Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΜαυρωτάς: Η ενίσχυση της ακεραιότητας είναι ένα ομαδικό άθλημα

Μαυρωτάς: Η ενίσχυση της ακεραιότητας είναι ένα ομαδικό άθλημα

Το Στρατηγικό Σχέδιο Ενίσχυσης της Ακεραιότητας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς στον τομέα του Αθλητισμού, παρουσιάστηκε σήμερα στους εκπροσώπους των αθλητικών ομοσπονδιών σε ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Το σχέδιο αυτό συντάχθηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας στη ΓΓΑ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με την επίβλεψη της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας της ΕΑΔ, Μαρίας Κωνσταντινίδου, και της Συντονιστικής Επιτροπής, μέλη της οποίας είναι στελέχη της ΓΓΑ και της ΕΑΔ.

Από τους πέντε βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδίου (Χρηστή Διακυβέρνηση, Καταπολέμηση του Ντόπινγκ, Καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων, Καταπολέμηση του εκφοβισμού και της παρενόχλησης και Καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους) η ημερίδα επικεντρώθηκε στη Χρηστή Διακυβέρνηση και την Καταπολέμηση του εκφοβισμού και της παρενόχλησης.

Τα ειδικά μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο κατά της διαφθοράς στον τομέα του αθλητισμού έχουν σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας στην αθλητική κοινότητα και γι’ αυτό ο ρόλος των αθλητικών ομοσπονδιών στην εξελισσόμενη προσπάθεια κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμος και κομβικός.

Γιώργος Πίγκος, Γιώργος Μαυρωτάς,Βασίλης Κάκκος

 

Τους συμμετέχοντες στην ημερίδα καλωσόρισε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς. Ο οποίος, στη συνέχεια παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες του Στρατηγικού Σχεδίου (ΣΣΕΑΚΔ). Καταθέτοντας, μεταξύ άλλων, τόσο την επίδραση του διεθνούς περιβάλλοντος στην αθλητική ακεραιότητα όσο και τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτήν. Ο κ. Μαυρωτάς κατέθεσε χρήσιμα στοιχεία για τη δομή του ΣΣΕΑΚΔ, αναφορικά με την εκπόνησή του, τις περιοχές παρέμβασης (Χρηστή διακυβέρνηση, Καταπολέμηση ντόπινγκ, Καταπολέμηση χειραγώγησης αγώνων, Καταπολέμηση εκφοβισμού/παρενόχλησης και Καταπολέμηση βίας στον αθλητισμό). Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χρηστή διακυβέρνηση και στην καταπολέμηση του ντόπινγκ, του εκφοβισμού και της παρενόχλησης αλλά και της βίας στα αθλητικά γεγονότα.

Καταλήγοντας ο γγΑ έκανε σαφές ότι «το ΣΣΕΑΚΔ μας προτρέπει να προσεγγίσουμε με ενιαίο και συστηματικό τρόπο θέματα που έχουν να κάνουν με την αθλητική ακεραιότητα» αλλά και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που προκύπτουν συχνά και με ένταση. Παράλληλα δίδεται η δυνατότητα αξιοποίησης τεχνογνωσίας από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας αλλά και η ένταξη βέλτιστων πρακτικών από Διεθνείς Ομοσπονδίες». Τόνισε δε πως «η ενίσχυση της ακεραιότητας είναι ένα ομαδικό άθλημα» αλλά και ότι «όλοι πρέπει να συνεργαστούμε ο καθένας στον τομέα του και με τον ρόλο του».

Η αναπληρώτρια του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και Επικεφαλής της Μονάδας Επιθεωρήσεων και Ελέγχων, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, αναφερόμενη στο Σχέδιο Ενίσχυσης της Ακεραιότητας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς στον τομέα του Αθλητισμού, μίλησε για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων σε δυο κρίσιμους πυλώνες προτεραιότητας:  α) στην καταπολέμηση της διαφθοράς ως προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, αν είναι δυνατόν εν τη γενέσει τους και β) στον πυλώνα της πρόληψης μέσω της προώθησης παρεμβάσεων που ενισχύουν τη διαφάνεια, την ακεραιότητα και τη λογοδοσία και θα δημιουργήσουν κουλτούρα ευθύνης και αποτροπής. Τέλος η κα. Ρογκάκου τόνισε πως η ΕΑΔ θα είναι πάντοτε σύμμαχος και αρωγός σε κάθε σχετική προσπάθεια ώστε ο ελληνικός αθλητισμός να έχει το μέλλον που του αξίζει.

Η προϊσταμένη Διεύθυνσης Αξιολόγησης Κινδύνων Διαφθοράς και Ειδικών Τομεακών Στρατηγικών Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Ασπασία Φατσιάδου, εστίασε στον σκοπό της Στρατηγικής που έχει να κάνει με τη διασφάλιση της ακεραιότητας και την προστασία του αθλητισμού και των αξιών που πρεσβεύει, μέσω της δημιουργίας των κατάλληλων μηχανισμών πρόληψης, εντοπισμού και αποτροπής παραβατικών συμπεριφορών. Παράλληλα έκανε αναφορά στη μεθοδολογία για την κατάρτιση της στρατηγικής αλλά και στους άξονες παρέμβασης (καταπολέμηση του ντόπινγκ, της χειραγώγησης αγώνων, της βίας στον αθλητισμό, στο safeguarding και στη χρηστή διοίκηση). Τέλος ανέλυσε το πλαίσιο λειτουργίας των αθλητικών ομοσπονδιών καταλήγοντας ότι «κάθε στρατηγική για να έχει επιτυχία χρειάζεται την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων μερών».

Στην πρώτη ενότητα αναπτύχθηκαν οι βασικές αρχές της χρηστής διακυβέρνησης στον αθλητισμό με έμφαση στην οικονομική διαχείριση και τη δεοντολογία από τον προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Υποστήριξης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Βασίλη Συμεωνίδη, και τον προϊστάμενο Διεύθυνση Αγωνιστικού Αθλητισμού της ΓΓΑ, Βασίλη Κάκκο. Για τους κώδικες δεοντολογίας μίλησε και ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικών και Προτύπων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Χρήστος Κούρτης, ο οποίος εκπόνησε έναν πρότυπο Κώδικα Δεοντολογίας για τις ομοσπονδίες.

Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα μέτρα για την καταπολέμηση του εκφοβισμού και της παρενόχλησης στον αθλητισμό και οι πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ληφθεί από την πλευρά της πολιτείας. Όπως είναι το πρόγραμμα Start to Talk, για το οποίο μίλησε ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Άθλησης για Όλους, Προβολής, Ανάπτυξης Αθλητισμού, Επιστημονικής Υποστήριξης και Διεθνών Σχέσεων της ΓΓΑ, Γιώργος Πίγκος. Αλλά και τα μέτρα -όπως είναι ο ορισμός υπευθύνου ασφαλείας κ.α.- που πρέπει να λάβουν και οι ομοσπονδίες από την πλευρά τους, με σκοπό την ενίσχυση της ακεραιότητας στον αθλητισμό.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους εκπροσώπους των αθλητικών ομοσπονδιών, γεγονός που κατέδειξε τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το όλο θέμα από την αθλητική κοινότητα.

Η παρουσίαση του Γ. Μαυρωτά

Η παρουσίαση της Ασπ. Φατσιάδου

Η παρουσίαση του Β. Κάκκου

Η παρουσίαση του Χρ. Κούρτη

Η παρουσίαση του Β. Συμεωνίδη

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας