Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΚανελλοπούλου στο GOV NEWS: «Η επομένη των εκλογών (θα) είναι σίγουρα μια...

Κανελλοπούλου στο GOV NEWS: «Η επομένη των εκλογών (θα) είναι σίγουρα μια άλλη μέρα»

«Βασικά “γιατί  να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ”. Καθώς για μένα ο συλλογικός σκοπός είναι πάνω από προσωπικές επιδιώξεις, πάντα έτσι ήταν!». Αυτό μας επισήμανε η Μαρία Κανελλοπούλου, υποψήφια στην Α’ Αθήνας, όταν τη ρωτήσαμε γιατί καλεί έναν/μια ψηφοφόρο να ψηφίσει την ίδια και το κόμμα με το οποίο είναι υποψήφια.

Ως ηθοποιός έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από την κωμική τηλεοπτική σειρά, που προβλήθηκε στο Mega, «Μάνα είναι μόνο μία». Ήταν η «Ντίνα» η οικιακή βοηθός, το πρόσωπο που επαναφέρει άπαντες στην καθημερινή πραγματικότητα.

Στη «μικρή οθόνη» -μεταξύ άλλων- την είδαμε, επίσης, στις σειρές «Εμείς κι εμείς», «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή», «Οι στάβλοι της Εριέττας Ζαΐμη», «Το καφέ της Χαράς». Έχει εργαστεί στο θέατρο αλλά και στον κινηματογράφο.

Μίλησε στο GOV NEWS για την απόφασή της (2015) ν’ αποχωρήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή και αιτιολογεί γιατί θέτει ξανά υποψηφιότητα. Αναφέρεται στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών με αφορμή «το κατάπτυστο ΠΔ85/2022», τη «”σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” της αγανάκτησης των καλλιτεχνών».

Η Μ. Κανελλοπούλου -η οποία, υπήρξε μάρτυρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής- μας μίλησε για την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να στηρίξει την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη. Για την άρνηση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 σε κυβερνητική συνεργασία και την επομένη των εκλογών. Απηύθυνε κάλεσμα στον/στην ψηφοφόρο: «Να επιλέξει την Αριστερά για να κάνει ότι μπορεί κι όχι τη Δεξιά για να κάνει ότι θέλει!».

«Έχουμε απέναντι μας έναν ακραίο νεοφιλελευθερισμό με τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου υπέρ των λίγων»

Διεκδικείτε ξανά την εκλογή σας στη βουλή. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να θέσετε υποψηφιότητα;

«Ανήκω σε κείνη τη γενιά των Αριστερών, όπου οι υποψηφιότητες σήμαιναν κυρίως την στήριξη των ιδεών και των προγραμμάτων της Αριστεράς.

Γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις περιορισμένες εκλογικές δυνατότητες μας -λόγω των μικρών ποσοστών των αριστερών κομμάτων- δίναμε συλλογικές μάχες για τον έναν η τη μία από μας!

Με αυτήν ακριβώς τη λογική, συμμετείχα χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες σε όλες σχεδόν τις εκλογικές μάχες του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ (Περιφέρεια, Δήμος, Βουλή ) κάθε φορά που μου ζητήθηκε και μπορούσα -από το 2000 και μετά σχεδόν- πάντα.

Το ίδιο κάνω και σήμερα υπηρετώντας φανατικά τον συλλογικό στόχο, που είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η ανάγκη για πραγματική αλλαγή».

Υπήρξατε τρεις φορές εκλεγμένη βουλευτής από το 2012 έως το 2015. Στις δεύτερες εκλογές εκείνης της χρονιάς δεν θέσατε υποψηφιότητα. Έχετε δηλώσει, μεταξύ άλλων, πως «είχε γίνει μία μεγάλη στροφή που δεν μπορούσα να την ακολουθήσω». Πως η «στρατηγική μας έχει υποστεί τεράστια ήττα». Τι διαφοροποιήθηκε και είσαστε ξανά υποψήφια;

«Προτίμησα να αποχωρήσω από την “κεντρική” πολιτική σκηνή, καθώς ένοιωσα πως δεν θα ήμουν αποτελεσματική και χρήσιμη. Απαιτούνταν τεράστιες αντοχές και ειδικές “δεξιότητες” που δεν διέθετα. Αντίθετα από άλλους συντρόφους που φάνηκαν πολύ πιο ανθεκτικοί και επαρκείς, μετά την ήττα, που -πράγματι- υπέστη η στρατηγική μας τότε.

Επέλεξα λοιπόν, να παραμείνω στα  κομματικά “μετόπισθεν” και να προσφέρω όσα και όσο μπορούσα από κει. Σήμερα υπάρχει μια καινούργια κατάσταση. Έχουμε απέναντι μας μια αδιανόητα ασύδοτη δεξιά, τη χειρότερη από την μεταπολίτευση και μετά.

Ακραίο νεοφιλελευθερισμό με τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου υπέρ των λίγων, κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη, δημοκρατία στο στόχαστρο, θεσμικές εκτροπές χωρίς προσχήματα, τραυματισμένη δημοκρατία. Θεώρησα λοιπόν μεγάλη “πολυτέλεια” το να αρνηθώ την τιμητική πρόταση του κόμματος και να μείνω μακριά απ’ αυτή τη μάχη».

«Το κατάπτυστο ΠΔ85/2022 ήταν η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”»

Έγιναν σημαντικές κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών για το ΠΔ85/2022. Η κυβέρνηση μίλησε για fake news της αντιπολίτευσης και αναίτιες αντιδράσεις. Η άποψη και η πρότασή σας για τα θέματα που αφορούν τον κλάδο;

«Το κατάπτυστο ΠΔ85/2022 ήταν η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” της αγανάκτησης των καλλιτεχνών, για την (εφ’ όλης της ύλης!) περιφρονητική συμπεριφορά που επέδειξαν απέναντι τους, το Υπουργείο Πολιτισμού, η κυρία Μενδώνη και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η επίθεση στον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του, ξεκίνησε από την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία, συνεχίστηκε με την άθλια αντιμετώπιση της πανδημίας και κορυφώθηκε με το προεδρικό διάταγμα συνειδητής υποβάθμισης των σπουδών μας, ως προεκλογικό δωράκι στα κολλέγια!

Βέβαια “λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο”. Η νέα γενιά καλλιτεχνών είναι εξαιρετική, ριζοσπαστική, μορφωμένη, παρεμβατική, αγωνιστική. Το έδειξε ήδη με το κίνημα των support art workers,με την ανασυγκρότηση του ΣΕΗ, με την δυναμική παρέμβαση της στο metoo, με αποκορύφωμα το μεγαλειώδες κίνημα των δυόμιση μηνών που δεν περιορίστηκε  μόνο σε κλαδικά αιτήματα!

Το έγκλημα των Τεμπών βρήκε τα παιδιά στους δρόμους δίπλα στην κοινωνία κι έτσι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να μιλάει πια για “fake news” και αναίτιες αντιδράσεις!

Με ικανοποίηση ακούσαμε από τον Αλέξη Τσίπρα πριν μερικές μέρες, να εξαγγέλλει, πως η κατάργηση του ΠΔ85/2022 και η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών εντάσσονται στο πρόγραμμα των πρώτων 50 ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από μια προοδευτική κυβέρνηση. Αν και εφόσον προκύψει, πράγμα που ελπίζω και εύχομαι! Πρόκειται για διαχρονικά αιτήματα της καλλιτεχνικής κοινότητας!».

«Αδιανόητα προκλητικό, να δώσουμε αντιφασιστικά διαπιστευτήρια»

Υπήρξατε από τους βασικούς μάρτυρες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καυτηριάσατε έντονα το φαινόμενο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της ακροδεξιάς και γίνατε στόχος επιθέσεων από την πλευρά της. Ποια η άποψή σας για το νομοσχέδιο που «μπλόκαρε» το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη και γενικώς για την απαγόρευση συμμετοχής νεοναζιστικών μορφωμάτων στις εκλογές;

«Υπήρξα μάρτυρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όπως πάρα πολλές/οι, συντρόφισσες/οι, συναγωνίστριες/ες ,θεωρώντας πως αυτό ήταν αυτονόητο δημοκρατικό μου καθήκον. Μου φαίνεται λοιπόν αδιανόητα προκλητικό, να δώσουμε αντιφασιστικά διαπιστευτήρια σε κείνους που ανέχτηκαν, συνομίλησαν, συνεργάστηκαν πριν και μετά από τις δολοφονίες αθώων. Πριν και μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης!

Με τη σταθερή “βοήθεια” των ΜΜΕ, “εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι” και πιέζουν να συναινέσουμε, σε μια διαδικασία που ο βασικός της στόχος ήταν εξ αρχής, να ξεκαθαρίσει θέματα της δεξιάς πολυκατοικίας. Εξασφαλίζοντας στον κύριο Μητσοτάκη και την παρέα του, την πολυπόθητη αυτοδυναμία (ασυδοσία κι ατιμωρησία  δηλαδή).

Να πω τέλος, πως με ανησυχεί πολύ, η άποψη που διατυπώνεται από έγκριτους νομικούς πως η απαγόρευση που προβλέπεται στο  νομοσχέδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε κόμμα που μελλοντικά, μπορεί να “ενοχλήσει” το σύστημα».

«Την επομένη των εκλογών θα μετρηθούμε όλοι»

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα συμμετέχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας, ούτε θα δώσουν ψήφο ανοχής. Με ποιον, λοιπόν, μπορεί να συγκροτηθεί η προοδευτική κυβέρνηση που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

«Νομίζω πως πρέπει να περιμένουμε. Έτσι κι αλλιώς απομένουν πολύ λίγες μέρες ως τις εκλογές και η επομένη των εκλογών (θα) είναι σίγουρα μια άλλη μέρα. Και κει θα μετρηθούμε όλοι. Αν εννοούμε πραγματικά αυτά που περιέχονται στα προγράμματα μας.

Ξέρετε, αν υποστηρίζουμε ότι συμφωνούμε -ας πούμε- πως η Δημόσια Υγεία είναι επείγουσα ανάγκη αλλά με διάφορους τρόπους επιλέγουμε τη στήριξη της ΝΔ (και συνεπώς των πολιτικών της για την Υγεία), σημαίνει  πως δεν τη θεωρούμε ούτε επείγουσα ούτε αναγκαία!».

Για ποιος λόγους η Μ. Κανελλοπούλου ζητάει από έναν/μια ψηφοφόρο να επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την ίδια;

«Βασικά “γιατί  να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ”. Καθώς για μένα ο συλλογικός σκοπός είναι πάνω από προσωπικές επιδιώξεις, πάντα έτσι ήταν!

Να ψηφίσει λοιπόν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για αύξηση μισθών, μείωση τιμών, διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, αναδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους και Δικαιοσύνη παντού.

Δικαιοσύνη στην υγεία ,την παιδεία, την ασφάλεια ΚΑΙ στη Δικαιοσύνη! Να επιλέξει την Αριστερά για να κάνει ότι μπορεί κι όχι τη Δεξιά για να κάνει ότι θέλει!».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Γιώργος Καντζιλιέρης
Γιώργος Καντζιλιέρης
Ο Γιώργος Καντζιλιέρης είναι έμπειρος δημοσιογράφος με πολυετή προϋπηρεσία σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά.