Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΚωνσταντίνος Λουράντος: «Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα καθημερινής χρήσης»

Κωνσταντίνος Λουράντος: «Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα καθημερινής χρήσης»

Επί 25 και πλέον χρόνια βρίσκεται στο «τιμόνι» του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και «αντιπαρατίθεται» με τις εκάστοτε κυβερνήσεις για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τους φαρμακοποιούς.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα από τα βασικά θέματα που απασχολεί τους φαρμακοποιούς και τους πολίτες είναι η πολύ μεγάλη έλλειψη σε βασικά είδη φαρμάκων.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο Κωσταντίνος Λουράντος, ο οποίος μιλώντας στο GOVNEWS τόνισε ότι «υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, ακόμα και σε φάρμακα καθημερινής χρήσης, όπως είναι παυσίπονα, αντιβηχικά, εισπνεόμενα και άλλα».

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών σημείωσε ότι, οι ελλείψεις οφείλονται σε δύο διαφορετικούς λόγους: «Στην έλλειψη πρώτης ύλης και στις παράλληλες εξαγωγές λόγω της πολύ χαμηλής τιμής των φαρμάκων που συνταγογραφούνται στην Ελλάδα».

Αναφορικά με την μεγάλη συζήτηση που γίνεται γύρω από την χρήση και την  αποτελεσματικότητα των γενόσημων φαρμάκων, ο κ. Λουράντος ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας ότι «σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν οι ελλείψεις να αντιμετωπιστούν με την χρήση των γενόσημων, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει και εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο γενόσημα, πράγμα που σήμερα δεν υφίσταται σε αρκετές περιπτώσεις».

Σχετικά με την έξαρση των ιώσεων επισήμανε με έμφαση ότι «οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο την μάσκα, διότι έχει αποδειχθεί πως αυτή προλαμβάνει τις ιώσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την μετάδοση των ιώσεων».

Τέλος, αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι φαρμακοποιοί υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «εκτός από τις ελλείψεις στα φάρμακα,οι οποίες δυσχεραίνουν την καθημερινότητά μας, και οι πληρωμές μας από τον ΕΟΠΥΥ έχει καταντήσει λαβύρινθος, που πολλοί συνάδελφοί δεν μπορούν να τον παρακολουθήσουν».

 

 

Πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά φαρμάκων στην Ελλάδα. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με την επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά;

 

Κωνσταντίνος Λουράντος: Ο κύριος Πλεύρης εκ του αποτελέσματος έχει διαψευστεί. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, ακόμα και σε φάρμακα καθημερινής χρήσης όπως είναι παυσίπονα αντιβηχικά εισπνεόμενα και άλλα. Με δελτία τύπου και επίσημα έγγραφα είχαμε προειδοποιήσει και το υπουργείο και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ότι θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις στο τέλος του χρόνου, αλλά αυτό δε στάθηκε ικανό όπως φαίνεται να δραστηριοποίηση κάποια συνειδήσεις.

 

 

Που οφείλεται κατά την άποψή σας το γεγονός πως παρουσιάζονται ελλείψεις φαρμάκων και πως θεωρείτε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;  

 

Κωνσταντίνος Λουράντος: Οι ελλείψεις οφείλονται σε δύο διαφορετικούς λόγους: Στην έλλειψη πρώτης ύλης και στις παράλληλες εξαγωγές λόγω της πολύ χαμηλής τιμής των φαρμάκων που συνταγογραφούνται στην Ελλάδα. Όσον αφορά την έλλειψη πρώτης ύλης, αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στις δύο χώρες που παράγουν το 70% των πρώτων υλών, δηλαδή στην Κίνα και στην Ινδία, έχει επιβληθεί μείωση της εξαγωγής τους λόγω προστασίας της δημόσιας υγείας των πολιτών των χωρών αυτών. Όσον αφορά το θέμα των παράλληλων εξαγωγών, αυτό αποτελεί πλέον ένα τεράστιο και σύνθετο πρόβλημα που πρέπει οι αρμόδιοι να το αντιμετωπίσουν με προσοχή και αποφασιστικότητα.

 

 

Η συνταγογράφηση αντιβηχικών και άλλων φαρμάκων θα δώσει κάποιες λύσεις ή θα επιτείνει το πρόβλημα;

 

Κωνσταντίνος Λουράντος: Δεν θεωρώ πως μπορεί εύκολα να γίνει κάτι τέτοιο. Ούτε τα φάρμακα αυτά είναι στην διατίμηση των φαρμάκων ώστε να υπάρχει σταθερή χονδρική και λιανική τιμή, ούτε και το σύστημα είναι έτοιμο για να δεχθεί κάτι τέτοιο, αφού και οι γιατροί είναι διαθέσιμοι κάθε στιγμή, ώστε να συνταγογραφούν τα καθημερινής φύσεως αυτά φάρμακα. Εκ του αποτελέσματος όμως θα κριθεί οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.

 

 

Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι κάποιοι προωθούν στην ελληνική αγορά γενόσημα φάρμακα, γι’ αυτό και υπάρχουν ελλείψεις. Ποια είναι η άποψή σας;

 

Κωνσταντίνος Λουράντος: Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οπωσδήποτε η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει την κίνηση των γενόσημων για οικονομικούς λόγους αφού είναι φθηνότερα, αλλά αυτό δεν μπορεί να σταθεί η αιτία για τις ελλείψεις φαρμάκων. Φυσικά υπάρχει και η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στα γενόσημα φάρμακα, αφού η έννοια του γενόσημου έχει εντελώς ευτελιστεί, πράγμα που επιτείνει το πρόβλημα, αλλά από μεριάς των ίδιων των πολιτών. Σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν οι ελλείψεις να αντιμετωπιστούν με την χρήση των γενόσημων, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει και εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο γενόσημα, πράγμα που σήμερα δεν υφίσταται σε αρκετές περιπτώσεις.

 

 

Υπάρχει κάποιο ζήτημα με τα αντιγριπικά εμβόλια, που γίνονται στα φαρμακεία και αν ναι, που εστιάζεται το πρόβλημα;

 

Κωνσταντίνος Λουράντος: Σήμερα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα αντιγριπικά εμβόλια. Αντίθετα επισημαίνω ότι έχουν γίνει πολύ λιγότερα αντιγριπικά εμβόλια από την περσινή χρονιά.

 

 

Θεωρείτε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έξαρση των ιώσεων (γρίπης και COVID-19) και εάν ναι, πως πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους αρμοδίους του κράτους;

 

Κωνσταντίνος Λουράντος: Θεωρώ πως σε αυτό τον τομέα η αρμόδιοι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα. Αντιθέτως, οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο την μάσκα, διότι έχει αποδειχθεί πως αυτή προλαμβάνει τις ιώσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την μετάδοση των ιώσεων. Είναι πάντως πολύ δύσκολο να ξανά βρεθούμε σε μία έγκλειστη αγορά η οποία θα πλήξει πάρα πολύ την οικονομία της χώρας και θα επιβαρύνει πολλαπλώς και τους ίδιους τους πολίτες.

 

 

Εκτός των προαναφερθέντων, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί στην χώρα μας;

 

Κωνσταντίνος Λουράντος: Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί στην χώρα μας είναι πάρα πολλά. Εκτός από τις ελλείψεις οι οποίες δυσχεραίνουν την καθημερινότητά μας, και οι πληρωμές μας από τον ΕΟΠΥΥ έχουν καταντήσει λαβύρινθος, που πολλοί συνάδελφοί δεν μπορούν να τον παρακολουθήσουν. Η συνεχής διαφοροποίηση της εργασίας μας πάνω στα συστήματα συνταγογράφησης είναι επίσης κάτι που απαιτεί προσοχή και επίπονη προσπάθεια. Υπάρχουν τέλος πάγια αιτήματα του φαρμακευτικού κλάδου, τα οποία πλέον δεν συζητούνται καν με την «λογική» ότι σήμερα υφίσταται η πανδημία, η ανασφάλεια, και η ανάγκη εξόδου από δύσκολες καταστάσεις που προέχουν των αιτημάτων μας, πράγμα που με βρίσκει εντελώς αντίθετο.

 

 

Υπάρχει περίπτωση να προχωρήσετε το επόμενο χρονικό διάστημα σε κινητοποιήσεις και εάν ναι, ποια μορφή θα έχουν αυτές; Υπάρχει περίπτωση να κλείσετε τα φαρμακεία;  

 

Κωνσταντίνος Λουράντος: Για μια οποιαδήποτε κινητοποίηση απέναντι σε οποιοδήποτε πρόβλημα προϋπόθεση είναι να υπάρχει μία συναδελφικότητα και μία ομοιογένεια του κλάδου. Σήμερα ούτε το ένα υφίσταται ούτε το άλλο. Η διαστρωμάτωση του κλάδου με την αλλαγή ειδικά του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αλλά και του ωραρίου που είναι σχεδόν ανεξέλεγκτο, δεν προϋποθέτει την κάθοδο μας σε κινητοποιήσεις, χωρίς όμως αυτό και να τις αποκλείει…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.