Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑυτοδιοίκησηΔήμοιΛογοδοσίες δημοτικών Αρχών

Λογοδοσίες δημοτικών Αρχών

 Test γνώσεων & εντάσεις με το «καλημέρα»

Ξεκίνησαν στους Δήμους οι συνεδριάσεις με τις λογοδοσίες των δημοτικών Αρχών, βάσει του νέου νόμου.

Η «νέα κατάσταση» στάθηκε αφορμή στους πιο πολλούς Δήμους  για εντάσεις με το… «καλημέρα», με κάποιους δημοτικούς συμβούλους μάλιστα να δείχνουν από την αρχή ποιες είναι οι προθέσεις τους.

Μάλιστα, υπήρξαν περιπτώσεις με διακοπή συνεδριάσεων ή  επέμβαση των ψυχραιμοτέρων.

Σε πολλούς Δήμους οι ημερήσιες διατάξεις της λογοδοσίας περιλαμβάνουν τα… μεγάλα θέματα για τα οποία ζητείται ενημέρωση από τις νέες δημοτικές αρχές, ως ένα τεστ γνώσεων, για να φανεί και κατά είναι προετοιμασμένες.

Χαρακτηριστικά όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες σε Δ. Αθηναίων, Δ. Ηρακλείου Κρήτης και Δ. Μεσολογγίου.

Τι προβλέπει ο νόμος

Με τον νέο νόμο 5056/2023, το δημοτικό συμβούλιο κάθε δύο μήνες συγκαλείται υποχρεωτικά σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής. H παράλειψη σύγκλησης του συμβουλίου στην ανωτέρω προθεσμία για λόγους που δεν άπτονται ανωτέρας βίας αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να θέσει έως ένα θέμα. Εφόσον έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από 10 θέματα, διενεργείται δημόσια κλήρωση από το προεδρείο για τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν και τα οποία εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη εγγράφονται έως τρία θέματα που προτείνονται από συμβούλους της πλειοψηφίας. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ενημερώνει, δέκα τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση, τους δημοτικούς συμβούλους για την ημερομηνία, τον τόπο συνεδρίασης, καθώς και για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των θεμάτων. Απαγορεύεται η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος κατά τη συνεδρίαση αυτή, καθώς και η λήψη οποιαδήποτε απόφασης.

Θέματα διεξαγωγής της συνεδρίασης αυτής δύνανται να περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Ειδικά για αυτή τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν απαιτείται απαρτία. Δημιουργείται στο Υπουργείο Εσωτερικών διαδικτυακός κόμβος παρακολούθησης των επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Συλλέγονται στοιχεία με ευθύνη του Γενικού Γραμματέα του δήμου που αφορούν στην οικονομική και διοικητική λειτουργία και δραστηριότητά τους και δημοσιεύονται, κατόπιν επεξεργασίας, δείκτες μέτρησης και αξιολόγησης των επιδόσεών τους. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της ΚΕΔΕ, μπορούν να θεσπίζονται ετήσια βραβεία για τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, οι οποίοι έχουν επιδείξει βελτίωση των δεικτών επιδόσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα βραβεία δύνανται να συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο, το συνολικό ύψος των οποίων μπορεί να φτάσει έως ποσοστό μηδέν κόμμα δύο τοις χιλίοις (0,2‰) επί του συνολικού ετήσιου ύψους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των δήμων και των περιφερειών αντίστοιχα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας