Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΗ Έλενα Κουντουρά στην GovNews: «Η πρώτη φορά που αντιμετώπισα αμφισβήτηση ήταν...

Η Έλενα Κουντουρά στην GovNews: «Η πρώτη φορά που αντιμετώπισα αμφισβήτηση ήταν στον ανδροκρατούμενο χώρο της πολιτικής ως γυναίκα βουλευτής»

Η Έλενα Κουντουρά στην GovNews: «Με την εμπειρία και τις ικανότητές του, τις εξειδικευμένες γνώσεις στα χρηματοοικονομικά και τη λειτουργία της οικονομίας, o Στέφανος Κασσσελάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός»

Η Έλενα Κουντουρά, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ξεκίνησε την πολιτική της πορεία ως βουλευτής και μάλιστα εξελέγη έξι φορές στην Α’ εκλογική
περιφέρεια Αθηνών και έχει διατελέσει Υπουργός Τουρισμού. Έχει υπάρξει μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ: τακτικό μέλος της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων Ατόμων, και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Ισότητας και Απαγόρευσης των Διακρίσεων, ενώ στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Europa Donna Hellas» για την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, και τη διεκδίκηση του δικαιώματος των καρκινοπαθών σε καλύτερες υπηρεσίες.

Συνέντευξη στην Μπέσσυ Αντωνάκη

Έχει μακροχρόνια πορεία στην εθελοντική εργασία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ, με έμφαση στη φιλανθρωπία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία, τα θέματα γυναικών και την οικογένεια και έχει διακριθεί με παγκόσμια βραβεία. Με πτυχίο Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ και διεθνή καριέρα στον χώρο της μόδας έχει υπάρξει εκδότρια και διευθύντρια πολυάριθμων ελληνικών περιοδικών.

Μιλάει στην GovNews για τη θέση της γυναίκας στην Ευρώπη, για τον όρο «γυναικοκτονία», για τον Στέφανο Κασσελάκη και για τη μέχρι τώρα πορεία της στην Ευρωβουλή και εν γένει στην πολιτική.

Πώς είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας στο ευρωκοινοβούλιο; 

Το 2019 οι πολίτες με εμπιστεύτηκαν και με επέλεξαν με την ψήφο τους να είμαι η φωνή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ήμουν μέλος 4 επιτροπών με αυξημένες αρμοδιότητες στους τομείς των μεταφορών και του τουρισμού, στην ενέργεια, τη βιομηχανία και την έρευνα, την τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή εποχή και την ισότητα των φύλων.
Σε αυτή την ταραχώδη θητεία στην Ευρώπη αντιμετωπίσαμε έκτακτες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας, της ενεργειακής και στεγαστικής κρίσης, της ακρίβειας, και με την κλιματική αλλαγή που έγινε κλιματική κρίση. Οι  οικονομικές, περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν.

Εργάστηκα σκληρά για τα ανθρώπινα, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα στην Ευρώπη και για περισσότερες χρηματοδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Με 300 παρεμβάσεις, διεκδικήσεις και επιτυχίες, συνδιαμόρφωσα κρίσιμες ευρωπαϊκές νομοθεσίες και πολιτικές και είμαι πολύ υπερήφανη που μου δόθηκε η δυνατότητα να αγωνιστώ με ένα πλούσιο νομοθετικό έργο για τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Ήταν μεγάλη τιμή που το έργο μου αξιολογήθηκε και διακρίθηκα στους 5 πιο επιδραστικούς Έλληνες Ευρωβουλευτές και στους 20 σε σύνολο 705 με την ισχυρότερη πολιτική επιρροή και νομοθετικό έργο στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών.

Μετά από πρότασή μου καταρτίστηκε η πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για το βιώσιμο τουρισμό, με  κορμό της την διεθνώς βραβευμένη τουριστική πολιτική μας που εφαρμόσαμε στη θητεία μου ως Υπουργού Τουρισμού. Ήμουν εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την  οδική ασφάλεια στην ΕΕ έως το 2030 και συνδιαμόρφωσα τις ευρωπαϊκές πολιτικές για πράσινες μεταφορές. Με παρεμβάσεις μου εξασφαλίσαμε φθηνό και γρήγορο ίντερνετ νέας γενιάς για όλη την Ελλάδα στον Κανονισμό για τις Υποδομές GIGABIT, και  χρηματοδοτήσεις για την ψηφιακή αναβάθμιση της πατρίδας μας στο πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη.

Είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν ότι οι 8  στις 10 ευρωπαϊκές αποφάσεις, επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας, διότι οι κανονισμοί και οι οδηγίες που ψηφίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εφαρμόζονται στην εθνική μας νομοθεσία και στις κυβερνητικές πολιτικές. Επομένως, η συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές είναι κρίσιμη. Η ψήφος δεν είναι μόνο δικαίωμα και ευθύνη, είναι η δύναμή τους. Οι πολίτες στις 9 Ιουνίου αποφασίζουν για το μέλλον τους.

Πιστεύετε ότι η γυναίκα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχει τη θέση που της αρμόζει;

Η γυναίκα δεν έχει ακόμη τη θέση που της αξίζει. Παρόλη την πρόοδο, επικρατούν ακόμη διακρίσεις και ανισότητες που έχουν τη ρίζα τους στις πατριαρχικές νοοτροπίες και αντιλήψεις, και οι πολιτικές στήριξης της ισότητας είναι αποσπασματικές. Οι γυναίκες σήμερα αμείβονται 10% λιγότερο από τους άνδρες για εργασία ίσης αξίας. Είναι πιο εκτεθειμένες στην μερική απασχόληση, στην ανεργία, στη φτώχεια και τη βία.

Ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενδοοικογενειακή βία και μέλος της Επιτροπής Ισότητας FEMM, εργαστήκαμε για την ενδυνάμωση των γυναικών και πετύχαμε ιστορικές νίκες. Το κίνημα  MeToo – Σπάσε τη Σιωπή για τη σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση και έμφυλη βία, δεν έμεινε στην καταγγελία και στη θεωρία. Με πρωτοβουλία μου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έφερε το MeToo στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το νομοθετήσαμε.

Εξασφαλίσαμε να κυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το διεθνές δεσμευτικό νομικό κείμενο για την αντιμετώπιση και πρόληψη της έμφυλης βίας, όπως και η  Διεθνής Σύμβαση ILO 190, με την οποία υιοθετήσαμε αυστηρότερες ποινές για την  παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε μέτρα μισθολογικής διαφάνειας, ώστε να εξαλειφθεί το απαράδεκτο χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στους μισθούς, που έχει αντίκτυπο στις συντάξεις, αλλά και πολιτικές στήριξης των γυναικών στην εκπαίδευση στα επαγγέλματα του μέλλοντος και συνολικά για την υγεία και την ευημερία
τους.

Γυναικοκτονίες στην Ελλάδα: Πώς μπορεί να σταματήσει αυτή η μάστιγα;

Η έμφυλη βία είναι η  σιωπηρή πανδημία που βιώνουμε και βρίσκεται σε έξαρση. Η γυναικοκτονία είναι η πιο ακραία μορφή της. Τα τρία τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είχαμε 98 γυναικοκτονίες και περίπου 10.000 καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας μόνο το 2023. Ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την έκθεσή μου  για τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά όπως και με τη  νομοθετική έκθεση για τη βία στο διαδίκτυο που συνδιαμόρφωσα, πιέσαμε και ήρθε η πρώτη, ιστορική ευρωπαϊκή Οδηγία  αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Εξασφαλίσαμε να υποχρεωθούν πλέον οι κυβερνήσεις να διορθώσουν στρεβλώσεις και κενά στις εθνικές τους νομοθεσίες και να ενισχύσουν τους μηχανισμούς προστασίας και στήριξης των θυμάτων. Ζητάμε ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη,  την οριζόντια εκπαίδευση όλων των αρχών που έρχονται σε επαφή με τα θύματα, επαρκείς δομές και υπηρεσίες στήριξης και την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών για να ξεφύγουν οριστικά από το κακοποιητικό περιβάλλον και να ξεκινήσουν μία νέα ζωή. Διεκδικούμε στην Ελλάδα, όπως έχει πράξει ήδη η Κύπρος και άλλες χώρες, την νομική αναγνώριση του όρου της γυναικοκτονίας. Διότι μόνο με ισχυρές νομοθεσίες και επαρκείς κρατικούς μηχανισμούς μπορεί να υπάρξει προστασία και αποτροπή αυτών των εγκλημάτων.

Είπατε για τον Στέφανο Κασσελάκη ότι όταν τον γνωρίσατε είδατε στα μάτια  του το πάθος, την αγάπη για την Ελλάδα, τη νοσταλγία. Πιστεύετε ότι μπορεί να οδηγήσει κάποια στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία; 

Ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης επέστρεψε στην Ελλάδα για να προσφέρει στην πατρίδα μας. Είναι αυθεντικός και ανθρώπινος. Φέρνει έναν φρέσκο αέρα στην πολιτική, χτίζοντας μία νέα σχέση των πολιτικών με τους πολίτες, που στηρίζεται στην ειλικρίνεια και την άμεση επικοινωνία. Η επαγγελματική του επιτυχία  στο εξωτερικό σε ένα διεθνώς ανταγωνιστικό περιβάλλον, εμπνέει εμπιστοσύνη και η  απήχησή του στην κοινωνία τρομάζει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Με την εμπειρία και τις ικανότητές του, τις εξειδικευμένες γνώσεις στα χρηματοοικονομικά και τη λειτουργία της οικονομίας, θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τα  ικανά μας στελέχη θα είναι η κυβέρνηση που με ανθρωποκεντρικές πολιτικές θα βελτιώσουμε ουσιαστικά τη ζωή των πολιτών και θα οδηγήσουμε την Ελλάδα σε πραγματική ανάπτυξη και ευημερία.

Ποια είναι η άποψή σας για τους χειρισμούς της ΝΔ στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας;

Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε τα πέντε τελευταία χρόνια να εμβαθύνει τις σχέσεις σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, όπως αντίστοιχα κάνει στην ευρύτερη περιοχή και με τις υπόλοιπες χώρες.  Επέλεξε ωστόσο να μείνει απλώς παρατηρητής, να μην διεκδικήσει τα οφέλη που προβλέπει για την πατρίδα μας αυτή η συμφωνία την οποία χαιρέτισε η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν κύρωσε τα τρία συνοδευτικά μνημόνια της Συμφωνίας που δεσμεύουν τη γείτονα χώρα. Δεν ίδρυσε τη Συντονιστική Επιτροπή για την Οικονομική Συνεργασία των δύο χωρών και δε συγκάλεσε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Με την απροθυμία και ολιγωρία της, μας βάζει σε νέες περιπέτειες, ενώ θα έπρεπε με αποφασιστικότητα να προστατεύει τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ως γυναίκα και δη όμορφη έχετε βιώσει αμφισβήτηση κατά τη διάρκεια της πορείας σας στην πολιτική;

Σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους, αλλά ακόμη περισσότερο σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενους, όπως η πολιτική, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν εμπόδια εξαιτίας ακόμη κυρίαρχων αναχρονιστικών αντιλήψεων και στερεοτύπων, ειδικά όταν αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης. Έχοντας διακριθεί σε πολλούς χώρους, στον αθλητισμό, στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας με διεθνή καριέρα, ως εκδότρια δημοφιλών περιοδικών, και στον εθελοντισμό,  κατέκτησα το σεβασμό με τον επαγγελματισμό μου και τη σκληρή δουλειά μου. Η πρώτη φορά που αντιμετώπισα αμφισβήτηση ήταν στον ανδροκρατούμενο χώρο της πολιτικής, ως γυναίκα βουλευτής.

Ως Υπουργός Τουρισμού το 2015-2019, καταφέραμε να καταστήσουμε την Ελλάδα παγκόσμια πρωταθλήτρια στον τουρισμό με διεθνή αναγνώριση. Φέραμε τεράστια οικονομική ανάπτυξη, με ρεκόρ αφίξεων, επενδύσεων και εσόδων άνω των 60 δισ. που μας επέτρεψαν να ασκήσουμε οικονομική και κοινωνική πολιτική και κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια.

Μετά από αυτές τις ιστορικές επιδόσεις, αναγνωρίστηκε το έργο μου, οι ικανότητες μου και η αποτελεσματικότητά μου, αφού όμως είχε προηγηθεί η μεγάλη διάκριση της τουριστικής μας στρατηγικής στο εξωτερικό από διεθνείς φορείς, αλλά και η δική μου βράβευση ως η καλύτερη Υπουργός Τουρισμού του Κόσμου το 2019.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τη νέα θητεία σας; 

Ζητώ από τους  συμπολίτες μας με την ψήφο τους, να μου δώσουν τη δύναμη να συνεχίζω να αγωνίζομαι για τη βελτίωση της ζωής τους. Προτεραιότητά μου είναι να συγκλίνει ουσιαστικά η Ελλάδα με την Ευρώπη, σε μισθούς, κόστος διαβίωσης και ποιότητας ζωής.

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση θεσπίζει εξαήμερη εργασία, στην Ευρώπη συζητάμε ήδη για εξάωρη εργασία πέντε ημέρες την εβδομάδα. Είναι απαράδεκτο ότι στην Ελλάδα εργαζόμαστε περισσότερο, πληρωνόμαστε μισθούς έως και τρεις φορές χαμηλότερους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αγοράζουμε βασικά είδη έως και τρεις φορές ακριβότερες. Η Ελλάδα σήμερα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα και οι Έλληνες πολίτες έχουν τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη των 27.

Θα εξακολουθήσω να πιέζω για οριζόντια ευρωπαϊκά μέτρα κατά της ακρίβειας, ώστε η ελληνική κυβέρνηση, που σήμερα αρνείται να μειώσει τους έμμεσους φόρους και αφήνει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια, να υποχρεωθεί να στηρίξει τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στόχος μου είναι οι ίσες αναπτυξιακές ευκαιρίες για τα νησιά μας και τις απόκεντρες περιοχές, που σήμερα σηκώνουν ένα δυσανάλογο βάρος των πολλαπλών κρίσεων. Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι γεμάτη προκλήσεις τα επόμενα χρόνια,  πρέπει όμως πρωτίστως να είναι δίκαιη, ώστε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Θα αγωνιστώ για μια  καλύτερη ζωή με αξιοπρέπεια και πρόοδο, στην Ελλάδα που μας αξίζει μέσα σε μια Ευρώπη πιο δίκαιη, αλληλέγγυα και κοινωνική.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας