Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΔρ. Ελευθερία Φτακλάκη: «Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ανοιχτό, πολυσυλλεκτικό κόμμα»

Δρ. Ελευθερία Φτακλάκη: «Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ανοιχτό, πολυσυλλεκτικό κόμμα»

Έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής της στην ανάπτυξη των νησιών του Νότιου Αιγαίου και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων τους.

Η Δρ. Ελευθερία Φτακλάκη, διετέλεσε επί σειρά ετών Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου και είχε σημαντική πολιτική δράση ως Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Προέρχεται από τον κεντρώο χώρο και η απόφασή της να παραιτηθεί από το ΠΑΣΟΚ και να συστρατευθεί με την ΝΔ προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση.

Αιτιολογώντας την απόφασή της τόνισε με έμφαση ότι «στη Νέα Δημοκρατία μπορούν να βρουν έκφραση πολίτες που συμμερίζονται απόψεις και κοινές αντιλήψεις για τον προσανατολισμό της χώρας και προερχόμενη από έναν κατεξοχήν κεντρώο χώρο, το άνοιγμα  του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρώο χώρο αποτέλεσε για εμένα τη μεγάλη πρόκληση να συνταχθώ με την ΝΔ».

Αναφερόμενη στο διακύβευμα των επικείμενων εκλογών σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα πάμε πίσω; Θα κατοχυρώσουμε όλα τα κεκτημένα αυτής της τετραετίας, πρωτίστως τους χαμηλότερους φόρους, ή θα ξαναβρεθούμε με μια Κυβέρνηση που θα τσακίσει τη μεσαία τάξη;».

 

 

 

Έχετε διατελέσει Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και υπήρξατε  τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Τώρα «κατεβαίνετε» υποψήφια βουλευτής στα Δωδεκάνησα με την Ν.Δ. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στο να συνταχθείτε με την «γαλάζια» παράταξη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Ελευθερία Φτακλάκη: Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ανοιχτό, πολυσυλλεκτικό κόμμα, στο οποίο μπορούν να βρουν έκφραση πολίτες που συμμερίζονται απόψεις και κοινές αντιλήψεις για τον προσανατολισμό της χώρας. Προερχόμενη γαρ από έναν κατεξοχήν κεντρώο χώρο, το άνοιγμα  του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρώο χώρο αποτέλεσε για εμένα τη μεγάλη πρόκληση να συνταχθώ με την ΝΔ.

Άλλωστε, η ηγετική μορφή του ιδίου του πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη που απέδειξε ότι διαθέτει τη στόφα του πολιτικού μιας εποχής που έχει ανάγκη την σύνθεση και βεβαίως στέκεται σε κάθε επίπεδο διοίκησης, όχι απλά ως συμμετέχων, αλλά ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων που αφορούν την παγκόσμια κοινωνία, σηματοδότησε ξεκάθαρα την επιλογή μου.

Και βεβαίως κ. Μπότσαρη, τα πράγματα είναι απλά. Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα πάμε πίσω; Θα κατοχυρώσουμε όλα τα κεκτημένα αυτής της τετραετίας, πρωτίστως τους χαμηλότερους φόρους, ή θα ξαναβρεθούμε με μια Κυβέρνηση που θα τσακίσει τη μεσαία τάξη;

 

 

Θα είστε υποψήφια στα Δωδεκάνησα. Πανέμορφα και ιδιαίτερα νησιά, τα οποία έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Ποια βήματα προόδου έχουν γίνει;

Ελευθερία Φτακλάκη: H περιφέρεια Νότιου Αιγαίου κατέγραψε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε 16,7% σε σχέση με το 2020, ενώ τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη σημείωσε η Νότια Περιφέρεια της Ιρλανδίας (16,3%) και την τρίτη μεγαλύτερη η περιφέρεια της Κροατίας Jadranska Hrvatska (16%). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα νησιά μας, μετά την ορθή διαχείριση του μεταναστευτικού, θυμίζω ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη υπερασπίστηκε τα σύνορα μας, βάζοντας «πολιτικό φράκτη» ακόμη και στις θαλάσσιες προκλήσεις.  Ένας τομέας όπου -επιτρέψτε μου να πω- η τραγική εικόνα του 2019 έχει πια πλήρως αντιστραφεί.

Ένα στοιχείο μόνο θα σας πω: το 2015, το 75% των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη περνούσαν από την Ελλάδα. Σήμερα είναι  το 5% των συνολικών μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη που περνάνε από την Ελλάδα.

Στα νησιά μας έγινε σημαντική δουλειά σε κάθε επίπεδο, ενώ και οι μειώσεις των φόρων και εισφορών συνέβαλαν καταλυτικά . Είχαμε δεσμευτεί ότι θα αυξήσουμε την ανάπτυξη, θα φέρουμε πολλές επενδύσεις, ξένες και ελληνικές, και κυρίως θα δημιουργήσουμε πολλές νέες καλοπληρωμένες δουλειές. Το πράξαμε. Ο ΕΝΦΙΑ είχαμε πει ότι θα μειωθεί κατά 30%, μειώθηκε κατά 35%. Έχει καταργηθεί καθολικά πια, και από φέτος για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες, η εισφορά αλληλεγγύης. Οι εργοδότες αλλά και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι πληρώνουν ήδη σημαντικά χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Και η ανεργία την οποία παραλάβαμε λίγο παραπάνω από το 17%, έχει πέσει κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργώντας σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Κεφάλαια σχεδόν 100 εκατομμυρίων κατευθύνονται στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στον τουρισμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023. Και βεβαίως σας προανέφερα το ποσοστό ανάπτυξης στο Νότιο Αιγαίο.  Είμαστε η μόνη περιοχή που αναζητεί -ακόμη και σε τρίτες χώρες- εργατικά χέρια. Αυτό το «θαύμα» δεν έγινε τυχαία.

 

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών;

Ελευθερία Φτακλάκη: Τα θέματα υγείας λόγω των ιδιαιτεροτήτων των νησιών, παρά τα κίνητρα της πολιτείας που αναζητεί λύσεις είτε έκτακτες, είτε μόνιμες για να καλύψει με το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τα νησιά. Ακόμη και σήμερα, παράδειγμα το νοσοκομείο της Κω, προκηρύσσονται θέσεις και οι διαγωνισμοί παραμένουν άγονοι. Το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα στελέχωσης στα νησιά μας, με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη όλων των κενών των ακριτικών μας νησιών παρέχοντας επιπλέον κίνητρα 1.800 ευρώ σε κάθε γιατρό τον μήνα και 1.200 ευρώ σε κάθε νοσηλευτή πλέον των μισθών που λαμβάνουν για κάθε μετακίνηση. Δεν είναι εύκολο ζήτημα. Απαιτεί χρόνο για να αποδώσει. Και βεβαίως μέχρι πρόσφατα οι διαφορές που μπορεί να διευθετηθούν με την Τουρκία. Η  διαφορά επί της ουσίας μία είναι, με βάση τη διεθνή νομιμότητα και το Δίκαιο της Θάλασσας. Η χώρα μας  λοιπόν, είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης ήταν, έτσι και θα εξακολουθεί να είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά τα εθνικά της δίκαια, την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά ανοιχτή στο διάλογο όπως διαρκώς επαναλαμβάνουν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας και ο πρωθυπουργός μας Κ. Μητσοτάκης.

 

 

 

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το «κλειδί» που θα οδηγήσει στο στόχο της αυτοδυναμίας την ΝΔ;

Ελευθερία Φτακλάκη: Η σκέψη που πρέπει να οδηγήσει τους πολίτες στην κάλπη. Αυτό που πρέπει να ξεχωρίζουμε.  Εκείνους που μιλούν, από εκείνους που πράττουν. Την απόσταση ανάμεσα στα εύκολα συνθήματα και στα δύσκολα έργα που χρειάζονται πολλή δουλειά. Και να διαπιστώνουμε ακόμα ποιοι ξέρουν να διαχειρίζονται και να ξεπερνούν δοκιμασίες και κρίσεις και ποιοι βάζουν εμπόδια ως προς την εξέλιξη της χώρας.

 

 

Προέρχεστε από το ΠΑΣΟΚ. Θεωρείτε πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, η ΝΔ θα μπορέσει να βρει την «χρυσή τομή» για να συμπορευτεί πολιτικά με το Κίνημα Αλλαγής; 

Ελευθερία Φτακλάκη: Η αυτοδυναμία είναι απαραίτητη στη δύσκολη αυτή συγκυρία, ώστε να υπάρξει σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια στη διακυβέρνηση. Δεν είναι καιρός για περιπέτειες και ολιγωρίες. Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία στο δεύτερο γύρο των εκλογών και προς αυτή την κατεύθυνση βαδίζουμε με ένα ισχυρό προεκλογικό πρόγραμμα, με συνέπεια λόγου και έργων και μια συμφωνία αλήθειας και ευθύνης απέναντι στους πολίτες.

 

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, προκειμένου να μην «κατέβει» στις εκλογές, ευνοεί το κόμμα που θα «κόψει» πρώτο το νήμα στις εκλογές. Και αυτό διότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, τόσο μειώνεται το ποσοστό που πρέπει να «πιάσει» το πρώτο κόμμα για σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ποια είναι η άποψή σας;

Ελευθερία Φτακλάκη: Η ρύθμιση έρχεται ως επιστέγασμα μιας συνολικής προσπάθειας της Πολιτείας να διασφαλίσει και να εγγυηθεί τη Δημοκρατία, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Στόχος της νέας διάταξης είναι να θέσει τις προϋποθέσεις, ώστε εγκληματικές οργανώσεις να μην ανακηρύσσονται  από τον ‘Άρειο Πάγο ως κόμματα και να μην συμμετέχουν στις εκλογές με μανδύα κόμματος. Η Δημοκρατία, παρότι Πολίτευμα της ανοχής και της ελευθερίας, δεν πρέπει να είναι θεσμικά αφελής. Η αφέλεια και η έλλειψη προνοητικότητας έχουμε διδαχθεί ότι πληρώνονται ακριβά στην παγκόσμια πολιτική ιστορία. Κανένας μικροκομματικός υπολογισμός δεν οδηγεί τη σκέψη μας.

Η Νέα Δημοκρατία θαρραλέα ξεσκέπασε και οδήγησε στο εδώλιο την Χρυσή Αυγή. Η Νέα Δημοκρατία είναι που μάχεται έμπρακτα, από συστάσεώς της, κάθε έκφανση της ακροδεξιάς. Σας θυμίζω ότι κάποιοι έλεγαν ότι «δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι», προκειμένου να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο και να προκαλέσουν κοινοβουλευτική και γενικότερη πολιτική αρρυθμία.

 

 

Δρ. Ελευθερία Φτακλάκη

Διδάκτωρ Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστήμων Δημόσιας Διοίκησης του  Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών και Ανθρωπιστικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Με μεγάλη εμπειρία σε θέματα αναπτυξιακού σχεδιασμού, προγραμματισμού, εκπόνησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διεθνών συνεργασιών και δράσεις  δια βίου μάθησης, έχει  αναλάβει επιτελικές θέσεις στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, όπου μεταξύ άλλων έχει διατελέσει:

α) Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Περιφερειακών Οργανισμών και Διεθνών  Συνεργασιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ένωσης Ελληνικών Περιφερειών (ΕνΠΕ),Πρόεδρος της Επιτροπής των Βαλκανίων  και Μαύρης Θάλασσας της CPMR, και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και,

β) Γενική Διευθύντρια του Κ.Ε.Κ. Γ.Γεννηματάς Α.Ε., Γ Δ/ντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας  του Δήμου Ρόδου «ΡΟΔΩΝ Α.Ε.», Πρόεδρος της αναπτυξιακής εταιρείας της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.», και στέλεχος της Δ/νσης Παιδείας- Πολιτισμού- Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου.

Σε πολιτικό επίπεδο, είχε εκλεγεί ως περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου για δυο συνεχόμενες θητείες, υποψήφια βουλευτής στα Δωδεκάνησα (2019) και Τομεάρχης Νησιωτικής πολιτικής του  ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έως τις 31.08.2022, όπου και αποχώρησε από το κόμμα.

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, από το 2022  είναι Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (τμήμα κοινωνιολογίας) και μετα-διδακτορική ερευνήτρια (post doc researcher).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.