Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Η ισχύς του Βορίδη, Μαρινάκης υπέρ… Κασσελάκη και ΠΑ(Σ)ΟΚ με «Ζαγόρ»

Κομισάριος: Η ισχύς του Βορίδη, Μαρινάκης υπέρ… Κασσελάκη και ΠΑ(Σ)ΟΚ με «Ζαγόρ»

Ουάσινγκτον ο Ερντογάν, Βρυξέλλες ο Γεραπετρίτης – Πώς θα μοιραστούν οι έδρες των Σπαρτιατών - Βρήκε υποψήφιο στην Κύπρο ο Κουτσούμπας

Ο πανίσχυρος, πλέον, Βορίδης…

Βουλωμένο γράμμα διαβάσατε για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη και τον ορισμό του Στέλιου Κουτνατζή ως γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού. Τα έγραφε ώρες πριν ο καλά ενημερωμένος Κομισάριος. Το σημαντικό είναι βέβαια η περαιτέρω ενίσχυση Βορίδη, μετά το κόμμα, και μέσα στην κυβέρνηση που τον καθιστά αυτομάτως υπ’ αριθμόν δύο, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όντας άλλωστε εδώ και καιρό το… alter ego του στη Βουλή.

Άλλωστε ο Βορίδης είδε, στο κομματικό χρηματιστήριο της ΝΔ, τις πολιτικές του μετοχές να ανεβαίνουν και άλλο μετά την τριήμερη συζήτηση με την πρόταση δυσπιστίας. Είναι πολύ πιθανό πλέον να έχει γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου με ό,τι αυτό σημαίνει για την επόμενη μέρα στο κυβερνητικό σχήμα.

Συν ότι βγαίνει και στην τηλεόραση διαρκώς να υπερασπιστεί την κυβερνητική γραμμή, κάτι που ορισμένοι υπουργοί αποφεύγουν….

Οι αποπεμφθέντες

Σε δύσκολη, η αλήθεια είναι, θέση βρέθηκε χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπο Παύλος Μαρινάκης, που μερικά 24ωρα νωρίτερα χαρακτήριζε ως «φιλική επίσκεψη» την παρουσία των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου στο σπίτι γνωστού εκδότη. «Τι κόμισαν αυτοί οι δύο Υπουργοί σ’ αυτή τη συνάντηση και τους έφερε εκτός Μαξίμου;» ήταν η καίρια ερώτηση των συναδέλφων. Ο Παύλος Μαρινάκης αφενός επανέλαβε ότι δεν ήταν κάποια συζήτηση εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφετέρου «έχουμε απαντήσει ότι εστάλη το λάθος μήνυμα σε μια περίοδο, που η κυβέρνηση είχε μια σαφή θέση γύρω από ένα ζήτημα υποτιθέμενης μονταζιέρας, που δημιουργούσε πολύ σοβαρές και ψευδείς εντυπώσεις γύρω από ένα τόσο τραγικό θέμα, όπως το δυστύχημα των Τεμπών».

Μαρινάκης υπέρ… Κασσελάκη

Σε άλλη ερώτηση, δε, αναφορικά με τις κατηγορίες εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, ο Παύλος Μαρινάκης ήταν… κάθετα υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ! «Ο κ. Κασσελάκης άσκησε ένα νόμιμο δικαίωμα που είχε: να επιλέξει ως ομογενής να κάνει αυτή τη συγκεκριμένη θητεία, να εξαγοράσει στη συνέχεια. Δεν έχει κάνει ο άνθρωπος κάτι παράνομο. Και νομίζω ότι, με βάση και την ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο Άμυνας, προβλεπόταν, τέλος πάντων, και να συμμετέχει και στην παρέλαση. Υπάρχουν πολλά πράγματα με τα οποία μπορούμε να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Κασσελάκη, δεν θεωρώ ότι είναι  αυτό αντικείμενο αντιπαράθεσης, ειδικά από τη στιγμή που ακολουθήθηκε πλήρως η προβλεπόμενη κατά τον νόμο διαδικασία».

Ουάσινγκτον ο Ερντογάν, Βρυξέλλες ο Γεραπετρίτης

Η ματαίωση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον (δεν συμπίπτουν τα προγράμματα με τον Τζο Μπάιντεν, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) προκάλεσε, και λογικό, η αλήθεια είναι μια μικρή παγωμάρα. Η οποία μεγάλωσε όταν έγινε γνωστό ότι… συμπίπτουν τα προγράμματα του Αμερικανού και του Τούρκου προέδρου: ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 9 Μαΐου.

Αν όλα αυτά θα σημάνουν κάτι, θα φανεί. Άμεσα.

Η ακύρωση του ταξιδιού του Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον είχε, κατά κάποιον τρόπο, και ένα θετικό για το υπουργείο Εξωτερικών: ότι… αποδέσμευσε τον Γιώργο Γεραπετρίτη για να παραστεί στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Τετάρτη και Πέμπτη, στην οποία θα έχει τη δυνατότητα να κάνει σειρά συναντήσεων. Μεταξύ άλλων και με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, τον οποίο δεν θα έβλεπε ο Γεραπετρίτης αν συνόδευε τον Πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο. Ο Γεραπετρίτης θα έχει, επίσης, συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος (σα 75 του πια) οδεύει προς την έξοδο από την ηγεσία της Συμμαχίας.

Μοιράζονται οι έδρες των Σπαρτιατών

Ανακατατάξεις και, ίσως, εκλογές σε 12 περιφέρειες μπορεί να λάβουν χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα λόγω των αποφάσεων του Αρείου Πάγου και του Εκλογοδικείου για το κόμμα των Σπαρτιατών ενώ, όσον αφορά στον Αρειο Πάγο, αναμένεται η απόφαση της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη αν θα ασκήσει ή όχι ποινικές διώξεις κατά των βουλευτών του εν λόγω κόμματος.

Όλα αυτά αφότου ο Βασίλης Στίγκας είχε καταγγείλει ότι υπήρξαν έκνομες δραστηριότητες από βουλευτές του κόμματος του και παρασκηνιακές κινήσεις πέραν της νομιμότητας (Greek Mafia, «Δον Κορλεόνε», κ.λπ.), δηλώσεις που προκάλεσαν την παρέμβαση του Αρείου Πάγου ενώ παράλληλα αναμένονται και οι αποφάσεις του Εκλογοδικείου για τη νομιμότητα συμμετοχής του κόμματος στις περσινές βουλευτικές.

Στο Εκλογοδικείο έχουν κατατεθεί ενστάσεις κατά τις εισόδου του κόμματος στη Βουλή, οι οποίες έχουν ήδη συζητηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του govnews.gr επικρατέστερο σενάριο είναι να διαμοιραστούν επιμέρους οι 12 έδρες και να μη γίνουν επαναληπτικές: και, ως είχαμε αποκαλύψει πριν από λίγο καιρό, 5 ή 6 έδρες θα λάβει η ΝΔ, 3 ο ΣΥΡΙΖΑ, από μία ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας και καμία ή μία έδρα η Νίκη.

Εν αναμονή Μακρόν…

Στις 16 Απριλίου θα λάβει χώρα στην Αρχαία Ολυμπία η λαμπρή τελετή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Στην τελετή είναι να παρίσταται ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του Μπριζίτ, πλην όμως δεν έχει ακόμα η άφιξή τους οριστικοποιηθεί. Φήμες θέλουν τον Γάλλο ενοχλημένο με την Ελλάδα επειδή η χώρα μας αρνήθηκε να στηρίξει το σχέδιό του για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη Δυτική Ουκρανία. Πάντως σίγουρα θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος μάλιστα θα έχει και διμερείς συνομιλίες με τον ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη.

Βρήκε υποψήφιο στην Κύπρο ο Κουτσούμπας

Αφότου μίλησε Τετάρτη στη Βουλή και όχι Πέμπτη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε πράξη τον εδώ και καιρό προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ψήφισε… με επιστολική ψήφο υπέρ της πρότασης δυσπιστίας – όπως και οι βουλευτές του κόμματος Γιώργος Μαρίνος και Σεμίνα Διγενή που τον συνόδεψαν – και φυσικά παρακολουθούσε τα όσα γίνονταν στη Βουλή.

Στην Κύπρο είχε συναντήσεις με όλη την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία (πλην του φασιστικού ΕΛΑΜ, που θεωρείται παράρτημα της Χρυσής Αυγής). Άλλωστε είναι πολλοί οι Έλληνες ψηφοφόροι που ζουν στην Κύπρο (υπολογίζονται σε 60.000). Μάλιστα ο Κουτσούμπας μίλησε για ώρα με τον Κώστα Γουλιάμο, τέως πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος οδεύει για υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Και Γαβριήλ και Κούλογλου

Σημαντικές κινήσεις μετά από καιρό από τη Νέα Αριστερά, όχι απλά με την επιστροφή (και τυπικά) του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και με την απόφαση να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος (παράλληλα με τη θέση του επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού). Αλλά μαζί του θα είναι υποψήφιος θα είναι και ο δημοσιογράφος και πλέον ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου.

Από τις πρώτες δέκα υποψηφιότητες ξεχωρίζουν η καθηγήτριας συνταγματικού δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου καθώς και η Νατάσα Ρωμανού, ερευνήτριας της NASA στη Μοντελική Ωκεανογραφία και το Κλίμα, που διδάσκει ως συμβεβλημένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

ΠΑ(Σ)ΟΚ!

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει, ως έχουμε γράψει, εδώ και καιρό τον Θοδωρή Ζαγοράκη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Το Σάββατο, ως έμαθα, το μεσημεράκι τα είπαν και από κοντά, και λογικά οι ανακοινώσεις θα γίνουν την Κυριακή – μαζί με όλη την ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Οι δύο άνδρες, Παναθηναϊκός ο ένας και ΠΑΟΚ ο άλλος, παραμονή του ντέρμπι μάλιστα, έφαγαν θαλασσινά μεζεδάκια στον «Κουρσάρο» της Δροσιάς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι ο πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 θα του φέρει πάνω από 40.000 ψήφους στη βόρεια Ελλάδα. Ξέρει κάτι;

Δια την υπογραφήν
Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας