το παιχνίδι.

…και δεν ήταν τυχαία η κόντρα Γεωργιάδη – Βελόπουλου

Όχι, δεν ήταν. Ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Άδωνις Γεωργιάδης διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Ανάμεσά τους εξαπολύθηκαν προσωπικές επιθέσεις, αντεγκλήσεις, ενώ δεν έλειψαν και οι βαριές κουβέντες με σκληρούς χαρακτηρισμούς όπως «ψεύτης» και «γλείφτης του συστήματος».

Επίσης, ο Άδωνις επισήμανε προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης ότι ο μόνος λόγος που δεν είναι στη Νέα Δημοκρατία είναι επειδή τον έκοψε ο Αντώνης Σαμαράς, παρότι ο κ. Βελόπουλος – σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γεωργιάδης – παρακαλούσε να μπει στην ευρωλίστα το 2014.

Έτσι θα πάει πλέον: η ΝΔ θα χτυπά τη Λύση όπου μπορεί, επειδή ο Βελόπουλος της… μπαίνει από δεξιά…

Ο «καταπράσινος» Δένδιας…

Κάποτε, επί κορωνοϊού, είχε εμφανιστεί με μάσκα… Παναθηναϊκού – τόσο βαμμένος πράσινος είναι, αλλά μόνο στον αθλητισμό! Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας βρέθηκε στο Φόρουμ των Δελφών και κλήθηκε να κάνει μεταξύ άλλων την πρόβλεψή του για το αν θα κατακτήσει ο Παναθηναϊκός το νταμπλ στο ποδόσφαιρο και την Ευρωλίγκα στο μπάσκετ.

«Έχω την ευτυχία να δω τον Παναθηναϊκό να κάνει απίστευτα πράγματα. Ήμουν μέσα στο Άμστερνταμ, όταν κερδίσαμε τον Άγιαξ με 1-0. Ήμουν παιδάκι μέσα στη Λεωφόρο όταν κερδίσαμε την Γιουβέντους με 4-2. Θυμάμαι στην ασπρόμαυρη τηλεόραση να κερδίζουμε τον Ερυθρό Αστέρα με 3-0. Έχω ζήσει μεγάλες στιγμές για τον Παναθηναϊκό. Θα προσπαθήσουμε και φέτος αλλά είναι δύσκολα τα πράγματα. Βέβαια πήγαμε πολύ καλά με τον Άρη, κερδίσαμε 2-0. Παρά… μην πω τώρα για τη διαιτησία!».

Θεούλης.

…και ο «ερυθρόλευκος» Κόκκαλης

Με ένα βίντεο στο TikTok ο Πέτρος Κόκκαλης εξέφρασε τη σταθερή του στήριξη στον Ολυμπιακό, τον οποίο έσπευσε να δει μετά την παρουσίαση του βιβλίου που συνέγραψε με τον Ξενοφώντα Κοντιάδη, με τίτλο «Ο κόσμος καίγεται. Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα», από τις εκδόσεις «Τόπος».

«Μετά την παρουσίαση του βιβλίου “Ο κόσμος καίγεται. Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα”, στις Βρυξέλλες, προλάβαμε και τον Ολυμπιακό. Νικάει 2-0 (σ.σ. έληξε 3-2 τελικά). Να πούμε και ένα μπράβο στον κόσμο του ΠΑΟΚ για τη διαμαρτυρία μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο. Μακάρι να δούμε και ευρωπαϊκό τελικό με δυο ελληνικές ομάδες» είπε ο επικεφαλής του κόμματος Κόσμος.

Δια την υπογραφήν
Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας