Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΔώρα Τσαμπάζη: «Θέλω να αναδείξω τα προβλήματα των μονογονεϊκών οικογενειών και των...

Δώρα Τσαμπάζη: «Θέλω να αναδείξω τα προβλήματα των μονογονεϊκών οικογενειών και των καρκινοπαθών»

Είναι μια από τις μετριοπαθείς παρουσίες που «κοσμούν» τα ψηφοδέλτια των πολιτικών κομμάτων.

Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την ανάδειξη του «πολιτικού πολιτισμού» στη χώρα μας, καθώς αγωνίζεται για τα πιστεύω της, χωρίς να εκμεταλλεύεται την αναγνωρισιμότητά της, χωρίς να επιδιώκει την πόλωση και την ακραία ρητορική.

Η Δώρα Τσαμπάζη, όπως τόνισε στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο GOV NEWS, έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων των μονογονεϊκών οικογενειών και των καρκινοπαθών.

«Η φωνή μου, που χωρίς να το θέλω απέκτησε δύναμη και επιρροή, να εκφράσει τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα προβλήματά τους και να γίνουν σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στις επικείμενες εκλογές, σημείωσε με έμφαση ότι, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου «όλοι οι αρχηγοί των προοδευτικών κομμάτων θα έρθουν αντιμέτωποι με τον ρεαλισμό και ένα μεγάλο δίλημμα απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό και τους ψηφοφόρους τους. Ή θα γράψουν Ιστορία συμμετέχοντας στην πρώτη προοδευτική κεντροαριστερή κυβέρνηση της μεταπολίτευσης με στόχο να αλλάξει ριζικά αυτός ο τόπος ή θα παραδώσουν τη χώρα ξανά στον Μητσοτάκη».

Τέλος, μιλώντας για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι «υπάρχουν πολλές δράσεις αλλά δεν υπάρχουν εθελοντές. Είναι θέμα παιδείας και κουλτούρας, δεν έχουμε μάθει να προσφέρουμε εθελοντικά, θεωρούμε ότι είναι χάσιμο χρόνου».

 

 

 

Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στο να ενταχθείτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ σε μη εκλόγιμη, αλλά τιμητική θέση;

Δώρα Τσαμπάζη: Αρχικά θα ήθελα να πω ότι η απόφαση μου να αναλάβω ένα πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνία, ήταν για να μπορέσει η φωνή μου, που χωρίς να το θέλω απέκτησε δύναμη και επιρροή, να εκφράσει τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα προβλήματά τους και να γίνουν σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα να αλλάξει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πειραματικά φάρμακα σε ασθενείς τελικού σταδίου. Η επιλογή μιας τιμητικής μη εκλόγιμης θέσης στο Επικρατείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α έγινε από κοινού με τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα για να μην υπάρχει καμία υπόνοια καπήλευσης του ονόματος του Αλέξανδρου Νικολαΐδη.

 

 

Ποιο πιστεύετε πως είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης  Μαΐου;

Δώρα Τσαμπάζη: Το διακύβευμα είναι απολύτως ξεκάθαρο. Αν θέλουμε ένα κράτος ενσυναίσθησης και αξιοπρέπειας ή ένα κράτος κοινωνικών ανισοτήτων και αδικιών, όπου οι ισχυροί θα γίνονται ισχυρότεροι και οι αδύναμοι θα προσπαθούν θα επιβιώσουν.

 

 

Θεωρείτε πως μπορεί να σχηματισθεί μια «προοδευτική κυβέρνηση» στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, με απλή αναλογική;

Δώρα Τσαμπάζη: Το πιστεύω. Μπορεί τώρα τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού χώρου να μην θέλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να παραδεχτούν ότι θα ήθελαν να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, γιατί θέλουν να συσπειρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το κοινό τους, όμως όταν θα έρθει η 22η Μαΐου, θα καθίσουμε όλοι γύρω από το τραπέζι και τότε όταν μελετήσουμε όλοι τα προγράμματά μας θα διαπιστώσουμε ότι μας ενώνουν πολλά και κυρίως η θέληση αυτή η χώρα να μην εξαθλιώσει άλλο τους πολίτες της.

 

 

Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στη χώρα μας, προκειμένου να συνεργαστούν τα κόμματα της κεντροαριστεράς και να σχηματίσουν ένα βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα;    

Δώρα Τσαμπάζη: Αυτή η έκφραση δεν μου αρέσει πολύ. Καμιά φορά οι συνθήκες ωριμάζουν αλλά δεν το καταλαβαίνουμε ή είμαστε αρκετά εγωιστές να το παραδεχτούμε ότι ωρίμασαν, ή άλλες φορές δεν ωριμάζουν αρκετά, αλλά πρέπει να ωριμάσεις εσύ προσωπικά και να πας ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις και τις συνθήκες. Αυτό πρέπει και θα γίνει και τώρα. Όλοι οι αρχηγοί των προοδευτικών κομμάτων θα έρθουν αντιμέτωποι με τον ρεαλισμό και ένα μεγάλο δίλημμα απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό και τους ψηφοφόρους τους. Ή θα γράψουν Ιστορία συμμετέχοντας στην πρώτη προοδευτική κεντροαριστερή κυβέρνηση της μεταπολίτευσης με στόχο να αλλάξει ριζικά αυτός ο τόπος, ή θα παραδώσουν τη χώρα ξανά στον Μητσοτάκη. Και έτσι, θα αποδεχθεί είτε η πολιτική ωρίμανσή τους, ή ο πολιτικός τους εγωκεντρισμός.

 

 

Σκέπτεστε στο μέλλον να αναλάβετε ένα πιο ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας μας; 

Δώρα Τσαμπάζη: Αυτό θα το δείξει ο χρόνος και οι ψυχικές μου αντοχές. Μπαίνω με αργά και προσεχτικά βήματα στην πολιτική, χωρίς τοξικότητα, με διάθεση για πολιτισμένους διαλόγους. Βλέπω γύρω μου πολλούς νέους ανθρώπους από όλα τα κόμματα με την ίδια διάθεση. Εύχομαι να αντέξουμε όλοι μας και να αλλάξουμε τελείως το πολιτικό σκηνικό της τοξικότητας.

 

 

Συμμετέχετε ενεργά σε δράσεις με κοινωνικό και εθελοντικό έργο. Τι περιλαμβάνουν οι δράσεις αυτές και ποιες κοινωνικές ομάδες πολιτών αφορούν;

Δώρα Τσαμπάζη: Πηγαίνω εθελοντικά και μαγειρεύω σε δομές με ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, τα παιδιά αυτά δεν τα διαχωρίζω από τα δικά μου, διότι και αυτά στερήθηκαν τους γονείς τους μικρά, μάλιστα έχω πάει και τα δικά μου παιδιά εκεί να παίξουν μαζί τους και πρέπει να σας πω ότι η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη. Επίσης συμμετέχω σε ομιλίες και συνέδρια για την στήριξη καρκινοπαθών και συγγενών καρκινοπαθών. Νομίζω ότι μέσα από την δική μου δύσκολη εμπειρία μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά συνανθρώπους μας που βιώνουν κάτι παρόμοιο.

 

 

Πιστεύετε ότι η χώρα μας υστερεί στο κομμάτι του εθελοντισμού και της κοινωνικής πολιτικής, σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;

Δώρα Τσαμπάζη: Υπάρχουν πολλές δράσεις αλλά δεν υπάρχουν εθελοντές. Είναι θέμα παιδείας και κουλτούρας, δεν έχουμε μάθει να προσφέρουμε εθελοντικά, θεωρούμε ότι είναι χάσιμο χρόνου. Η ιδέα της προσφοράς και της αλληλεγγύης πρέπει να ξεκινήσει από μικρές ηλικίες, να διδάσκεται στα σχολεία η ενσυναίσθηση. Δεν μπορείς να πείσεις ξαφνικά έναν 35άρη να προσφέρει εθελοντικά αν σε όλη του τη ζωή έμαθε να λειτουργεί με έναν διαφορετικό τρόπο.

 

Δώρα Τσαμπάζη

Δημοσιογράφος, Ειδικός στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Υποψήφια Επικρατείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.