Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΔημήτρης Στρατούλης: «Φτάνει πια. Μπορούμε με ρήξη να πάμε αλλιώς»

Δημήτρης Στρατούλης: «Φτάνει πια. Μπορούμε με ρήξη να πάμε αλλιώς»

Διετέλεσε Αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην πρώτη φάση της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015.

Ήταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και αποχώρησε από την κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα, το καλοκαίρι του 2015, καθώς διαφώνησε με την πολιτική που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας.

Στις επικείμενες εκλογές, το κόμμα του, η «Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά», συνεργάζεται με το ΜέΡΑ25 και τον Γιάνη Βαρουφάκη, επιδιώκοντας την «ρήξη και την ανατροπή της υπάρχουσας αντιλαϊκής πολιτικής».

Αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο θέμα της «ΔΗΜΗΤΡΑΣ», σημείωσε με έμφαση ότι «το ΔΗΜΗΤΡΑ, δεν είναι νόμισμα, αλλά μία Δημόσια Δωρεάν Πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Συναλλαγών, που απαλλάσσει τους πολίτες από τις τραπεζικές προμήθειες, μειώνει το κόστος μιας ενδεχόμενης τραπεζικής κρίσης».

Παράλληλα όμως, υπογράμμισε ότι «δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον της χώρας και της νέας γενιάς για το οποιοδήποτε νόμισμα. Η προετοιμασία για το ενδεχόμενο έκδοσης εθνικού νομίσματος είναι ένα σχέδιο που πρέπει να έχει κάθε κυβέρνηση και κάθε χώρα της ευρωζώνης για να προστατεύσει το λαό της σε οποιαδήποτε περίσταση».

Σχετικά με το κλείσιμο των τραπεζών, ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι «εμείς του ΜΕΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ, δεν θα κλείσουμε τις τράπεζες – και ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο ο Γιάνης Βαρουφάκης – αλλά θα τις αλλάξουμε. Αντί να κερδοσκοπούν οι τραπεζίτες και τα αρπακτικά funds, θα τις θέσουμε υπό δημόσιο – κοινωνικό έλεγχο, ώστε να υπηρετούν την πραγματική οικονομία και τις κοινωνικές ανάγκες».

 

 

Είστε Γραμματέας της «Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς» και συνεργάζεστε με το ΜέΡΑ25. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε αυτή τη συνεργασία;

Δημήτρης Στρατούλης: Οι τελευταίοι μήνες σφραγίστηκαν από μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για το μαζικό έγκλημα σε βάρος 57 νέων ανθρώπων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Αυτές αποτέλεσαν μία συλλογική κινηματική διέξοδο στη συσσωρευμένη λαϊκή οργή και αγανάκτηση ενάντια στις αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με σαφή κριτική και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, και οδήγησαν σε αριστερόστροφη ριζοσπαστικοποίηση τμήματα της νεολαίας. Σε αυτές τις συνθήκες θεωρήσαμε ότι οι δυνάμεις της αντιμνημονιακής Αριστεράς μπορούν να είναι πραγματικά χρήσιμες στο λαό και τη νεολαία, εάν συνεργαστούν εκλογικά, αφού, βέβαια, συμφωνήσουν σε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των άμεσων λαϊκών προβλημάτων, ρήξης με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, ανατροπής και ελπιδοφόρας εναλλακτικής διεξόδου.

Μία τέτοια πρόταση, συνεργασίας των ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων δυνάμεων της αντιμνημονιακής Αριστεράς, τους απεύθυνε δημόσια η ΛΑΕ Α.Α. Από αυτές απάντησε θετικά το ΜΕΡΑ 25, που ήδη συνεργαζόταν με τις δυνάμεις της ανυπότακτης Αριστεράς στη νέα ενιαία συνδικαλιστική κίνηση (ΜΑΧΗ) και σε αυτοδιοικητικές κινήσεις. Η αριστερή ριζοσπαστικοποίηση του ΜΕΡΑ25 και η πολιτική συγκυρία, κατέστησαν εφικτή την εκλογική συνεργασία του με τη ΛΑΕ ΑΑ, σε προγραμματική βάση και με διασφάλιση οργανωτικής, ιδεολογικής και πολιτικής αυτοτέλειας των επιμέρους δυνάμεων. Έτσι μαζί με άλλες αριστερές δυνάμεις συγκροτήσαμε την εκλογική συνεργασία ΜΕΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ.

 

 

Συμμερίζεστε τις απόψεις του κ. Βαρουφάκη για κλείσιμο των τραπεζών και αντικατάσταση, αν παραστεί ανάγκη, του ευρώ με ένα νέο νόμισμα που θα ονομάζεται «Δήμητρα»;

Δημήτρης Στρατούλης: Το ΔΗΜΗΤΡΑ, δεν είναι νόμισμα, αλλά μία Δημόσια Δωρεάν Πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Συναλλαγών, που απαλλάσσει τους πολίτες από τις τραπεζικές προμήθειες, μειώνει το κόστος μιας ενδεχόμενης τραπεζικής κρίσης, προστατεύει τις λαϊκές καταθέσεις και αυξάνει τις άμυνες της Ελλάδας απέναντι στις καταστροφικές αντικοινωνικές επιταγές τρόικας και οικονομικής ολιγαρχίας.

Εμείς του ΜΕΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ τις τράπεζες δεν θα τις κλείσουμε – και ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο ο Γιάνης Βαρουφάκης – αλλά θα τις αλλάξουμε. Αντί να κερδοσκοπούν οι τραπεζίτες και τα αρπακτικά funds, θα τις θέσουμε υπό δημόσιο – κοινωνικό έλεγχο, ώστε να υπηρετούν την πραγματική οικονομία και τις κοινωνικές ανάγκες. Το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο – κυρίως η ΝΔ – έκανε το ΔΗΜΗΤΡΑ πρώτο θέμα για να βγουν από την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα λόγω των εφαρμοζόμενων κυβερνητικών πολιτικών (ακρίβεια, ενεργειακή φτώχεια, στεγαστική κρίση κλπ). Επίσης, για να τρομοκρατήσουν το λαό με χυδαίες συκοφαντίες σε μία καρικατούρα των θέσεών μας και να δαιμονοποιηθεί το ΟΧΙ στα μνημόνια και η προοπτική για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΡΗΞΗ, που προτείνουμε.

Το νόμισμα πρέπει να είναι εργαλείο που υπηρετεί τον άνθρωπο και τις κοινωνικές ανάγκες και όχι το αντίθετο. Δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον της χώρας και της νέας γενιάς για το οποιοδήποτε νόμισμα. Η προετοιμασία για το ενδεχόμενο έκδοσης εθνικού νομίσματος είναι ένα σχέδιο που πρέπει να έχει κάθε κυβέρνηση και κάθε χώρα της ευρωζώνης για να προστατεύσει το λαό της σε οποιαδήποτε περίσταση.

 

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προτείνει να σχηματισθεί μια «προοδευτική κυβέρνηση», που θα αποτελείται από τα κόμματα της αριστεράς. Τι του απαντάτε;

Δημήτρης Στρατούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν άσκησαν πραγματική αντιπολίτευση στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δεν αντιπαράθεσαν σε αυτές μία εναλλακτική πρόταση φιλολαϊκής διεξόδου. Κινήθηκαν και κινούνται στα ίδια πολιτικά πλαίσια με τη ΝΔ, αφού όλοι μαζί ψήφισαν, εφάρμοσαν, στήριξαν και στηρίζουν πολιτικά τις μνημονιακές δεσμεύσεις λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων έναντι των δανειστών μέχρι το 2060. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ σηκώνουν υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στη ΝΔ σε φραστικό επίπεδο και όχι επί της ουσίας των πολιτικών της. Επομένως, η λαϊκή ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και όχι ανατροπή τους. Γι’ αυτό το ΜΕΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ δεν θα δώσει καμία στήριξη, καμία ανοχή και καμία εμπιστοσύνη, σε μία ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία τους, που θα την περιτυλίξουν με το ασημόχαρτο μίας δήθεν προοδευτικής κυβέρνησης, που στην πραγματικότητα θα είναι μνημονιακή.

 

 

Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν ΜέΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ;

Δημήτρης Στρατούλης: Απευθυνόμαστε στο λαό και τη νεολαία και τους ζητάμε να μας στηρίξουν εκλογικά, γιατί:

– Έχουμε κρατήσει αλώβητο το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, μένοντας πιστοί στο δημοψηφισματικό ΟΧΙ του λαού και της νεολαίας στις 5 Ιουλίου 2015. Δεν υποταχτήκαμε, δεν συμβιβαστήκαμε, δεν προσκυνήσαμε τους δανειστές της χώρας μας για να κρατήσουμε υπουργικές, βουλευτικές και άλλες καρέκλες και εξουσίες.

– Έχουμε τεράστια και διαχρονική αγωνιστική προσφορά, ενεργή παρουσία στους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

– Το ΜΕΡΑ25 έκανε στη Βουλή σημαντικό και πραγματικά αντιπολιτευτικό και φιλολαϊκό έργο.

– Έχουμε σταθερή και συνεπή πολιτική για την ενότητα όλης της Αριστεράς. Με τη συμμαχία μας για τη ρήξη κάνουμε το πρώτο βήμα σε αυτή την χρήσιμη για το λαό κατεύθυνση.

– Έχουμε ριζοσπαστικές προτάσεις και λύσεις για τα άμεσα προβλήματα του λαού και της νεολαίας: κατάργηση χρηματιστηρίου ενέργειας για να μειωθούν οι τιμές της, κατάργηση του σχεδίου «Ηρακλής», που δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να πωλούν τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα κερδοσκοπικά funds στο 3% της αξίας του και αυτά να ζητούν από αυτούς να τα αποπληρώσουν στο 100%, κατάργηση του υπερταμείου κατοχής και λεηλασίας του δημοσίου πλούτου και αντικατάστασή του από δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα, προώθηση προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης για να έχουν δουλειές οι νέοι και οι νέες με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς. Έχουμε εναλλακτική πρόταση ρήξης και ανατροπής με την αιώνια λιτότητα, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και τη μονομερή εξάρτηση της χώρας μας από τον ευρωενωσιακό και αμερικανονατοικό παράγοντα και τα κατεστημένα συμφέροντα.

Για αυτό δίπλα και μέσα στο λαό, τη νεολαία και τα κινήματά τους θα είμαστε μετεκλογικά η φωνή τους μέσα στη Βουλή. Ένας ισχυρός πόλος μαχητικής και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε αντικοινωνικές πολιτικές από όποια παραλλαγή μνημονιακής κυβέρνησης και αν αυτές εφαρμόζονται.

Φτάνει πια. Μπορούμε να πάμε αλλιώς, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται Ρήξη με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που το εμποδίζουν.

 

Δημήτρης Στρατούλης, Γραμματέας της «Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς», υποψήφιος Βουλευτής του ΜΕΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ στη Β3 Νότιο Τομέα Αθήνας

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.