ΕΕ-ASEAN: Συμφωνία-ορόσημο για σύνδεση 1,1 δισ. ανθρώπων

Η ΕΕ και ο Σύνδεσμος Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) υπέγραψαν συμφωνία που αντικαθιστά πάνω από 140 διμερείς συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών.

Χθες (17/10) η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Σύνδεσμος Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN)[1] υπέγραψαν συνολική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών, η οποία θα διανοίξει περισσότερες ευκαιρίες αεροπορικών μεταφορών και θα βελτιώσει την άμεση συνδεσιμότητα μεταξύ των δύο περιοχών, αναβαθμίζοντας παράλληλα τους κανόνες και τα πρότυπα για τις πτήσεις.

Η συμφωνία θα εφαρμοστεί αμέσως. Με τον καθορισμό παγκόσμιων κριτηρίων αναφοράς που δεσμεύουν το σύνολο των 37 χωρών των δύο περιοχών για θεμιτό ανταγωνισμό και βελτίωση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών συνθηκών, η συμφωνία αποτελεί το πλέον πρόσφατο παράδειγμα μιας νέας γενιάς διεθνών συμφωνιών αεροπορικών μεταφορών. Η υπογραφή διανοίγει νέες ευκαιρίες για τους καταναλωτές, τις αεροπορικές εταιρείες και τους αερολιμένες τόσο στην Ευρώπη όσο και στις χώρες του ASEAN.

Ισχυρότερη συνδεσιμότητα και ισότιμοι όροι ανταγωνισμού

Ο ASEAN αποτελεί παγκόσμια οικονομική δύναμη της οποίας η αγορά αερομεταφορών αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Το 2019 ήταν η 9η μεγαλύτερη αγορά εμπορευματικών μεταφορών και η 16η μεγαλύτερη για επιβάτες, με περισσότερους από 8 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Η θέσπιση ενός σύγχρονου πλαισίου για τις αεροπορικές υπηρεσίες μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, το οποίο δημιουργεί ευκαιρίες και ταυτόχρονα διασφαλίζει υψηλά πρότυπα, αποτελεί επομένως επένδυση στο μέλλον.

Η συμφωνία προβλέπει ισότιμους όρους ανταγωνισμού και αναμένεται να επιφέρει νέες δυνατότητες αεροπορικών μεταφορών και οικονομικά οφέλη και για τις δύο πλευρές:

Αντικαθιστά περισσότερες από 140 διμερείς συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών, παρέχοντας έτσι ένα ενιαίο σύνολο κανόνων και μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν συνάψει διμερείς συμφωνίες με τα κράτη του ASEAN καλύπτονται πλέον από ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο.

Όλες οι αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ θα μπορούν να εκτελούν απευθείας πτήσεις από οποιονδήποτε αερολιμένα της ΕΕ προς όλους τους αερολιμένες των κρατών του ASEAN και αντιστρόφως για τις αεροπορικές εταιρείες του ASEAN. Αυτό θα βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ και του ASEAN να ανταγωνιστούν αποτελεσματικότερα τις εταιρείες που στοχεύουν την επικερδή αγορά ΕΕ-ASEAN.

Οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να εκτελούν εβδομαδιαίως έως και 14 υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών προς ή από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, καθώς και απεριόριστο αριθμό υπηρεσιών μεταφοράς φορτίου μέσω των δύο περιοχών και πέραν αυτών, προς οποιαδήποτε τρίτη χώρα («δικαιώματα μεταφοράς πέμπτης ελευθερίας»).

Η συμφωνία περιλαμβάνει σύγχρονες και δίκαιες διατάξεις ανταγωνισμού για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς.

Αμφότερα τα μέρη αναγνώρισαν τη σημασία των περιβαλλοντικών και των κοινωνικών ζητημάτων, συμφώνησαν να συνεργαστούν επ’ αυτών και να βελτιώσουν την αντίστοιχη κοινωνική και εργατική νομοθεσία και πολιτική τους.

Η επίτροπος Μεταφορών, Αντίνα Βαλεάν, δήλωσε: «Αυτή η πρώτη συμφωνία αεροπορικών μεταφορών μεταξύ ενώσεων κρατών φέρνει την αεροπορική εταιρική σχέση ΕΕ-ASEAN σε νέο επίπεδο.

Θα στηρίξει την ανάκαμψη του τομέα των αερομεταφορών μετά την πανδημία COVID-19 και θα αποκαταστήσει την τόσο αναγκαία συνδεσιμότητα προς όφελος περίπου 1,1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων, αφού θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερες επιχειρηματικές, εμπορικές, τουριστικές και διαπροσωπικές ανταλλαγές.

Αντικαθιστά περισσότερες από 140 διμερείς συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών, παρέχοντας έτσι ένα ενιαίο σύνολο κανόνων και μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Μας παρέχει επίσης μια νέα πλατφόρμα συνεργασίας προκειμένου να υλοποιήσουμε την κοινή μας δέσμευση για οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες αερομεταφορές».

[1] Μέλη του ASEAN: Σουλτανάτο του Μπρουνέι, Καμπότζη, Ινδονησία, Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ, Φιλιππίνες, Σινγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη συνολική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών ΕΕ-ASEAN

Διεθνείς αεροπορικές σχέσεις της ΕΕ

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More