Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Τι κρύβεται πίσω από το μπαϊράκι της εκκλησίας και η αποκάλυψη...

Κομισάριος: Τι κρύβεται πίσω από το μπαϊράκι της εκκλησίας και η αποκάλυψη για ΠτΔ!

Μετρώντας πίσω από τις δημοσκοπήσεις

Οι αριθμοί των γκάλοπ είναι για τους αδαείς. Τα συμπεράσματα πίσω από τους αριθμούς είναι τα σημαντικά. Αναλύοντας λοιπόν τα ευρήματα της έρευνας της Alco…:

  • Η ΝΔ έχει μόλις 27% σε πρόθεση ψήφου αλλά σε έρευνα που το 63% δηλώνει ότι σκοπεύει να ρίξει ψήφο διαμαρτυρίας.
  • Το ΠΑΣΟΚ με 11,5% σε δημοσκόπηση, άντε 13% σε αστάθμιστα, όχι μόνο δεν σηκώνει κεφάλι αλλά από το καλοκαίρι θα ψάχνει νέο αρχηγό…
  • Το 77% πιστεύει ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης για την τραγωδία των Τεμπών, καθώς υπάρχουν σαφείς πολιτικές ευθύνες. Στο Μαξίμου επιβεβαίωσαν αυτό που ήδη γνώριζαν, για την τάση του κόσμου.
  • Το 42% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι το κόμμα βγήκε χαμένο μετά το συνέδριο.
  • Ο Νίκος Δένδιας (νυν υπουργός Άμυνας) παραμένει ο δημοφιλέστερος υπουργός, καταγράφοντας 30% σε θετικές γνώμες αλλά αρκετοί έχουν χάσει σε δυναμικότητα, όπως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως με 3%.
  • Επιμέρους στους ψηφοφόρους της ΝΔ ο Δένδιας έχει 49% έναντι 36% του Κυριάκου Πιερρακάκη και 21% του Χρυσοχοΐδη.

Απορίας άξιον: γιατί δεν προσφέρθηκε ως ανάλογη ερώτηση κρίσεως η τρομερά δραστήρια στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη;

Δεν τίθεται θέμα γάμου…

Η κυβέρνηση βρήκε στο στρατόπεδο των ανεξαρτήτων βουλευτών δύο ακόμα συμμάχους. Κυρίως τον προερχόμενο από τους Σπαρτιάτες Χάρη Κατσιβαρδά που, ως σας είχε προϊδεάσει η στήλη, ψήφισε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Εξ ου και υπερψηφίστηκε με 159 και όχι 158 βουλευτές.

Ρώτησα και μου είπαν ότι ο Κατσιβαρδάς αφενός δεν είναι ακροδεξιός, φιλοναζί κλπ. κι απλά δηλώνει πατριώτης, εξ ου και ήταν στους Σπαρτιάτες. Κι αφετέρου ότι δεν τίθεται καν ένταξή του στη Νέα Δημοκρατία αλλά «θα κριθεί από την κοινοβουλευτική του παρουσία σε όλη την 4ετία». Λογικό. Γάμος μεν, αλλά μπορεί να περιμένει.

Ο επίσης ανεξάρτητος, και προερχόμενος από την Πλεύση Ελευθερίας, Μιχάλης Χουρδάκης, τάχθηκε υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 16. Ενδιαφέρον.

Τούμπα, τουλούμπα, κωλοτούμπα

Στη γραμμή του κόμματος, ήτοι την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, έμειναν εντέλει οι βουλευτές παραλίγον… αντάρτες του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Νάντια Γιαννακοπούλου παρά τη διαφωνία τους με τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Για τον Οδυσσέα τα έχουμε ξαναγράψει: από την περίοδο των περσινών εκλογών οι σχέσεις του με τον Ανδρουλάκη είναι παγωμένες, τυπικές. Αν μπορούσε, με την πρώτη ευκαιρία θα τον ξαπέστελνε. Η Νάντια όμως του είναι πολύτιμη, είναι κινητική, έχει λαό, έχει καλές σχέσεις με την εκκλησία, γενικώς τη χρειάζεται. 

Το μπαϊράκι της εκκλησίας…

Η έντονη αντίδραση της εκκλησίας, απέναντι πρωτίστως στην κυβέρνηση που έδωσε τρίμηνη μάχη για το επίμαχο νομοσχέδιο της ισότητας στον πολιτικό γάμο, έφερε στον αφρό ολόκληρη την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου. Πέρα από την μετάθεση της λειτουργίας στην Μονή Πετράκη, αντί της Μητρόπολης, υπάρχουν κι άλλες ειδήσεις. Διόλου ασήμαντες.

Ειδησούλα νούμερο 1: «Η ΔΙΣ ενημερώθηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τανάγρας κ. Απόστολο, Διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, περί των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας, τα οποία θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας». Απορία: η εκκλησία υλοποιεί μαζί με το υπουργείο Υγείας, προγράμματα Ψυχικής Υγείας, επιχορηγούμενα μάλιστα από την ΕΕ;

Ειδησούλα νούμερο 2: «Η ΔΙΣ ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως για τη διοργάνωση της Η’ Ημερίδος, με σκοπό την ενημέρωση των υπευθύνων Γραφείων Τύπου, καθώς και άλλων προσώπων που ασχολούνται με την επικοινωνία των Ιερών Μητροπόλεων των Περιφερειών Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου, την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024».

Ημερίδα στις 4 Ιουνίου, πέντε μέρες πριν τις ευρωεκλογές; Με τι θέμα; Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει σηκώσει το μπαϊράκι πια.

…και η πραγματική αιτία

Τα αίτια πάντως για την απόφαση της εκκλησίας να το τραβήξει στα άκρα είναι βαθύτερα και δεν έχουν να κάνουν τόσο με τον γάμο των ομόφυλων. Πληροφορίες θέλουν το Σχιστό να έχει παίξει ρόλο, εκεί όπου υπάρχει προς αξιοποίηση μια τεράστιας έκταση – φιλέτο φυσικά. Εξ ου και η εκκλησία το 2021 συνέστησε την εταιρεία ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε. για την αξιοποίηση της ενώ η σύμβαση ανάμεσα σε εκκλησία και ΤΑΙΠΕΔ , παρουσία πρωθυπουργού αλλά και του Ιερωνύμου, υπεγράφη ένα χρόνο.

Έλα μου όμως που το ΤΑΙΠΕΔ , το οποίο είχε αναλάβει την ωρίμανση του έργου, άρχισε να εκφράζει διάφορες ενστάσεις και το έργο καθυστέρησε. Μέχρι που στην εκκλησία έμαθαν ότι θα πρέπει να καταβάλλουν στο ΤΑΙΠΕΔ πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τη μελέτη ενός έργο χωρίς να είναι βέβαιο ότι το έργο αυτό θα υλοποιηθεί. Εξ ου και το deal έκτοτε «πάγωσε».

Διαχωρισμός

Δεν είναι λίγοι, δε, αυτοί που βλέπουν πως πίσω από την κρίση στις σχέσεις εκκλησίας – Πολιτείας κρύβεται η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη πριν από τις εκλογές έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να εκκινήσει τις διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία θα ξεκινήσει στα τέλη του 2024.

Το μπρα ντε φερ που βλέπουν πολλοί είναι για τον περίφημο διαχωρισμό εκκλησίας – Κράτους, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αρχίσει να θέτει. Το ερώτημα είναι, αν συμβεί, ποιος θα χάσει περισσότερο τελικά;

 Δεξιές μεταγραφές

Η δημοσκοπική ανθεκτικότητα που εμφανίζουν τα δεξιότερα κόμματα και ιδίως η Ελληνική Λύση και η Νίκη, οδηγούν αρκετούς πολιτευτές και πρώην «γαλάζιους» βουλευτές να χτυπήσουν την πόρτα του Κυριάκου Βελόπουλου και του Δημήτρη Νατσιού. Ακούστηκε ότι ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν ευρωβουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ζαγοράκης ψάχτηκε για ενδεχόμενη μεταγραφή στην Ελληνική Λύση μιας και δεν θα παραμείνει ευρωβουλευτής με τη ΝΔ – εξηγήσαμε τις προάλλες γιατί. Πάντως για τον «Ζαγόρ» ακούγεται για το ΠΑΣΟΚ – απλά ακούγεται, δεν μπορώ να το εξηγήσω…

Ακούγεται επίσης ότι ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κιλτίδης διερεύνησε πιθανότητες συνεργασίας με τη Νίκη.

 Ο Μαργαρίτης και η… προεδρία της Δημοκρατίας

Όταν από υπάλληλος της Κομισιόν, όντας μακριά από την (ελληνική και ευρωπαϊκή) κοινωνία και την πραγματική πολιτική, φτάνεις να καταλαμβάνεις το πόστο του Επιτρόπου, προφανώς έχεις κι άλλες βλέψεις. Μεγαλύτερες.

Το αναφέρω καθότι κυοφορείται, όχι τώρα αλλά εδώ και μήνες, πως ο Μαργαρίτης Σχοινάς επιθυμεί… την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο ίδιος.

Και εγώ ήθελα διαχρονικά τη Μισέλ Φάιφερ, Μαργαρίτη μου, αλλά δεν ευοδώθηκε αυτός ο μοναδικός, και συνάμα μονόπλευρος, έρωτας…

Είναι όμως πιθανή η ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου εν έτει 2025; Απάντηση, από το Μαξίμου, δεν υπάρχει. Ούτε από την ίδια. Η ΠτΔ είναι πάντως 68 ετών, μικρή ηλικιακά για το εν λόγω πόστο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει άψογες σχέσεις μαζί της, είναι από τις (λιγοστές, η αλήθεια είναι) κυρίες της ευρωπαϊκής, πολιτικής σκηνής και η στήλη, το μόνο που έμαθε, είναι το εξής: η Σακελλαροπούλου δεν θα συνεχίσει στο πόστο μόνο αν το επιθυμεί η ίδια να μη συνεχίσει. Κρατήστε το.

Και είναι και κάτι άλλο: αποτελεί casus Belli για την εκκλησία η Σακελλαροπούλου, πλέον, φάνηκε κι από το.. μπαϊράκι με την 25η Μαρτίου. Κυρίως μετά μετά την απόφαση της ΠτΔ να παραβρεθεί σε γνωστό wine bar στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ της υπερψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων.

Εσείς τι λέτε, θέλει ή δεν θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τσιγκλήσει ακόμη περισσότερο τους παπάδες;

Τέμπη και αποζημιώσεις

Μέχρι σήμερα, όπως λένε στελέχη της σιδηροδρομικής αγοράς, δεν έχει δοθεί σε κανένα από τα θύματα των Τεμπών (συγγενείς νεκρών ή τραυματίες) οριστική, τελική αποζημίωση, αλλά μόνο προκαταβολές από την Hellenic Train. Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1371/2007 ορίζει ρητά και κατηγορηματικά την «αντικειμενική» ευθύνη σε περίπτωση θανάτων / τραυματισμών επιβατών. Και η αντικειμενική ευθύνη που ορίζει είναι στη σιδηροδρομική επιχείρηση, δηλαδή τη Hellenic Train, είτε φταίει πραγματικά είτε δεν φταίει.

Περιγράφεται, δε, με αναλυτικό τρόπο, το ελάχιστο ποσό που πρέπει να δοθεί από την Hellenic Train, ανεξαρτήτως της διαδικασίας αστικής ευθύνης που με δικαστικό τρόπο έχουν δικαίωμα να ζητήσουν. Πέραν των συγγενών των θυμάτων, υπάρχουν δεκάδες τραυματίες που κανείς δεν νοιάζεται για τις θεραπείες τους, που κοστίζουν πολύ, και οι άνθρωποι αυτοί με υπερηφάνεια αντιμετωπίζουν τα τραύματά τους χωρίς να ζητούν τίποτα. Κι όμως, κάποιοι γνωρίζουν ότι πρέπει να αποζημιώσουν, και μάλιστα αδρά, και σφυρίζουν αδιάφορα.

Μήπως να ασχοληθεί κάποιος, επισταμένως; 

Δια την υπογραφήν
Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας