Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑυτοδιοίκησηΔήμοιΕπίσκεψη Πτωχού σε έργα της Μεσσηνίας 

Επίσκεψη Πτωχού σε έργα της Μεσσηνίας 

Τα εκρηκτικά κρίνουν το Τζάνε - Καλαμάκι

 

Από την έγκριση ή όχι των ελεγχόμενων εκρηκτικών που ζητεί η ανάδοχος εταιρεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, εξαρτάται το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της υπόγειας σήραγγας στην παράκαμψη Πεταλιδίου, στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πολύπαθο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι, στον δρόμο Ριζόμυλος – Κορώνη. Αν εγκριθούν τα εκρηκτικά, σε ένα μήνα θα ξεκινήσει η σήραγγα και θα προχωρήσει πιο γρήγορα.

Αυτό επεσήμανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός κατά τη χθεσινή του επίσκεψη – αυτοψία στο έργο, από όπου ξεκίνησε τις επισκέψεις και σε άλλα σημαντικά έργα της Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με το eleftheriaonline.gr, αρχικά, ο κ. Πτωχός που συνοδευόταν από αντιπεριφερειάρχες (Στάθη Αναστασόπουλο, Ανδρέα Τσουκαλά, Μαρία Οικονομάκου και Τάσο Αδαμόπουλο), τον εκτελεστικό γραμματέα Γιώργο Σπίνο περιφερειακούς συμβούλους, τον διευθυντή Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Γιώργο Μουταφίδη, τον επιβλέποντα μηχανικό Μιχάλη Σμυρνιώτη, βρέθηκε αρχικά στην παράκαμψη από την πλευρά της εισόδου του Πεταλιδίου, όπου γίνονται εργασίες κι ενημερώθηκε από τον εργοταξιάρχη Νίκο Τσουκαλά.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το εργοτάξιο πάνω από το Πεταλίδι, όπου ο εργοταξιάρχης του έδειξε τα σχέδια με τις εργασίες που πρόκειται να υλοποιηθούν.

Στην αυτοψία του περιφερειάρχη παρέστησαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, η επιβλέπουσα αρχαιολόγος Μαίρη Τσουλάκου και ο ιδιοκτήτης της αναδόχου εταιρείας Γιώργος Πετρής.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Δ. Πτωχός ενημέρωσε ότι η επίσκεψη εντάσσεται στον σχεδιασμό των επισκέψεών του σε όλα τα εργοτάξια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για να δουν θέματα που υπάρχουν και να επιταχύνουν την υλοποίηση των εργασιών.

Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο “πολύ μεγάλο”, που “αντιμετωπίζει αρκετά τεχνικά, διαχειριστικά και γραφειοκρατικά προβλήματα” και παρατήρησε: “Φαίνεται ότι είμαστε σε μια καλή πορεία μ’ ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Το επόμενο σημείο είναι η άδεια για χρήση ελεγχόμενων εκρηκτικών για να επιταχυνθεί το έργο. Αν την έχουμε, δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση για το έργο”.

“ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ”

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πτωχός είπε ότι “υπάρχουν έργα που είμαι ικανοποιημένος, αλλά κι έργα με προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν” και διευκρίνισε: “Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να υπάρχει μια πιο συντονισμένη διαδικασία καταγραφής προβλημάτων, όπου γίνεται να έχουμε παράλληλη αντιμετώπιση προβλημάτων, όχι λύνουμε ένα πρόβλημα και προκύπτει ένα άλλο. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε”.

Για το αν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης απάντησε πως “τα προβλήματα στα περισσότερα έργα, δεν είναι θέματα χρηματοδότησης. Είναι θέματα ρευστότητας. Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ότι τη συγκεκριμένη στιγμή που υπάρχει κάποιο τιμολόγιο, δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες πιστώσεις για να το πληρώσουμε. Κανένας εργολάβος και καμιά διαδικασία δεν έχει τα χρήματά της. Απλά δημιουργούνται καθυστερήσεις από μικρές πιστώσεις που έχει το κράτος

Εμπειρικά, οι αρχές κάθε έτους και κυρίως το διάστημα μετά τον Σεπτέμβριο παραδοσιακά έχουν κάποιες καθυστερήσεις. Είναι η έναρξη του έτους και είναι το σημείο που γίνεται ο προϋπολογισμός του κράτους. Εκεί δημιουργούνται προβλήματα ρευστότητας. Είμαστε σε μια φάση που εξομαλύνουμε αυτή τη διαδικασία, προκειμένου όλα τα έργα να τρέξουν πιο γρήγορα”.

Σε ερώτησή μας για το χρονοδιάγραμμα της παράκαμψης Πεταλιδίου παρατήρησε ότι “προβλήματα αυτή τη στιγμή δεν έχει. Η χρηματοροή έχει αποκατασταθεί. Περιμένουμε την ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος, το οποίο και θα δημοσιοποιήσουμε. Τα προβλήματα εδώ είναι δύο. Το ένα είναι η μετακίνηση κάποιων στύλων του ΔΕΔΔΗΕ, που νομίζω ότι το λύσαμε. Και το δεύτερο είναι να μας εγκρίνουν τη χρήση αυτών των ελεγχόμενων εκρηκτικών. Αν τα εγκρίνουν ή όχι, έχει πολύ μεγάλη διαφορά στο ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα”.

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΡΑΚΟΠΙΟΥ

Σε ερώτησή  για τη προοπτική της συνέχισης των εργασιών στον δρόμο Ριζόμυλος – Κορώνη με έτοιμα τμήματα, όπως η παράκαμψη Χαρακοπιού, ο περιφερειάρχης δήλωσε:

“Για την παράκαμψη Χαρακοπιού έχουμε έτοιμη μελέτη. Την έχουμε καταθέσει σε 3 προσκλήσεις, για να βρούμε αντίστοιχη χρηματοδότηση, γιατί το δικό μας ΠΔΕ είναι εξαντλημένο, δεν έχει καθόλου πόρους. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε πόρους για να μπορέσουμε να το κάνουμε και όχι μόνο αυτό, αλλά και άλλα τέτοια έργα, παρακάμψεις, όπως προς τη Μάνη και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες, που δρομολογούμε αρκετά τέτοια οδικά έργα”.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας