Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Οι κουκούλες της Novartis, οι Πρέσπες και η αλήθεια για τις...

Κομισάριος: Οι κουκούλες της Novartis, οι Πρέσπες και η αλήθεια για τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ

Δυο νεκροί κι ένας αποδιοπομπαίος τράγος

Η διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών από τη Βουλή ολοκληρώθηκε. Για όλα φταίνε δυο νεκροί μηχανοδηγοί (που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους) και ένας σταθμάρχης – αποδιοπομπαίος τράγος. Αυτό έλεγε από την αρχή η κυβέρνηση, αυτό ισχυριζόταν ο πρωθυπουργός την επομένη κιόλας της τραγωδίας,. αυτό επανέλαβαν οι (μισοί) μάρτυρες που κάλεσε η πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Και το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος, μπάζωμα δεν ήταν. Το είπε άλλωστε ένας λαλίστατος για όλα υπουργός: «Πέταξαν χαλίκι και γαρμπίλι, έκαναν το έδαφος σταθερό για να πατήσουν οι γερανοί» (Αδωνις Γεωργιάδης).

Όσο για την τηλεδιοίκηση; Αν οι μηχανοδηγοί και ο σταθμάρχης πρόσεχαν, τίποτα δεν θα είχε γίνει ως λέει το πόρισμα. Τι κι αν οι Ευρωπαίοι, που ανέλαβαν δική τους έρευνα μετά την καταγγελία των συγγενών, δηλώνουν απερίφραστα πως αν είχε ολοκληρωθεί η 717 η τραγωδία μετά βεβαιότητος θα είχε αποφευχθεί;

Οι πολίτες όμως, σε ποσοστό 77% (Alco) πιστεύουν ακράδαντα ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης ενώ φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο οι υπογραφές των Ελλήνων πολιτών που ζητούν την αναθεώρηση του Συντάγματος, την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

Και άδικο δεν έχουν.

Πέφτουν οι κουκούλες της Novartis

Ο νέος ποινικός κώδικάς κρύβει εκπλήξεις. Για παράδειγμα, θα επαφίεται πλέον στην κρίση του εισαγγελέα εάν θα εξακολουθήσουν να είναι προστατευόμενοι μάρτυρες, αυτοί της Novartis. Εάν ο εισαγγελέας κρίνει ότι δεν υφίσταται λόγος τότε, όπως λένε τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν θα πρέπει να αποκαλυφθούν και να αντιμετωπίσουν αγωγές και μηνύσεις που έχουν κατατεθεί εναντίον τους.

Αντώνης Σαμαράς, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ανδρέας Λοβέρδος και Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι έτοιμοι στραφούν εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων, μόλις οι εισαγγελείς αποφασίσουν να άρουν την ασυλία τους.

Μια άλλη έκπληξη, που φέρνει ο νέος ποινικός κώδικας είναι εάν ότι ίσχυε ο νέος ποινικός κώδικας τότε που καταδικάστηκε με 13-0 ο Νίκος Παππάς, τότε η ποινή του θα ήταν διαφορική. Θα του είχε επιβληθεί ποινή κοινωνικής εργασίας!

Επικό…

Ειρήσθω εν παρόδω, το «άδειασμα» που επιφύλαξε ο Αλέξης Τσίπρας προς όσους διαχειρίστηκαν τις μεγάλες αυτές υποθέσεις με τα γνωστά αποτελέσματα – φιάσκο, ήταν ένα σαφές δείγμα των προθέσεών του να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν – για το οποίο, βεβαίως, φέρει ο ίδιος την πρώτη ευθύνη. Η πρόσφατη κόντρα του Παύλου Πολάκη με τον Θάνο Πλεύρη στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ήταν πρόκριμα των όσων θα επακολουθήσουν επί τούτου.

Σιγά μην κάτσει να σκάσει…

Για το μπαϊράκι της εκκλησίας και τον πραγματικό λόγο που τα βάζει με την κυβέρνηση, τα είπαμε (και τα συμφωνήσαμε) από χθες. Το μεγάλο… αγκάθι είναι πλέον η δοξολογία της 25ης Μαρτίου και πού θα υπάρξει πρόβλημα με την παρουσία υπουργών αλλά και βουλευτών (όλων των κομμάτων, όχι μόνο της ΝΔ).

Η σχέση της κυβέρνησης με την εκκλησία φαίνεται ότι έχει κλονιστεί και πιθανώς να έχει και κάποιος εκλογικό κόστος – αν και οι ενδείξεις μέχρι στιγμής φανερώνουν ότι αυτό θα είναι ελεγχόμενο.

Στις 24 Μαρτίου λοιπόν θα εορταστεί η Κυριακή της Ορθοδοξίας, με το γνωστό εμπάργκο στην πολιτική και πολιτειακή  ηγεσία, ενώ ένα ερώτημα είναι τι θα συμβεί την αμέσως επόμενη ημέρα και αν ο πρωθυπουργός και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης παραστούν στη δοξολογία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης… σίγουρα όχι!

Κι αυτό διότι θα λείπει σε προγραμματισμένο ταξίδι στον Καναδά, όπου και θα εορτάσει την εθνική επέτειο με την εκεί ομογένεια… Σιγά μην κάτσει να σκάσει.

Ντόρα, Αλέξης και Πρέσπες

Η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη στο πρόσφατο συνέδριο της «Καθημερινής», ήτοι να δώσει συγχαρητήρια στον υπουργό Εξωτερικών επί της ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Κοτζιά, και ουσιαστικά στον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει προκαλέσει συζητήσεις στα ενδότερα του κόμματός της.

Η στάση της πρώην υπουργού Εξωτερικών ήταν αλληλένδετη με τη βοήθεια που δόθηκε στον Τσίπρα και μάλιστα, ως ανέφερε ο Κομισάριος και τις προάλλες, έδωσε και παρασκηνιακό αγώνα, για να πείσει ένα κομμάτι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να στηρίξει… Τσίπρα. Και αυτό από μόνο του ήταν μια σημαντική κίνηση.

Συνάμα, η εκλογή Τσίπρα σε αυτή τη θέση έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς είναι υπεύθυνος για τα Δυτικά Βαλκάνια, που ενδιαφέρουν και την ελληνική κυβέρνηση πάρα πολύ – ειδικά οι σχέσεις της χώρας με την Αλβανία και το πώς θα προχωρήσει η συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ειδικά, ωστόσο, για τη Βόρεια Μακεδονία, η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα θέμα που της έχει επισημανθεί και από ξένους διπλωμάτες: ότι δεν έχουν προωθηθεί ακόμη στη Βουλή για να ψηφιστούν τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί ν’ ανοίξει νέο μέτωπο, ειδικά πριν από τις ευρωεκλογές.

Σε κέρινο ομοίωμα η Βούλα Πατουλίδου

Μια ξεχωριστή «συνάντηση» είχε στην Καβάλα, όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο, η χρυσή Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης το 1992 και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Με ιδιαίτερη χαρά, όπως η ίδια τόνισε, επισκέφθηκε το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θοδωρή Κοκκινίδη προκειμένου να συναντηθεί με το κέρινο ομοίωμά της, που φιλοτέχνησε ο ταλαντούχος Καβαλιώτης καλλιτέχνης το 2012.

Μάλιστα, για τις ανάγκες της δημιουργίας του ομοιώματος, η κ. Πατουλίδου (που κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με τη ΝΔ) πόζαρε στον Θοδωρή Κοκκινίδη και δώρισε τη φόρμα που φορούσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης προκειμένου να ντυθεί το κέρινο ομοίωμά της.

Από τον Κορυδαλλό στον Ασπρόπυργο

Τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη δημιουργία νέων φυλακών, στον Ασπρόπυργο, και τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού έβαλε ήδη μπροστά η κυβέρνηση. Το όλο ζήτημα «τρέχει» ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, με την προσδοκία να μπουν μπουλντόζες στον Κορυδαλλό, ώστε να δημιουργηθεί εκεί ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου που θα αποδοθεί στους κατοίκους για χώρους άθλησης και αναψυχής.

Ετερος βασικός σκοπός του συγκεκριμένου έργου, είναι η αποσυμφόρηση και η διαμόρφωση ασφαλών συνθηκών κράτησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 2 έδρες και όχι 3!

Το Govnews.gr αποκάλυψε χθες τα σενάρια αν τυχόν υπάρξει καταδικαστική απόφαση για τους Σπαρτιάτες και την ανακατανομή των εδρών. Μια εξέλιξη αρνητική, όχι τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ (που θα κερδίσει 3 έδρες) αλλά για τον Στέφανο Κασσελάκη προσωπικά. Κι αυτό διότι τις τρεις έδρες θα πάρουν (πάντα σύμφωνα με το εν λόγω σενάρο) ο Γιάννης Δραγασάκης στο Νότιο Τομέα Αθηνών, ο Χρήστος Σπίρτζης στην Ανατολική Αττική και ο Νίκος Βούτσης στην Α’ Αθηνών. Μόνο που ο Βούτσης ανήκει πλέον… στη Νέα Αριστερά ενώ ο Σπίρτζης βρίσκεται σε μεγάλη κόντρα με τον πρόεδρο του κόμματος!

Η ΝΑ θα κερδίσει μια έδρα, και θα πάει στους 12 βουλευτές, από σπόντα…

Πρώτα… η Θήβα, μετά το ευρωψηφοδέλτιο

Με την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη στη μάχιμη πολιτική, αφού θα προηγηθεί η 20ήμερη στρατιωτική θητεία (στη Θήβα), θα αποκαλυφθεί και ποιοι τελικά θα συμμετάσχουν στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υποψήφιοι θα αναδειχθούν με προκριματικές εσωκομματικές εκλογές.

Τα ονόματα που «παίζουν» μέχρι στιγμής είναι: Νίκος Παππάς (μπασκετμπολίστας), Νίκος Φαραντούρης (καθηγητής πανεπιστημίου και σύμβουλος για ευρωπαϊκά θέματα του Κασσελάκη), Δώρα Αυγέρη (τέως εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Τσίπρας (τέως διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ). Στο ψηφοδέλτιο θα συμμετάσχουν κανονικά οι νυν ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Ελενα Κουντουρά.

Ειρήσθω εν παρόδω, οι σχέσεις Κασσελάκη και Αρβανίτη δεν είναι καλές, είναι τυπικές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει το έργο που έχει παράγει στις Βρυξέλλες ο τέως δημοσιογράφος, ο οποίος όμως μόνο… μέλι δεν στάζει για τον Κασσελάκη! Θα επανέλθω επί τούτου.

Δια την υπογραφήν
Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας