Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΔέσποινα Χαραλαμπίδου: «Σε καμία περίπτωση δεν θα συνεργαστούμε με τον Αλέξη Τσίπρα»

Δέσποινα Χαραλαμπίδου: «Σε καμία περίπτωση δεν θα συνεργαστούμε με τον Αλέξη Τσίπρα»

Η κα. Δέσποινα Χαραλαμπίδου ήταν από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη φάση της διακυβέρνησης, από τις αρχές του 2015 μέχρι και το δημοψήφισμα το καλοκαίρι του ίδιου έτους.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Βουλής και αντιτάχθηκε στην απόφαση του κ. Τσίπρα να «ανατρέψει» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να υπογράψει ακόμη ένα επώδυνο για την χώρα μνημόνιο.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη αναφέρεται στην πιθανότητα συνεργασίας των κομμάτων της αριστεράς, επισημαίνοντας ότι «αριστερά και Μνημόνια, δηλαδή νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δεν συνυπάρχουν».

Παράλληλα, τόνισε με έμφαση ότι «ο κύριος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα όσα λένε για να αποπροσανατολίσουν προεκλογικά τον κόσμο, ακολουθούν με συνέπεια τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας».  

Αναφερόμενη στην μεγάλη συζήτηση που έχει «ανοίξει» σχετικά με μετεκλογική συνεργασία του ΜεΡΑ25 με του ΣΥΡΙΖΑ, η κα. Χαραλαμπίδου δηλώνει κατηγορηματικά, ότι «Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ σε καμία περίπτωση δεν θα συναινούσε σε αυτό, αλλά και ο ίδιος ο κύριος Βαρουφάκης, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα στηρίξει με κανένα τρόπο (συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας ή ακόμη και ψήφο ανοχής) μια κυβέρνηση με τον κύριο Τσίπρα, πολύ περισσότερο εννοείται με τα άλλα κόμματα εξουσίας».

 

 

 

«Ανήκετε» πολιτικά στο κόμμα Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη, το οποίο θα συνεργαστεί στις εκλογές με το ΜεΡΑ25. Και εσείς και ο κ. Στρατούλης ήσασταν κορυφαία στελέχη της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στο να συνταχθείτε με το κόμμα ΜεΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη;

Δέσποινα Χαραλαμπίδου: Η κατάσταση στην χώρα μας για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα της νεολαίας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η ακρίβεια σαρώνει τα λαϊκά εισοδήματα, οι νεοφιλελεύθερες και μνημονιακές πολιτικές που ασκούνται τα τελευταία 13 χρόνια από όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις και συνεχίζει να ασκεί σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης η Νέα Δημοκρατία, έχουν συρρικνώσει τα εργασιακά, ασφαλιστικά κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και η καταστολή απέναντι σε όσους και όσες αντιδρούν (εργαζόμενοι, φοιτητές, κοινωνικές ομάδες ) είναι σε πρώτο πλάνο. Απέναντι λοιπόν σε αυτές τις πολιτικές, που οδηγούν σε οδυνηρό αδιέξοδο την οικονομία της χώρας, αλλά επιπλέον συρρικνώνουν επικίνδυνα τη δημοκρατία, εμείς σαν ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, επιλέξαμε την εκλογική συνεργασία με όσους και όσες άσκησαν με συνέπεια αντιμνημονιακή πολιτική και αντιστάθηκαν απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές όχι μόνον ιδεολογικά, αλλά και στην πράξη. Χαιρόμαστε που καταφέραμε να συγκροτήσουμε αυτήν την εκλογική συμμαχία και καλούμε όλους τους Αριστερούς και δημοκρατικούς πολίτες, όλους τους πολίτες που έχουν δει τη ζωή τους να υποβαθμίζεται όλα αυτά τα χρόνια, να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

 

 

Ποια είναι τα λάθη στην πολιτική που ακολουθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας;

Δέσποινα Χαραλαμπίδου: Ο κύριος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα όσα λένε για να αποπροσανατολίσουν προεκλογικά τον κόσμο, ακολουθούν με συνέπεια τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας (στις οποίες συνέβαλαν και οι ίδιοι όταν κυβερνούσαν), τόσο στα ζητήματα της οικονομίας, όσο και στην εξωτερική πολιτική όπου είναι δέσμιοι της επικίνδυνης, όπως φαίνεται και από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ευρωατλαντικής και φιλονατοϊκής πολιτικής. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτές τις πολιτικές. Μην ξεχνάτε ότι εμείς δεν ψηφίσαμε το 3ο Μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το καλοκαίρι του 2015 και αποχωρήσαμε και από την κυβέρνηση τότε και από το ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Θεωρείτε ότι η «πόλωση» και η ακραία ρητορική που επιχειρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει θετικά αποτελέσματα στην Κουμουνδούρου ή οι πολίτες έχουν κουραστεί πλέον από τις «ανούσιες» πολιτικές αντιπαραθέσεις;

Δέσποινα Χαραλαμπίδου: Οι πολίτες  δεν τα βγάζουν πέρα με τις ασκούμενες πολιτικές, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι με αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζονται δεν μπορούν να επιβιώσουν και κυρίως η νέα γενιά δεν ελπίζει σε κάτι καλύτερο. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Η πόλωση και η ακραία ρητορική που επιχειρείται και από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από το ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι δεν θα φέρει θετικά αποτελέσματα για κανέναν από τα δύο μεγάλα κόμματα, θα οδηγήσει στην αποστασιοποίηση ακόμη περισσότερου κόσμου, και ιδιαίτερα των νέων,  και εν τέλει θα είναι σε βάρος της ίδιας της πολιτικής. Ιδιαίτερα μετά το τραγικό δυστύχημα-έγκλημα στα Τέμπη, η οργή του κόσμου απέναντι στις πολιτικές που εφάρμοσαν όλα τα συστημικά κόμματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτών, είναι ολοφάνερη. Δυόμισι εκατομμύρια κόσμου βγήκαν στους δρόμους, πάνω από το 60% των συμπολιτών μας πιστεύει ότι ευθύνονται και τα τρία κόμματα εξουσίας γι’ αυτό, πάνω από το 60% των πολιτών είναι πια ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Ποιόν λοιπόν να πείσουν με τις υποκριτικές κορώνες τους;

 

 

 

Πολύς λόγος γίνεται για την δημιουργία μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης», που θα αποτελείται αποκλειστικά από κόμματα της κεντροαριστεράς. Θεωρείτε ότι υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες στην χώρα μας μπορεί να υπάρξει «συνύπαρξη» των αριστερών κομμάτων, που θα οδηγούσε σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας;

Δέσποινα Χαραλαμπίδου: Νομίζω ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το τι σημαίνει Αριστερά: Αριστερά και Μνημόνια, δηλαδή νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δεν συνυπάρχουν. Κατά συνέπεια δεν θεωρώ ότι σήμερα μπορεί να υπάρξει συνύπαρξη με δυνάμεις (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ) που μπορεί να αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της Αριστεράς ή της Κεντροαριστεράς αλλά έχουν εφαρμόσει σκληρά μνημόνια, δηλαδή ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία, περικόπτοντας ασφαλιστικά δικαιώματα χρόνων, εργασιακά δικαιώματα κ.α. Κυβέρνηση Συνεργασίας μπορεί να  επιδιώξουν τα κόμματα εξουσίας πέραν της ΝΔ (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), αλλά δεν θα είναι κυβέρνηση της Αριστεράς!!

 

 

Η Λαϊκή Ενότητα θα συναινούσε στο ενδεχόμενο συνεργασίας του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Τσίπρα; 

Δέσποινα Χαραλαμπίδου: Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ σε καμία περίπτωση δεν θα συναινούσε σε αυτό, αλλά και ό ίδιος ο κύριος Βαρουφάκης, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα στηρίξει με κανένα τρόπο (συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας ή ακόμη και ψήφο ανοχής) μια κυβέρνηση με τον κύριο Τσίπρα, πολύ περισσότερο εννοείται με τα άλλα κόμματα εξουσίας. Αυτό υπάρχει και ως  δέσμευση και στο πλαίσιο της κοινής μας συμφωνίας.

 

 

Θα είστε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΜεΡΑ25-Συμμαχία για την Ρήξη, αλλά πολιτεύεστε επί σειρά ετών στη Θεσσαλονίκη. Ποιο είναι το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα, οι πολίτες θέλουν αλλαγή ή θα επιλέξουν στην πλειονότητά τους, ένα από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα;

Δέσποινα Χαραλαμπίδου: Τα  προβλήματα που απασχολούν όλη τη χώρα, απασχολούν και τους πολίτες στη Βόρειο Ελλάδα. Το κλίμα είναι ίδιο: υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση, υπάρχει μεγάλη οργή, υπάρχει μεγάλος θυμός!!

Οι πολίτες έχουν μία μεγάλη ευκαιρία στις βουλευτικές εκλογές στις 21 Μαΐου, να μετατρέψουν αυτή την αγανάκτηση, αυτή την οργή και το θυμό σε συνειδητή πολιτική πράξη και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κάλπη σε όλα τα συστημικά κόμματα: Φτάνει πια με τις μνημονιακές πολιτικές, φτάνει πια με τη λιτότητα, φτάνει πια με την καταστολή!! Εμείς τους καλούμε να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια συνεργασίας των Αριστερών και αντιμνημονιακών δυνάμεων και στην κάλπη αλλά και στο δρόμο!!

Να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο : ΜΕΡΑ 25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ!!

 

*Χαραλαμπίδου Δέσποινα, πρώην Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Βουλής, νυν Περιφερειακή Σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Υποψήφια στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΜΕΡΑ 25-Συμμαχία για την Ρήξη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.